Gib i mihaescu-ierni jilave rezumat

Gib I.Mihaescu - Femeia de ciocolata

Gib I.Mihaescu - Femeia de ciocolata - este tipul scriitorului aşezat sub semnul imaginaţiei prolifice, echivalentă cu forţa de atracţie a tenebrelor, spre un ineluctabil sfârşit dezastruos. La acest scriitor, închipuirea pare a fi ordinea firească a lucrurilor. Gib I.Mihaescu - Femeia de ciocolata

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 949
Materia: Romana

Iubirea in opera marilor scriitori romani

4. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. 5. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. 6. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. … 13. Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea, dragostea.

Alte referate despre: iubirea in opera marilor scriitori romani, iubirea in operele marilor scriitori romani, dragoste si iubire in opera marilor scriitori

Fantasticul in literatura romana

“O parte însemnată a lumii imaginilor s-a născut fără doar şi poate din ideea de teamă şi de potrivnicie a elementelor de noapte.” Roger Callois consideră fantasticul o ruptură, o ameninţare insolită, “aproape insupotabilă în lumea reală”. Fantasticul parcurge în general schema următoare: Ordine – Ruptură – Revenire la ordine. Marcel Schneider insistă asupra caracterului interior, psihologic. Fantasticul se caracterizează printr-o infuziune brutală a misterului în cadrul vieţii reale. Nowad Philipps consideră că cel mai mult contează intensitatea tensiunii emoţionale. El distinge fantasticul oriental de cel occidental:

Alte referate despre: fantasticul in literatura romana, fantasticul in literatura, elemente de fantastic in literatura contemporana

Gib I. Mihaescu - Bratul Andromedei

Din aceeaşi galerie fac parte şi studentul Nenoveanu, profitor al unei virilităţi abundente, ca şi protejatele sale, fosta doamnă Nedan şi Sultana, prima soţie a lui Cornoiu.

Alte referate despre: gib i mihaescu- bratul andromedei, gib i mihaescu- bratul andromedei 2x puncte, bratul andromedei mihaescu

Donna Alba de Gib Mihaescu

În adolescenţa sa, Mihai Aspru a fost un dezaxat, spirit aventurier, împintenat de fugi, de nevoia altor orizonturi, la rândul lui întârziat în studii. Epoca ultimelor sale examene de liceu, după demobilizare şi a acelora de la Facultatea de drept, se aşează sub semnul iubirii lui fulgerătoare pentru Alba, născută prinţesă Ipsilanti, soţia marelui avocat Georges Radu Şerban, din familia domnească a Basarabilor.

Alte referate despre: rezumat donna alba de gib mihaescu, donna alba de gib mihaescu, donna alba de gib mihaescu rezumat

Gib I.Mihaescu - La Grandiflora

Manaru se întoarce de la vie, unde şi-a lăsat soţia.În odaia casei sale din târg, privirea sa neliniştită distinge ,,vagi luciri de obiecte” care îi ,,rângeau sarcastic prin întuneric”. Bănuiala e cea obişnuită personajelor lui Gib Mihăescu: Manaru are îndoieli în privinţa fidelităţii soţiei sale.

Alte referate despre: gib mihaescu la grandiflora, gib i mihaescu-ierni jilave rezumat, gib i mihaescu

Ion - geneza

În planuri secundare apare lupta îndârjita a lui Vasile Baciu pentru
a-si apara pamântul; lupta lui Avram pentru salvarea averii implicate
într-o afacere din care iese spoliat; lupta pentru locul de deputat în
dieta de la Budapesta; lupta preotului Ion Belciug pentru a zidi
biserica de piatra în satul Pripas; lupta fetelor si a familiilor lor
pentru o partida, un mariaj cât mai bun; concurenta dintre avocatii si
functionarii marunti, ca si luptele pentru o brazda din ogorul
vecinului.

Alte referate despre: ion geneza, ion geneza romanului, romanul ion geneza

Ion - romanul obiectiv

În împrejurarile acestea neprielnice, romanul lui Liviu Rebreanu
vorbeste totusi despre o permanenta a vietii românesti, cu rosturile
ei de neclintit în satul transilvanean.

Alte referate despre: ion roman obiectiv, ion-roman obiectiv, demonstratie ion roman obiectiv

Cezar Petrescu Biografie

Obţine Premiul naţional pentru literatură în 1931 şi Premiul de Stat pentru dramaturgie în 1952 pentru piesa Nepoţii gornistului - colaborare cu M. Nivicov.

Alte referate despre: cezar petrescu biografie, cezar petrescu biografia md, referate cezar petrescu biografie

Ion de Liviu Rebreanu

Adevărata măsură a forţei creatoare a lui Liviu Rebreanu o atestă, aşadar, romanele lui. Primul în timp este Ion, apărut în 1920, an care rămâne, datorită acestei împrejurări, o dată de primă însemnătate în istoria prozei româneşti. Înainte de Ion, romanul românesc înregistrase câteva momente însemnate, datorită lui Nicolae Filimon cu Ciocoii vechi şi noi, lui Slavici cu Mara, lui Duiliu Zamfirescu cu Viaţa la ţară şi Tănase Scatiu, iar dintre scriitorii generaţiei lui Rebreanu se manifestaseră cu succes în roman Agârbiceanu prin Arhanghelii şi Sadoveanu prin Neamul Şoimăreştilor.

Alte referate despre: ion de liviu rebreanu rezumat pe capitole, ion de liviu rebreanu, caracterizarea lui ion de liviu rebreanu

Ion - romanul

Laturile acestea extraestetice , prezente în amândouă curentele , făceau ca substanţa însăşi a naraţiunii ca modalitate epică să fie invadată de lirism , de aşa natură încât un cercetător ca Tudor Vianu a putut vorbi despre o adevărată criză a artei româneşti de a povesti în deceniul 1910-1920 . Într-o asemenea situaţie , a apărut romanul “Ion”.

Alte referate despre: rezumat ion, ion, caracterizarea lui ion

Ion de Liviu Rebreanu

Arta lui Rebreanu porneşte în două direcţii : una exterioară, reprezentată de romanele Ion, Răscoala, alta interoară, regăsindu-se în Ciuleandra, Amândoi şi Pădurea spânzuraţilor, afirmă Eugen Todoran.
Paul Georgescu afirmă că : Ion este monografia satului Transilvănean, antebelic, iar Pădurea spânzuraţilor nu e monografia primului război mondial, ci o confruntare de păreri dintre sensul vieţii şi viaţa însăşi, aflată la limita extremă.

Alte referate despre: ion de liviu rebreanu caracterizarea personajelor, ion de liviu rebreanu comentariu, ion de liviu rebreanu-rezumat pe capitole

Procesul lui Ion Antonescu

Procesul lui Ion Antonescu, documente, vol I-III, editie ingrijita de
prof. Marcel Ciuca( ANIC).

Alte referate despre: procesul lui ion antonescu, procesul maresalului ion antonescu, procesul lui ion antonescu download

Criza secolului III

Aceasta legenda a intemeierii a fost redescoperita in Evul Mediu si in Renastere, dar adevarul ei a fost pus la indoiala inca de la sfarsitul secolului al XVI-lea. In secolulu al XVII-lea, L. de Beufort (Disertatie asupra incertitudinii primelor cinci secole din istoria romana, Utrecht, 1738) lua in deradere “traditiile fabuloase”.

Alte referate despre: criza secolului iii, criza imperiului roman in secolul iii, criza secolului al iii

Corneliu Zelea Codreanu

Singurul care a murit a fost Manciu. In urma unui proces care a durat aproape sapte luni, pigmentat cu numeroase si vehemente manifestatii de simpatie pentru viitorul “Capitan”, instanta de la Turnu Severin l-a achitat pe Codreanu, considerand ca fapta sa a fost in legitima aparare, la numeroase provocari ale prefecutlui. In afara de acest episode, lui Codreanu nu i s-a mai putut imputa nici o violenta pe care sa o fi comis direct sau indirect. El a fost totusi implicat de catre autoritati in mai multe procese privitoare la unele violente comise de legionary, dar niciodata nu afost comandat.

Alte referate despre: corneliu zelea codreanu, corneliu zelea codreanu referat, corneliu zelea codreanu biografie

Unificarea Germaniei

Anul 1848 a fost demn de ţinut minte in Europa, plin de evenimente dramatice, violente, cu speranţe şi eşecuri. A fost anul epidemiei de holeră care a măturat Europa, venind din Asia şi a provocat atat de multe pierderi de vieţi omeneşti deoarece, pentru un timp, societetea a fost complet dezorganizata in multe domenii. A fost anul apariţiei Manifestului Comunist al lui Carl Marx. Acesta nu a avut dramatismul epidemiei de holeră şi a atras foarte puţin atenţia la acea vreme, însa peste douăzeci de ani, mesajul său se răspandise în întraeaga Europă şi dincolo de ea, pentru a deveni, peste un secol, baza unui sistem politic ce va domina jumătate a lumii. A început cu un an al speranţei în revoluţiile care izbucniseră în toată Europa. Dar s-a încheiat cu un an al eşecului.

Alte referate despre: unificarea germaniei, unificarea germaniei referat, unificarea germaniei si italiei
Referate afisate : 16
Medie note: 8.47 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK