Frunza verde magheran

Frunza verde magheran

Frunza verde magheran - Dat de persoana 1 sg., caracterul acestei prime parti este unul confesiv, ea fiind constituita ca un monolog al tanarului. Eul liric isi dezvaluie aici originea marcata de o latura reala a existentei, dar si de una fauloasa, izvorata din comuniunea cu natura (...).

Apare aici si un autoportret al tanarului care este voinic, curajos, trasaturi in care intervin elemente ale unor credinte populare in puterea magica a unor ritualuri. De exemplu, pentru a fi viteaz, eroul este scaldat de mic in olt, iar pentru a avea noroc, este frecat cu busuioc. Astfel, strans legat de natura si atasat afectiv de aceasta, tanarul parca este predestinat unei existente de exceptie.

Trecerea la partea a doua se face printr-o exlamatie retorica(Aoleo!Cefoc de dor!), prin care eul liric isi exprima satisfactia ca va avea posibilitatea sa ise alature lui "badea Tudor".

A doua parte este constituita dintr-un grupaj de 9 versuri si un catren, cu ritmul trohaic si masura de 7 silabe, ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 1701
Materia: Romana

Frunza verde magheran - Demonstratie ca e doina

Frunza verde magheran - Poporul român a creat un adevărat tezaur artistic şi acesta cuprinde: basme ,legende , snoave ,doine etc. Doina este poezia lirică specifică folclorului românesc prin care sunt exprimate sentimente de dor ,de jale ,de revoltă ,de dragoste etc .Frunza verde magheran

Alte referate despre: frunza verde magheran demonstratie ca este doina, frunza verde magheran demonstratie ca e doina, frunza verde magheran demonstratie ca e doina populara

Frunza verde magheran - comentariu literar

Frunză verde magheran este o operă lirică ,o doină populară.Ea are un autor anonom şi este transmisă pe care orală.Poezia are un ritm trohaic, o rimă împerecheată sau pereche şi măsura de 7-8 silabe.

Alte referate despre: frunza verde magheran comentariu literar, frunza verde magheran critica literara, comentariu literar frunza verde magheran

Frunza verde magheran

Doina “Frunză verde magheran” face parte din volumul “Poezii populare ale românilor”. Primul titlu al acestei poezii a fost “Mehedinţeanul”.
Titlul reprezintă o formulă –refren specifică oralităţii. Este alcătuit din două substantive:”frunză”, „magheran” şi adjectivul „verde”. Punctele de suspensie nu prezintă o pauză în vorbire , acestea au rol în planul sentimental intensificând emoţiile eului liric.

Alte referate despre: frunza verde magheran, frunza verde magheran doina populara, frunza verde magheran comentariu

Frunza verde magheran - doina

Strofa a treia incepe cu o exclamatie retorica tipica limbajului popular „Aoleu! Ce foc de dor!” care exprima bucuria de a se alatura revolutiei lui Tudor Vladimirescu. Romanii care au aderat la idealurile revolutiei de la 1821 au fost numiti panduri si au fost adunati dintre haiducii padurilor „Veni-va badea Tudor / Sa mai stranga din paduri / Cete mandre de panduri”.

Alte referate despre: frunza verde magheran doina, frunza verde magheran-doina populara, frunza verde magheran doina populara demonstratie

Genul liric - doina

Prin genul literal se intelege totalitatea operelor literare asemanatoare prin structurarea continutului prin procedule estetice comune si prin modalitatea de exprimare. Operele care apartin unui gen se aseamana si prin atitudinea autorului adoptata si manifestata prin elementele de continut si forma Genul Liric cuprinde operele literale in care autorul isi expima direct,nemijlocit,gandurile,ideile si sentimentele.

Alte referate despre: genul liric doina de octavian goga, genul liric doina, genul liric doina de george cosbuc

Dansul frunzelor

Celalalte frunze au fost fascinate de dansul frunzei vara si au incercat sa le execute, tot cu atata naturalete si entuziasm. In final, contribuind fiecare cu creativitatea sa, au reusit sa realizeze un dans superb.

Dupa cateva ore de asteptare, in jurul meu s-au adunat o multime de frunze si animale, toti doreau sa asiste la acest spectacol. Ca prin magie ma aflam intr-o sala imensa, foarte frumos decorata. Pe un covor rosu si-a facut aparitia o frunza superba, eleganta si cu o coroana de aur. Aceasta era regina frunzelor, care a prezentat un concurs de dansuri si muzica.

Dupa multe dansuri frumoase, a venit randul celor patru frunze. Toti spectatori le-au primit in aplauze pe cele patru frunze elegante. Erau sclipitoare: frunza vara avea o rochie de culoare roz, cu o palariuta eleganta; frunza primavara avea o rochita de un verde stralucitor si niste accesorii de toate culorile; frunza toamna avea o rochita aurie, simpla; iar frunza iarna avea o rochita alba, cu diamante.
...

Alte referate despre: dansul frunzelor compunere, compunere dansul frunzelor, dansul frunzelor

Intoxicatia cu suplimente alimentare la iguana verde

Intoxicatia cu suplimente alimentare la iguana verde - De obicei iguanele nu sunt pretentioase in ceea ce priveste alimentatia. Fibrele vegetale sunt digerate de catre iguana prin hidroliza care actioneaza doar asupra lor. Microorganismele care produc fermentatia au nevoie de temperaturi de peste 85F, temperatura asigurata de o iluminare corespunzatoare cu UVB sau de pietrele ceramice care emit caldura.

Alte referate despre: iguana verde, suplimente alimentare, referat suplimente alimentare

Frunza

Peţiolul este codiţa care susţine limbul şi-l îndepărtează de tulpină. Astfel, frunzele pot să primească cât mai multă lumină. Unele plante au frunzele lipsite de peţiol(grâul, porumbul). Teaca este partea inferioară a peţiolului care se lăţeşte şi cu care frunza se prinde de tulpină.

Alte referate despre: frunza, frunze de dor, frunze de dor un poem al dragostei visate

Alcaloizi din frunze de coca

Această metodă de izolare a dat naştere numelui de morfină, tot atunci s-a afirmat şi faptul că formează săruri cu acizi şi este deci, bazic. Alcaloizi din frunze de coca Numele de alcaloizi a fost dat de Meissner în 1818 şi oglindeşte interesul deosebit pentru caracterul bazic al substanţelor de origine vegetală, producerea de compuşi azotaţi fiind considerată pe vremea aceea ca un privilegiu al organismului animal. Deoarece singurul compus azotat bazic cunoscut la vremea aceea era amoniacul, alcaloizii au fost consideraţi multă vreme ca reprezentanţii unei categorii noi de compuşi organici.

Alte referate despre: referat chimie alcaloizi din frunze de coca, alcaloizi din frunzele de coca - prezentare power-point, frunze de coca

Giuseppe Verdi

În 1853, Verdi ,,recidivează’’ cu ,,Trubadurul’’, operă pe care publicul o prieşte într-o atmosferă frenetică.În acelaşi an pe 6 martie ,,Traviata’’ este reprezentată la Teatrul Fenice din Veneţia.Inspirat din romanul ,,Dama cu camelii’’ de Al.Dumas, opera are un debut dificil.Cenzura este scandalizată de acest afront adus bunelor moravuri şi cere ca demimondena Violetta să nu apară în costum de epocă.Modificându-şi opera,Verdi, un an mai târziu înregistrează un triunf fără precedent.Prin operele sale, Verdi devine un adevărat erou naţional într-o ţară care nu a reuşit încă să se unifice.
Verdi a fost un om ursuz şi singuratic celebru pentru accesele sale la furia asupra soliştilor şi instrumentiştilor, fiind supranumit ,,il orso’’ (ursul).

Alte referate despre: giuseppe verdi, giuseppe verdi referat, referat giuseppe verdi

Tulpina-structura interna, functii, frunza

2. Tulpini subterane se devolta in pamant – au aspect de radacina. Se disting trei feluri de tulpini subterane:
a. rizomii – sunt lastari subterani care poarta radacini adventive si muguri (stanjenel, lacramioara, ciubotica cucului)
b. bulbii – sunt alcatuiti dintr-un disc din care pornesc radacini advntive si un mugure invelit in frunze, frunzele din exterior sunt albicioase groase,iar cele din exterior sunt galbene si subtiri plante care au bulbi ; ceapa, crinul ,laleaua
c.tuberculi – sunt tulpini scurte si umflate care poarta din loc in loc niste adincituri numite ochi in care se afla muguri { cartoful)
3.Tulpini acvatice – apartin plantelor ce-si duc viata in apa ( nufarul)

Alte referate despre: tulpina structura interna si functii, tulpina structura interna, frunza-structra interna functii frunza

Giuseppe Verdi

scena expresia muzicala a pasiunii amoroase,a situatiilor patetice de
inspiratie romantica.Dupa o pauza,în amurgul vietii,Verdi a creat
capodoperele sale "Othello"(1887) si "Falstaff"(1893),admirabile prin
umanismul viziunii lor.Stilul sau se caracterizeaza prin tehnica
belcanto-ului,potentata de o legatura organica cu adevarul
scenic-dramatic,prin care anticipeaza verismul.Prifunzimea liniei
vocale este dublata de o tratare orchestrala sugestiva,deosebit de
bogata,în special ultimele lucrari.Conceptia sa componistica se
remarca prin preocuparea pentru concizie,prin arta de a repartiza
ariile,ansamblurile si corurile,care simbolizeaza elementul popular,si
în elaborarea carora Verdi s-a dovedit un mare maestru.

Alte referate despre: referat despre giuseppe verdi, giuseppe verdi biografie, viata lui giuseppe verdi

Botanica - morfologia frunzelor

Varful limbului
Poate fi acut, respectiv lent ascutit - ca la salcie; acuminat, adica brusc ascutit - ca la lalea, rotund - la vasc; emarginat, cu un sinus apical - la brad; obcordat, asemanator cu o inima avand baza in sus – ca la macrisul iepurelui.

Alte referate despre: morfologia frunzelor, botanica morfologia plantelor, anatomia si morfologia frunzelor

Giuseppe Verdi-viata si activitatea

Giuseppe Fortunio Francesco Verdi, cel mai mare compozitor italian de operă. S-a nacut la 10 octombrie 1813 in satul Le Rencole, un sat din componenţa provinciei Parma,care în acea vreme intra în Imperiul lui Napoleon, şi a murit la 27 ianuarie 1901.

Alte referate despre: giuseppe verdi viata si activitatea, giuseppe verdi viata lui, giuseppe verdi-viata si creatia compozitorului

Farmacia verde pentru tumori

In caz de tumori, abcese sau umflaturi, care sunt plasate extern, pe epiderma, se pune terciul proaspat cu frunze de patlagina-ingusta sau lata si branca-ursului. Urmand tratamentul in mod regulat si continuu, poate surveni inca din a cincea zi o ameliorare si dupa 10-14 zile un rezultat dintre cele mai bune. Sucul proaspat al macrisului-iepurelui (se spala frunzele si se trec in stare umeda prin storcatorul electric de uz casnic) atinge si el prin ungerea locurilor bolnave performante bune.

Alte referate despre: farmacia verde, terapii moderne alternative prin farmacia verde, referat farmacia verde
Referate afisate : 16
Medie note: 8.19 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles