Iliada

Iliada caracterizarea personajelor

Intinderea si complexitatea acestei capodopere dovedesc ca autorul ei, pe care traditia il recunoaste fara sovaire in persoana rapsodului ionian Homer, era nu numai un inzestrat creator de povestiri eroice in versuri, ci si un autentic demiurg, adica un mester neintrecut in manuirea vastului material al cantecelor despre razboiul troian.
Opera a circulat pe cale orala in cultura greaca fiind apoi adunata in canturi si structurata in aceasta opera ampla.

Actiunea epopeii isi desfasoara firul cand precipitat, cu infruntari dramatice, cand molcom cu amanari intentionat provocate de povestitor. Personajele sale sunt numeroase si sunt surprinse intr-un anume moment al evolutiei lor fara a intervene mari transformari in comportamentul lor.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 5861
Materia: Romana

Iliada

Pe Olimp doar Zeus nu dormea dintre toţi zeii şi i se infaţişează în vis lui Agamemnon şi îi spune să pornească cu grecii o luptă împotriva troienilor. Când Agamemnon se trezeşte porneşte lupta, dar Hera temându-se, o trimite pe Atena pentru a o opri. Ajunsă în tabăra grecilor se duce la Ulise şi îi porunci să-i împiedice pe greci să părăsească lupta.
Ulise îi îndeamnă pe greci să nu ridice asediul cetăţii, căci dacă se vor întoarce în patrie fără să cucerească Troia, vor fi consideraţi laşi, dar bătrânul Nestor le vorbeşte şi îi îndeamnă să lupte, aşa că oştenii, conduşi de comandantul lor porniră spre câmpul de luptă.

Alte referate despre: iliada, iliada rezumat, iliada si odiseea

Iliada - Homer - povestire

Cu ajutorul lui Mercur, batrânul Priam, ajunge la Achile si reuseste
sa recupereze trupul lui Hector, pe care însusi Achile îl curata de
sânge si colbul patruns în piele. Achile îi fagaduieste lui Priam
liniste în zilele de înmormântare.

Alte referate despre: iliada homer, iliada homer rezumat, iliada-homer

Odiseea de Homer

Pentru a putea intra in cetate, Ulise-Odiseu se imbraca in haine de cersetor si intra in Troia, unde afla cum erau construite portile si cetatea, chiar de sotia lui Paris, Elena. Dupa ce au aflat tainele Troiei, au construit un cal de lemn, unde inauntru s-au ascuns soldati . Spre seara, cand toti troienii erau adormiti,grecii si aheii ies din cal, deschizand portile celorlalti luptatori care asteptau afara din cetate care erau codusi de Menelaos. Acesta au cucerit cetatea.

Alte referate despre: odiseea de homer, odiseea lui homer, iliada si odiseea de homer

Istoria Literara a greciei antice

La expeditia impotriva Troiei au luat parte,pe langa atrizi si aheenii (argienii si danaii).Aheenii vorbeau o greaca arhaica dovedita de tablite de lut ars cu inscriptii,descoperite la Cnossos-Creta(capitala lui Idomeneu);la Micene-Argolida(Agamemnon) si la Rylos-Mesenia(Nestor).

Michael Ventris,in 1953 a descifrat acele tablite,scrierea fiind compusa din circa 80 de semne reusind astfel sa promoveze aheenii de la preistorie la istorie.Aceste texte constau in inventare,contabilitate.Descifrarea acestor tablite este cruciala pentru istoria limbii grecesti care incepea cu ILIADA(poem compus spre anul 800 i.e.n.).Limba greceasca din ILIADA si ODISEEA,putem studia in comparatie cu cea a erilor lui Homer-greaca arhaica.Era o limba “atat de clara,supla si muzicala,limba literalmente poetica”…”curgatoare ca un izvor,melodioasa ca un cantec,ordonata gratie particulelor sale”.

Aheenii nu au fost primii ocupanti ai Greciei,ei urmand pelasgilor care nu erau indoeuropeni.Aheenii ...

Alte referate despre: istoria literara a greciei antice, referat istoria literara a greciei antice, istoria medicinei in grecia antica

Iliada

Ulise ii indeamna pe greci sa nu ridice asediul cetatii,caci daca se vor intoarce in patrie fara sa cucereasca Troia vor fi considerati lasi,dar batranul Nestor le vorbeste si ii indeamna sa lupte,asa ca ostenii, condusi de comandantul lor pornira spre campul de lupta.

Alte referate despre: iliada-rezumat, iliada de homer, rezumat iliada

Lumea geto - dacilor

De exemplu odata cu cucerirea Daciei,atit Criton,cit si imparatul au scris istoria razboaielor dacice.Criton isi intituleaza lucrarea Getica,iar Decebal este get,in timp ce imparatul isi denumeste opera,care din pacate,nu a mai ajuns pina la noi,Dacica.

Alte referate despre: lumea geto-daca, lumea geto-dacilor, lumea geto dacilor

Cultura si civilizatia greaca

Homer este primul poet grec al carui nume ni s-a pastrat. Epopeile sale, Iliada si Odiseea - prima istorisind asediul Greciei si a doua prezinta intoarcerea lui Ulise in patrie -, exprima conceptia dintre om si lume a vechilor greci si, operele lui Homer pot fi considerate adevarate izvoare istorice. Ritmate si melodice, versurile Iliadei si Odiseei, sunt interpretate de aezi si predate in scoli. Hesiod (sec VII i.Hr) exploateaza alte izvoare de inspiratie in aceeasi versificatie. Opera lui, Theogonia, relateaza inceputurile lumii , iar cea de-a doua opera, Munci si zile, viata taranului grec. Asemenea operelor lui Homer , si cele ale lui Hesiod sunt studiate in scoala. Poezia lirica ( Tirteu,Sappho,Solon si Pindar) infloreste in sec. VI-V i.Hr. Acompaniate de muzica si dans, versurile se adreseaza unor cercuri restranse ; exista si lirica festiva.

Alte referate despre: cultura si civilizatia greaca, cultura si civilizatie greaca, cultura si civilizatia greaca origin religie ocupati

Lumea lui Odiseu

Ori de câte ori se întoarce spre trecut, şi mai ales spre o vreme îndepărtată, mintea umană alterează în chip ciudat perspectiva timpului: veacurile se transformă în ani; mileniile în decenii. E nevoie de un efort conştient pentru a ne da seama că o penetraţie prelungită timp de secole nu se putea înfăţişa celor ce participau la ea ca o unică desfăşurare, că deci nici grecii, nici localnicii în lumea cărora aceştia îşi făceau drum nu puteau înţelege la ce mare fenomen luau parte.

Alte referate despre: eu nu strivesc corola de minuni a lumii comentariu, capitalele lumii, tarile lumii

Tragedia greaca

A pretinde sa reduci esenta tragicului la o formula pare ceva dogmatic si duce la o viziune partiala si eronata.Werner Jaeger a inteles bine acest lucru atunci cand afirma ca « daca incercam sa dam un raspuns plauzibil intrebarii : ce inseamna elementul tragic al unei tragedii ?, acest raspuns ar fi diferit pentru fiecare din marii dramaturgi ».Putem merge si mai departe, afirmand ca, pe de o parte, nu exista doar unul, ci mai multe elemente tragice si ca, pe de alta parte, pot fi identificate mai multe elemente tragice in piesele unuia si aceluiasi autor.

TRAGICUL IN POEZIA HOMERICA
Cele doua poeme homerice, Iliada si Odiseea sunt oglinzile perfecte ale omului grec.Timp de secole ele au hranit spiritul grecesc si au ramas modele imitate atat in lucrarile de arta cat si in cele de fiecare zi.Ulise si Ahile, cei ce domina cu personalitatea lor extraordinara, primul Odiseea, celalalt Iliada, sunt modelele eroului grec, Ulise aparand ca un erou apolinic, iar Ahile ca un erou d ...

Alte referate despre: tragedia greaca, tragedia greaca referat, tragedie greaca

Religia grecilor antici

Religia grecilor antici - Filologul elenist U. von Wilamowitz Moellendorf a afirmat că grecii au fost “cel mai credincios popor din lume”. Religia grecilor antici este impresionabilă, plină de taine şi colorituri specifice, formând nenumărate legende, mistere despre modul în care grecii antici au vieţuit pe parcursul timpului. Religia grecilor antici

Alte referate despre: religia greciei antice, religia grecilor antici, religia grecia antica

Inteleptii antici

Si-a dedicat restul vietii acestei scoli, care a si-a schimbat numele in Academie. Multi tineri, provenind din medii sociale didferite au devenit elevi ai lui Platon, cum ar fi Aristotel si Dion.

Alte referate despre: intelepti antici, cei 7 intelepti ai lumii antice, cei sapte intelepti ai greciei antice

Homer si fizica

Exegeza lui Homer a inceput si ea cu "physica". Pentru primii alegoristi, Iliada si Odiseea ascund in miturile lor adeAZvaruri de ordin stiintific despre elemente si despre felul in care s-a cladit lumea. Autorul Iliadei pune in actiune apa, aerul, pamintul, focul sau eterul pe care abia daca le deghizeaza sub numele lui Poseidon, Hera, Hades, Zeus...

Alte referate despre: homer, homer iliada, odiseea homer

Epopeea lui Ghilgames

calatoria in imperiul subteran dupa floarea nemuririi;moartea eroului (desi nu rezulta clar din nici un text daca e vorba si de moartea lui Ghilgames sau numai a lui Enkidu; in varianta akkadiana, Ghilgames calatoreste in lumea cealalta ca sa afle secretul imortalitatii de la stamosul sau Uta-napistim, care-i comunica si amanuntele desfasurarii potopului; aceasta versiune e de altfel cea mai unitara epic).

Alte referate despre: epopeea lui ghilgames, epopeea lui ghilgames rezumat, rezumat epopeea lui ghilgames

Miturile lui Homer - oglinda a lumii invizibile

Monstrii fabulosi cu care se bate Ulise nu sint inventii gratuite: ei reprezinta pasiunile umane, impotriva carora inteleptul trebuie sa lupte toata viata.Iliada si Odiseea capata infatisarea de carti esoterice al caror sens profund nu este inteligibil decit pentru initiati.Aceasta transmutatie a poeziei homerice s-ar explica greu doar prin nevoi apologetice. Adevaratele origini trebuie cautate in alta parte. Vom descoperi aceste origini, de ordin psihologic, prin analiza citorva trasaturi esentiale ale spiriAZtului grec: predilectia pentru mit, enigma, mister, pentru tot ce ingaduie o trecere de la vizibil la invizibil.

Alte referate despre: despre miturile lui homer, miturile lui homer, referat despre miturile lui homer
Referate afisate : 15
Medie note: 7.86 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK