Glandele endocrine

Glandele endocrine

Sistemul endocrine este alcatuit din totaliatea glandelor endocrine, ai caror produsi de secretie HORMONII=mesageri chimici sunt eliberati direct in sange sau limfa care ii transporta la celulele sau organele tintaunde se fixeaza de receptorii specifici din membranele celulare.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 29kb
Downloads: 17
Materia: Biologie

Hormonii glandei hipofize

Glanda hipofiză este legată fiziologic de hipotalamus , atît pe cale umorală cît şi pe cale nervoasă , încît funcţia hormonală a celor trei lobi se află sub controlul acesteia din urmă.Pentru fiecare hormon hipofizar există un factor de eliberare hipotalamic, dar există şi produse de secreţie ale hipotalamusului cu rol inhibator .Hormonii hipofizei , la rîndul lor , au rol esenţial în stimularea şi reglarea celorlante glande endocrine , fapt pentru care complexul hipotalamic-hipofizar s a denumit şi,, creer endocrin”.

Alte referate despre: hormonii glandei hipofize, hormonii glandei tiroide, bolile glandei hipofize

Digestia si sistemul digestiv

Printre vilozitati in grosimea mucoasei intestinului se gasesc glandele intestinale,care secreta sucul intestinal.Intestinul gros are aproximativ 1,70 m lungime si este alcatuit din cecum,colon si rect.
Glandele anexe sunt : glandele salivare,ficatul si pancreasul.
Glandele salivare produc saliva,care se varsa in cavitatea bucala.
Pancreasul exocrine secreta sucul pancreatic,care este condos prin doua canale in duoden.

Alte referate despre: digestia si aparatul digestiv, digestia si aparatul digestiv la animale, digestia si sistemul digestiv

Sistemul nervos (la animale)

SISTEMUL nervos in seria animala
Prin organizarea si functiile sale sistemul nervos receptioneaza informatiile determinate de modificari ale factorilor fizici si chimici atat in din mediul intern cat si din mediul extern. Pe baza acestor informatii el elaboreaza comenzi ce ajung la organelle efectoare(muschi si glande). Astfel sistemul nervos realizeaza legatura dintre organism si mediu, integrand organismul in mediul sau de viata.

Alte referate despre: sistemul nervos la animale, tesutul nervos la animale, importanta sistemului nervos la animale

Glandele endocrine si rolul lor

Celulele din corp sunt adevarate « tinte » capabile sa recunoasca si sa recepteze informatiile specifice aduse de hormoni, din miile de informatii aduse pe calea sangelui. Hormonii actioneaza prin stimularea sau inhibarea activitatii acestor “organe-tinta”, regland procese foarte importante si vitale pentru organism:
-cresterea si dezvoltarea organismului;
-nutritia - intervenind asupra prelucrarii proteinelor, glucidelor, lipidelor ;
- maturarea organelor reproducatoare.

Alte referate despre: glandele endocrine, glande endocrine, glandele endocrine referat

Glandele endocrine

Lobul posterior este leat de grupul anterior hipotalamic prin tactul hipotalamo-hipofizor sau tija pituitara, iar lobul anterior de grupul mijlociu hipotalamicc prin sistemul port-hipofizar.Acest sistem incepe prin capilare primare care se gasesc la baza hipotlamusului(grup mijlociu) se colecteaza in vene dispuse in jurul tijei si apoi se capilarizeaza la nivelul structurilor secretorii ale adenohipofizei prin capilare sinusoide.Orice sistem port incepe si se termina in acelasi timp de vase : capilare vene capilare.

Alte referate despre: referat glandele endocrine, glande endocrine referat, glandele endocrine la om

Glandele endocrine

Se prepara un vin tonic: 750 ml vin rosu + 200 ml suc de spanac. Se tine la frigider. Se ia cate o lingura de 3 ori/zi, inainte de mese.Se prepara un lapte fortifiant: se pun in mixer 1/2 litru de lapte proaspat, 4 linguri drojdie de bere, o ceasca lapte praf degresat, o lingura de miere si se amesteca bine. Cand mierea s-a dizolvat se mai adauga inca 1/2 litru lapte proaspat. Se bea un pahar intre mese si unul la culcare.

Alte referate despre: referat glande endocrine, glandele endocrine si rolul lor, care sunt glandele endocrine

Pancreasul endocrin

Insulina are ca acţiuni:
- Creşterea gradului de utilizare a glucozei de către celule;
- Depunerea glucozei sub formă de glicogen in muşchi;
- Transformarea glucidelor în lipide in ficat şi ţesutul adipos;
- Stimularea sintezei proteice.

Alte referate despre: pancreasul endocrin, pancreasul endocrin referat, referat pancreasul endocrin

Tubul digestiv si glandele anexe

Printre vilozitati in grosimea mucoasei intestinului se gasesc glandele intestinale,care secreta sucul intestinal.Intestinul gros are aproximativ 1,70 m lungime si este alcatuit din cecum,colon si rect. Glandele anexe sunt : glandele salivare,ficatul si pancreasul. Glandele salivare produc saliva,care se varsa in cavitatea bucala. Pancreasul exocrine secreta sucul pancreatic,care este condos prin doua canale in duoden. Ficatul cea mai mare glanda (1,5-2kg ) a sistemului digestive,este situate in partea dreapta superioara a abdomenului sub diafragma.

Alte referate despre: tubul digestiv si glandele anexe, download referat tubul digestiv si glandele anexe, tub digestiv si glande anexe

Deficiente ale glandei tiroide

În toate aceste cazuri, cantitatea de hormoni din organism este mică sau lipseşte. Din această cauză, în organism apar stări patologice foarte grave, cum sunt: scăderea metabolismului bazal, scăderea temperaturii corpului, tulburari trofice cutanate( căderea părului, unghiilor), oprirea dezvoltării intelectului, a glandelor sexuale, anemie, etc.Aceste stări se manifestă deosebit în faza copilăriei şi în aceea a maturităţii.

Alte referate despre: deficiente ale glandei tiroide, deficiente ale glandei tiroide la pisici, deficienta a glandei tiroide

Boli ale sistemului endocrin

Simptomele se instaleaza progresiv: oboseala fizica si psihica, resimtite mai ales seara, pigmentarea maronie a pielii la plicile de flexiume, a zonelor de frictiune si a mucoaselor, hipotensiune arteriala, anorexie, tendinta la hipoglicemie si o preferinta deosebita pentru sarea de bucatarie.
O insuficienta suprarenala acuta poate fi declansata de o agresare infectioasa, psihica sau traumatica, sau printr-o interventie chirurgicala.

Alte referate despre: boli ale sistemului endocrin, boli ale glandelor endocrine, boli ale sistemului endocrin referat

Bolile endocrine - tratament prin reflexoterapie

Bolnavii prezinta stari depresive, au atentia scazuta si memoria slaba. Influentand si alte glande cu secretie interna, in astfel de cazuri se poate constata si insuficienta gonadica, cu infantilism genital si sterilitate la barbati, amenoree, menoree si metroragii la femei. Hipotiroidienii au rezistenta scazuta la infectii si la factorii nefavorabili din mediu (frig, umezeala, poluare).

Alte referate despre: tratamentul bolilor endocrine, boli endocrine, boli endocrine referat

Bolile endocrine - Bolile glandei tiroide

Aparatul glandular aferent corpului uman este extrem de complex, preocuAZparile noastre vizand doar cateva dintre afectiunile unor componente, afectiuni care s-au dovedit tratabile si prin reflexoterapie.Precizam ca nu se cunosc inca toate functiile glandelor din organismul uman. Urmatoarele afectiuni ale glandei tiroide constituie exemple concrete in care aplicarea reflexoterapiei a indus efecte benefice.

Alte referate despre: boli ale glandei tiroide, bolile glandei tiroide, boli generate de deficienta glandei tiroide

Notiuni endocrine

foliculostimulant sau FSH stimuleaza la femeie secretia foliculilor ovarieni. La barbat, activeaza si mentine spermatogeneza. Hormonul luteinizant, denumit prescurtat LH sau ICSH, actioneaza la femei asupra corpului galben al ovarului, iar la barbat asupra tesutului interstitial al testiculului, stimuland formarea hormonului masculin - testosteronul; hormonul luteotrop sau mamotrop, denumit prescurtat LTH, actioneaza sinergie cu cei doi hormoni gonadotropi, producand cresterea glandei mamare si secretia lactata.

Alte referate despre: bolile sistemului endocrin, sistemul endocrin, sistemul endocrin la om

Glanda tiroida

La adulti apar astenie, intoleranta la frig, letargie, crestere in greutate, constipatie, dureri musculare sau/articulare, tulburari menstruale, caderea parului.Concomitent, pacientul are pielea uscata, ingrosata si rece, par subtire, voce ragusita, unghii friabile, infiltratie tegumentara, predominant periocular si periferica, bradicardie, colectii lichidiene in pleura sau pericard.

Alte referate despre: glanda tiroida, glanda tiroida referat, referat glanda tiroida

Hormonii

Hormonii se pot defini ca substante organice de natura endogena, secretate in cantitati extrem de mici de glande endocrine sau de alte tesuturi specializate, care patrund prin circuitul sanguin in tot organismul si au proprietatea de a stimula si coordona functionarea unor organe sau tesuturi-tinta, procese metabolice sau activitatea intregului organism.

Alte referate despre: hormoni, hormonii, enzime si hormoni

Notiuni de endocrinologie

Vasopresina are o puternica actiune antidiuretica de unde si denumirea de hormon antidiu-retic, prescurtat ADH. Cand hormonul antidiuretic lipseste, se produce o diureza masiva, cu urini foarte diluate.
15.2.2. EPIFIZA Epifiza sau glanda pineala este situata deasupra hipofizei, intre cele doua emisfere cerebrale. Functia epifizei a constituit una dintre cele mai dezbatute probleme ale endocrinologiei. Cercetarile scolii romanesti de endocrinologie (St. M. Milcu si Ioana Milcu) au demonstrat rolul de glanda endocrina al pinealei.

Alte referate despre: endocrinologie, referat endocrinologie, referate endocrinologie

Functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei

Functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei -
Asemeni unei reţele telefonice la care este conectată cea mai mică localitate, dar nu şi toate casele, în cazul sistemului nervos informaţia nu ajunge, la fiecare celulă în parte din întreg organismul.

Nervii sunt fascicule de fibre nervoase unite prin ţesut conjunctiv şi acoperite cu un înveliş comun. Însuşirile nervilor sunt: excitabilitatea şi conductibilitatea. În urma acţiunii unui excitant, nervii reacşionează şi transmit influxurile nervoase.

Clasificarea nervilor:
După modul cum este recepţionată excitaţia şi transmit influx nervos, nervii se împart în:
- senzitivi, prin care excitaţiile sunt transmise sub formă de impuls nervos la encefal;
- motori, prin care influxul nervos se transmite de la encefal la organele efectoare;
- micşti, care au atât fibre nervoase, senzitive, cât şi motorii; ...

Alte referate despre: functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei, functia de relatie si sistemele implicite in realizarea ei, sisteme implicate in realizarea functiei de relatie

Hipofiza

Hipofiza este o glanda cu secretie interna,localizata la baza encefalului,inapoia chiasmei optice,in saua turceasca.Hipofiza (glanda pituitara) are dimensiunile unui bob de fasole si forma ovala.Cantareste 500mg.Este alcatuita din trei lobi:anterior,mijlociu (intermediar) si posterior. Lobul anterior sic el mijlociu constituie adenohipofiza,iar lobul posterior neurohipofiza.Hipofiza

Alte referate despre: hipofiza, glanda hipofiza, hipofiza referat
Referate afisate : 19
Medie note: 8.35 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles