Furtuna in pacific

Furtuna in Pacific - agresiunea japoneza si tratatele de la Pearl Harbour

"Furtuna in Pacific - agresiunea japoneza si tratatele de la Pearl Harbour"
In anul 1940 dupa victoriile germane relatiile Americii cu Japonia s-au inrautatit,astfel ca militaristi japonezi incercau noi tentatii ca Indochina Franceza,Indiile Olandeze de Est,Malaya Britanica si Birmania.Astfel japonia putea sa aiba parte de petrol cauciuc si alte materiale strategice pe care tara lor suprapopulata nu le aveau. In felul acesta japonezii depindeau de transporturile masive din partea Statelor Unite care le asigurau si 80% din petrolul necesar.In vara anului 1940 japonia obliga guvernul francez de la Vichy sa-i permita construirea de aerodromuri japoneze in Indochina de Nord astfel intrerupand China de Sud de la aprovizionarile cu marfuri occidentale.Statele Unite au replicat prin acordarea unui imprumut Chine cu Legea de Control a Exporturilor din 2 Iulie 1940,care ii permitea presedintelui sa introduca restrictii in exporturile de arme si de alte mareriale necesare catre japonia.Roosevelt ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 746
Materia: Istorie

Pactul Ribbentrop - Molotov

Inca de la iceputul lunii august Stalin putea alege intre un acord cu anglo-francezii sau un acord cu germanii . Acceptand primul acord URSS trebuia sa apere Polonia impotriva agresiunii germane varsandu-si sangel soldatilor pentru o tara impotriva careie luptase in 1920 pe cand de pe urma celui de-al doilea acord URSS dobandea insemnate castigurii teritoriale si asta fara paricipare la razboi. Alegerea a fost determinta si de credinta intr-un razboi de durata o repetare a primului razboi mondial din care atat germanii cat si anglo-francezii vor iesi slabiti permitand Uniunii Sovietice sa intervina cu o armata intacta si sa dicteze o “pax sovietica”. Acordul era in favoarea ambelor parti Hitler putand declansa agresiunea impotriva Poloniei fara a se teme de un razboi pe doua fronturi, neutralitatea Uniunii Sovietice fiind rascuparata cu Finlanda, Estonia, Letonia, si Basarabia.
Vazand ca campania in vest se apropie de sfarsit nesemanand cu cea din timpul

Alte referate despre: pactul ribbentrop-molotov, pactul ribbentrop molotov, pactul ribbentrop-molotov si consecintele lui pentru basarabia

Culisele Pactului Ribbentrop - Molotov

Dupa cum se observa, Molotov pune cu ipocrizie neincherea unui tratat de neagresiune cu Romania nu pe seama ambitiilor sovietice si ale Kominternului, manifestate inca de la inceputul anilor’20, de acaparare a Basarabiei-pod strategic al sovieticilor spre Balcani sisudul Europei-ci pe un incident diplomatic nefericit, in care Romania nu a avut, de altfel, nici un rol : disparitia subita a ambasadorului sovietic Butenko la Bucuresti, in urma proceselor politice staliniste instrumentate la Moscova.

Alte referate despre: pactul ribbentrop molotov referat, consecintele pactului ribbentrop molotov, pactul ribbentrop-molotov si consecintele lui

Tratatul de la Maastricht

Adoptarea Tratatului de la Maastricht este rezultatul evoluţiei ideilor de unitate europeană pe două planuri: a) realizarea Uniunii Economice şi Monetare; b) realizarea Uniunii Politice. Uniunea economică şi monetară, considerată a fi scopul creării Uniunii Europene, a fost avută permanent în vedere de către majoritatea statelor comunitare. Primii paşi concreţi în această direcţie au fost făcuţi cu ocazia summit-ului de la Haga din decembrie 1969, când şefii de state şi guverne ai statelor membre ale Comunităţilor Europene, au decis să creeze o uniune economică şi monetară europeană.

Alte referate despre: tratatul de la maastricht, tratatul de la maastricht referat, referat tratatul de la maastricht

Tratatul de la Versailles

Intrarea Americii in razboi a facut posibila din punct de vedere tehnic Victoria totala, insa pentru niste scopuri care nu prea aveau legatura cu ordinea mondiala pe care o cunoscuse Europa in ultimile 300 de ani si pentru care se presupunea ca intrase in razboi.
Doctrina lui Wilson axata pe autodeterminare si securitate colectiva i-a asezat pe diplomatii europeni pe un teren cu desavarsire strain.
Remediul identificat de Wilson in siguranta colectiva presupunea ca natiunile lumii sa se uneasca impotriva agresiunii, a nedreptatii si a exceselor de egoism. Intr-o aparitie in fata Senatului, la inceputul lui 1917, Wilson a declarat ca stabilirea unor drepturi egale intre state va fi permis mentinerii pacii prin intermediul securitatii colective ,indiferent de forta pe care o reprezinta fiecare natiune.

Alte referate despre: tratatul de la versailles, tratatul de la versailles 1919, tratatul de la versailles referat

Wilson si Tratatul de la Versailles

Conditiile pacii au dobandit treptat un character nihilist. Conducatorii Germaniei au cerut o serie de lucruri care insemnau defapt capitulare fara conditii. In vest ei au solicitat anexarea bazinelor carbonifere din nordul Frantei si controlul military asupra Belgiei, inclusive asupra portului Anvers, fapt ce a starnit furia Marii Britanii.

Alte referate despre: wilson si tratatul de la versailles, thomas woodrow wilson tratatul de la versailles, prevederile tratatului de la versailles

Romania in Tratatul de la Varsovia

Comunistii iugoslavi au fost cei dintai care au iesit de sub autoritatea Moscovei. Deveniti stapani prin propriile mijloace de putere, ei au fost avantajati de situatia geopolitica din faza de debut a razboiului rece (razboiul din Coreea, dar si amintirea razboiului de partizani dus de Tito). Exemplul iugoslav a fost unul contagios si, in ciuda represiunii sangeroase dezlantuite de Stalin(procesele de la Budapesta, Tirana, Sofia, Praga), indata dupa moartea dictatorului, tendintele de emancipare si-au facut aparitia in "lagarul socialist", culminand cu revolutia ungara din 1956, inabusita prin interventia militara sovietica.

Alte referate despre: tratatul de la varsovia, romania si tratatul de la varsovia, romania in tratatul de la varsovia

O noapte furtunoasa rezumatul operei

ACTUL II
SCENA I
Veta il trimite pe Chiriac la culcare pentru ca amandoi sunt obositi, iar maine Chiriac trebuie sa se trezeasca la ora patru pentru a-l ridica pe Tache pantofarul de la Sfantul Lefterie. Dupa ce o saruta, Chiriac pleaca, iar doamna deschide albumul si da de portretul lui Chiriac. Fredoneaza tot mai incet prima strofa din “Portretul” de G. Sion si se pregateste de culcare cand intra Rica Venturiano.

Alte referate despre: referat despre o noapte furtunoasa rezumatul operei, o noapte furtunoasa rezumatul operei, o noapte furtunoasa subiectul operei

O noapte furtunoasa - comentariu pe capitole

Actul I
SCENA II
Apare Chiriac,care il anunta pe Dumitrache ca trebuie facut un mandat de arestare pt fiul lui Tache(pantofarul de la Sf. Lefterie), deoarece nu popa Tache vrea „sa iasa maine la izircit” cu pretextul ca este bolnav si ca nea Ghita Tircadau nu este de gasit. Jupan Dumitrache descrie casnicia Zitei cu fostul ei sot(Ghita Tircadau) si cum i-a divortat.

Alte referate despre: o noapte furtunoasa rezumat pe capitole, o noapte furtunoasa comentariu pe capitole, o noapte furtunoasa - comentariu pe capitole

Furtuni

Furtunile sunt perturbări severe ale atmosferei. Din punct de vedere ştiinţific, metereologii consideră furtunile drept sisteme metereologice având viteze ale vântilui de intensitate 10 până la 12 pe scara Beaufort. Vânturile de intensitate 10 ating viteze de 88-101 km/h, iar cele de intensitate 11 ating 102-117 km/h cauzînd furtuni violente. Vânturile care ating viteze mai mari de 117/km/h - intensitate 12 – sunt numite vânturi de intensitatea uraganului.

Anual, vânturile intense provoacă multe distrugeri. De-a lungul coastelor, ele dau naştere unor valuri de furtină violente care pot provoca stricăciuni imense, ăn regiunile reci viscole orbitoarre, şi deşert furtuni de nisip.

In noaptea de 15-16 octombrie 1987, sud-estul Angliei a fost atins de un vânt de forţa uraganelor, cu rafale ce au atins aproximativ 170 km/h. Nouăsprezece persoane au murit, peste 15 milioane de arbori au fost doborâţi, acoperişurile s-au prăbuşit, geamurile s-au spart şi ...

Alte referate despre: o noapte furtunoasa rezumat, o noapte furtunoasa, rezumat o noapte furtunoasa

Furtuni ciclonice

Aceste vânturi se rotesc din ce în ce mai repede către centru. Forţa centrifugă aruncă aerul spre exterior.Pe măsură ce furtuna se intensifică aerul atinge o viteză care nu-i mai permite să ajungă în centru. Regiunea corespunzătoare puterii maxime de pătrundere a aerului se numeşte perete al ochiului. Aici se înregistrează cele mai ridicate viteze. Înăuntrul acestui inel de-abia format ia naştere o zonă calmă cunoscută ca ochi.

Alte referate despre: furtuni ciclonice, furtuna ciclonica, furtuni produse de cicloni tropicali

Furtuna de vara

Fulgerele cad ca niste bomboane de flacari ca si cum ar fi rupt pmantul. Zagazurile cerului se rupse repede, iar brazii trufasi au glasuri subtiri si lumineaza departarile.

Alte referate despre: compunere furtuna de vara, furtuna de vara, furtuna de vara compunere

Greenpeace

Greenpeace is a non-profit organisation, with a presence in 40 countries across Europe, the Americas, Asia and the Pacific. To maintain its independence, Greenpeace does not accept donations from governments or corporations but relies on contributions from individual supporters and foundation grants.

Alte referate despre: greenpeace referat, greenpeace, organizatia greenpeace

Descoperirea Asiei si explorarea sa

Continentul asiatic este inconjurat in cea mai mare parte de ape: Oceanul Arctic (in Nord), Oceanul Pacific (in Est) si Oceanul Indian (in Sud). In partea central-vestica este limitat indirect de Oceanul Atlantic, prin intermediul a doua mari ale acestuia: Marea Neagra si Marea Mediterana.

Alte referate despre: descoperirea asiei si explorarea sa, descoperirea asiei, descoperirea asiei de catre europeni

America

Forma Americii este foarte alungitaq avand suprafata de 42 060 000 kmp,aflandu-ses intre doua regiuni polare,Arctica si Antarctica.Are iesire la Oceanul Pacific(vest) si la Oceanul Atlantic(est).Acest continent se imparte in:-America de Sud ;-America de Nord;-America Centrala;-Arhipelagul Antilelor

Alte referate despre: america de nord, america de sud, america

Hazarde naturale

Zapada solida duce la ger si viscol, combinata cu vanturile inalte. In
multe regiuni muntoase, avalansele sunt un hazard comun provocat de
zapada. Cand depozite mari de zapada incep sa se topeasca, inundatiile
devin un hazard iminent pentru populatiile ce traiesc in vale.

Alte referate despre: hazarde naturale, hazarde naturale si antropice, hazarde naturale referat

Argumentarea ca o opera studiata apartine genului dramatic - I.L.Caragiale

Personajele textului dramatic sunt prezentate la inceput cu detalii privind identitatea lor.Personajele comunica prin intermediul dialogului ,autorul (naratorul) neintervenind deloc in text .Fiecare interventie a personajelor se numeste replica si personajul care o da este numit la inceput si se fac unele indicatii scenice privind jocul acestuia (Atat Pristanda cat si Tipatescu isi schimba tonul ,pozitia ,mimica in cursul dialogului si acest lucru este indicat cu precizie intre paranteze)

Alte referate despre: argumentare ca o scrisoare pierduta apartine genului dramatic, argumentati ca o scrisoare pierduta apartine genului dramatic, argument ca o scrisoare pierduta apartine genului dramatic
Referate afisate : 17
Medie note: 8.18 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles