Henri poincare

Henri Poincare

"Autoritatea Nr.1 a timpului" – aşa îl numeau colegii, s-a născut la 29 aprilie 1854 în oraşul Nancy (Lorraine, Franţa). Tatăl său Leon Poincaré la vârsta de 26 ani îmbina cu succes profesia de medic, farmacist şi lector la facultatea de medicină. Madam Poincaré se ocupa cu casa şi educaţia fiului Henri şi fiicei Alina. Părinţii şi rudele apropiate au observat în micul Henri o distracţie neobişnuită, ceea ce îi îngrijora foarte mult.

Această calitate l-a însoţit pe parcursul vieţii, datorită cărui fapt au fost povestite multe legende. Însă nimeni nu presupunea, că distracţia lui Henri este nu altceva decât o dovada a calitaţii înnăscute de a se izola de realitatea înconjurătoare.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 25kb
Downloads: 21
Materia: Matematica

Matematicieni si oameni de stiinta

Sunt cunoscute multe legende despre Arhimede. Ca si marii matematicieni de mai târziu (Newton în special), când Arhimede era preocupat de o problemă de matematică, uita unde se află; chiar mai mult, uita si să mănânce. Asa, de pildă, într-o zi pe când făcea baie în apa mării îsi dădu seama că a descoperit celebra sa lege de hidrostatică: un corp scufundat în apă suferă din partea acesteia o presiune din toate părtile, care contrabalansează exact greutatea volumului de apă dezlocuit.

Alte referate despre: matematicieni si oameni de stiinta, oameni de stiinta si inventatori romani matematicieni, oameni de stiinta romani matematicieni

Kovalevskaya Sofia

Usurinta cu care eleva percepea cel mai greu material,permitea dascalului din rugamintea Sofiei sa treaca cu dinsa si acele capitole care puteau sa fie intelese doar cu studierea matematicii superioare.Chiar de atunci ea incerca sa prezinte propriile solutii.

Alte referate despre: sofia kovalevskaya, rferat sofia kovalevskaya ro, sofia kovalevskaya referat

David Hilbert

Astfel pentru prima dată se pomeneşte despre Hilbert ca matematician.
O fericire pentru Hilbert a fost faptul, că universitatea din oraşul său natal, deşi îndepărtată de centrul evenimentelor din Berlin, după tradiţiile ştiinţifice se considera cea mai renumită din Germania. Aici a citit lecţiile sale Iacobi, care pe timpurile lui Gauss era considerat matematicianul numărul doi în Europa. Adeptului său Richelot îi aparţine meritul descoperirii geniului Karl Weierstrass, pe când ultimul lucra simplu profesor în şcoală.

Alte referate despre: david hilbert, david hilbert referat, david hilbert poze

Matematicieni celebri

Matematician român, profesor la Universitatea din Bucuresti, membru al Academiei Române. Membru al Academiei de Stiinte din Bologna si al Institutului international de filosofie.

Alte referate despre: matematicieni celebri, matematicieni celebrii, matematicieni celebri referat

Teoria Haosului

Acest fenomen, comun teoriei haosului, este de asemenea cunoscut ca o dependenta senzitiva de conditiile initiale. o mica schimbare in consitiile intiale poate schimba drastic comportamentului unui system pe termen lung. Pornind de la aceasta idée, Lorenz a afirmat ca este imposibil sa se prezica vremea cu exactitate. Totusi, descoperirea l-a condus pe Lorenz la alte aspecte care in cele din urma au ajuns sa fie cunoscute drept teoria haosului.
Lorenz a dorit ca creeze un sistem mai simplu decat cel cu 12 ecuatii care sa depinda la fel de mult de factorii initali. Astfel, a reusit sa creeze un system cu numai 3 ecuatii dependenr de factorii initiali. Mai tarziu, s-a descoperit ca aceste ecuatii descriau précisa a morii de apa. Cand a reprodus graphic rezultatele, Lorenz a observat ca acesta se incadra mereu intr-o spirala dubla. Astfel, ecuatiile lui Lorenz nu se intalneau in acelasi punct niciodata, dar pentru ca nici nu se repetau nu erau nici periodice .A numit aceasta imagine Atractorul ...

Alte referate despre: teoria haosului, teoria haosului fizica, elemente de teoria haosului

Isaac Newton

Isaac Newton a început şcoala într-un oraş învecinat şi, la vârsta de zece ani, a fost trimis la o şcoală în apropierea oraşului Grantham. În timpul şcolii, Isaac a locuit în casa unui faracist numit Clark, de unde se presupune că i s-a născut interesul pentru chimie.

Alte referate despre: isaac newton referat, isaac newton, referat isaac newton

Arhimede

In matematica pura a anticipat multe din descoperirile stiintei
moderne, cum ar fi calculul integral, prin studiile sale asupra
ariilor si a volumelor corpurilor rotunde solide si a ariilor
figurilor plane. A demonstrat ca volumul unei sferei reprezinta doua
treimi din volumul unui cilindru circumscris acelei sfere.

Alte referate despre: legea lui arhimede, arhimede, arhimede referat

Henri Coanda

În loc să fie deviate spre exterior de către plăcile deflectoare, dimpotrivă erau atrase şi alipite de pereţii fuselajului. La puţină vreme după această întâmplare, Coandă a relatat observaţia sa şi reputatului specialist în aerodinamică, Theodore von Karman, de la Universitatea din Gottingen care apreciind că fenomenul reprezintă o descope- rire de valoare, l-a denumit efectul Coandă.

Alte referate despre: henri coanda, henri coanda referat, referat henri coanda

Teoria lui Henri Pirenne

Teoria lui Henri Pirenne are la bază caracterul mediteranean al Imperiului Roman. Întins de jur împrejurul Mediteranei, această mare internă îi asigura deopotrivă unitatea politică şi pe cea economică2. Invazia Islamului transformă mare nostrum într-o barieră ce desparte două civilizaţii diferite şi taie legăturile Europei Occidentale cu Orientul. Ca urmare centrul de gravitate al istoriei occidentale se mută de pe ţărmurile mării în regiunile nordice; se naşte astfel Imperiul carolingian.

Alte referate despre: teoria de henri pirenne, henri pirenne, orasele evului mediu henri pirenne

Ideile filosofice ale lui Henri Bergson

Timpul spaţializat este o reprezentare a timpului fâlsifcată de analogia sa cu spaţiul, Tocmai în acest timp contrafăcut omul proiectează elementele psihologice, pe care i le oferă introspecţia, solidificîndu-şe, dîndu-le nume, o pondere cantitativă, relativă. Eul adevărat continuă să existe în timp. Acest fenomen filosoful îl fixează prin formula: «durată pură» — timpul real, veritabil, considerat în dimensiunea lui profundă. Pentru a înţelege filosofia lui Bergson este necesar să observăm opoziţia stabilită între «timpul spaţializat» şi «durata pură».

Bergson scindează în două conştiinţa de sine. El evidenţiază devenirea profundă a eului, unde domnesc calitatea şi interioritatea, unde elementele se întrepătrund şi sunt continuu creatoare de durată pură. Pe de altă parte există reprezentarea spaţializată a acestei ...

Alte referate despre: estetica si filosofia lui henri bergson, ideile lui henri bergson despre esenta naturi umane, henri bergson

La Bretagne

Comertul s-a stins pentru ca nu mai existau piete de desfacere, pentru
ca la sfâsitul secolului VIII-începutul secolului IX se manifesta o
disparitie aproape totala a populatiei urbane. Statul carolingian e un
stat eminamente rural19. Pe durata epocii merovingiene marile domenii
îsi desfacusera excedentul de produse în pietele din orase,
aprovizionând astfel aglomerarile urbane. Din momentul când Islamul a
oprit circulatia în Mediterana iar normanzii în marile din nord, au
disparut majoritatea pietelor de desfacere. Disparând posibilitatea de
a vinde în afara, din lipsa de cumparatori, a devenit inutil sa se
persiste în a mai produce mai mult decât minimul indispensabil pentru
existenta oamenilor, proprietari sau tarani dependenti, traitori pe
domenii20. Se profileaza astfel o economie de consum; fiecare domeniu
traieste din si pentru el însusi, vânzari de produse neavând loc decât
...

Alte referate despre: bretagne, la bretagne, bretagne referat

Radiatiile nucleare si efectele lor

In cazul in care din cutia de aluminiu se scotea sarea de poloniu, desi sursa de radiatii alfa, emisia de neutroni inceta, cutia de aluminiu emitea in continuare pozitroni. Studierea fenomenului a aratat ca prin bombardarea nucleului de aluminiu cu particule alfa, acesta absoarbe doi protoni si doi neutroni, un neutron fiind expulzat. Se formeaza un nucleu al carui element care are deci doi protoni si un neutron mai mult decat cel al aluminiului : un nucleu de fosfor cu masa 30 si sarcina 15. Energia acestui nucleu fiind prea mare, el este instabil si emite particule pozitive, trecand cu timpul in elementul siliciu radioactiv cu masa 30 si sarcina 14.

Dupa obtinerea de catre Joliot-Curie a primului element radioactiv artificial, siliciul 30, ceea ce a constituit descoperirea radioactivitatii artificiale, a urmat prepararea de catre diversi cercetatori a unei serii intregi de radioizotopi artificiali, astazi fiind cunoscuti radioizotopi aproape ai tuturor elementelor chimice.

O ...

Alte referate despre: radiatii nucleare si efectele lor, radiatiile nucleare si efectele lor, radiatiile nucleare si efectele sale asupra omului si mediului

Predictibilitate, determinism si teoria Haosului

Comportamentul haotic a fost observant in laborator intr-o varietate de sisteme incluzand:circuite electrice,lasere,reactii chimice oscilante,dinamica lichidelor,dispozitivele mecanice si magneto-mecanice.Comportamentul haotic din natura cuprinde:dinamica satelitilor in Sistemul Solar,evolutia in timp a campului magnetic al corpurilor ancestrale,cresterea populatiei in ecologie.Exista anumite controverse asupra existentei haosului in dinamica placilor tectonice si in dinamica economiei.
Sistemele haotice au de obicei statistici bine determinate.De exemplu,sistemul Lorenz din figura este haotic insa are clar o structura bine definita.

Alte referate despre: predictibilitate determinism si teoria haosului - powerpoint, ipostaze ale determinismului in teoria haosului, determinism in teoria haosului

Spiru C. Haret

Nu-l interesează scrisoare ca atare, care e pentru el un mijloc, ci conţinutul ei, pe care nici nu s-a gândit să-l de altfel decât simplu şi direct. Haret nu scotea copii de la scrisorile sale, cum se întâmpla cu Titu Maiorescu, de pildă. El nu scria pentru posteritate, ci pentru acea clipă de viaţă pe care o trăia. Cu felul său de a fi, Spiru Haret a dat demnitatea de care avea nevoie profesiei de învăţător, într-o vreme în care profesorul era bănuit a fi instigator.

Alte referate despre: spiru c haret, prewiev spiru c haret, practica drept spiru haret

Spiru Haret

Spiru Haret putea să rămână în Franţa profesor universitar. A preferat însă Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti, unde devine profesor încă din 1878 în urma unui strălucit concurs(din 1882 profesor de geometrie analitică la Şcoala de Poduri şi Şosele). Profesează până în 1910, când se pensionează, ba şi după aceea, până la moarte, ţinând prelegeri de popularizare la Universitatea populară. În 1910 publică Mecanica socială, la Paris şi Bucureşti, utilizând pentru prima oară, matematica în explicarea şi înţelegerea fenomenelor sociale.

Alte referate despre: caiet practica anul 2 spiru haret, referat practica de specialitate drept anul4 spiru haret, caiet practica spiru haret

Management general

- o stiinta , respectiv "un ansamblu organizat si coerent de cunostinte, concepte, principii, metode si tehnici", prin care sunt examinate fenomenele si procesele existente in conducerea institutiilor;

Alte referate despre: management, managementul calitatii, managementul proiectelor

Sistemul institutional al Uniunii

-Adunarea Consultativă, compusă din “reprezentanţii fiecărei ţări membre”.
-Comitetul de miniştri (al Afacerilor externe), organism al reprezentanţilor guvernelor, împuternicit cu luarea deciziilor.
Tratatul Constitutiv al Consiliului Europei a fost semnat la 5 mai 1949 de 10 ţări: Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Irlanda, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Novergia şi Suedia.
La sfârşitul celui de al doilea razboi mondial situaţia economică a Europei era dezastruoasă. Prin planul „Marshall” SUA a intervenit decisiv, cu un ajutor economic masiv la reconstrucţia statelor din vestul Europei, profund afectate de razboi.

Alte referate despre: sistemul institutional al uniunii europene, reforma institutionala a uniunii europene, cadrul institutional al uniunii europene
Referate afisate : 18
Medie note: 8.37 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles