Hazarde geomorfologice

Hazarde naturale si antropice

2.Hazarde exogene:
a)Hazarde geomorfologice - cuprind procese care produc degradarea terenurilor, distrugerea solurilor si transformarea unor suprafete intinse in terenuri neproductive sau slab productive si, uneori, victime omenesti. Tipurile de hazarde geomorfologice sunt:

Alunecarile - reprezinta procese de miscare ale unor mase de pamant sub actiunea gravitatiei, in lungul unor suprafete cu plasticitate ridicata prin imbibare cu apa. In tara noastra cele mai intinse areale cu alunecari se gasesc in subcarpati, Depresiunea colinara a Transilvaniei, Podisul Getic, Podisul Moldovei si in flisul Carpatilor Orientali.

Prabusirile - sunt deplasari rapide ale maselor de roci pe versantii abrupti prin cadere libera, rostogolire, etc. Se produc in regiunile temperate, subpolare si etajele inalte din munti la inceputul primaverii(alternante frecvente ale inghetului si dezghetului).Curgerile de noroi si grohotisuri - se produc in urma imbibarii cu apa a depozitelor de materiale de pe ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 230kb
Downloads: 4497
Materia: Geografie

Hazarde naturale

In unele cazuri, uraganele produc vortexuri ce seamana cu cele ale tornadelor care pot distruge in totalitate cladiri intregi. Ploaia torentiala si valurile pot cauza inundatii de-a lungul coastelor, amenintand vieti si proprietati private.

Erodarea coastelor si chiar incendiile pot fi cauzate de uragane. De asemenea, uraganele cauzeaza contaminarea apei potabile si intreruperea serviciilor utilitare ( electricitate, gaze, comunicatii, transport ) .

Zapada si gheata
In atmosfera inalta, ploaia este adesea initial inghetata sub forma de zapada sau gheata, chiar si vara. Iarna, temperaturile din atmosfera joasa permit precipitatiilor sa ramana in forma solida.

Zapada si gheata sunt bine cunoscute hazarde pentru cei ce traiesc in zonele muntoase sau in regiunile nordice la 35 grade altitudine nordica.

Intreruperea curentului electric prelungita, accidente rutiere, intarzierea transporturilor si sosele periculoase sunt cauzate de zapada si gheata in perioada de iarna. Zapada ...

Alte referate despre: hazarde naturale, hazarde naturale si antropice, hazarde naturale referat

Hazardele hidrografice

Hazardele hidrografice sunt fenomene naturale, ce implica existenta apei, care au o influenta negativa directa asupra vietii oamenilor, asupra societatii si a mediului inconjurator, in ansamblu. Cunoasterea acestor fenomene permite luarea unor masuri adecvate pentru limitarea efectelor – pierderi de vieti omenesti, pagube materiale si distrugeri ale mediului – si pentru reconstructia regiunilor afectate.

Alte referate despre: hazarde hidrografice, hazardele hidrografice, hazard hidrografic

Hazarde antropice si tehnologice

Este evident faptul ca ecosistemele naturale se reduc din ce în ce mai
mult, în buna masura datorita necesitatilor impuse de dezvoltarea
demografica si economica a omenirii. În fapt, cu exceptia câtorva
întinse regiuni naturale, între care Arctica, Antarctica, unele zone
desertice, ale padurii tropicale ori ale taigalei, exista o alternanta
a mediilor transformate antropic cu cele naturale.

Alte referate despre: hazarde antropice si tehnologice, hazardele antropice si tehnologice, referat hazardele antropice si tehnologice

Hazarde naturale si antropice

Hazarde naturale pot fi clasificate in funcţie de diferite criterii, în funcţie de geneză, hazardele naturale se diferenţiază in:
Hazarde endogene, a căror acţiune este generată de energia provenită din interiorul planetei, in această categorie fiind incluse cutremurele si erupţiile vulcanice.
Hazarde exogene, generate de factorii climatici, hidrologici, biologici etc., de unde categoriile de: hazarde climtice, hazarde hidrologice, hazarde geomorfologice, hazarde oceanografice, hazarde biologice, hazarde biofizice si hazarde astrofizice.

Hazarde endogene

Alte referate despre: hazardele naturale si antropice, hazarde naturale si antropice referat, referat hazarde naturale si antropice

Geomorfologie

La baza celor mai noi subdiviziuni au stat detaliile oferite de
studiile elaborate W. Davis, EMMde martonne si altii. Astfel au aparut
Geomorfologia eroziunii normale generata de apele curgatoare si
geomorfologia eroziunii accidentale care cuprinde si ceilalti agenti
modelatori.

Alte referate despre: geomorfologie, procese geomorfologice, hazarde geomorfologice

Hazardele naturale, antropice si tehnologice

Dintre vulcanii activi cunoscuţi pe glob, 2/3 se găsesc în centura circumpacifică, cunoscută şi sub numele de Centura de Foc a Pacificului. Restul sunt în zona Antilelor, Mediterana Europeană, Marea Roşie şi Oceanul Indian. Repartiţia lor coincide cu marile arii de seismicitate ale planetei.

Alte referate despre: hazarde naturale antropice si tehnologice, referat despre hazarde naturale antropice si tehnologice, hazarde naturale antropice si tehnologice pe glob si in romania

Hazarde hidrologice - inundatiile

Inundatiile sunt procese de scurgere si revarsare a apei din albiile raurilor in lunci, unde ocupa suprafete intinse, utilizate de om pentru agricultura , habiatat, cai de comunicatie etc. Producerea inundatiilor este datorata patrunderii in albii a unor cantitati mari de apa provenita din ploi, din topirea brusca a zapezii si a ghetarilor montani, precum si din panzele subterane de apa.

Despaduririle favorizeaza scurgerea rapida a apei pe versanti si producerea unei inundatii puternice. Uneori pe vai se inregistreaza inundatii catastrofale, in urma ruperii unor baraje naturale sau construite de om. Din moment ce majoritatea populatiei traieste in apropierea malurilor unui rau, lac sau ocean, inundatiile sunt o amenintare majora pentru sute de milioane de oameni, cauzand pierderea vietilor, proprietatilor, contaminarea apei potabile, distrugerea recoltelor si lanurilor. Totusi, ele pot produce soluri ...

Alte referate despre: hazarde hidrologice inundatiile, referat hazarde hidrologice inundatiile, hazarde hidrologice inundatii

Hazarde climatice - seceta

Romania ar putea avea probleme in sectorul energetic din cauza debitelor mici pe Dunare. Daca toata iarna va fi seceta, atunci cele doua hidrocentrale de la Portile de Fier si centrala de la Cernavoda ar putea avea un deficit de productie. Rezultatele secetei pot fi micsorarea lanurilor, a calitatii si existentei

Alte referate despre: referate hazarde climatice seceta, hazarde climatice seceta, hazardele climatice-seceta

Hazardele naturale din Romania

In Romania se manifesta trei categorii de hazarde: cele climatice si hidrologice (furtuni, grindina, inundatii, seceta etc.), geomorfologice (alunecari de teren, prabusiri, tasarea terenului etc.) si seismice (cutremure de pamant).

Alte referate despre: referat hazarde naturale, hazarde naturale in romania, hazardele naturale

Hazarde naturale

Rezultatele secetei pot fi miscorarea lanurilor , micsorarea calitatii
si existentei apei de baut si micsorarea rezervelor de hrana. Astfel,
cand populatia e in continua crestere si cererea de apa si hrana e si
ea mare, implicatiile secetei devin din ce in ce mai serioase.

Alte referate despre: hazarde naturale inundatiile, hazard natural, hazarde naturale romania

Hazarde Naturale - Principiile de management a mediului

Riscul este definit ca fiind probabilitatea de expunere a omului si a bunurilor create de acesta la actiunea unui anumit hazard de o anumita marime Riscul reprezinta nivelul probabil de pierderi de vieti omenesti, numarul de raniti, pagubele produse proprietatilor si activitatilor economice de un anumit fenomen natural sau grup de fenomene, într-un anumit loc si într-o anumita perioada. Elementele la risc sunt reprezentate de populat ie, de proprietati, cai de comunicatie, activitati economice etc., expuse riscului într-un anumit areal.

Alte referate despre: principii de management al mediului, impactul hazardelor naturale asupra mediului, referat mediul inconjurator hazarde naturale globalizarea

Hazarde antropice

- evacuarea resturile menajere si deversarile de la marile crescatorii de animale prin noxele continute pot determina poluarea solului.
- utilizarea in mod excesiv a unor substante chimice(insecticide, ierbicide, ingrasaminte chimice) duce la poluarea solurilor cu consecinte pe termen lung.

Alte referate despre: hazarde antropice, hazardele antropice, hazarde antropice referat

Numerele si legile hazardului

Termenul de calculator se refera la un dispozitiv cu roti dintate rotative.Primul calculator de acest fel a fost inventat in anul 1642, in Franta, de catre Blaise Pascal.Curand s-au introdus motoarele electrice pentru a grabi actiunea calculatoarelor macanice si s-au incorporat imprimatoare incastrate in unele masini pentru a asigura inregistarea permanenta a calculelor.Cu multi ani mai tarziu de la aparitia primelor calculatoare electronice, aceasta tehnologie de baza, dar in forma miniaturizata, ne-a oferit inca un dispozitiv pentru lucrul cu numerele-calculatorul de buzunar.

Alte referate despre: legile hazardului, legea numerelor mari, legea numerelor mari- bernoulli

Stereotipurile in publicitate - hazard sau manipulare constienta?

Dar limbajul pe care-l folosim pentru descrierea a ceea ce observăm – discursul – poate varia de la noţiunea cea mai abstractă până la noţiunea cea mai concretă. Discursul, prin urmare, poate fi aplicat şi imaginii, întrucât aceasta devine scriere din momentul în care este semnificativă, reclamând şi ea, asemenea limbajului scris, un vocabular sau lexic. Prin urmare, stereotipul poate fi perpetuat nu doar oral, ci şi prin scrieri sau reprezentări: discurs scris dar şi fotografia, filmul, reportajul, sportul, spectacolele, publicitatea, toate pot deveni suport al rostirii stereotipice. Binenţeles, imaginea este mai imperativă decât scrierea impunând semnificaţia dintr-o dată, fără o analiză prealabilă, fără dispersare.

Imaginarul constituie învelişul imaterial al imaginilor care ne înconjoară, putând perturba raportul nostru cu lumea reală interpunându-se între noi şi aceasta, ca un fel de ecran-filtru. Acest filtru poate deforma dar poate ...

Alte referate despre: publicitatea mijloc de manipulare licenta, stereotipuri in publicitate, stereotipurile in publicitate

Psihologie holistica

ANTELIMINARII
Se constată 3 abordări filozofice
poziţia inter-acţionistă (Descartes - interacţiunea se produce via glanda pineală)
Metabolismul unei celule vii
- 2000 de procese fizice şi chimice / secundă
paralelismul (2-hotomia spirit / materie)
teoria identităţii (psihicul e forma ce asumptizează succesiunea proceselor nervoase din creier)
Aristotel vorbea de cauza eficientă / finală / materială / formală. Imaginea se traduce printr-un sistem precizat de raporturi. Reacţia subiectului raportată la conduită şi ambianţă denotă obiectul psihologiei.

Alte referate despre: psihologie holistica, psihologia holistica, psihologie holistic
Referate afisate : 16
Medie note: 8.34 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK