Harta geografica a globului pamantesc

Cartografierea globului pamantesc

Cartografierea globului pamantesc - Singura cale de a reda suprafata Pamantului cu mai multa precizie este prin folosirea unui glob, care este un model sferic al planetei noastre. Insa globurile au o folosire limitata; chiar si cele mai mari nu arata toate detaliile si trasaturile Pamantului. De asemenea globurile sunt voluminoase si greu de transportat. In scopuri practice, oamenii au nevoie de harti pe care le pot purta in buzunare.Cartografierea globului pamantesc

Cartografierea globului pamantesc si curbura Pamantului este nesemnificativa pe harti ale unor regiuni mici, precum hartile cu strazile unui oras. Insa cartografii dau de o problema cand vor sa redea lumea intreaga, sau sa ilustreze regiuni mai intinse ale ei pe o foaie de hartie. Pentru a compensa curbuna Pamantului, ei trebuie sa fo1oseasca proiectii cartografice, care sunt modalitati de a proiecta detaliile unei suprafete curbe pe o suprafata plana.Cartografierea globului pamantesc

Nivel: Liceu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 2333
Materia: Geografie

Aspecte geografice ale asezarilor umane

Aglomeraţia. În cazul aglomeraţiei realitatea urban-geografică se compune din oraşul propriu-zis şi un teritoriu care “suportă” influenţele directe ale acestuia, constituind împreună aglomeraţia urbană. Ea este o întruchipare a difuziunii treptate a spaţiului urbanizat care porneşte de la un nucleu central, limitele sale modificându-se mereu.

Alte referate despre: aspecte geografice ale asezarilor umane, aspectele geografice ale asezarilor umane, aspecte generale ale asezarilor umane

Geografie fizica - geografie umana

Paul Vidal de la Blache defineşte geografia ca fiind “ştiinţa locurilor”, iar accentul trebuie pus pe “diversitatea socială asociată cu diversitatea locurilor”. Dicţionarul Colegiului American a emis formularea de “study of areal differentiation”.

Alte referate despre: ochiul uman, resurse umane, managementul resurselor umane

Geografia si stiintele ei

O parte a geografiei populaţiei studiază răspândirea pe glob a diferitelor limbi şi dialecte. Acestea sunt grupate în familii de limbi (indo-europene, afroasiatice), după spaţiul geografic unde sunt vorbite. Studiul dialectelor oferă informaţii despre relaţiile dintre cultură şi mediu, având cauze adânci în procese socio- spaţiale cum ar fi migraţia, dar sunt legate şi de specificul cadrului natural.

Alte referate despre: stiinte, stiinta contemporana, stiinta si tehnica in epoca moderna

Istoricul hartilor

Istoricul hartilor - Se presupune că prima hartă care a reprezentat lumea cunoscută a fost făcută de filosoful grec Anaximandru, în sec. VI î.H. Avea formă circulară şi arăta teritoriile cunoscute ale lumii, grupate în jurul Mării Egee, fiind aflate în mijlocul hărţii si înconjurate de ocean. Una dintre cele mai faimoase hărţi ale timpurilor clasice a fost făcută de către geograful grec Eratostene în jurul anului 200 î.H.

Alte referate despre: istoria hartilor, istoricul hartilor, istoria hartii

Planiglobul

Circumferinta la Ecuator: 40.075 km. Suprafata totala a uscatului: 148.328.100 km^. Suprafata Oceanului planetar: 361.741.000 km^ Populatia: 5.477.000.000 locuitori. Varful cel mai inalt : M. Everest (Nepal si China) 8.863 m. Punctul cel mai adanc: Groapa Marianelor 10.924 m.

Alte referate despre: planiglobul, planiglobul fizic, ce este planiglobul

Lista geografie examen

1.demonstreze cunoaşterea principalelor unităţi de conţinut ale geografiei ţării noastre;
2.situeze corect, în spaţiu şi în timp, principalele fapte specifice (elemente, fenomene, procese) ce definesc geografia României;
3.localizeze corect elementele de bază ale spaţiului geografic al României (unităţile majore de relief şi caracteristicile acestora: clima, apele, vegetaţia, fauna, solurile, resursele naturale şi aşezările omeneşti);
4.clasifice, folosind criterii de ordonare (cantitative, calitative, cronologice şi teritoriale);

Alte referate despre: lista verbelor neregulate la engleza, list of irregular verbs, lista verbelor neregulate

Varsta pamantului

Varsta Pamantului este atat de mare,incat este aproape inimaginabila,dar considerand ca Pamantul are un an,existenta umana s-ar reduce la mai putin de 5 ore dintr-o singura zi.
Oamenii incearca de secole sa aprecieze varsta Pamantului.La inceputul anilor 1600 James Ussher,a calculat varsta Pamantului bazandu-se pe date din Biblie.El a coniderat ca geneza Pamantului a avut loc in 4004i.e.n.Astazi stim ca arhiepiscopul Ussher a stabilit o varsta de un milion de ori mai mica decat cea reala.Oamenii de stiinta considera acum ca Pamantul ar avea circa 4,6 miliarde de ani.Abia in anii 50 ai secolului nostru a devenit posibila aprecierea corecta a varstei Pamantului-varsta care corespunde cu varsta Soarelui si cu a celorlaltor planete.

Alte referate despre: varsta pamantului, interiorul si varsta pamantului, varsta pamantului referat

Planuri si harti topografice

Planul topografic este reprezentarea grafica, micsorata la scara a unei suprafete mici de teren, care se realizeaza la scari mai mari sau egale cu 1:10 000. Deoarece suprafata cuprinsa pe un plan topografic este mai restransa, curbura Pamantului este neglijata si nu se foloseste un sistem de proiectie.Harta topografica este reprezentarea grafica, micsorata la scara a unor portiuni mari din suprafata Pamantului sau intreaga suprafata a acestuia. Din acest motiv, la realizarea hartilor topografice se tine cont de curbura Pamantului si se foloseste un sistem de proiectie. Hartile topografice se intocmesc la scari mai mici de 1: 25 000.

Alte referate despre: planuri si harti topografice, planurile si hartile topografice, harti topografice

Ziua Pamantului

Intemeietorul a fost Gaylord Nelson, apoi un senator american din Wisconsin, care a propus primul protest national legat de mediul inconjurator, “pentru a zgudui aranjamentele politice si pentru a forta introducerea acestei probleme in agenda natioanla ”. “ A fost un pariu riscant ” isi aduce aminte “dar a mers”.
In acel timp, industria elibera fum si alte substante toxice fara a se teme de consecintele legale sau presa. Poluarea aerului era in mare parte acceptata ca si cum ar fi reprezentat aroma prosperitatii. Mediul inconjurator era mai mult un cuvant ce, mai degraba isi avea locul in dictionar decat la stirile serii…
Ziua Pamantului a schimbat insa toate aceste obisnuinte.

Alte referate despre: ziua pamantului, ziua pamantului referat, referat ziua pamantului

Cei mai inalti munti de pe globul pamintesc

Masivul Kilimanjaro (Kilima Njaro = "Muntele alb", respectiv "Muntele cu zăpadă"), este un munte, un stratovulcan, situat în nord-estul Tanzaniei, Africa. In masivul Kilimanjaro se află cel mai înalt vârf al Africii, Kibo, cu 5.895 m, precum şi al doilea, Uhuru Peak cu 5.892 m.

Alte referate despre: cei mai inalti munti de pe glob, cei mai inalti munti, cei mai inalti munti din romania

Bogatiile pamantului

Bogatiile pamantului - Natura raurilor se poate schimba in functie de zona traversata. De obicei au mai multe faze distincte intre izvor si mare. Multe rauri izvorasc din zona mantana si au un curs rapid. In norvegia sau pe langa Anzii din America de Sud, spre coasta oceanului, raurile sunt scurte si rapide. Raurile montane tinere si proaspete au un curent atat de puternic incat putine plante pot prinde radacini in matca lor, si numarul pestilor este redus. Apa lor este in general recesi curata, iar matca pietroasa. Cascadele sun frecvente, iar oamenii le privesc cu admiratie.

Alte referate despre: bogatiile pamantului, bogatia pamantului, supraexploatarea bogatiilor pamantului

Harta oarba

Harta oarba cu ape si orase

Alte referate despre: harta oarba, harta oarba a lumii, harta oarba a romaniei

Pamantul si Luna

Miscarile tectonice ale placilor dau nastere si altor fenomene.Cand o placa se loveste de cealalta,relieful se increteste si se inalta, formandu-se muntii.Acesti munti pot contine vulcani formati din roci topite izbucnite din zonele de slaba rezistenta ale scoartei.Acolo unde doua placi tectonice aluneca una pe langa alta,ele se intepenesc uneori pentru ca apoi sa se elibereze brusc.

Alte referate despre: rezumat de la pamant la luna, pamantul si luna, de la pamant la luna rezumat

Pamantul si sistemul geografic global

Pamantul un elipsoid (sferoid de rotatie). Conceptia ca Pamantul nu este o sfera, a inceput a fi revizuita in a doua parte a secolului XVII cand apar unele constatari ale savantului francez Jean Richet, trimis guvernator in Guyana. Pendulul acestuia (lung de 99,4 cm) era reglat pentru Paris; la Cayenne, el ramanea in urma, in 24 de ore, cu 2 minute si 28'; functionarea lui avea la baza relatia: t = k l:g (radical), unde t = durata unei oscilatii; l = lungimea pendulului; g = acceleratia gravitatiei; k = constanta.

Alte referate despre: incalzirea globala a pamantului, efectul de sera si incalzirea globala a pamantului, referat incalzirea globala a pamantului

Harta apelor curgatoare din Romania

Familia romana axata in jurul acestei puteri exorbitante, se baza pe
un tip de rudenie de natura civila , in sensul ca erau considerati
rude toti cei care se aflau sub aceeiasi putere , chiar daca nu erau
rude de sange , dupa cum o ruda de sange exclusa din cadrul familiei
inceta sa mai aiba calitatea de ruda .

Alte referate despre: harta apelor curgatoare din romania, harta apelor curgatoare, harta ape curgatoare

Marile descoperiri geografice

Marile descoperiri geografice din a doua jumatate a secolului al XV-lea si din secolul al XVI-lea au constituit o etapa decisiva in domeniul cunoasterii globului pamantesc ale caror multiple consecinte, pe plan economic si social, politic si stiintific, au exercitat o insemnata inraurire asupra dezvoltarii societatii .

Alte referate despre: marile descoperiri geografice, secolul 20 descoperiri inventii, marile descoperiri geografice referat

Globe Theatre

Like all the other theatres in London, the Globe was closed down by the Puritans in 1642. It was destroyed in 1644 to make room for tenements. Its exact location remained unknown until remnants of its foundations were discovered in 1989 beneath Anchor Terrace on Park Street. There may be further remains beneath Anchor Terrace, but the 18th century terrace is listed and may not be disturbed by archaeologists.

Alte referate despre: globe theatre referat, globe theatre, referat globe theatre
Referate afisate : 18
Medie note: 8.05 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles