Hormonii pancreasului fd178

Rolul biologic al proteinelor

Rolul energetic este asigurat prin faptul ca in urma degradarii lor catabolice se elibereaza o mare cantitate de energie ce se inmagazineaza in legaturile macroergice ale moleculelor de ATP, energie ce va fi utilizata in diferite procese vitale (efort fizic si intelectual, procese de biosinteza etc.).

Rolul reglator este indeplinit de o serie de hormoni cu structura polipeptidica (hormonii reglatori ai hipotalamusului, ai hipofizei, hormonii pancreasului, hormonii paratiroidieni, ai timusului si cei gastro-intestinali).Rolul de aparare este indeplinit de proteinele specifice din clasa imunoglobulinelor (anticorpi) care prezinta proprietati speciale de a interactiona cu proteinele straine (antigene) in procesul complex de aparare a organismului fata de agentii patogeni din mediul extern.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 242
Materia: Biologie

Biosinteza Proteinelor

Tipurile de ARN implicate în sinteza proteică
c) În sinteza proteică sunt implicate mai multe tipuri de ARN, fiecare îndeplinind roluri diferite. Sinteza ARN(transcrierea) se realizează tot pe baza complementarităţii bazelor azotate ca şi în cazul replicaţiei ADN. După formarea catenei, molecula ARN părăseşte locul transcrierii, iar catenele ADN revin la poziţia iniţială.

ARN contribuie în diferite moduri la structurarea şi funcţionarea materialului genetic, existând astfel mai multe tipuri de ARN:
- ARN mesager(ARNm) are rolul de a copia informaţia genetică dintr-un fragment de ADN şi de a o duce ca pe un mesaj la locul sintezei proteice.
- ARN ribozomal(ARNr) intră în alcătuirea ribozomilor asociat cu diferite proteine. El este sintetizat tot prin trascriere din ADN, după care catena ARNm se pliază formând porţiuni bicatenare, datorită complementarităţii bazelor azotate.
- ARN de transfer(ARNt) este specializat ...

Alte referate despre: biosinteza proteinelor, biosinteza proteina, biosinteza proteinelor referat

Proteinele

6. Proteine - elemente de miscare:actina - fibre dinamice din miofibrile;miozina - fibre stationare din miofibrile;etc.
7. Proteine cu functii hormonale:insulina - regleaza cantitatea de glucoza in sange;somatotropina - regleaza cresterea organismelor superioare;etc.
8. Proteine - toxine (substante extraordinar de toxice):difterotoxina;toxina ce provoaca botulismul;ricina;etc.

Alte referate despre: proteine, proteinele, sinteza proteinelor

Structura proteinelor membranare - proprietatile membranei celulare

Este vorba de o etapă de analiză a funcţiilor celulare la nivelul molecular – studiul proceselor biochimice la nivelul organitelor de respiraţie celulară, al producerii de substanţe energetice celulare, modul concret prin care moeculele şi ionii trec dintr-o parte în cealalta a membranei; faptul că cea mai bună explicaţie a acestei funcţionări este dată de identificarea aşa numitelor proteine transportoare.

Alte referate despre: structura proteinelor membranare- proprietatile membranei celulare, structura proteinelor membranare - proprietatile membranei celulare, tipuri de proteine membranare proprietati specifice

Proteine sintetice

Avantajele esentiale ale acestor procedee, considerate pe buna dreptate revolutionare, tin pe de o parte de viteza extraordinara de crestere in greutate a masei de cultura. Astfel, in timp ce vegetalele au nevoie de una pana la doua saptamani pentru a-si dubla greutatea, iar bovinele la doua saptamani pentru a-si dubla greutatea, iar bovinele, de exemplu, de 5-8 saptamani, culturile de microorganisme ating dublul greutatii initiale in numai 24-120 de minute.

Alte referate despre: proteine sintetice, obtinerea proteinelor sintetice din metan, proteine sintetice obtinute din petrol

Importanta proteinelor

Enzimele si o parte din hormoni sunt proteine.Toti hormonii care sunt secretati de organe aflate peste brau sunt de natura proteica: pancreasul secreta insulina, tiroida formeaza tireoglobulina, paratiroida secreta parathormonul de natura polipeptidica, iar toate cele trei parti ale hipofizei elibereaza in sange numai hormoni proteici.

Alte referate despre: importanta proteinelor, importanta proteinelor in alimentatie, importanta proteinelor in organismul uman

Hormonii sexuali-gonadotrofinele

- LH-este hormonul luteinizant secretat de hipofiza. El provoaca la femeie ovulatia si mentine operational corpul galben . La barbat , LH stimuleaza producerea de testosteron de catre testicule.
- FSH-acest hormon foliculo – stimulant este secretat de hipofiza.La femeie el determina maturarea foliculilor in prima faza a ciclului menstrual.La barbat , el activeaza producerea spermatozoizilor de catre testicule .
- ESTROGENI-hormoni ovarieni secretati de celulele foliculare .Cel mai important este estradionul .Acesti hormoni favorizeaza aparitia cacarcterelor sexuale secundare la pubertate .Ei controleaza la ciclu ingrosarea endometrului .
- PROGESTERON- acest hormon ovarian produs de corpul galben este foarte important , deoarece el permite pastrarea mucoasei uterine pana la sfarsitul ciclului si pe perioada sarcini .
- TESTOSTERONUL - acest hormon masculin este produs de testicule.

Alte referate despre: hormoni sexuali, hormonii sexuali, hormonii sexuali masculini

Pancreasul endocrin

Referat despre Pancreasul endocrin
Pancreasul endocrin este reprezentat de insulele Langerhans care sunt alcătuite din două tipuri de celule importante:
- Celule beta secreta insulină (70%)
- Celule alfa secretă gluganon (20%)

Alte referate despre: pancreasul endocrin, pancreasul endocrin referat, referat pancreasul endocrin

Hormonii glandei hipofize

Hipotalamusul are un diametru de 2,5 cm şi o greutate de 4 g.Hipotalamusul secretă mai multe substanţe biologic active cărora li se spune conform acţiunii lor hormoni hipotalamici de eliberare sau hormoni hipotalamici cu rol inhibitor.Hormonii hipoatalamici , numiţi şi factori de eliberare (releasing factors)sau de inhibiţie (inhibiting factors) ai secreţiilor hipofizare , ajung la celulele hipofizei unde îşi manifestă acţiunea biologică.Se cunosc nouă hormoni hipotalamici , care intră în funcţia hipofizei şi care se prezintă în tabelul 1.1.

Alte referate despre: hormonii glandei hipofize, hormonii glandei tiroide, bolile glandei hipofize

Tabele la biologie

Paracrină
-Celula secretoare se află lîngă celula-ţintă, iar pătrunderea hormonilor are loc prin difuziune.

Alte referate despre: tabele, tabele in excel, tabele excel

Proteinele - Sinteza, proprietati, structura

Proteinele sunt substanţe organice macromoleculare formate din lanţuri simple sau complexe de aminoacizi; ele sunt prezente în celulele tuturor organismelor vii în proporţie de peste 50% din greutatea uscată. Toate proteinele sunt polimeri ai aminoacizilor, în care secvenţa acestora este codificată de către o genă. Fiecare proteină are secvenţa ei unică de aminoacizi, determinată de secvenţa nucleotidică a genei.

Alte referate despre: imagini cu proteine-sinteza proprietatile si structura lor, proteine sinteza, referat proteinele si proprietatile acestora

Rolul proteinelor in alimentatie

Proteinele sunt esentiale organismelor noastre. La fel ca enzimele, ele regleaza toate aspectele metabolismului. Proteinele de structura, cum ar fi cheratina si colagenul, refac pielea, unghiile, oasele, tendoanele si ligamentele; proteinele musculare produc miscare; hemoglobina transporta oxigenul; proteinele membrane regleaza miscarea substantelor in si din celulele noastre.

Alte referate despre: proteinele in alimentatie, proteine in alimentatie, rolul proteinelor in alimentatie

Actiunea hormonilor hipofizari ACTH si reglarea secretiei de ACTH

Dacă acţiunea lipolitică trebuie admisă cu rezervă, întrucât adenohipofiza de oaie conţine un hormon peptidic cu structură similară ACTH şi proprietăţi lipolitice, activitatea sa melanotropă apare evidentă în insuficienţa corticosuprarenală în care pielea prezintă pigmentaţia caracteristică bronzată (boala Addison). Aceasta se datoreşte fie excesului de ACTH circulant prevăzut cu proprietăţile melanocitostimulatoare, fie formării unui produs intermediar de inactivare similar cu MSH.

Alte referate despre: reglarea secretiei hormonilor hipofizari, rolul hipotalamusului in reglarea secretiei de hormoni hipofizari, ce hormon hipofizar regleaza secretia de insulina

Hormonii

Hormonii se pot defini ca substante organice de natura endogena, secretate in cantitati extrem de mici de glande endocrine sau de alte tesuturi specializate, care patrund prin circuitul sanguin in tot organismul si au proprietatea de a stimula si coordona functionarea unor organe sau tesuturi-tinta, procese metabolice sau activitatea intregului organism.

Alte referate despre: hormoni, hormonii, enzime si hormoni

Medicamente cu hormoni feminini de sinteza

În jurul celulelor adenohipofizei (lobului anterior al hipofizei). Se formează un plex capilar secundar. Rezultă în acest fel sistemul vascular port-hipotalamo-hipofizar, prin care se transmit neurosecreţiile din celulele nucleilor hipotalamici către hipofiză.

Alte referate despre: medicamente pt hormoni feminini, medicamente naturiste cu hormoni feminini, hormoni feminini medicamente

Despre hormoni

In anul 1855, filozoful francez Claude Bernard (1813-1878) a introdus termenul “secretie interna”, facand diferenta inter secretiile glandulare externe si interne, putand fii considerat un pionier al endocrinologiei. El a pus in evidenta functia glicogenetica a ficatului si rolul pancreasului in digestia grasimilor, facand dovada secretiei interne a unui organ. Unul dintre fondatorii acestei discipline stiintifice pe plan mondial si intemeietorul scolii romanest de endocrinologie este savantul Constantin I.

Alte referate despre: despre hormoni, hormoni feminini, hormoni hipofizari

Fitoterapia in cazul afectiunilor pancreasului si ficatului

Pentru stabilirea diagnosticului de pancreatita cronica o importanta deosebita au datele oferite de analiza coprologica (amiloreea, creatoreea, steatoreea), evidentierea hiperglicemiei sau toleranta scazuta la glucoza, rezultatele analizelor cu raze roentgen, ecografiile. Evolutia pancreatitei cronice este complicata adesea de icter si hemoragii gastro-intestinale. In cazul tratarii bolnavilor cu pancreatita acuta, un rol deosebit ii revine regimului alimentar, iar in cazul acutizarii - mijloacelor antiferment. Cu rol de substitut sint recomandate si preparatele pe baza de fermenti.

Alte referate despre: afectiuni ale pancreasului si ficatului, afectiunile pancreasului, cazul afectiunilor osteoarticulare

Afectiunile pancreasului

Examenul de laborator pune in evidenta o crestere a numarului de leucocite, a VSH-ului. Uneori creste si bilirubina din sange si atunci ochii si pielea se coloreaza in galben datorita icterului. Specifice pentru pancreatita acuta sunt cresterile enzimelor pancreatice amilaza si lipaza. Radiografia abdomenului evidentiaza posibili calculi biliari, dilatarea intestinului subtire sau gros.

Alte referate despre: afectiuni ale ficatului si pancreasului, afectiuni ale pancreasului, afectiuni ale ficacatului si pancreasului
Referate afisate : 18
Medie note: 8.51 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles