Icoana-fereastra spre cer

Avioanele

Avionul este unul din marile realizari stiintifice ale secolului XX. Inginerii s-au inspirat din studierea zburatorilor naturii-pasarile. Din totdeauna oamenii au visat sa cucereasca cerul cu abilitatea si gratia pasarilor. Icar din legendele grecesti a zburat cu aripi de ceara spre cer.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 31kb
Downloads: 3363
Materia: Mecanica

Avioane

Pe langa de ascensiune, la ridicarea aripii avionului contribuie si turbulenta aerului.aerul care trece deasupra aripii la parasirea bordului de scurgere se intoarece si se produce turbionarea aerului, la fel ca in cazul apei care se scurge intr-o gaura. Fenomenul se numeste turbulenta initiala, care la randul ei produce o alta turbulenta:contraturbulenta. Aceasta este la fel de puternica, ca si turbulenta initiala, dar se roteste in directie opusa, astfel ca atunci cand va trece pe sub aripa, in directie opusa, se va intalni cu curentul de aer principal, pe care il va incetini.

Contraturbulenta se va deplasa mai departe, iar la bordul de atac al aripii se va deplasa in sus, alaturandu-se curentului principal. Din acest motiv curentul principal.din acest motiv curentul de aer inferior incetineste, iar cel superior, deasupra aripii, accelereaza. Astfel, presiunea va scadea in partea de sus, si va creste in partea de jos, ceea ce se numeste forta de ascensiune.

Alte referate despre: referat avioane, referat despre avioane, totul despre avioane

Transporturile si mediul inconjurator

Transporturile si mediul inconjurator vor trebui sa faca fata in viitor unui flux de marfuri tot mai ridicat, dar nu la cote alarmante, deoarece dezvoltarea regionala va diminua fluxurile pe distante mari. Se vor intensifica valorificarea Oceanului Planetar, a celui aerian, inclusiv a spatiului cosmic, ceea ce va implica noi tipuri de transport - subacvatic, cosmic.Transporturile si mediul inconjurator

Alte referate despre: transporturile si mediul inconjurator, influenta transporturilor asupra mediului inconjurator, impactul dezvoltarii transporturilor asupra mediului inconjurator

Elicoptere

Elicopterul este dotat doar cu un rotor. În timpul ˝plutirii˝ acesta se învârte încetişor, în conformitate cu a treia lege de mişcare a lui Newton, după fiecare forţă generează o forţă de reacţie egală ca mărime dar de sens contrar cu forţa de acţiune. Astfel, forţa cu care motorul elicopterului învârte rotorul, şi rotorul la rândul său acţionează asupra elicopterului, cu aceeaşi forţă dar de sens contrar. Deoarece elicopterul are o masă destul de mare, se poate învârti în sens opus rotaţiei rotorului cu o viteză destul de mică. Pentru a evita acest lucru trebuie echilibrată această acţiune -moment de răsucire- cu o forţa de sens contrar.

Alte referate despre: despre elicoptere, elicoptere, elicoptere militare

Motorul turboreactor

aerul atmosferic care trecând prin motor este accelerat. Un motor cu reactie prodeuce tractiunea într-un mod similar cu cea a combinatiei motor-elice, dar în timp ce elicea dă o acceleratie mică unei cantităti mari de aer, motorul cu reactie dă o acceleratie mare unei cantităti mici de aer.

Acelasi principiu al reactiei are loc în toate formele de miscare; el a fost aplicat si folosit în multe feluri, dar cel mai timpuriu si mai cunoscut exemplu de fortă de reactie este motorul lui Heron produs initial ca jucărie. Această jucărie arată cum reactia aerului dintr-un număr de ajutaje ar putea realiza o reactie egală si opusă ajutajelor, cauzând astfel rotirea motorului. Cunoscutul stropitor de grădină este cel mai practic exemplu al acestui principiu, pentru că mecanismul se roteste în virtutea reactiei jeturilor de apă.

Motorul lui Heron si stropitorul;Metodele propulsie cu reactiei:
Tipul de motor cu reactie, statoreactor, pulsoreactor, ...

Alte referate despre: motorul turboreactor, motor turboreactor, ax motor turboreactor

Elicoptere

Stabilitatea
Elicopterul este dotat cu un singur rotor, în timpul plutirii se învârte şi el încetişor în conformitate cu ce ade a treia lege de mişcare a lui Newton, după care fiecare forţă generează o forţă de reacţie egală ca mărime dar de sens contrar cu forţa de acţiune. Astfel, forţa cu care motorul elicopterului învârte rotorul, şi rotorul la rândul său acţionează asupra elicopterului, cu aceeaşi forţă dar de sens contrar. Deoarece elicopterul are o masă de stul de mare se va învârtii în sens opus rotaţiei rotorului cu o viteză destul de mică şi pentru a evita acest inconvenient, trebuie echilibrată această acţiune – moment de răsucire – cu forţă de sens contrar.
Unele elicoptere au două rotoare principale care se rotesc în sens opus. Ambele generează forţe de ascensiune, dar forţele ce tind să învârtă elicopetrul se echilibrează.
Cele mai ...

Alte referate despre: cele mai tari elicoptere, elicopterele, referat elicoptere

MIG 29k

Forţele Aeriene Ruseşti au început un program de modernizare pentru 150 de MIG-uri. Modelul modernizat v-a fi denumit MiG-29SMT. Modernizarea are ca scop: zbor pe o distanţă mai mare, avioanele vor putea duce o încărcătura mai mare, vor avea un nou tip de geam pentru carligă, un radar îmbunătăţit şi v-a fi posibilă realimentarea cu combustibil în zbor. Radarul se numeşte “Phazotron Zhuk”, este capabil să urmărească zece ţinte în acelaş timp pe o rază maximă de 245 km.
Daimler Chrysler Aerospace (DASA) modernizează 22 de MIG-uri pentru Forţele Aeriene Poloneze. Modificările sunt necesare pentru a adapta avioanele la standardele NATO, prioritate pentru intrarea Poloniei în NATO. DASA a făcut modernizări similare pentru fosta Republica Democrată Germnă de Est. DASA, în cooperare cu OPAM MiG, oferă pachete de modernizare pentru MIG-29, şi au semnat accorduri cu România şi Bulgaria ...

Alte referate despre: istoria sporturilor de iarna - 29k -, sudarea mig mag, mig

O calatorie spre centrul pamanatului de Jules Verne

Echipa aproape ajunge la destinatie, cand deodata accesul le este barat de un bloc imens de roca. Cei trei hotarasc sa il distruga cu ajutorul explozivului, desi stiu ca explozia ar putea avea consecinte ingrozitoare. In final, profesorul Lidenbrock si insotitorii sai sunt aruncati inapoi la suprafata chiar de o astfel de eruptie vulcanica, ajungand cu bine acasa la Hamburg.

Alte referate despre: o calatorie spre centrul pamanatului de jules verne, o calatorie spre centrul pamanatului de jules verne rezumat, rezumat o calatorie spre centrul pamantului de jules verne

Psalmul 91 si Nu-Ti cer un lucru - Tudor Arghezi

În psalmi, poetul se zbate între nostalgia unei comuniuni şi ruptura bruscă, acuzatoare, rece. Dincolo de drama metafizică, Psalmii sunt însă şi mărturia căutării disperate a poeziei care să exprime adevărul. Aceasta se poate observa şi în poezia de faţă, când poetul aduce o rugăciune, o cerere în faţa lui Dumnezeu.

Alte referate despre: psalm nu-ti cer un lucru tudor arghezi, nu-ti cer un lucru - tudor arghezi, nu-ti cer un lucru tudor arghezi comentariu

Orientarea spre client

Se consideră că o întreprindere are o bună orientare spre clienţi dacă:prezintă calitate ridicată produselor/serviciilor;aplică un management activ al reclamaţiilor, o reacţie rapidă la cererile deosebite ale clienţilor ;aplică o motivare puternică salariaţilor ;

Cele mai relevante trăsături –cheie ale marketingului relaţional şi , în acelaşi timp, elemente de diferenţere faţă de marketingul tranzacţional sunt legate de:punerea accentului pe asigurarea unor bune relaţii intense, interactive şi fidelizarea cumpărătorilor; orientarea spre beneficiile pentru clienţi, un contact ridicat cu clienţii; o preocupare a întregului personal pentru calitate ;o angajare ridicată în asigurarea serviciilor pentru clienţi, o abordare dinamică şi pe termen lung a efectelor în timp.

Demersul de marketing orientat spre clienţii existenţi trebuie ...

Alte referate despre: orientarea spre client, orientarea spre client in administratia publica, orientare spre client

Anul 1989 o poarta spre libertate?

Oricum cred ca visul omenirii inclusiv al meu este indreptat spre un sistem social, in care de pe urma bunastarii societatii sa profite toti membrii sai. Nu cred ca putem discuta despre libertate si despre libertatea individului, decat in momentul in care venitul tuturor oamenilor dintr-o tara le va asigura o viata decenta.

In anul 2009 la 20 de ani de la caderea comunismului , in tara noastra exista o patura sociala de maxim 10% care sunt foarte bogati, iar restul au libertatea de exprimare insa nu au cui sa se adreseze, au libertatea de a-si cumpara mancare dar nu au destui bani pentru aceasta, au libertatea de a se trata, de a-si cumpara o casa sau zece, o masina sau zece, au toate libertatiile din lume… Dar oare le au?

Din pacate pentru imbogatiea “baietiilor destepti” sa ajuns la devalizarea societatiilor de stat, a bancilor, a pamanturilor, sa ajuns la o coruptie generalizata care nu are nimic de a face cu libertatea sau democratia.

Este foarte greu pentu ...

Alte referate despre: anul 1989 poarta spre libertate, 1989 poarta spre libertate, 1989-poarta spre libertate

Focul care se pogoara din cer - Sfanta Lumina de la Ierusalim

La miezul zilei începe procesiunea, în biserica se asterne linistea. Tensiunea devine maxima la aparitia Patriarhului Bisericii Ortodoxe din Ierusalim. Însotit de numerosi mitropoliti, preoti si diaconi, acesta se opreste în fata Sfîntului Mormînt, unde se dezbraca de hainele preotesti ramînînd doar într-un stihar alb, ce simbolizeaza Giulgiurile cu care Iisus a fost înmormîntat. Patriarhul este perchezitionat apoi de garzi asfel încît nici un chibrit nu poate trece cu acesta. Sfîntul Mormînt este desigilat, iar Patriarhul paseste înauntru. În jurul Sfîntului Mormînt totul zace în întuneric, Patriarhul se roaga profund pret de cîteva minute, credinciosii asteptînd emotionati savîrsirea minunii.

Alte referate despre: focul care se pogoara din cer - sfanta lumina de la ierusalim, focul care se pogoara din cer, focul care se pogoara din cer referat

"Nunta in cer" de Mircea Eliade

- o alta asemanare ar fi introducerea temei razboiului si temei intelectualului, la Camil Petrescu acestea fiind mai evidente. Mircea Eliade creeaza doua personaje, unul scriitor cunoscut, iar celalalt student in Franta, mai apoi devenit ofiter in armata franceza, pe cand Camil Petrescu aduce un singur personaj mai intai un student la filozofie, un Kant in devenire, iar mai apoi sublocotenent pe frontul

Alte referate despre: nunta in cer de mircea eliade rezumat, rezumat nunta in cer de mircea eliade, nunta in cer de mircea eliade

Pasi spre mantuire

Pentru crestin,mantuirea incepe azi.Viata crestinului are perspectiva eternitatii. Dupa documentele de baza ale crestinismului,moartea fapturii umane este nu numai un accident-survenit in urma greselii celor care au actionat impotriva firii lor-ci si o evitare a permanentizarii “nefirescului” ,adica a consecintelor “pacatului neascultarii”:”pentru ca nu cumva sa-si intinda mana si sa ia roade din pomul vietii,sa manance si sa traiasca in veci”-spune Domnul Dumnezeu,izgonind perechea adamica din Eden(Facere 3,22-24).Deci,fara calcarea poruncii,omul ar fi continuat sa traiasca in veci,folosind la momentul potrivit roadele din “pomul vietii”.
Aceasta explicatie este urmata in Legea Veche de alte interventii ale Domnului: “Iata,Eu astazi ti-am pus inainte viata si moartea,binele si raul…viata si moarte ti-am pus Eu astazi inainte,si binecuvantare si blestem.Alege viata ca sa traiesti tu si urmasii tai” (Deuteronom 30,19).
Totusi,atitudinea morala pe care o solicita ...

Alte referate despre: invierea pas spre mantuire, drumul spre mantuire, calea spre mantuire

In vacanta - compunere

In vacanta eu am fost la munte pe Retezat impreuna cu familia mea.In timp ce soarele turna peste oras jar, eu eram la munte facand o plimbare. Muntii erau atat de inalti de parca varfurile lor strapungea cerul senin.Cu cat intrai mai adinc in inima muntelui cu atat erai mai aproape de misterul apei si de noi povesti care ti le spunea padurea.Soapta padurii si susurul apei imi mangaia auzul

Alte referate despre: o zi de vacanta la munte compunere, a venit vacanta-compunere, jules verne- doi ani de vacanta- rezumat

Vasco da Gama

In căutarea drumului care ducea spre Orient, marinarii europeni s-au aventurat cu îndârjire pe oceane şi au schimbat cursul istoriei. Pe vapoarele lor mici si fragile au cutreierat toate mările Pământului, punând capat izolarii dintre continente.

Alte referate despre: vasco da gama referat, vasco da gama, referat vasco da gama

Depresiuni

Depresiunea Maramuresului depaseste spre nord granita tarii, este marginita la vest de muntii vulcanici Oas (cu Depresiunea Tara Oasului), Gutai, Tibles (1835m). Muntii vulcanici din grupa nordica nu prezinta cratere vizibile, deoarece au fost puternic erodati. Sudul Depresiunii Maramuresului este delimitat de Muntii Rodnei alcatuiti din sisturi cristaline, cu varfuri ce depasesc 2000m pe versantul nordic (Varful Pietrosu - 2303m si Varful Ineu - 2279m). Muntii Rodnei se prelungesc spre sud cu Muntii Suhardului si Muntii Bargau (1611m). In partea de est a Depresiunii Maramuresului se inalta Muntii Maramuresului (Varful Toroioaga - 1930 m, Varful Farcau - 1957 m). Depresiunea Maramuresului este strabatuta de raurile Viseu, Iza si Mara si are inaltimi de 800m. Are un relief ce coboara in trepte catre vaile raurilor care o strabat. Partea de est a grupei este reprezentata de Obcinele Bucovinei, o succesiune de culmi paralele separate de vai longitudinale largi. Altitudinea lor scade de la ...

Alte referate despre: depresiunea colinara a transilvaniei, depresiunea petrosani, depresiunea brasov
Referate afisate : 17
Medie note: 8.03 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles