Gazul metan

Metanul

Metanul
Metanul se extrage din zăcămintele naturale cu ajutorul sondelor. De aici se transportă la consumatori (laboratoare, industrie, termocentrale, locuinţe, etc.) cu ajutorul conductelor. Metanul mai este utilizat drept combustibil dar azi se pune un accent deosebit pe transformarea lui într-o serie de compuşi chimici de o mare importanţă practică. Această prelucrare se numeşte chimizarea metanului. Este suficient să precizăm că prin chimizare valoarea unui metru cub de gaz metan creşte de circa 30 de ori, ca să ne dăm seama de importanţa economică a acesteia.

Metanul
Produşii obţinuţi au diferite întrebuinţări. Astfel, clorura de metil (CH3Cl) este un bun agent frigorific, clorura de metilen (CH2Cl2) şi tetraclorura de carbon (CCl4) se întrebuinţează ca solvenţi. Tetraclorura de carbon se întrebuinţează şi la stingerea incendiilor.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 13kb
Downloads: 12712
Materia: Chimie

Metan

Metan
Metanul se produce şi acolo unde a avut loc o fermentare a celulozei în absenţa aerului, sub influenţa unor bacterii anaerobe; de aceea, din fundul bălţilor, unde continuu plutesc plante, se degajă uneori metan.Este un component în proportie de 20-30% din gazul de iluminat rezultat prin distilarea uscată a huilei. Separarea metanului din gazul de iluminat constituie un izvor pentru obţinerea lui in ţările bogate în zăcăminte de cărbuni. Ca şi petrolul, gazul metan se extrage din zăcăminte prin sonde.

Alte referate despre: chimizarea metanului, metanul, metan

Biogazul

Biogazul
Alte surse de biomasa, care pot fi convertite in biogaz, sunt reprezentate de biomasele foarte hidratate. Intr-o clasificare a biomaselor, in raport cu problemele de energie, cercetatorii au inclus in grupa biomaselor foarte hidratate, plantele acvatice si algele. Acestea au un continut in apa in jur de 95%. Caracteristic pentru culturile energetice foarte hidratate este capacitatea extrem de mare de a-si multiplica biomasa, intr-un timp relativ scurt, ceea ce creeaza o disponibilitate de materie organica ce poate fi folosita in filiera de metanizare.

Alte referate despre: biogazul, producerea biogazului, biogazul referat

Utilizarile metanolului si a etanolului

Lichidul fermentat contine intre 7-12% etanol, care este adus la o concentratie de 95% printr-o serie de procese de distilare. In productia de bauturi cum ar fi whisky si coniacul, sunt adaugate unele impuritati pentru a-I conferi o aroma deosebita. Foarte multa din cantitatea de etanol care nu este folosita in productia de bauturi alcoolive este fabricata sintetic, fie din acetilena, fie din etilena care este produsa din petrol, o mica cantitate de etanol este fabricata din pulpa tanara a lemnului.

Alte referate despre: utilizarile metanolului si etanolului, utilizarile metanolului, utilizari metanol

Alcoolul metilic si alcoolul etilic

Drojdia produce o enzima care catalizeaza reactia de fermentare.in ecuatia urmatoare,formula C6H12O6 reprezinta compozitia zaharului numit glucoza (dextroza,sau zahar de struguri):

Alte referate despre: alcoolul metilic si alcoolul etilic, importanta alcoolului metilic si alcoolului etilic, alcool metilic si alcool etilic

Alcoolul metilic si alcoolul etilic

Alcoolul metilic si alcoolul etilic
Alcoolul metilic se mai prepara prin distilarea lemnului din care cauza se mai numeste si alcool de lemn.

Alte referate despre: alcoolul metilic si alcoolul etilic utilizari, propietati alcoolul metilic si alcoolul etilic, alcoolul metilic si etilic

Transportul si comprimarea gazelor

Transportul si comprimarea gazelor
Din acest motiv , cresterea eficientei economice a industriei chimice este conditionata de imbunatatirea permanenta a performantelor constructive functionale ale utilajelor si instalatiilor. Utilajele si instalatiile trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii fundamentale : rezistenta mecanica , siguranta maxima de functionare , capacitate optima de productie in conditiile asigurarii tuturor indicatorilor de calitate a produsului finit. Transportul gazelor prin conducte se realizeaza cu ajutorul pompelor pentru gaze .

Alte referate despre: transportul si comprimarea gazelor, transportul comprimarea gazelor naturale, comprimarea gazelor

Sinteza etanului prin cuplarea oxidativa a metanului

Polaritatea sa pronuntata (dipolmoment 0,49 debye, constanta dielectrica 88) ii permite sa dizolve un mare numar de saruri, solvatand ionii. Indispensabila pentru viata, apa acopera 4/5 din suprafata Terrei, dar nu pura ci sarata (apa oceanica). Circuitul apei in natura face posibila viata si pe uscat datorita ploilor, raurilor si fluviilor, precum si hidroenergiei (aurul albastru).

Alte referate despre: ecuatia reactiei de oxidare a metanului, reactia de oxidare a metanului, ecuatia de oxidare a metanului

Gaze rare

Argonul este studiat in continuare si pe baza teoriei cinetice a gazelor. Ramsey constata ca gazul gasit este monoatomic si deci nu putea fi un corp compus.Aceasta descoperire a unui gaz in aer are un rasunator succes in cercurile stiintifice ale epocii. Dar, departe de a se fi terminat o activitate, succesul era de natura sa stimuleze alte cercetari care aveau sa aduca la descoperirea unei intregi familii de gaze rare.

Alte referate despre: gaze rare, gaze rare referat, gazele rare

Problema incalzirii globale - Efectul de sera

Schimbarile climatice: se estimeaza o crestere a temperaturii planetei cu 0.5-2 grade Celsius pina in anul 2050, o crestere a nivelului precipitatiilor si o modificare a distribuirii precipitatiilor la diferite latitudini, o crestere a frecventei furtunilor tropicale. Modificarile nivelului marii: probabil cu 5-40cm pina in anul 2050. Este greu de estimat care vor fi modificarile care vor apare legate de ghetarii din Artica si Antarctica.

Alte referate despre: problema incalzirii globale-efectul de sera, problema incalzirii globale - efectul de sera, download referat despre problema incalzirii globale - efectul de sera

Gaze naturale

- îndepărtarea impurităţilor care au altă natură chimică decât hidrocarburile;
- fracţionarea, prin distilare, a amestecului de hidrocarburi (rafinare);
- prelucrarea chimică a fracţiunilor obţinute prin rafinare.

Alte referate despre: gaze naturale, gazele naturale, gaze naturale referat

Dizolvarea lichidelor in sange - Presiunea partiala si difuzia gazelor in lichide

Dizolvarea lichidelor in sange - Presiunea partiala si difuzia gazelor in lichide
Când gazele intră în contact cu un lichid, există tendinţa fiecărui gaz de a se dizolva în lichid. Echilibrul concentraţiei gazului în lichide este determinat de presiunea parţială a gazului şi de solubilitatea lichidului. Această relaţie este descrisă de legea lui Henry. Când un gaz este în contact cu un lichid, volumul de gaze care va intra în soluţie este proporţional cu presiunea parţială a gazului. Numai o mică cantitate din gaze este alveolară.

Alte referate despre: presiunea partiala si difuzia gazelor in lichide, dizolvarea lichidelor in sange, presiunea partiala a co2 in sangele arterial

Verificarea legilor gazului ideal

3.Transformarea izocora :cunoscuta sub numele de legea lui Charles;este transformarea in care cantitatea de substanta si volumul raman constante
υ-constant;v-constant.
Legea transformarii :P/T=constant
Presiunea gazului intr-o transformare izocora este direct proportionala cu temperatura absoluta.

Alte referate despre: referate verificarea legilor gazului ideal, legile gazului ideal, legile gazului ideal referat

Notiuni introductive gaze naturale

Gazele de sonda se gasesc in zacamintele de titei atat in stare libera, cat si dizolvate in titei si joaca un rol foarte important in viata sondei, deoarece in anumite conditii de zacamant antreneaza titeiul sa curga liber pe gaura de sonda. Se spune ca sonda este exAZploatata prin eruptia naturala, ceea ce este foarte economic. Gazele naturale de sonda curgand la suprafata antreneaza in drumul lor si titeiul. Acest amestec patrunde in separatoare, care, in interior pentru o separare cit mai rapida si mai completa a gazelor de titei -- sunt prevazute cu diverse dispozitive si piese.

Alte referate despre: referat gaze naturale, gazele naturale referat, petrolul si gazele naturale

Legile gazelor

Referat despre Legile gazelor
Starea de agragare in care se gaseste o substanta este dependenta de presiune, de volum si de temperatura. Aceste marimi se numesc variabile de stare, intrucat folosesc la descrierea starii unei substante sau a unui amestec. La o anumita cantitate de substanta, variabilele de stare sunt dependente intre ele. De exemplu, cand se incalzeste un corp, el se dilata, adica volumul este o functie de temperatura; daca se mareste volumul unui gaz la temperatura constanta, inseamna ca presiunea se micsoreaza, deci este dependenta de volum. Relatia matematica a variabilelor de stare reprezinta ecuatia termica de stare a substantei respective. Astfel, daca se noteaza presiunea cu p, volumul cu V si temperatura absoluta cu T, atunci intre aceste marimi exista relatia functionala:

Alte referate despre: legile gazelor, legile gazelor ideale, legile gazelor fizica

Gazul ideal

Un alt aspect care poate fi considerat un element ce complica analiza definitiei acestor termeni este acela ca, din punct de vedere fizic, unii dintre ei nu au o structura coerenta. (1,8). In cele din urma s-a gasit un element care contribuie la marirea confuziei din aceste definitii, atunci cind consecintele Termodinamicii si Teoriei cineticii gazelor sunt folosite pentru justificarea lor.

Alte referate despre: gazul ideal, modelul gazului ideal, gaz ideal

Circulatia si schimbul de gaze

Schimbul de materie este esential pentru celulele organismului. Fiecare celula vie trebuie sa se afle intr-un mediu apos, care capteaza oxigen si nutrimente permitind eliberarea dioxidului de carbon si a resturilor metabolice. Difuziunea nu poate transporta substante peste dimensiunile macroscopice la animale. Aproape toate animalele simple au un sistem de transport intern pentru corpurile fluide. Corpurile fluide, de obicei sange, schimba materie cu mediul de la nivelul epiteliului extensibil si subtire al organelor specializate in schimbul de gaze, absortia nutrimentelor ,si indepartarea resturilor. In acest caz sangele realizeaza schimburi chimice cu interstitiul fluid care inconjoara celulele.

Alte referate despre: schimbul de gaze, schimbul de gaze de la nivelul plamanilor, schimbul de gaze la om
Referate afisate : 17
Medie note: 8.28 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK