Hagi tudose-rezumat

Hagi Tudose de Barbu Stefanescu Delavrancea

Hagi-Tudose s-a pus în poară cu ctitorul acestei biserici.Ctitorul îi tălmăcea zugrăviile în mici amănunte cum în uşa amvonului sînt pictaţi oameni cu părul vîlvoi, îngeri slabi şi lungi şi, mai presus de toţi, bunul Dumnezeu pe nouri cenuşii rotocolat pe un curcubeu. Hagiul plecă capul jos. Ctitorul îi povesti că bogaţii nemilostivi se duc în focul gheenii cu saci în spinare deşelaţi cu aur şi argint. Hagiul îşi puse cozorocul, se întoarse şi merse în drum vorbind că să-i judice ei singuri .

Hagiul în viaţa sa era un om economicos şi chiar avar. De mic copil fusese cuminte: guriţa nu i se auzea, nici paşii, nu rupea pantalonii, pe ce punea mîna, punea bine. Se spune că de cînd era de o şchioapă prcepuse lumea , înţelese că o cîrpă de gunoi este o muncă de om pe care te faci stăpîn dacă o pui de o parte . Cînd vorbea despre bani, îţi ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 20187
Materia: Romana

Hagi Tudose

El pandeste sa ia, ca un om nevoias cate o prescure de la biserica, cere cu imprumut cate o tigara si se sustrage tuturor obligatiilor comunitatii care ar presupune cheltuieli. De cand era „de-o schioapa”, pricepuse lumea. Cand mama lui ii dadea bani sa-si cumpere un „simit” el nu cheltuia banutul, fiindca stia ca are o bucata de paine in ghiozdan. Strangand ban langa ban, el se gandea ce putea face cu banii, ca sa guste „bucuria lucrului pe care nu l-a cumparat.” Prezentarea casei hagiului ne dezvaluie alte trasaturi ale proprietarului.

Alte referate despre: hagi tudose rezumat, hagi tudose, hagi tudose de barbu stefanescu delavrancea rezumat

Caracterizarea lui Hagi Tudose

Pana si pe patl de moartea tot la bani se gandea "Gandul ca ar putea sa-l jefuiasca cineva il face sa sara din pat","moartea sa aiba coasa de aur,el si-ar infige amandoua mainile in taisul ei".Leanei ajungand sa-i fie mila de el"Saracu ce bogat este"!Pe deasupra hagiul mai era si mincinos "am,am ceva,dar e mai bine sa zic ca n-am chioara para". Si dupa ce a strans bani toata viata acestia au pus stapanire pe el,pana si pe patul mortii fiind bantuit de aceasta fantoma "Nu te uita...inchide ochii...ochii fura...inchide ochii!...Casca gura,limba i se mototolii in gat;capul ii cazu intr-o parte,picioarele i se lungira,manele i se infipsera in gat;capul ii cazu intr-o parte,picioarele i se lungira,manele i se infipsera-n bani...si adormi de veci,cu ochii deschisi si tinta asupra Leanii" Tonul general este de trista ironie la adresa Hagiului,ceea ce alaturi de celelate elemente ale caracterizarii sale fac ca acest portret sa fie unul dintre marile capodopere Delavranciene.

Alte referate despre: hagi tudose-rezumat, rezumat hagi tudose, caracterizarea lui hagi tudose

Barbu Stefanescu Delavrancea

Barbu Stefanescu DelavranceaBarbu Stefanescu Delavrancea
1866-1869 Dupa ce ia primele lectii de scris si citit de la dascalul Ion Pestreanu, Barbu Stefanescu urmeaza cursurile primare la Scoala sucursala de baieti nr. 4 (astazi Scoala, "Barbu Stefanescu Delavrancea") primele doua clase si la Scoala domneasca ultimile doua clase.

1869-1877 Barbu Stefanescu este elev la liceele "Gh. Lazar", prima clasa, si "Sf. Sava" celelalte sapte clase.
1877 debutul în literatura al lui Barbu Stefanescu, elev în ultima clasa de liceu.

1878 Barbu Stefanescu se înscrie la Facultatea de Drept din Bucuresti. Tot în acest an debuteaza cu volumul de poezii intitulat Poiana lunga, semnat Barbu. Începe sa tina prelegeri de literatura si filosofie la pensionul particular condus de Elena Miller - Verghy.

1880-1882 Barbu Stefanescu publica în ziarul "România Libera" mai multe foiletoane ...

Alte referate despre: hagi tudose de barbu stefanescu delavrancea, neghinita de barbu stefanescu delavrancea, rezumat hagi tudose de barbu stefanescu delavrancea

Apus de soare de Barbu Stefanescu Delavrancea

El însuşi un politician carismatic, Delavrancea proiectează în Ştefan cel Mare imaginea ideală a unei personalităţi electrizante, definite prin patriotism, înţeles într-un mod aproape religios.

Alte referate despre: apus de soare de barbu stefanescu delavrancea rezumat, apus de soare de barbu stefanescu delavrancea, rezumat apus de soare de barbu stefanescu delavrancea

Costache Girgiuveanu - caracterizare

Aşadar, în casa „unchiului” Costache vine Felix într-o seară de la începutul lui iulie 1909; o casă din strada Antim, unul dintre imobilele pe care le posedă bătrânul şi de pe urma cărora dispunea de mari sume de bani, rezultate din chirii.
Prezentarea lui Costache se face tot prin prisma lui Felix. Vedem ceea ce, sosit aici, se vede el însuşi. Portretul fix fixează deja unele trăsături ale personajului: „Capul îi era atins de o calviţie totală, şi faţa părea aproape spână, şi, din cauza aceasta, numai doi dinţi vizibili, ca nişte aşchii de os.” Omul e capabil să zâmbească, dar lui Felix zâmbetul şi înfăţişarea bătrânului îi trezesc imaginea unei bufniţe. Bâlbâiala lui moş Costache e unul dintre primele lucruri pe care le observă Felix la bătrân. Întrebat dacă aici şade domnul Costache Giurgiuveanu, acesta răspunde:

Alte referate despre: costache girgiuveanu, caracterizarea lui costache girgiuveanu, avaritia lui costache girgiuveanu fata de otilia

Baruch Spinoza

Aici redacteaza prima sa opera filosofica de amploare "Tractatus de Deo et Homine Ejusque Felicitate" ("Tratat cu privire la Dumnezeu, om si fericirea sa"), in care sunt deja cuprinse trasaturile de baza ale sistemului sau filosofic. Lucreaza la "Tractatus theologico-politicus" ("Tratat teologico-politic"), tiparit la Amsterdam in 1670 si publicat anonim. In 1661 se muta la Rijnsburg, in apropiere de Leiden.

Alte referate despre: baruch spinoza, falsitate si eroare de baruch spinoza, baruch spinoza etica

Eugen Cristescu

Referat despre Eugen Cristescu
Daca Serviciul Secret de Informatii al Armatei române a fost creatia exclusiva a lui Mihail Moruzov, Serviciul Special de Informatii reorganizat în toamna anului 1940 a purtat din toate punctele de vedere (structural, conceptional, tehnico-metodologic) amprenta personalitatii lui Eugen Cristescu. Iata de ce personalitatea lui trebuie cunoscuta, în primul rând de cei tineri, care au nevoie de puncte de reper si modele pentru o eventuala cariera în arta informatiilor.

Alte referate despre: eugen cristescu, eugen cristescu ssi, cartea despre eugen cristescu

La Bretagne

La Bretagne est une péninsule, et à ce titre, bénéficie d'une grande panoplie de milieux maritimes et littoraux, d'espaces intérieurs remarquables comme les tourbières et les landes. A mi-chemin entre le nord et le sud, la Bretagne abrite des espèces nordiques et méridionales. D'où une biodiversité remarquable à protéger envers et contre tout. Surtout contre l'artificialisation des milieux naturels.

Alte referate despre: bretagne, la bretagne, bretagne referat

UE si sistemul ONU

ONU utilizeaza 6 limbi oficiale: araba, chineza, engleza, franceza, rusa si spaniola. Aproape toate reuniunile oficiale sunt traduse simultan in aceste limbi. Aproape toate documentele pe suport hartie sau "on-line" , sunt traduse in aceste sase limbi. In functie de anumite circumstante, unele conferinte si documente de lucru sunt traduse doar in engleza, franceza sau spaniola. Drepturile omului au fost motivul principal pentru crearea Natiunilor Unite.

Alte referate despre: onu referat, onu, rolul onu in rezolvarea conflictelor din perioada contemporana

Organizarea activitatii de transport aerian

• Conventia sanitara internationala privind navigatia aeriana, semnata la Haga (12 aprilie 1933), reglementeaza unele aspecte de natura sanitara in legatura cu masurile ce trebuie luate pe aeroporturi cu privire la accesul aeronavelor, al echipajelor acestora, al persoanelor, bagajelor si marfurilor.Conventia privind aviatia civila internationala, semnata la Chicago (7 decembrie 1944), reprezinta, prin reglementarile sale, principalul instrument juridic din domeniul aviatiei civile internationale.

Alte referate despre: organizarea activitatii de transport, organizarea activitatii de transport la sc, organizarea procesului de transport aerian

Depresiuni

Depresiunea Dornelor se afla in etajul padurilor de molid si a celor de amestec aproximativ 60 % din teritoriul depresiunii fiind acoperit cu paduri. Pajistile montane sunt alcatuite din fanete si pasuni naturale, care ocupa suprafete intinse. Depresiunea este situata la o altitudine medie de 800 de metri si are peste 900 ha de turbarii si mlastini oligotrofe, numite local tinoave.

Alte referate despre: depresiunea colinara a transilvaniei, depresiunea petrosani, depresiunea brasov

Istoria economiei europene

Miscarile europene, unioniste, extrem de dinamice erau in marea lor majoritate afiliate Comitetului International de Coordonare pentru o Europa Unita, al carui presedinte a fost Duncan Sandys. Cea mai importanta misiune a Comitetului a fost de a pregati Congresul Europei. Acesta s-a desfasurat in mai 1948, sub presedintia lui Winston Churchill.

Alte referate despre: istoria economiei europene, istoria economiei europene in sec xx, istoria economiei europene sec xx

Noul cadru normativ si institutional al adoptiei

2. Intrarea în vigoare a pachetului legislativ în domeniul protecţiei copilului:
a) pachetul legislativ a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2005, (cu excepţia unor prevederi care au intrat în vigoare la data publicarii în Monitorul Oficial);

Alte referate despre: cadru normativ si cadru institutional, cadrul normativ si institutional al asistentei sociale in romania, cadru normativ asigurari mondial

Structuri nationale si internationale specializate sau cu atributii in protectia mediului

România este membru din anul 1955.
Sistemul ONU cuprinde 15 agenţii specializate:
1. Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) - a luat fiinţă în anul 1919, are sediul la Geneva, elaborează politicile şi programele destinate ameliorării condiţiilor de muncă şi posibilităţilor de angajare, fixând totodată normele internaţionale utilizate în toate ţările lumii în domeniul forţei de muncă.

Alte referate despre: organizatii cu atributii privind protectia mediului, structuri organizatorice nationale si internationale-lupte libere, transportul aerian national si international
Referate afisate : 15
Medie note: 8.13 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles