Geneza mioritei

Geneza Mioritei - ipoteze, teorii, interpretari

"Geneza Mioritei - ipoteze, teorii, interpretari"
Cântecul lui Linos / A. Odobescu (1961). Deschizător de drum al direcţiei comparatist-mitologice este Alexandru Odobescu. El consideră că germenele Mioriţei nu poate fi identificat decât într-un „cântec de jale al juneţii învinse”. Cu alte cuvinte, balada îşi are originea într-un vechi ciclu elen al „cântecului lui Linos”. „Mioara este izvorâtă din aceeaşi pornire de spirit, ca toate cântecele antice, ce jeleau pe un păstor tânăr (ucis) în floarea juneţii” (Alexandru Odobescu, Răsunete ale Pindului în Carpaţi, în Revista Română, 1861, reluat în Albumul Macedo-Român, Bucureşti, 1880, p. 83-98 şi în Opere complete, Bucureşti, 1908, vol. II). Teoria n-a avut darul să justifice atitudinea păstorului şi a căzut în desuetudine relativ repede. Însă A. Odobescu va fi considerat un precursor al liniei ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 20kb
Downloads: 379
Materia: Romana

Miorita si specificul national

Miorita si specificul national
A doua explicatie e cu mult mai complexa si profunda, mai putin tehnica si vizeaza aderenta la un strat cultural arhaic, incompatibil pentru mentalitatea unor popoare mai putin “batrâne”. Ion Talos (1983) e de parere ca “prezenta Mioritei exclusiv la români ar putea vorbi despre relativa izolare a poporului român pe podisurile inalte ale Carpatilor, in vre¬me ce vaile si câmpiile manoase de la poalele muntilor se aflau in posesia unor oaspeti vremelnici”. Argumentul geografic si istoric pledeaza in favoarea Transilvaniei si a teoriei evolutiei textului având ca loc de obârsie si continuitate indelungata aceasta regiune.

Alte referate despre: miorita specificul national, specific national miorita, specificul national

Miorita - un fenomen cultural

Mioriţa lui Jules Verne (1892). Celebrul scriitor francez de anticipaţie, Jules Verne (1828- 1905), publica în anul 1892 romanul Castelul din Carpaţi. Romantică şi exotică, povestirea descrie o întâmplare mai puţin obişnuită care se petrece în Tran¬sil¬vania sfârşitului de veac XIX. Personajele trăiesc, fiecare în parte, o dramă de diferite proporţii, dar axa ro¬manului o constituie drama existenţială a boierului Radu Gorj, stăpânul misteriosului cas¬tel : “Mândru şi demn până la excentricitate, eroul moare ca un simbol intransigent al inde¬pendenţei, iar romantica lui figură continuă să impresioneză peste ani, stăruind în conştiinţa cititorului…” .

Alte referate despre: fenomenul cultural contemporan, fenomen cultural contemporan, religia ca fenomen cultural

Miorita si globalizarea culturii

În schimb, George Călinescu a fost de părere că folclorul românesc valorificat în literatura cultă a întrunit aprecieri favorabile din partea britanicilor (“…e interesant că Creangă a plăcut englezilor”) . Despre “factorul ritual”, caracteristic spiritului nostru ro¬mâ¬nesc, funciar, dar şi altor scriitori (şi-l citează pe Coşbuc cu Nunta Zamfirei) Călinescu no¬tea¬ză: “Numai în Irlanda mai dăinuie o atât de clară amintire a existenţei tribale” . Deci, dacă teoria lui Călinescu s-ar dovedi viabilă, lectura Mioriţei ar trebui să întrunească sufragii în această zonă insulară.

Alte referate despre: globalizarea culturii, globalizarea culturii romane, miorita si globalizarea

Miorita - lucrari critice reprezentative

Miorita. Lucrari critice reprezentative
Aron Densuşianu (1837-1900), prin studiul Epopeea noastră pastorală (1895) , susţine, la fel ca şi Alecu Russo, că Mioriţa ar fi o epopee pastorală autohtonă. La cea¬laltă extremă se situează Duiliu Zamfirescu (1858-1922). În data de 16 mai 1909, acesta se produce în aula Academiei Române cu un celebru discurs, în care afirmă că „Mioriţa lui Alecsandri, ca născocire populară, este o imposibilitate”. Mult mai echi¬li¬brat în aprecieri se dovedeşte istoricul Nicolae Iorga (1871-1940) prin volumul balada populară română. Originile şi ciclurile ei (Vălenii de Munte, 1910), unde îşi expune punctul de vedere despre vechimea şi modul în care a luat naştere Mioriţa.

Alte referate despre: miorita lucrari critice reprezentative, miorita aprecieri critice, miorita repere critice

Cele 4 mituri romanesti

Teoria literara are dificultati in privinta incadrarii in gen si
specie, atat a Mioritei, cat si a Mesterului Manole. Ambele capodopere
se afla incluse in colectiile de balade, dar, adesea, au existat
rezerve in legatura cu posibila validare a incadrarii. Desigur,
clasificarea ramane o problema minora, ca oricare alta, tinand de
domeniul cantitatii, insa nu trebuie neglijata ori expediata prea la
repezeala. Procedand astfel, crocian sau procustian, cum vrem sa-I
spunem, ajungem, in scurta vreme, sa nu mai deosebim basmul de snoava
si legenda de tipuritura. Artistul anonim a rezolvat in felul lui
acest mic diferend teoretic: pentru el, Miorita, Legenda Mesterului
Manole si multe aletele sunt cantece; sau ziceri, spuneri din gura,
din fluier, din frunza, cum ii cere inima si cum doreste
colectivitatea. Folcloristii s-au aliat autorului anonim, insusindu-si
denumirile traditionale si crezand ca este preferabil sa te incadrezi
oralitatii decat s-o introduci pe ea ...

Alte referate despre: mituri romanesti, miturile romanesti, cele 4 mituri romanesti

Religiozitatea Mioritei

Religiozitatea Mioritei
Pentru români, Miorita e aproape ca o religie. Textul ei se invata si se analizeaza la scoala, de aceea poate fi reprodus, murmurat, ingânat (integral sau fragmentar) de orice român. Este o dimensiune spirituala. Face parte din cultura populara autohtona. Dar Miorita nu poate defini si sustine tot ceea ce in¬seamna spiritualitate româneasca. E reperul unor credinte ancestrale, dar nu suma lor. Miorita e mai degraba o rugaciune izvorâta dintr-o religie stra¬veche – intemeiata pe un cod de legi al naturii.

Alte referate despre: religiozitatea mioritei, caracterizarea mioritei, portretul mioritei

Ion - geneza

Prima dintre experiente a fost uimirea pe care a simtit-o Rebreanu,
într-una din primaverile tineretii sale, când iesise la rasaritul
soarelui cu arma pe un colnic la vânat de porumbei a observat cum un
taran, socotindu-se nevazut de nimeni a sarutat pamântul jilav de
roua, cu înfocare, ca pe o iubita. Gestul a fost înregistrat pentru
pitorescul lui în sine, fara a i se atribui o semnificatie precisa.

Alte referate despre: ion geneza, ion geneza romanului, romanul ion geneza

Delta Dunarii - geneza, fauna

Pe acest brat se practica navigatia fluviala, porturile mai importante fiind Ismail si Valcov (Ucraina). Sulina a fost preferat in urma studiilor Comisiei Europene a Dunarii (1856) pentru navigatia maritima, fapt ce a dus la corectarea unor meandre si adancirea albiei in intervalul 1862 - 1902. Ca urmare lungimea s-a redus de la 92 la 63.7 km iar volumul de apa si aluviuni scurs a crescut de la 7-8% la 18.8% (in prezent) in defavoarea bratului Chilia care transporta inainte 70%. Orasul Sulina ca port de intrare a vaselor maritime a avut variatii in dezvoltarea sa economica. Datorita aluviunilor depuse la gura bratului s-a realizat un canal care inainteaza treptat in mare (in prezent are 10 km) pentru protejarea navigatiei.

Alte referate despre: delta dunarii - flora fauna, delta dunarii geneza, delta dunarii referat fauna

Geneza imperiilor coloniale

În India colonizarea s-a limitat la întarirea si perpetuarea
punctelor-cheie pentru comert. Exceptie au facut Goa si Malacca, orase
pe care portughezii s-au straduit sa le transforme în orase europene,
încurajând chiar casatoria între europeni si indigeni, ceea ce a dus
la formarea unei caste de metisi.

Alte referate despre: geneza imperiilor coloniale portughezi, imperiile coloniale, formarea imperiilor coloniale

Geneza culturala moderna

S-a facut altadata distinctia intre cultura si civilizatie, sustinandu-se dupa celebra formula a lui Oswald Spengler, ca civilizatiile reprezinta stadiul actual al unor culturi extincte. Luand in seama dezvoltarea studiului modernitatii pornind din diferite unghiuri, cel economic, prin teoriile economice ale modernitatii, cel poilitic privind conceptul de democratie ori statalitatea moderna, relatiile internationale in modernitate, ori cele ale artei, avangarda ca fenomen al modernitatii, sfera intelesului conceptului de cultura moderna se afla intr-o continua extensiune.

Alte referate despre: geneza capitalismului modern, geneza democratiei moderne, geneza lumii moderne

Geneza statului roman modern de la proiect politic la realizarea Romaniei Mari

Revenirea domnilor pamanteni a fost posibila ca urmare a miscarii revolutionare de la 1821 in care Tudor Vladimirescu propune un amplu program politic care reflecta aspiratiile politice ale mici boierimii reformiste si ale burgheziei romane in formare:desfintarea privilegilor,instituirea libertati si a egalitatii.Miscarea condusa de Tudor Vladimirescu a lansat idei politice ce au continuat sa fie dezvoltate in deceniile urmatoare.

Alte referate despre: statul roman modern de la proiect politic la realizarea romaniei mari, statul roman modern de la proiect politic la realizarea, statul romin modern de la proiect politic la realizarea rominiei mare

Geneza Carpatilor romanesti

De fapt însă, realizarea ca munţi a Carpaţilor a fost mai înfăptuită într-o perioadă mult mai îndelungată, printr-o evoluţie foarte complexă, în care faze succesive de orogeneză (adică de cutare) ori simple mişcări pe verticală însoţite adesea de falieri (adică de rupturi) erau urmate de epoci de sedimentare sub luciul apelor mării ori de eroziune, prin agenţii atmosferici şi gravitaţionali. Toate au la un loc, după o îndelungată conlucrare ori înfruntare, au înfăptuit unul din cele mai lungi lanţuri muntoase ale Terrei, în cuprinsul căruia Carpaţii reprezintă un mic fragment, cu unele particularităţi şi trăsături proprii.

Este drept că faza cutărilor de la sfârşitul cretacicului superior (ultima perioadă a erei mezozoice) şi cele din neozoic (terţiar), au fost hotărâtoare în trasarea contururilor principale ale lanţului carpatic din România, dar pe de o parte acestea au fost urmate de noi reluări ale cutărilor şi de înălţări ...

Alte referate despre: carpatii romanesti, carpati romanesti, asemanari intre ramurile carpatilor romanesti

Geneza democratiei americane

Congresul continental de la Philadelphia nu era capabil sa furnizeze o guvernare efectiva a fostelor colonii americane;practic,in ciuda adoptarii unor Articole ale Confederatiei "care schitau proiectul Statelor Unite ale Americii (1777), Congresul nu putea purta politica externa,ridica trupe sau impozite si nu avea putere judiciara.La sfarsitul conflictului,populatia si mai ales armata ajunsesera
sa dispretuiasca slabiciunea acestei guvernari de razboi.

Alte referate despre: geneza democratiei in epoca moderna, fundamentele democratiei americane, geneza democratiei

Geneza spiritualitatii medievale

Mai mult decit in domeniul istoriei politice sau econoAZmice, este foarte greu de spus, in ceea ce priveste viata spirituala, cind sfirseste Antichitatea si cind incepe Evul Mediu. Exista numeroase elemente care ne indeamna, totusi, sa credem ca trecerea de la un tip de religiozitate la altul s-a petrecut destul de (irziu. intr-adevar, mostenirea culturala a crestinismului a fost, cel putin intr-o prima etapa, asumata in esenta ei de catre regatele barbare care s-au ridicat pe ruinele Imperiului roman; uneori, aceasta mostenire a fost chiar imbogatita, asa cum se constata in Spania vizigota.

Alte referate despre: geneza lumii medievale, geneza statului medieval romanesc, geneza statelor medievale romanesti

Geomorfologie

-Metoda Observatiei - se axeaza pe inscrierea elementelor cantitative
si calitative specifice diferitelor forme de relief, a fenomenelor si
proceselor geomorfologice.

Alte referate despre: geomorfologie, procese geomorfologice, hazarde geomorfologice
Referate afisate : 16
Medie note: 8.34 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles