Gheorghe gheorghiu

Regimul lui Gheorghe Gheorghiu Dej

30 decembrie 1947 - Proclamarea Republicii Populare Romane (stat totalitar);februarie 1948 - s-a infiintat Partidul Muncitoresc Roman prin unificarea PCR si PSD, in frunte cu Gh. Gheorghiu Dej, Ana Pauker si Vasil Luca;13 aprilie 1948 - a fost adoptata Constitutia Republicii Populare Romane, comunista, dupa modelul celei sovietice din 1936:

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 1145
Materia: Istorie

Regimul comunist din Romania

Toată povestea noastră începe în sumbra zi de 23 august 1944, ca urmare a deplasării unei delegaţii române la Moscova, pentru semnarea Convenţiei de Armistiţie cu Naţiunile Unite.Ruşii, conform înţelegerilor secrete cu forţele aliate, se hotărăsc să-şi extindă puterea, doresc să aibă controlul total. Prin introducerea comunismului în România au reuşit să preia o ţărişoară cu o istorie pe cât de lungă, pe atât de frumoasă din punct de vedere istoric.

Alte referate despre: regimul comunist in romania, regimul comunist, regimul comunist din romania

Regimurile totalitare

Trăsătura comună a regimurilor totalitare este că, ajungând la putere, ele caută să distrugă organizarea democratică. Diferenţa dintre ele constă în aceea că regimul hitlerist îşi manifestă în mod explicit scopurile (exterminarea evreilor), cel leninist le ascunde în permanenţă. Mai mult, bolşevismul îşi anexează idealurile universale de umanitate, libertate şi dreptate, în timp ce este exact contrariul, ceea cel face cu mult mai periculos decât nazismul. În plus, dacă regimul nazism nu a rezistat decât 12 ani, sfârşind prin a se prăbuşi în războiul pe care l-a declanşat, regimul comunist, prin prezenţa sa în tabăra învingătoare după cel de-al doilea Război Mondial, s-a întărit.

Alte referate despre: regimuri totalitare, regimurile totalitare, regimuri totalitare in perioada interbelica

Regimul nationalist - Nicolae Ceausescu

A doua etapă a regimului Ceauşist s-a desfăşurat între anii 1971-1980. Această etapă a avut ca punct de pornire vizitele lui Ceauşescu în China şi în Coreea de Nord. Din 1972, acesta începe sa-si pună rudele în posturi importante în partid şi în sistemul organelor de stat. În 1973 soţia sa, Elena, este promovată în Comitetul Executiv al P.C.R. În 1974 Ceauşescu devine preşedinte al republicii. Tot în anii ’70 dictatorul nostru a luat o serie de decizii economice greşite, „pregătind” astfel criza economică din anii ’80.

Alte referate despre: regimul lui nicolae ceausescu, regimul comunist nicolae ceausescu, romania sub regimul lui nicolae ceausescu

Regimul socialist totalitar in Romania (1948-1989)

Viata partidului unic a fost sinuoasa, Gheorghe Gheorghiu-Dej reusind sa-si inlature pas cu pas adversarii, in intervalul amintit: eliminarea gruparii Pauker-Luca-Georgescu intre anii 1948-1952; eliminarea lui Lucretiu Patrascanu si executarea lui in 1954. Pe acest fundal insa, au existat totusi, din partea lui Dej anumite incercari de reconsiderare a valentelor nationale romanesti exprimate intre anii 1948-1957, dar mai ales prin atitudinea adoptata in 1964 fata de planul Valev si prin Declaratia din aprilie 1964 a Comitetului Central al PMR, considerata un adevarat act de independenta ideologica, de iesire din coloana.

Alte referate despre: regimul socialist totalitar, romania in timpul regimului socialist totalitar, romania in perioada regimului totalitar 1948-1989

Romania si C A E R 1962 - 1964

La începutul anului 1959, un grup de economişti, conduşi de Alexandru Bârlădeanu au elaborat o schiţă, program de dezvoltare pe o perioadă de 15 ani, 1960-1975, intitulată „Directivele Biroului Politic, schiţă program de dezvoltare a economiei R.P.R. pe o perioadă de 10-15 ani”.

Căile de realizarea acestor obiective erau: valorificarea resurselor de materii prime interne; achiziţionarea tehnologiei de înaltă performanţă; creşterea producţiei şi a productivităţii muncii; construirea de obiective industriale moderne; finalizarea procesului de transformare socialistă a agriculturii; creşterea producţiei cerealiere; dezvoltarea sectorului zootehnic şi a plantelor tehnice.

În ceea ce priveşte raporturile economice româno-sovietice, spre deosebire de jumătatea anilor '50, în a doua jumătate discutarea programelor economice va fi lăsată pe seama specialiştilor, conducerile de partid nu se vor mai implica direct.

Alte referate despre: romania si c a e r 1962-1964, criza rachetelor din cuba 1962, criza din marea caraibilor din 1962

Gheorghe Lazar

Scoala primara a facut-o la Avrig (1791-1798); gimnaziul la piaristii
din Cluj (1798-1801), si la Sibiu (1801-1802); filosofia si dreptul la
Cluj (1802-1806), la aceiasi piaristi.

Alte referate despre: gheorghe lazar, gheorghe lazar referat, referat gheorghe lazar

Regimul socialist totalitar in Romania

- in martie 1949, in lumea satelor a fost lansat procesul de colectivizare fortata incheiat in 1962 soldat cu grave abuzuri, violente si condamnari a peste 80.000 de tarani; colectivizarea a fost un experiment importat din URSS in care au excelat o vreme cotele obligatorii din produsele agricole impuse taranilor (1949-1956);- tot dupa model sovietic, in iulie 1950 s-a renuntat la organizarea teritoriala administrativa a Romaniei in judete si s-a trecut la impartirea teritoriului Romaniei in regiuni, raioane, orase si comune;

Alte referate despre: regim politic totalitar in republica socialista romania, regimul politic totalitar, regim politic totalitar

Cultul Elenei Ceausescu in anii 80

Inceputul erei Ceausescu a insemnat in istoria comunismului romanesc nu numai o schimbare de perspectiva asupra noilor practici politice de desemnare a liderului partidului, ci si o alta imagine a conducatorului partidului. Pentru opinia publica, Nicolae Ceausescu nu mai era un prim-secretar de partid comunist umil si supus Moscovei, ci un secretar general comunist rebel, dornic de afirmare pe scena politica internationala; de asemenea, imaginea vietii sale private nu mai corespundea celei a predecesorului sau, singuraticul Gheorghe Gheorghiu-Dej, ci, dimpotriva, era cea a unui familist convins. Era inca un motiv in plus pentru care populatia sa aprecieze, pentru moment, in mod pozitiv, transformarile politice care se produsesera in Romania.

Alte referate despre: cultul personalitatii ceausescu, referat despre nicolae ceausescu in anii 1980 -1990, ceausescu in anii 80

Regimuri totalitare

Având la baza conducerea către un singur om, totalitarismul a îndoctrinat masele politice, reducând libertatea cetateanului aproape de zero. In tarile afectate de acest flagel, demara frica si suspiciunea .oamenii se parau unii pe alţii, chiar in mijlocul familiei erau persoane care îsi parau parintii sau fraţii.

Totalitarismul si-a atins maturitatea in Rusia, Germania, Italia. In aceste state, libertatea individului era aproape in întregime redusa. Acest control absolut al statului era in opoziţie cu liberalismul si democraţia. Daca liberalismul încerca sa limiteze puterea statului, si sa protejeze drepturile sacre ale individului, totalitarismul se baza pe respectul impus cu forta. La baza statului totalitar sta liderul atotputernic si partidul unic.

Cel mai eficient sistem totalitar a fost cel din U.R.S.S., unde s-a instaurat la putere prin lovitura de stat de la 7 noiembrie 1917. Concepţia comuniştilor era ca sursa tuturor relelor ...

Alte referate despre: regimuri totalitare referat, regimurile totalitare in perioada interbelica, regimuri totalitare si democratice

Onesti

Recuperarea trecutului istoric local, reabilitarea si reconsiderarea imaginii personalitatilor nascute pe aceste meleaguri, care si-au lasat amprenta asupra existentei socio-culturale si materiale, se vor bucura de un sprijin permanent din partea autoritatilor locale.

Alte referate despre: onesti, municipiul onesti, demnitate omenie onestitate valori in formarea individuala

Sfantu Gheorghe

Vegetatia din zona s-a adaptat conditiilor. Intalnim varza de mare (Crambe maritima), cu frunze carnoase de culoare albastra si cu o ingramadire de flori albe in varful ramurilor. De asemenea intalnim plante cu flori adaptate la mediul sarat: iarba porcului sau iarba sarata (Salcornia herbacea sau S. europaea) sau Suaeda maritima.

Alte referate despre: sfantu gheorghe, sfantu gheorghe referat, referat sfantu gheorghe

Mihai Eminescu - bibliografie

Stabilitatea materială la care râvnea Eminovici ar fi putut fi în sfârşit obţinută prin cumpărarea, în 1847, a moşiei de la Ipoteşti, unde familia căminarului se va muta definitiv abia în 1857, o dată cu terminarea noii case. însă bună parte din veniturile moşiei vor fi folosite de Eminovici pentru a asigura fiilor săi studii liceale şi universitare, costisitoare chiar şi pentru o familie mai înstărită. În 1878, Eminovici este nevoit să vândă Ipoteştii pentru a-şi plăti datoriile; rămâne ca administrator al noului proprietar până în 1884, anul morţii sale. Este îngropat la Ipoteşti alături de soţia sa, Raluca.

Alte referate despre: lacul de mihai eminescu, mihai eminescu, viata lui mihai eminescu

Amurgul gandurilor - cartea

SCRIERI: Pe culmile disperarii (Bucuresti, 1934; 1990; 1993); Cartea amagirilor (Bucuresti, 1936; 1991); Schimbarea la fata a României (Bucuresti, 1936; 1941; editii revazute 1990, 1993); Lacrimi si sfinti (Bucuresti, 1937; 1991); Amurgul gîndurilor (Sibiu, 1940; Bucuresti, 1991); ¥ndreptar patimas (Bucuresti, 1991); Précis de décomposition (Paris, 1949) – Tratat de descompunere (Bucuresti, 1992); Syllogismes de l’amertume (Paris, 1952) – Silogismele amaraciunii (Bucuresti, 1992); La Tentation d’exister (Paris, 1956) – Ispita de a exista (Bucuresti, 1992); Histoire et utopie (Paris, 1960) – Istorie si utopie (Bucuresti, 1992); La chute dans le temps (Paris, 1964) – Caderea în timp (Bucuresti, 1994); Le Mauvais Démiurge (Paris, 1969); De l’inconvénient d’être né (Paris, 1973); Ecartèlement (Paris, 1979); Exercices d’admiration (Paris, 1986) – Exercitii de admiratie (Bucuresti, 1993); Aveux et anathèmes (Paris, 1987) – Marturisiri si anateme (Bucuresti, ...

Alte referate despre: amurgul gandurilor cartea, emil cioran-amurgul gandurilor download cartea, emil cioran amurgul gandurilor

Boli inflamatorii intestinale

IL-2 are un rol important în patogenia afecţiunilor inflamatorii cronice, fiind mult crescutã în BC. Este secretatã împreunã cu IFN de cãtre limfocitele Th1. IL-2 activeazã creşterea limfocitelor Tc (citotoxice), B şi a celulelor NK (Natural Killer) favorizând astfel liza celularã.
IL-6 este secretatã de macrofagele care vizeazã limfocitele T şi B. Este implicatã în procesele de fibrogenezã.
IL-8 este sintetizatã şi eliberatã tot de macrofagele activate şi de celulele epiteliale, stimulând mecanismele nonimune care iniţiazã leziunile inflamatorii. IL-8 este cel mai puternic chemoatractant al neutrofilelor (Liana Gheorghe, Oproiu A, 1999).
IL-12 este podusã în cantitate mare de macrofagele mucoasei lezate în BC şi este normalã sau scãzutã în RCUH. Legarea IL-12 de receptorii prezenţi activeazã o cale de semnalizare cere determinã activarea limfocitelor de transcriere (STAT-4) şi dezvoltarea unei infiltraţii cu celule secretoare de TNF şi IFN-γ ...

Alte referate despre: boli inflamatorii intestinale, bolile inflamatorii intestinale, boli inflamatorii intestinale in limba romana

Oltul

apoi pe dreapta Cibinul cu Hartibaciu si Sadu, dupa care Oltul intra intr-un sector de vale transversala, trece prin Defileul Turnu-Rosu, Depresiunea Lovistei, unde primeste pe dreapta Lotru, Defileul Cozia, apoi prin Subcarpatii Getici, unde primeste raurile: Luncavatul, pe dreapta, si Topologul, pe stanga, trece prin Podisul Getic primind pe dreapta oltetul, trece prin Campia Romana si se varsa in Dunare langa Turnu-Magurele.

Alte referate despre: geo bogza cartea oltului, raul olt, cartea oltului geo bogza

Cronologie Mihai Eminescu

Profesorii se recrutau, cu precadere, din Austria, întocmesc studii si colaboreaza la publicatiile vremii. Se înfiinteaza si o catedra de româna, destul de târziu, dupa 1848. Este ocupata de Aron Pumnul. Cunoscut prin Lepturariu românesc, în patru tomuri, tiparit la Viena între 1862 si 1865, cea dintâi istorie a literaturii române în texte.

Alte referate despre: tabel cronologic mihai eminescu, cronologie mihai eminescu, download tabel cronologic mihai eminescu

Mihai Eminescu - Biografie

Familia sporeste repede si se nasc, înaintea poetului, Serban (1841), Nicolae (1843), Gheorghe (1844), Ruxandra (1845), Ilie (1846), Maria (1848), iar dupa el, Aglaia (1852), Harieta (1854), Matei (1856), Vasile (?). Mor înainte de a iesi din copilarie Ruxandra, Maria si Vasile. Caminarul, om cu dragoste de carte, îsi trimite baietii si chiar o fata, Aglaia, sa faca studii la Cernauti, în Transilvania, iar Serban si poetul la universitatile germane. Astazi Ipotestiul este loc de pelerinaj pentru iubitorii scrisului eminescian.

Alte referate despre: mihai eminescu biografie, mihai eminescu biografia, mihai eminescu-biografie
Referate afisate : 18
Medie note: 8.33 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK