Iluminismul

Iluminismul

Miscarea urmarea emanciparea sociala, nationala si culturala a romanilor din Imperiul Habsburgic pe cale legala .Astfel reprezentantii Scolii redacteaza un memoriu adresat imparatului Leopold al II-lea "Supplex Libellus Valachorum Transilvaniae" prin care cerea drepturi egale pentru romanii din Transilvania ,cerere respinsa de dieta reprezentantilor Scolii.

Samuel Micu , Gheorghe Sinca , Petru Maior ,Ion Budali Deleanu reprezentanti ai curentului iluminist citeau si scriau latineste .Activitatea lor a cunoscut doua directii : una practica militanta de culturalizare a multimii prin infiintarea de scoli rurale ,tiparirea de brosuri ,calendare sau prin expunerea in fata maselor si una stiintifca care a avut ca urmare intemeierea istoriei si a filologiei ca stiinte.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 1607
Materia: Romana

Iluminismul prezentare

Istoricii literari considerau ca publicarea romanului epistolar satiric al lui Montesquieu, Scrisorile persane, marcheaza inceputul literaturii iluministe,adica momentul patrunderii in literatura a spiritului filozofic iluminist.

Alte referate despre: iluminismul, iluminismul romanesc, iluminism

Scoala ardeleana - iluminismul romanesc

Studiile de istorie acorda un interes deosebit mai ales procesului de formare al poporului roman, contestandu-se afirmatiile tendentioase ale celor care falsificau istoria pentru a justifica inechitatea care se facea romanilor. Reprezentantii Scolii Ardelene au adus argumente istorice, filologice si demografice privind originea latina a limbii si poporului roman, continuitatea si unitatea sa etnica , punandu-se astfel bazele lingvisticii romanesti.
Aportul Scolii Ardelene la dezvoltarea limbii este la fel de pretios. In aceasta epoca s-a pus problema adoptarii alfabetului latin in locul celui chirilic, a fixarii normelor gramaticale ale limbii, a imbogatirii vocabularului cu neologisme luate din limbile romanice.

Alte referate despre: scoala ardeleana iluminism, scoala ardeleana iluminismul, scoala ardeleana - iluminismul romanesc

Iluminismul romanesc

Iluminismul romanesc.Preluand esenta iluminismului european, reprezentantii Scolii Ardelene au asezat la temelia programului lor de lupta principiile de egalitate si libertate, de suveranitate a poporului, pe temeiul ideii dreptului national si al contractului social.

Alte referate despre: iluminismul referat, idei iluministe in tiganiada, iluminismul francez

Iluminismul

În tarile române situatia difera de la o provincie la alta. Dupa cum
se stie Muntenia si Moldova se aflau sub conducerea domnilor
fanarioti. Tot ce aparea nou în tarile avansate era împiedicat sa
apara aici din interese politice. De multe ori eroul culturii
universale s-a manifestat foarte târziu în tarile române, datorita
piedicilor puse de domnii fanarioti.

Alte referate despre: referat iluminismul, iluminismul european, referat iluminism

Iluminism

Iluminismul este un curent cultural ce se afirma in sec 18 avand la baza ideea de suprematie a ratiunii si civilizatiei,dezvoltarea gandirii critice si lupta impotriva prejudecatilor si superstitilor,afirmarea individului si a libertatii acestuia,progresul stiintei si rolul educatiei in dezvoltarea individului.Iluminism

Alte referate despre: tiganiada iluminism, iluminismul scoala ardeleana, umanismul si iluminismul

Iluminismul si Tiganiada

Compozitia
Din punct de vedere compozitional "Tiganiada" sau "Tabara tiganilor"este alcatuita din 12 cantece compuse de cantaretul Leonachi Ghianeu si imbogatita "cu multe insemnari si luari aminte, critice istorice, filosofice, filologice si gramatice de catre Mitru Perea si alti mai multi in anul 1800". O astfel de structura isi dovedeste modernitatea datorita multitudinii de voci naratoriale. Personajele care comenteaza evenimentele in subsolul paginii devin voci naratoriale de sine statatoare. Ele nu explica ceva ci au rolul de a crea o opera in opera.

Alte referate despre: iluminismul in tiganiada, iluminismul si tiganiada, idei iluministe in tiganiada de budai-deleanu

Iluminismul in Europa

-randuielile feudale, sistemul privilegiilor si luxul exorbitanat al
curtii lui Ludovic al XVI-lea provoaca nemultumiri in randul poporului

Alte referate despre: iluminismul in europa, umanismul si iluminismul in europa, iluminismul in europa referat

Fituici pentru bacalaureat la romana

DIMITRIE CANTEMIR, PERSONALITATE. MULTILATERALA A CULTURII SI
LITERATURII ROMÂNE: Dimitrie Cantemir, în cultura noastra, este unul
dintre cei mai eruditi umanisti. Lucrarile lui atesta o bogata
documentare în domeniul stiintelor umaniste si o mare pasiune pentru
cercetare. Cele mai valoroase lucrari ale sale sînt cele cu caracter
istoric. Reluînd o tema a cronicarilor moldoveni, lucrarea Hronicul
vechimei a romano-moldo-vlahilor înfatiseaza trecutul îndepartat al
poporului nostru, originea comuna a tuturor romanilor. Întreaga opera
a lui Cantemir exprima o conceptie superioara despre istorie fata de
cea a cronicarilor. În timp ce cronicarii explicau fenomenul istoric
prin vointa fortei divine, Cantemir interpreteaza istoria dînd atentie
cauzalitatii: "Nici un lucru fara pricina sa se faca nu se poate". El
afirma ca "sîntem urmasii unui popor care a creat o civilizatie si o
cultura clasica". Descriptio Moldavie ...

Alte referate despre: fituici pentru bacalaureat, fituici pentru bacalaureat la biologie, fituici pentru bacalaureat la matematica

Curentele literare ale secolului al XX-lea

Curentele literare ale secolului al XX-lea
Iluminismul romanesc
Context istoric
Iluminismul romanesceste o miscare culturala si ideologica,care se manifesta intre 1780 si 1830.Ideile iluminismul francez patrund aici prin filiera greaca sau rusa , punand mai mult accent pe aspectul filozofic,pe conditia umana.

In Transilvania insa, iluminismul apusean isi gaseste o coordonata sprecifica in miscarea ideologoco-politica si cultural-literara , cunoscuta sub numele de Scoala Ardeleana, care are ca principal obictiv obtinerera libertatii si a egalitatii in drepturi sociale si politice a romanilor din Transilvania cu celelalte natiuni privilegiate.
Pe plan cultural, contributia Scolii Ardelene s-a indreptat spre studiul istoriei si al limbii romane , spre dezvoltarea stiintelor naturii si a invatamantului.

Fata de manifestarile illuminismului din alte tari,iluminismul Scolii Ardelene are ca trasatura specifica imbinarea luptei antifeudale cu lupta pentru emanciparea ...

Alte referate despre: curente literare in secolul al xix-lea, care sunt curentele literare din secolul al 18-lea, care sunt curentele literare ale secolului al xx-lea

Filosofia in perioada iluminismului

El a emis si o noua modalitate de clasificare a guvernarilor. Inainte acestea fusesera clasificate ca fiind monarhii, aristocratii sau democratii, in functie de cel care guverna. Montesquieu a modificat categoriile in republici, monarhii si despotism, in functie de modul in care era excrcitata puterea, explicand ca ceea ce mentinea republica era virtutea, ca monarhia depindea de onoare si ca despotismul se baza pe frica.

Alte referate despre: filosofia in perioada iluminista, filosofia in perioada iluminismului, perioada iluminismului

Iluminismul francez

Iluminismul francez:Trăsătura definitorie a acestei mişcări a fost încrederea în raţiune ca sursă primordială a intregii cunoaşteri , care e linie directoare a activităţilor umane şi măsură a tuturor valorilor.În lucrarea sa „Ce este Iluminismul?”, Kant a definit în anul 1784 aceasta mişcare ca pe o atingere de către om a maturităţii intelectuale.

Alte referate despre: iluministi francezi, iluministii francezi, iluminismul francez referat

Iluminismul in Europa

Exista doua idei distincte in Iluminism:
- revolutia stiintifica - a dus la o mai buna intelegere a lumii fizice si
- reorganizarea stiintei umane careia i se aplica gandirea stiintifica

Alte referate despre: iluminismul in europa personalitati, iluminismul in europa-criter literar, reprezentantii iluminismului in europa

Iluminismul in Franta

Enciclopedia sintetizeaza toate cunostintele umane acumulate din cele mai vachi timpuri pina in acel moment . In epoca a avut un ecou rasunator punand la dispozitie un imporant intrument de cunoastere si dezvoltand publicului spiritul critic si gustul pentru stiinta. De aici iluminismul s-a raspandit intoate tarile Europei imbracand forme specifice fiecaruia.

Alte referate despre: iluminismul in franta, iluminism in franta, iluminismul din franta

Iluminism

In scopul propagarii ideilor iluministe, se infiinteaza societati stiintifice (uèene spoloènosti). Cea mai de seama este Slovénske uèenie tovari¹tstvo, aparuta in 1792, in scopul propagarii literaturii vechi. Activeaza A. Bernolák, a carui activitate a precedat-o pe cea a lui ©tur, in tentativa de formare a limbii literare slovace. O alta este Societatea Stiintifica de la Trnava, care contribuie la formarea ideii de constiinta nationala.

Alte referate despre: literatura din epoca medievala- umanism si iluminism, referat despre iluminism, reprezentanti ai iluminismului

Istoriografia iluminista romaneasca

De aici. lipsa de preocupare a iluminismului apusean pentru fenomenul national, pentru aspectele specificitatii. Lumea trebuia inteleasa ca totalitate pentru ratiune - adevaratele probleme care se ridicau erau de ordin universal. Aplicarea ei la realitatea sociala este chemata sa dezvaluie mai ales uniformitatile si nu particularitatile, fiindca pe temeiul universalului se poate construi determinismul, se pot dezvalui regularitatile, deci se accede spre raporturi de cauzalitate si de lege.

Alte referate despre: istoria mentalitatilor in istoriografia europeana si romaneasca, istoriografia romaneasca, iluminismul in cultura romaneasca

Consideratii generale iluminismul

Trebuie tinut seama de faptul ca aceste fenomene sunt caracteristice mai ales pentru Europa Apuseana, in special pentru Anglia, Tarile de Jos si Franta. Un capitalism comercial se dezvoltase in secolele precedente, in Italia, de fapt in orasele - comune din peninsula.
Restul Europei era o zona profund agrara si chiar in Europa Apuseana-cu exceptia Angliei si a Tarilor de Jos, agricultura, si populatia rurala, era edeparte majoritara.

Alte referate despre: despre iluminism, tiganiada opera iluminista, iluminismul in tarile romane

Epoca ratiunii

Secolul al XVIII-lea este adesea numit "Epoca Ratiunii", sau "Iluminismul". Dupa cum sugereaza si aceste denumiri, aceasta epoca a fost o perioada de progrese intelectuale, cand marii ganditori au sfidat dogmele existente, stabilind lucruri practice. Pentru aceasta era insa nevoie de mult curaj, deoarece viata europeana era inca dominata de traditii si obiceiuri, sustinute de autoritatea religioasa si de puterea statului.

Alte referate despre: epoca ratiunii, epoca ratiunii in arta, omul si ratiunea in epoca moderna

Sofismul

In mod oficial nu se poate vorbi de o "scoala sofistica", fiecare
sofist avand propria filosofie.Totusi din randul lor s-au remarcat
cativa filosofi mai de seama precum Protagoras din Abdera si Goegias
din Leontinoi.

Alte referate despre: sofisme, sofisme si paralogisme, sofismul
Referate afisate : 19
Medie note: 8.46 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles