Galileo galilei

Galileo Galilei-legea dinamicii

De aceea se poate spune, aparent paradoxal, cã adevãrata „revolutie copernicanã“ în gândirea filozofico-stiintificã europeanã s-a sãvârsit fãrã Copernic si se datoreazã lui Galileo Galilei. Geniu de tip renascentist doar prin pluralitatea vocatiilor-pentru matematicã si astronomie, filozofie si fizicã, tehnicã si inginerie, literaturã si medicinã, muzicã si picturã, învãtãmânt si cercetare stintificã- Galilei apartine neîndoielnic timpurilor moedrne.

În persoana sa, teoreticianul mînuitor de abstractiuni este dublat de practicianul înzestrat cu un prodigios spirit aplicativ, cercetãtorul stintific se întâlneste cu inginerul si inventatorul. Asa se face cã de numele sãu se leagã contributii teoretice de covârsitoare însemnãtate în fizicã(principiile dinamicii, legile cãderii corpurilor, izocronismul oscilatiilor pendulului, rezistenta materialelor) si descoperiri epocale în astronomie(satelitii lui Jupiter si Saturn, fazele planetei Venus, ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 13kb
Downloads: 20
Materia: Arte plastice

Galileo Galilei

Galileo a fost unul dintre pionierii aplicarii matematicii in fizica si astronomie.Totodata Galilei are meritul de a fi atras atentia asupra impor- tantei experimentului in cadrul fizicii.
Galileo a incepur sa studieze medicina la Pisa, insa a abandonat in curand studiile in favoarea matematicii.In 1859 ajunge profesor de matema tica la Pisa.Acolo, Galilei efectueaza el insusi experimente cu greutati care cad liber.

Alte referate despre: galileo galilei, galileo galilei referat, referat galileo galilei

Stiinta si arta in Grecia antica

Stiinta si arta in Grecia antica - Pe langa institutii , politica , democratie , educatie si spirit civic , Grecia antica a lasat mostenire Romei si mai apoi Europei moderne o stiinta cutezatoare si o cultura stralucitoare . Ambele aveau ca element central cunoasterea si slavirea omului . Gandirea stiintifica a grecilor s-a cristalizat in secolele VII-VI i.Hr detasandu-se treptat de cea religioasa . Stiinta si arta in Grecia antica

Alte referate despre: stiinta si arta in grecia antica, stiinta arta in grecia antica, stiinta si arta in grecia si roma antica

Arta bizantina

Biserica a înteles ca un divertisment atât de popular ar putea deveni
un atractiv instrument de propaganda religioasa în rândurile maselor.
În acest scop, se impusese preotilor sa adopte anumite gesturi rituale
în timpul oficierii slujbei, iar imnurile cântate sa introduca melodii
profane, cântate pe strazi.

Alte referate despre: arta bizantina, arta bizantina referat, referat arta bizantina

Galileo Galilei

El a concluzionat si ca obiectele isi pastreaza viteza daca nu actioneaza nicio forta--adesea frecarea--asupra lor, contrazicand ipoteza aristoteliana general acceptata ca obiectsle incetinesc pe cale "naturala" si se opresc daca nu actioneaza nicio forta asupra lor (idei filosofice legate de inertie fusesera propuse si de Ibn al-Haytham cu cateva secole in urma, ca si de Jean Buridan, si, dupa cum noteaza Joseph Needham, Mo Tzu facuse o asemenea propunere cu mai multe secole inaintea celorlalti, dar aceasta a fost prima oara cand a fost exprimata matematic, verificata experimental si introdusa ideea de forta de frecare, o descoperire-cheie pentru validarea inertiei).

Alte referate despre: referat despre galileo galilei, galileo galilei referat fizica, despre galileo galilei

Gnomonul - Primul instrument astronomic

Cu incepere de la Galileo Galilei - mai precis, din anul 1611 - astronomia este asociata cu luneta sau cu telescopul, instrumente de observare considerate indispensabile pentru observarea corpurilor si sistemelor cosmice. Aceste instrumente vor fi prezentate intr-un alt capitol.

Alte referate despre: gnomonul primul instrument astronomic, download primele instrumente astronomice, download referat fizica primul instrument astronomic

Filosofia moderna

Newton si Leibniz descopera calcul integral si calcul diferential( se spune ca a fost o lupta destul de dura intre niuton si Leibniz pentru liberatate). In domeniul astronomiei-descoperire in acesta directie incepe cu lucrarea lui Kopernic - despre rotatia sferelor ceresti, in care demonstreaza ca centrul universului este soarele si prin aceasta inlocueste teoria geocentrica cu teoria heliocentrica.

Alte referate despre: filosofia moderna, filosofia moderna referat, referat filosofia moderna

Fizicienii lumii - cateva notiuni

Pamantul, era considerat de catre oamenii din antichitate ca fiind sustinut de trei balene. Naivii si oamenii de rand, credeau aceasta teorie datorita inculturii dar mai ales datorita faptului ca si biserica o sustinea orbeste, negasind alta explicatie.

In urma demonstratiilor lui Newton s-a stabilit ca o multime de fenomene, aparent diferite ( cum ar fi :caderea libera a corpurilor pe Pamant, miscarile vizibile ale Lunii si Soarelui, mareele, etc.) sunt
manifestari ale aceleasi atractii ce se manifesta in univers. Intre toate corpurile din univers ( graunte de nisip, boabe de mazare, pietre sau planete) actioneaza o forta de atractie reciproca pe care Newton
o numea legea gravitatiei universale. Existenta atractiei universale, si numai ea, explica stabilitatea sistemului solar, miscarea planetelor si a celorlalte corpuri ceresti.

Miscarea circulara a corpurilor ...

Alte referate despre: fizicienii lumii, fizicieni lumii, fizicieni lumi

Fizicienii lumii

Miscarea circulara a corpurilor ceresti se produce ca si miscarea circulara a unei pietre invartita cu sfoara. Fortele de atractie universala reprezinta sforile invizibile care silesc corpurile ceresti sa se miste pe o anumita traiectorie. Asa se explica faptul ca Luna este mentinuta pe orbita de forta de atractie a Pamantului, care la randul sau este mentinut de forta de atractie a Soarelui.

Isaac Newton este cel care are meritul ca a descoperit legea acestei atractii si a aratat de ce anume depind fortele respective . Continuand ideile lui Galileo Galilei ( 1564-1642) ,studiind amanuntit observatiile precise asupra planetelor facute de Tycho Brabe ( 1546-1601) si a celor trei legi ale lui Kepler (1571-1630) ; orbita eliptica , egalitatea ariilor maturate de raza vectoare in timpuri egale si patratele perioadelor de revolutie se comporta ca si cuburile axelor ...

Alte referate despre: fizicienii lumii kizice, fizicienii lumii wikipedia, despre fizicieni lumi

Fizicienii lumii

Fizicienii lumii - Mihail Vasilievici Lomonosov , mare fizician rus , a trait intre anii 1711 si 1765 fiind fondatorul teoriei molecularo-cinetice a materiei. El a demonstrat pentru prima data legea constantei masei substantelor.

Alte referate despre: mari fizicieni ai lumii, cei mai mari fizicieni ai lumii, marii fizicieni ai lumii

Aurora polara

Prin fiecare coliziune o parte din energia particulei este transmisa atomului atins, intr-un proces de ionizare, disociere si excitare a particulelor. In timpul ionizarii, electronii se desprind de atom, care incarca energie si determina un efect de ionizare de tip domino in alti atomi.

Alte referate despre: aurorele polare, aurore polare, aurorele polare referat

Istoria telegrafului

De la început, au fost înfiinţate şcoli pentru specializarea telegrafiştilor români. Astfel, în anul 1855, s-au înfiinţat şcoli de telegrafie la Bucureşti şi la Iaşi, care au pregătit personal român pentru deservirea posturilor telegrafice. În anii 1858-1859, liniile telegrafice române au fost preluate de la austrieci.

Alte referate despre: istoria telegrafului, istoria telegraf, referat despre istoria telegrafului si morse

Schimbarea sistemului de referinta

Evident t ≠ t', deoarece observatorul nu se poate deplasa în acelaşi timp şi cu aceeaşi viteză în sisteme inerţiale diferite - atît pe şosea cît şi pe platformă. Totodată, se constată că distanţa parcursă într-un sistem de referinţă poate fi cel mult proporţională cu distanţa parcursă în raport cu sistemul de referinţă respectiv.

Alte referate despre: referat despre schimbarea sistemului de referinta, schimbarea sistemului de referinta, schimbarea valorii gramaticale
Referate afisate : 14
Medie note: 8.11 / 10
Referate noi adaugate la Arte plastice
5 Rubens
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK