Iluminismul referat

Iluminismul

Originea Iluminismului este in Renastere ,dar aduce in plan dorinta de intemeiere a unei noi ordini sociale si spirituale ; cautatori ai idealului.Iluministii au elaborat conceptul de "cetatean al lumii".Jean-Jacques Rousseau teoretizeaza contractul social dupa care oamenii traiesc pe baza unei intelegeri cu monarhul iluminat .Din punct de vedere cultural Iluminismul a dus la formarea unui nou spirit filozofic ,la o bogata literatura ,la dezvoltarea eticii si a pedagogiei ,a stiintei.

Un produs tipic Iluminismului este "Enciclopedia Franceza"
Reprezentanti: Voltaire, Diderot(Franta) ; Montesquieu(Scrisorile persane) ,Immanuel Kant, Lessing, Herder, Schiller, David Hume , Carlo Goldoni(In Italia).Iluminismul in cultura romana:La noi , Iluminismul patrunde mai tarziu din cauza conditiilor sociale , un feudalism autoritar si dominatia otomana. In Transilvania se manfiesta prin Scoala Ardeleana care reuneste reprezentanti de marca ai culturii transilvanene .

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 1604
Materia: Romana

Iluminismul prezentare

Istoricii literari considerau ca publicarea romanului epistolar satiric al lui Montesquieu, Scrisorile persane, marcheaza inceputul literaturii iluministe,adica momentul patrunderii in literatura a spiritului filozofic iluminist.

Alte referate despre: iluminismul, iluminismul romanesc, iluminism

Scoala ardeleana - iluminismul romanesc

Cel dintai nucleu iluminist din cultura romana l-a constituit Scoala Ardeleana, miscarea intelectualitatii din Transilvania de la sfarsitul secolului XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, aparuta ca urmare a excluderii romanilor de la viata social-politica conform actului cunoscut sub numele de "Unio trium nationum" (1437). Programul politic al miscarii este sintetizat in memoriul din 1791, "Supplex libellus valachorum Transsilvaniae" trimis imparatului Leopold II, prin care se cerea recunoasterea romanilor din Transilvania ca natiune egala in drepturi cu celelalte ce intrau in componenta Imperiului Habsburgic.

Alte referate despre: scoala ardeleana iluminism, scoala ardeleana iluminismul, scoala ardeleana - iluminismul romanesc

Iluminismul romanesc

Iluminismul romanesc.Preluand esenta iluminismului european, reprezentantii Scolii Ardelene au asezat la temelia programului lor de lupta principiile de egalitate si libertate, de suveranitate a poporului, pe temeiul ideii dreptului national si al contractului social.

Alte referate despre: iluminismul referat, idei iluministe in tiganiada, iluminismul francez

Iluminismul

Un rol deosebit de important în lupta pentru drepturile nationale si
sociale ale românilor din Transilvania indiferent de credinta lor
(catolica sau ortodoxa) a fost Inochendie Micu Kelin, episcop al
Bisericii Unite cu Roma, cu sediul la Blaj. El va deschide aici doua
scoli în limba româna în care se vor forma intelectuali de talie
intelectuala, atingând culmea prin coriferi acestei scoli: Samule
Micu, Gheorghe Sincai, Petru Maior, Ion Budai-Deleanu. Acestia vor
studia la Roma si la Viena, au cautat izvoarele originii poporului
român si limbii române, scriind cu acest prilej lucrari de o
importanta covârsitoare "Istoria si lucrurile si întâmplarile
romanilor" (Samuel Micu); "Hronica românilor si a mai multor neamuri"
(26 volume manuscris, de Gheorghe Sincai); "Istoria pentru
începuturile românilor în Dachia" (Petru Maior).

Alte referate despre: referat iluminismul, iluminismul european, referat iluminism

Iluminismul si Tiganiada

Semnificatia titlului
Titlul este unul alegoric creat dupa modelul marilor epopei ("Iliada", "Odiseea", "Eneida"). Acesta ne trimite la personajul central al operei si anume la etnia tiganilor . Titlul este unul alegoric deoarece sub intruchiparea tiganilor, Ion Budai-Deleanu ascunde ascunde aspiratiile iluministe ale romanilor din Ardeal.

Alte referate despre: iluminismul in tiganiada, iluminismul si tiganiada, idei iluministe in tiganiada de budai-deleanu

Fituici pentru bacalaureat la romana

DIMITRIE CANTEMIR, PERSONALITATE. MULTILATERALA A CULTURII SI
LITERATURII ROMÂNE: Dimitrie Cantemir, în cultura noastra, este unul
dintre cei mai eruditi umanisti. Lucrarile lui atesta o bogata
documentare în domeniul stiintelor umaniste si o mare pasiune pentru
cercetare. Cele mai valoroase lucrari ale sale sînt cele cu caracter
istoric. Reluînd o tema a cronicarilor moldoveni, lucrarea Hronicul
vechimei a romano-moldo-vlahilor înfatiseaza trecutul îndepartat al
poporului nostru, originea comuna a tuturor romanilor. Întreaga opera
a lui Cantemir exprima o conceptie superioara despre istorie fata de
cea a cronicarilor. În timp ce cronicarii explicau fenomenul istoric
prin vointa fortei divine, Cantemir interpreteaza istoria dînd atentie
cauzalitatii: "Nici un lucru fara pricina sa se faca nu se poate". El
afirma ca "sîntem urmasii unui popor care a creat o civilizatie si o
cultura clasica". Descriptio Moldavie ...

Alte referate despre: fituici pentru bacalaureat, fituici pentru bacalaureat la biologie, fituici pentru bacalaureat la matematica

Filosofia in perioada iluminismului

Cea de-a treia si cea mai remarcabila dintre ideile sale era cea cunoscuta ca “Separatia Puterilor”. El sugera ca pentru o guvernare buna si dreapta posturile de legiuitori (parlamentul), a celor care asigurau aplicarea legii (politia, armata) si oamenii care decideau daca o lege a fost sau nu incalcata si (judecatorii si magistratii) ar trebui sa fie detinute de oameni diferiti sau de grupuri diferite de oameni.

Alte referate despre: filosofia in perioada iluminista, filosofia in perioada iluminismului, perioada iluminismului

Iluminismul francez

Iluminismul francez:Trăsătura definitorie a acestei mişcări a fost încrederea în raţiune ca sursă primordială a intregii cunoaşteri , care e linie directoare a activităţilor umane şi măsură a tuturor valorilor.În lucrarea sa „Ce este Iluminismul?”, Kant a definit în anul 1784 aceasta mişcare ca pe o atingere de către om a maturităţii intelectuale.

Alte referate despre: iluministi francezi, iluministii francezi, iluminismul francez referat

Iluminismul in Europa

Luat in ansamblul sau drept categorie istorica, termenul �Iluminism� se refera la o serie de schimbari in gandirea si scrierile europene. Este unul din putinele categorii istorice care a fost aprobat de oamenii care au trait in acea era. Cand scriitorii, filozofii si oamenii de stiinta al secolului XVII s-au referit la activitatile lor ca �Iluminism� , s-au referit la ruperea de trecut si inlocuirea obscuritatii, a intunericului si a ignorantei gandului european cu �lumina� adevarului.

Alte referate despre: iluminismul in europa, umanismul si iluminismul in europa, iluminismul in europa referat

Iluminismul in Franta

Iluminismul in Franta.Pe plan social, iluminismului ii corespunde cristalizarea burgheziei, clasa care gaseste in ideile iluminste o exprimare a propriei filozofii. Aparitia iluminismului este sintetizata de dinamismul si spiritul revolutionar al burgheziei.

Alte referate despre: iluminismul in franta, iluminism in franta, iluminismul din franta

Iluminism

Iluminism - Lozinca acestei revolutii “Liberté, egalité, fraternité” este preluata si de Montesquieu, in 1748, in “Spiritul legilor”. Tot in Franta, se incearca popularizarea “Enciclopediei Universale”, la care lucreaza Voltaire, Rousseau, Diderot. Voltaire este considerat ‘capul miscarii iluministe franceze’.

Alte referate despre: tiganiada iluminism, iluminismul scoala ardeleana, umanismul si iluminismul

Iluminismul

Au existat multe şi diverse curente de gândire, însă numai o serie de idei pot fi caracterizate drept pătrunzătoare şi dominante. O abordare raţională şi ştiinţifică a aspectelor religioase (conform vechii teorii şi divergenţe pe tema adevărului dublu), a problemelor de ordin social, politic şi economic a promovat o viziune seculară asupra lumii şi o orientare generală către progres şi perfecţionare.

Alte referate despre: literatura din epoca medievala- umanism si iluminism, referat despre iluminism, reprezentanti ai iluminismului

Istoriografia iluminista romaneasca

Ea manifesta un interes aparte pentru istorie si filologie. Faptul este de inteles daca avem in vedere ca ideea nationala s-a fundamentat pe comunitatea istorica, pe cultura si pe limba.Meritul Scolii Ardelene consta in faptul ca a dat un sens activ ideilor care au germinat in gandirea umanista, facand din ele in mod deliberat parghii de aparare si afirmare a drepturilor poporului roman, in primul rand a romanilor transilvaneni.

Alte referate despre: istoria mentalitatilor in istoriografia europeana si romaneasca, istoriografia romaneasca, iluminismul in cultura romaneasca

Consideratii generale iluminismul

Nasterea natiunii americane, crearea S.U.A. constituie un fenomen cu semnificatie istorica si mondiala, daca tinem seama, nu de conditia concret istorica in care s-a zamislit noul stat. ci de destinul ulterior al acestuia.Cat priveste Revolutia Franceza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea. ea a marcat profund nasterea lumii moderne, afirmarea principiilor politice si doctrinare care se asociaza cu libertatile si drepturile omului, cu sistemele moderne de guvernamant, cu schimbarea fizionomiei politice si sociale a Europei.

Alte referate despre: despre iluminism, tiganiada opera iluminista, iluminismul in tarile romane

Iluminismul

Noua Epocă va purta denumirea de Epoca Luminilor şi reprezintă o perioadă de real progres al spiritului uman, remarcându-se printr-o importantă efeverscenţă culturală şi ideologică. Luminile şi luminarea de la care se aşteaptă schimbarea, înnoirea, dar abia la sfârşitul secolului un mare filosof, Kant, încearcă să explice Ce este luminarea? Aceasta fiind întrebarea care domină conştiinţa europeană în această perioadă.

Alte referate despre: reprezentantii iluminismului, 3 asemanari si deosebiri intre iluminism si clasicism, iluminismul romanesc referat

Epoca ratiunii

O societate toleranta
Marea Britanie a fost indelung admirata de ganditorii iluministi, inspirand multe din ideile lor in epoca ratiunii. In comparatie cu majoritatea tarilor continentale, societatea engleza era una libera, to¬leranta, in cadrul careia trecerea de la o clasa sociala la alta era relativ usoara. Prosperitatea Angliei sugera ca aceste valori generau rezultate excelente, la fel si progresele intelectuale realizate de Newton, John Locke (1632-1704) si de alti ganditori britanici.

Alte referate despre: epoca ratiunii, epoca ratiunii in arta, omul si ratiunea in epoca moderna

Alexis de Tocqueville

Triumful Revolutiei nord-americane si Constitutia SUA vor marca
profound evolutia istoriei la nivel mondial in secolele al XIX-lea si
al XX-lea.

Alte referate despre: alexis de tocqueville despre democratie in america, despre democratie in america alexis de tocqueville, alexis de tocqueville vechiul regim si revolutia

Karl Heinrich Marx

La Londra, Marx scrie "Luptele de clasa in Franta" (1850) si "Optsprezece Brumar al lui Ludovic Bonaparte"(1851-1852), in care face bilantul experientei revolutiilor burgheze din 1848-1849 si sint abordate probleme teoretice importante cum ar fi: legile dezvoltarii sociale, natura si rolul statului etc. Marx si Engels isi continua activitatea revolutionara si, datorita lor, la 28 septembrie 1864 este intemeiata, la Londra, Asociatia Internationala a Muncitorilor (Internationala I).

Alte referate despre: karl marx, karl marx referat, referat karl marx
Referate afisate : 19
Medie note: 8.35 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles