Hidrodinamica sedimente

Hidrodinamica si sedimentarea suprafetelor inundabile litorale

Sub un nivel stabil al marii, cresterea verticala a suprafetelor inundabile este limitata de raza de actiune mareeica.Rata cresterii verticale a acestor suprafete si a suprafetelor inundabile mineralogice in special, a fost de asimptota, cu o crestere rapida in prima faza si foarte scazuta in momentul in care o suprafata inundabila matura este stabilita aproape sau deasupra inaltimii medii a nivelului valului.

Caracteristicile suprafetelor inundabile sunt determinate de o varietate mare de factori fizici si biologici si de procese incluzand climatul, configuratia tarmului,climatul valurilor, raza de actiune a mareelor, sursele sedimentelor si volumul depunerilor sedimentare, oscilatiile in timp ale nivelului marii si vegetatia caracteristica.

Dezvoltarea suprafetelor inundabile din vecinatatea marilor este de obicei prezentata ca incepand odata cu colonizarea nisipului intermareeic sau a mud flat-ului de plante vascularizate. Aceste plante incurajeaza apoi depozitarea sedimentelor ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 13kb
Downloads: 2
Materia: Geografie

Hazarde hidrologice - inundatiile

Inundatiile sunt procese de scurgere si revarsare a apei din albiile raurilor in lunci, unde ocupa suprafete intinse, utilizate de om pentru agricultura , habiatat, cai de comunicatie etc. Producerea inundatiilor este datorata patrunderii in albii a unor cantitati mari de apa provenita din ploi, din topirea brusca a zapezii si a ghetarilor montani, precum si din panzele subterane de apa.

Despaduririle favorizeaza scurgerea rapida a apei pe versanti si producerea unei inundatii puternice. Uneori pe vai se inregistreaza inundatii catastrofale, in urma ruperii unor baraje naturale sau construite de om. Din moment ce majoritatea populatiei traieste in apropierea malurilor unui rau, lac sau ocean, inundatiile sunt o amenintare majora pentru sute de milioane de oameni, cauzand pierderea vietilor, proprietatilor, contaminarea apei potabile, distrugerea recoltelor si lanurilor. Totusi, ele pot produce soluri ...

Alte referate despre: hazarde hidrologice inundatiile, referat hazarde hidrologice inundatiile, hazarde hidrologice inundatii

Litoral

Litoralul Marii Negre (cunoscuta sub numele de Pontus Euxinus în timpurile antichitatii) are o lungime de 244 km si se întinde între bratul Chilia al Dunarii, la nord, si localitatea Vama Veche, la sud. Este împartit în doua mari sectoare: cel de nord, cu relief caracteristic de delta, cordoane litorale si lagune (între Musura si Capul Midia) si cel de sud, cu tarm ridicat, dominat de faleze, de golfuri si de promontorii (între Capul Midia si localitatea Vama Veche, aflata la granita cu Bulgaria). Plajele au o latime de 250 m (la Mangalia si Techirgiol) si de 50-200 m în rest.

Alte referate despre: mediul litoral, litoralul romanesc referat, litoralul romanesc al marii negre

Litoralul romanesc al Marii Negre

Litoralul romanesc al Marii Negre reprezinta o zona turistica de mare importanta pentru Romania care ofera o gama larga de atractii: statiuni cu plaje intinse, acvarii, spatii de distractie (parcuri, discoteci), parcuri de agrement, dar si statiuni cu potential balneo-climateric si care atrege anual un numar insemnat de turisti romani si straini (in special veniti din Franta, Germania, sau vecinele Romaniei).

Alte referate despre: litoralul romanesc al mari negre, litoralul romanesc al marii negre unitate geografica, litoralul romanesc al marii negre referat

Litoralul Romanesc

Litoralul se afla sub influenta Marii Negre (influente pontice). Iernile sunt blande (temperatura medie a lunii ianuarie este de -2oC), iar verile secetoase (temperatura medie a lunii iulie: +22oC).
Litoralul este delimitat de izoterma anulala de 11oC si de izohieta de 400 mm/an. Dintre vanturi, predomina cele de nord-est, adaugandu-se, ca vanturi locale, brizele marine. Circulatia locala a maselor de aer provoaca in perioada calda a anului moderarea temperaturii si crestera umezelii pe o fasie de 25-30 km departare de tarm. Numarul zilelor senine este de 130-170 pe an (cel mai mare din tara), favorizand helioterapia. Durata de stralucire a Soarelui totalizeaza 2300-2400 de ore pe an, realizind un potential insemnat de energie solara.

Alte referate despre: relieful litoral, relief litoral, litoralul romanesc

Inundatiile din Romania

Inundatiile din anul 2005.Anul 2005 poate fi considerat un an al inundatiilor pentru Romania.Viiturile care au produs inundatiile din 2005 din Romania au fost generate, in primele luni (din februarie pana in aprilie) de suprapunerea ploilor cu topirea zapezilor, cu deosebire in spatiul banatean; ulterior, intre lunile iunie-septembrie, viiturile au fost provocate de ploi torentiale de scurta durata cu o intensitate sporita in intervale foarte scurte de timp, de ordinul a 2-3 zile.

Alte referate despre: inundatii, inundatii in romania, inundatiile

Campia Romana

Campia Romana.Stiva de sedimente este formata din roci mezozoice (in baza) si neozoice, in continuitate de sedimenetare, spre suprafata, ceea ce arata ca umplerea depresiunii din Campia Romane s-a facut relativ continuu.

Campia Romana.La sfarsitul Pliocenului si in Cuaternar s-au depus nisipuri, pitrisuri. argile si loess care au dus la transformarea lacului pontic in uscat, de la vest spre est si de la nord spre sud.

In unele parti ale Campiei Romane au avut loc scufundari lente subsidente, cea mai cunoscuta fiind cea de pe cursul Siretului Inferior, care se continua si in prezent.

Cuvertura de loess acopera interfluviile, ajungand in partea de est la grosimi considerabile (40 m, in Campia Hagienilor).
Suprafata campiei inclina de la nord la sud, asa cum curg si raurile, precum si de la vest la est, cum s-au retras apele lacului Cuaternar.

Partea ...

Alte referate despre: campia romana, campul magnetic, camp electromagnetic

Campia Romana

Campia Romana este o regiune de platforma, relativ rigida (platforma Moesica).Fundamentul Campiei Romane, situat la adancimi variabile, dar care cresc in fata arcului carpatic, este alcatuit din sisturi cristaline foarte vechi (proterozoice si paleozoice.

Campia Romana.Acest fundament este o mica placa tectonica aflata intr-o usoara subductie sub placa ce poarta arcul carpatic.
Stiva de sedimente este formata din roci mezozoice (in baza) si neozoice, in continuitate de sedimenetare, spre suprafata, ceea ce arata ca umplerea depresiunii din Campia Romane s-a facut relativ continuu.

La sfarsitul Pliocenului si in Cuaternar s-au depus nisipuri, pitrisuri. argile si loess care au dus la transformarea lacului pontic in uscat, de la vest spre est si de la nord spre sud.
In unele parti ale Campiei Romane au avut loc scufundari lente subsidente, cea mai cunoscuta fiind ...

Alte referate despre: campiile, campia, campii

Podisul Dobrogei

Tectonic, Dobrogea apartine unor microplaci diferite: in nord, microplaca Marii Negre (care poarta si nordul Dobrogei) aflata intr-un proces de subductie (in lungul unui plan Benioff), in fata Carpatilor Curburii si in sud, microplaca Moesica (cuprinzand fundamentul Campiei Romane si Dobrogea de Sud).

Geologic, Dobrogea cuprinde mai multe formatiuni: granite si sisturi cristaline paleozoice (in zona Macin), sisturi verzi (in Podisul Casimcei), structuri sedimentare triasice (in Dealurile Tulcei), jurasice (pe cursul inferior al raului Casimcea), cretatice (in Podisul Babadag si Dobrogea de Sud), structuri sedimentare neozoice (in Dobrogea de Sud).

La suprafata, cele mai vechi roci sunt sisturile verzi proterozoice din Podisul Casimcei, cu o virsta de peste 600 milioane ani. In fundamentul Dobrogei de Sud exista roci mai vechi, identificate in foraje si acoperite in prezent de straturi sedimentare paleozoice, mezozoice si neozoice, care au o varsta mult mai mare (1,6 miliarde ...

Alte referate despre: podisul dobrogei, podisul dobrogei referat, referat podisul dobrogei

Depresiunea Transilvaniei

In interiorul arcului carpatic s-a produs o scufundare lenta pana la 4500 m adincime, datorita eforturilor de cutare si ridicare a Carpatilor din jur. Invadata de apele marii, ea a fost indelung sedimentata, astfel ca la inceputul cuaternalului intreaga depresiune a transilvana a devenit uscat. Numai pe margini, in unele depresiuni intramontane, ca Brasov, Giurgiu, Ciuc, mai ramasesera lacuri, care s-ar drenat mai tarziu, in cuaternarul inferior.

Alte referate despre: depresiunea transilvaniei, referat depresiunea transilvaniei, depresiunea transilvaniei referat

Resursele minerale din oceane

In afară de mineralele grele, pe platforma continentală se găsesc şi alte substanţe minerale utile, fosforit, glaucovit. Fosforitul se găseşte sub forma unor concreţiuni, la 30-500 m adâncime, pe platformele continentale ale Japoniei, Africii de Sud, Argentinei, SUA (California - rezerve estimate la 1,5 miliarde t). El se utilizează la obţinerea fosfaţilor necesari industriei şi agriculturii.

Alte referate despre: resursele minerale ale oceanului pacific, resursele minerale din mari si oceane, resurse minerale oceanice

Depresiunea colinara a Transilvaniei

Pozitia geografica: este situate in centrul tarii si in interiorul arcului montan carpatic.
Vecini:N-Carpatii Orientali si Dealurile de Vest
E-Carpatii Orientali
S-Carpatii Meridionali
V-Muntii Apuseni

Alte referate despre: depresiunea colinara a transilvaniei, depresiunea colinara a transilvaniei referat, obiective turistice din depresiunea colinara a transilvaniei

Deteriorarea ecosistemului prin constructii de baraje si canale

Constructia barajelor schimba regimul viiturilor, conducand la sedimentarea viiturilor in lacuri.Pentru a compensa lipsa fertilitatii naturale prin namolul adus de viituri, sunt folosite ingrasaminte sintetice si un vast sistem de canale de irigatie, care a dus pe de o parte la aparitia fenomenului salinizarii solului, iar pe de alta parte a dus la cresterea incidentei unor periculoase maladii, ca malaria. In unele lacuri s-au dezvoltat imense cantitati de plante acvatice, impiedicand atat navigatia, cat si pescuitul.

Alte referate despre: deteriorarea mediului prin constructii de baraje si canale, deteriorarea prin constructii de baraje si canale, deteriorarea ecosistemelor prin constructii canale

Mamifere oceanice - balenele

Dimensiunile uriase s-au dezvoltat datorita faptului ca temperatura apei este mult mai scazuta decat cea a corpului balenelor, astfel incat asemenea altor animale acvatice, ar pierde foarte multa caldura si ar ajunge repede la hipotermie.Dar cu cat corpul este mai mare, cu atat suprafata raportata la greutatea corporala este mai mica.Ca urmare, animalele mari cedeaza relativ mai putina caldura in apa, decat cele de talie mica. Pentru a inlatura riscurile traiului in apele reci, balenele au dobandit niste dimensiuni uriase in cursul evolutiei.

Alte referate despre: mamifere acvatice balena, mamifere oceanice, mamifere acvatice-balena

Metale alcalino teroase

Aceste elemente apar în scoarţa pământului mai ales sub formă de silicaţi, din care, prin descompunere sub acţiunea agenţilor atmosferici, au rezultat secundar zăcămintele sedimentare actuale de carbonaţi, sulfaţi etc. Ionii metalelor alcalino – teroase nu se mai acumulează în apa mărilor, din cauză că se depun ca săruri insolubile (carbonaţi, sulfaţi, fosfaţi etc.).Beriliu, Be, numit şi Gliciniu, Gl (în Franţa), este un element rar şi se întâlneşte în U.S.A., U.R.S.S. (Urali), Brazilia, Madagascar, sub formă de beril Be3Al2(Si6O18) care cristalizază în hexagonale. Varietăţile colorate de beril sunt pietrele preţioase smaragd (verde) şi acvamarin (albastru).

Alte referate despre: metale alcalino-teroase, metale alcalino teroase, rolul metalelor alcalino-teroase

Notiuni de imagologie istorica

Ele sunt constientizate drept ceva comun de catre membrii colectivului, fiind premisele actiunilor comune petrecute la scara mare.
Exista perioade din viata societatilor cand valorile ce ghideaza actiunile oamenilor se schimba foarte lent. De aceea, ele se constituie in criterii de evaluare general umane si general acceptate al caror continut este acelasi, cu mici variatii, in toate epocile istorice. Avem in vedere valorile ce formeaza dihotomii impreuna cu opusul lor: bine-rau, moral-imoral, urat-frumos, credincios-necredincios, sacru-profan, licit-ilicit, divin-malefic etc.

Alte referate despre: izvoarele imagologiei istorice, istoria imagologiei, imagologia si istoria ei
Referate afisate : 16
Medie note: 8.36 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles