Geneza si compozitia mineralogica a rocilor magmatice referat

Compozitia mineralogica a rocilor de zacamant

Rocile de zacamant (colectoare si protectoare), de o mare varietate, contin o gama larga de minerale in proportii foarte diferite. In rocile de zacamant de origine sedimentara, frecventa cea mai mare o au silicea, mineralele carbo-natice si mineralele argiloase. Celelalte tipuri de roci prezinta interes mic pentru ingineria de zacamant, astfel ca in acest capitol vor fi omise din discutie.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 61kb
Downloads: 228
Materia: Geografie

Tipuri De Roci

Dupa modul de formare exista 3 categorii de roci: magmatice, sedimentare, metamorfice. Rocile magmatice iau nastere prin racirea magmelor ajunse din adancime in scoarta sau la suprafata. Ele se formeaza prin solidificarea magmelor pe 2 cai:
- prin cristalizarea fazei lichide
- vitrificare ( trecerea topiturii in sticla)

Alte referate despre: tipuri de roci, referat tipurile de roci, tipuri de roci din romania

Compozitia mineralogica a rocilor de zacamant

Spre exemplu, domeniile 1, 2, 4 si 6 reprezinta roci cu un continut mai mic de 10% in minerale argiloase. Acestea sunt rocile colectoare tipice, cu observatia ca rocile cu un continut foarte mare de carbonati trebuie sa fie fisurate. Celelalte, definite aproximativ prin restul domeniilor, sunt roci protectoare, cu unele exceptii, cum ar fi marnele fisurate sau nisipoase care pot avea proprietati de roci colectoare.

Alte referate despre: geneza si compozitia mineralogica a rocilor magmatice referat, compozitia mineralogica si petrografica a scoartei terestre, compozitia mineralogica a solului

Starea de saturatie a rocilor

O modalitate obisnuita de a scrie valorile saturatiilor este sub forma procentuala. Spre exemplu, in loc de a scrie Sa = 0,25, se scrie Sa = 25%. Este vorba, evident, de procente volumice. Starea de saturatie joaca rolul de functie sau de variabila, dupa caz. Indiferent de situatie, reprezentarea starii de 13213w2210n saturatie are aceeasi particularitate cu reprezentarea compozitiei sistemelor cu doi si cu trei componenti (v. vol. I, p. 38 si 54). In figura 14.1. este ilustrat modul de reprezentare a starii de saturatie.Ca aplicatie, pe reprezentarea din figura 14.1. se vor surprinde cateva din starile de saturatie din zacamintele de hidrocarburi si din carotele extrase din aceste zacaminte:

Alte referate despre: minerale si roci cu exemplificare starea, stari de agregare, starea gazoasa

Curgerea omogena prin rocile colectoare

A doua precizare se refera la regimul de curgere. In zacamintele de hidrocarburi viteza de curgere a fluidelor este foarte mica. Pentru a obtine o imagine asupra vitezelor de curgere din zacaminte se considera urmatorul exemplu: o sonda produce titei cu un debit de 50 m3/zi (un debit relativ mare pentru conditiile din Romania) dintr-un strat cu grosimea de 10 m (o grosime comuna). Viteza titeiului este de ordinul a 0,4 mm/s langa sonda si de 0,4 m/s la distanta de 100 m de sonda (cca. 3,5 cm/zi).

Alte referate despre: roci colectoare, caracteristicile retelelor de canale capilare la roci colectoare, rocile colectoare

Mineralele

Pietrele pretioase cele mai valoroase sunt diamantele (cele mai
pretuite fiind cele incolore), împreuna cu smaraldul, rubinul si
safirul, care sunt sunt pretuite pentru culorile lor. Aceste pietre
sunt atât de valoroase încât greutatea lor în carate, un carat
cântarind doar 200 de miligrame.

Alte referate despre: saruri minerale, ape minerale, apele minerale

Resursele minerale din oceane

Cercetările peniru descoperirea de noi zăcăminte de petrol în zona submarină au descoperit cărbuni, depozile foarle mari în apropierea Japoniei, Marii Brilanii, Noii Zeelande, în Marea Nordului (seclorul norvegian); dar consturile mari legate de exploatare nu au permis valorificarea acestora.

Alte referate despre: resursele minerale ale oceanului pacific, resurse minerale oceanice, resursele minerale din mari si oceane

Roca - Sol - Orizont

Conditii si procese de formare.Se intalnesc pe suprafete mici, in conditii foarte variate de relief, roca, clima si vegetatie, incepand din campie pana in zona montana, pe versanti alcatuiti din roci afanate, versanti supusi eroziunii lente.Profil, proprietati. Regosolurile tipice au profil Ao-C. orizontul Ao este gros de 10-40cm , deschis la culoare, slab conturat, urmat de materialul parental, ce formeaza orizontul C.

Alte referate despre: flora relief roca sol din zona baia mare, tipul de roci in relieful orizontului local, orizont de sol

Compozitia granulometrica a rocilor detritice

Marimea granulelor nu poate fi definita in mod exact datorita abaterii de la formele regulate ale corpurilor geometrice. In mod obisnuit, in masura in care granulele sunt rotunjute in procesul de transport, se defineste un diametru al particulei. Sunt cel putin opt criterii de definire a diametrului unei particule, intre care amintim: diametrul sferei cu aceeasi suprafata, cu acelasi volum, cu aceeasi viteza de cadere (la egala densitate) intr-un fluid, sau latura patratului prin care trece granula.

Alte referate despre: determinarea compozitie granulometrice a solului, roci detritice, compozitia granulometrica

Roci colectoare, roci protectoare

Petrolul (in acceptiunea lui generica de sistem natural de hidrocarburi - titei, gaze sau gaze cu condensat) este generat si acumulat in rocile sedimentare. Chiar daca sunt cunoscute acumulari, chiar zacaminte de petrol, in roci eruptive sau metamorfice, ele se afla in imediata apropiere a unor roci sedimentare unde petrolul a luat nastere si de unde a migrat.

Alte referate despre: roci clasificarea rocilor, roci magmatice roci sedimentare, rocile minerale roci acide si roci bazice imagini

Structura spatiului de pori din rocile colectoare

Aceasta definitie are un caracter intuitiv si raspunde multor necesitati de descriere a retelei de pori. Daca se pune problema caracterizarii unui por din punct de vedere al formei si, mai ales, al dimensiunii lui, aceasta definitie nu mai satisface.

Alte referate despre: structura spatiului de contact cu clientii intr-un magazin, structura spatiului rural, structura spatiilor de cazare la hotel

Densitatea rocilor de zacamant

Modificarea cea mai mare de densitate o sufera mineralele argiloase, si, evident, rocile argiloase, datorita compresibilitatii lor excesive, dupa cum arata relatia (8.6.) si tabela 8.1. Pentru a obtine o imagine edificatoare asupra ordinului de marime a densitatii rocilor se dau cateva exemple in tabela 9.2.

Alte referate despre: densitatea apei, densitatea, roci

Geneza si evolutia reliefului

-cu circa 65 miliarde de ani I.H. orogeneza alpine cuteaza si inalta cea mai mare parte a lantului montan Carpatic.
-ulterior au loc eruptii vulcanice care formeaza singurul lant de munti vulcanici din Europa, pe latura Vestica a Carpatilor Orientali(format din muntii: Oas, Gutai, Tibles, Calimani, Gurghiu, Harghita.)
-concomitent au avut loc transgresiuni si regresiuni marine care au format prin sedimentare unitatile de relief mai joase ale tarii(dealuri, podisuri, campii).
-cu circa 2 miliarde de ani in urma a avut loc o racire importanta a climei numita glaciatia quaternara
-clima a devenit subpolara in fazele de racire si temperate in fazele de incalzire
-pe varfurile cele mai inalte ale muntilor, la peste 2000 m s-au instalat ghetari montani care, prin eroziune, au format relieful glaciar alcatuit din circuri glaciare, vai glaciare, creste alpine si morene.
-cu circa 10 000 de ani I.H. ghetatii se topesc definitive, relieful intra sub actiunea agentilor externi; acum se ...

Alte referate despre: geneza si evolutia reliefului, geneza si evolutia reliefului referart, geneza si evolutia reliefului romaniei

Importanta biologica a substantelor minerale

Ele acţionează şi din interiorul anumitor enzime,in a căror alcătuire intră. În prezent s-au acumulat noi date privind implicaţiile profunde în metabolism ale unor elemente mai puţin studiaste dar care au un rol destul de important.S-a constatat că substanţele minerale au un rol fundamental în procesul de creştere celulară şi osoasă.În acest sens acţionează:calciul,zincul,manganul.Aportul mineralelor duce la reluarea creşterii fiziologice.

Alte referate despre: importanta biologica a substantelor minerale, importanta substantelor minerale utile in economia mondiala, importanta substantelor minerale in organism

Geneza Mioritei - ipoteze, teorii, interpretari

"Geneza Mioritei - ipoteze, teorii, interpretari"
Cântecul lui Linos / A. Odobescu (1961). Deschizător de drum al direcţiei comparatist-mitologice este Alexandru Odobescu. El consideră că germenele Mioriţei nu poate fi identificat decât într-un „cântec de jale al juneţii învinse”. Cu alte cuvinte, balada îşi are originea într-un vechi ciclu elen al „cântecului lui Linos”. „Mioara este izvorâtă din aceeaşi pornire de spirit, ca toate cântecele antice, ce jeleau pe un păstor tânăr (ucis) în floarea juneţii” (Alexandru Odobescu, Răsunete ale Pindului în Carpaţi, în Revista Română, 1861, reluat în Albumul Macedo-Român, Bucureşti, 1880, p. 83-98 şi în Opere complete, Bucureşti, 1908, vol. II). Teoria n-a avut darul să justifice atitudinea păstorului şi a căzut în desuetudine relativ repede. Însă A. Odobescu va fi considerat un precursor al liniei ...

Alte referate despre: geneza mioritei ipoteze teoria interpretari, geneza mioritei, ipotezele teoriei celulare

Compozitia plastica

Cand elementele de limbaj plastic (puncte si linii) au o semnificatie statica , fiind ordonate pe trasee orizontale sau verticale, iar culorile apropiate valoric, raman in acelasi plan, compozitia este statica.

Alte referate despre: compozitia plastica, compozitie plastica, compozitia plastica referat

Delta Dunarii - geneza, fauna

Acolo unde se produce prima bifurcatie a bratelor, debitul mediu al fluviului este de cca 6 300 de metri cubi pe secunda. Al doilea fluviu al Europei (dupa Volga) si al douazeci si saselea din lume, are peste 800.000 de kilometri patrati dimensiunea bazinului populat de circa 80.000.000 de locuitori din opt tari. Chilia, cu multe ramificatii si ostrove , este cel mai tanar si mai lung (120 km) si mai viguros prin faptul ca tranporta cea mai mare parte de apa si aluviuni (58%). In evolutia sa a format cateva delte secundare; prima in depresiune Pardina, a doua dupa localitatea Chilia Veche si a treia, in desfasurare, dupa Periprava.

Alte referate despre: delta dunarii - flora fauna, delta dunarii geneza, delta dunarii referat fauna

Compozitia chimica a tigarii

Compozitia chimica a tigarii
Documentul contine un desen. Referatul prezinta substantele din care se compune o tigara. Acetona(dizolvant), Naftilamina, Metanol(carburant pt.rachete), Pyren, Naftalina, Dimetilnitrosamina, Nicotina
(ierbicid si insecticid), Butan, Cadmiu, Monoxid de carbon, (gaz de esapament).

Alte referate despre: compozitia chimica a tigarii, compozitia chimica a tigarilor, content compozitia chimica a tigarii
Referate afisate : 18
Medie note: 8.12 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles