Iluminismul romanesc

Iluminismul

Iluminismul este un curent cultural si ideologic caracteristic secolului al 18-lea european ,avand consecinte pe plan politic ,istoric si artistic . Iluminismul porneste din Franta .A aparut in apusul Europei ,in Franta , Anglia raspandindu-se in restul Europei.Criza feudalismului si dezvoltarea burgheziei au constituit punctele de plecare ale acestei miscari .Asadar Iluminismul a avut un caracter antifeudal si antidogmatic , a exprimat increderea in progres , a facut elogiul ratiunii si al stiintei , a propus emanciparea maselor prin cultura.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 1607
Materia: Romana

Iluminismul prezentare

Tragediile si operele in proza ale lui Voltaire (Brutus, Zaira, Candid), romanele si eseurile lui Diderot (Cugetari filozofice, Eseuri despre pictura, Nepotul lui Rameau) sunt modalitati de a propaga idei iluministe:toleranta religioasa,respingerea fanatismului, elogiul libertatii si al dreptatii, toate communicate sub forma unei aspre satire la adresa institutiilor feudale.din literatura iluminista franceza mai trebuie amintita si opera dramaturgului Beaumarchais, autorul comediilor Barbierul din Sevilla si Nunta lui Figaro.

Alte referate despre: iluminismul, iluminismul romanesc, iluminism

Scoala ardeleana - iluminismul romanesc

Reprezentantii Scolii Ardelene au fost mai ales istorici si filologi, ei nu pot fi insa socotiti scriitori.
Totusi, Scoala Ardeleana are marele merit de a fi creat un mediu favorabil literaturii, in mijlocu caruia Ion Budai-Deleanu, cel dintai mare poet roman de talie europeana, a creat "Tiganiada". Opera este o sinteze artistica a ideilor iluministe ale epocii, si reprezinta prima demonstratie de valoare a posibilitatilor poetice ale limbii romane, fiind sub acest aspect o neasteptata capodopera.
Iluminismul Scolii Ardelene reprezinta prima etapa de modernizare a culturii noastre, inscriindu-se in felul acesta, prin aspectele lui specifice, in iluminismul european.

Alte referate despre: scoala ardeleana iluminism, scoala ardeleana iluminismul, scoala ardeleana - iluminismul romanesc

Iluminismul romanesc

Iluminismul romanesc.Programul politic al miscarii este sintetizat in memoriul din 1791, "Supplex libellus valachorum Transsilvaniae" trimis imparatului Leopold II, prin care se cerea recunoasterea romanilor din Transilvania ca natiune egala in drepturi cu celelalte ce intrau in componenta Imperiului Habsburgic.

Alte referate despre: iluminismul referat, idei iluministe in tiganiada, iluminismul francez

Iluminismul

* atitudinea antifeudala, antimonarhica (se duce o lupta împotriva
monarhiei absolute);
* toleranta religioasa;
* pledoaria pentru egalitatea dintre popoare;
* emanciparea individului prin cultura;
* nazuinta de a realiza o literatura capabila sa instruiasca si sa
educe omul;
* conceptul de drept national; etc.

Alte referate despre: referat iluminismul, iluminismul european, referat iluminism

Iluminism

In Germania,bazele Iluminismului sunt puse de Kant,ce a considerat acest curent ca fiind “epoca majoratului intelectual”,o orientare spre cunoasterea stiintifica prin idei si metode pur personale,si nu preconcepute.

Alte referate despre: tiganiada iluminism, iluminismul scoala ardeleana, umanismul si iluminismul

Iluminismul

Trasaturi :
1. dreptul natural ( oamenii sunt egali in natura )
2. iluminarea maselor = ridicarea maselor prin cultura
3. rationalismul
4. iluminarea razboaielor
5. crearea unor institutii si opera monumentale de ridicare a poporului
6. atitudinea andidespotica si antidogmatica

Alte referate despre: iluminismul in tiganiada, iluminismul in franta, literatura din epoca medievala- umanism si iluminism

Aparitia Iluminismului European

A aparut in secolul 17 in Anglia constituindu-se intr-o miscare d idei care se opunea ideologiei de tip feudal. Evenimentul care marcheaza inceputul acestui curent este revolutia burgheza din Anglia(1688). “Actul de nastere” al iluminsmului poate fi considerat votarea de catre parlamentul englez a “ Declaratie Drepturilor Omului”. Pe plan social, iluminismului ii corespunde cristalizarea burgheziei, clasa care gaseste in ideile iluminste o exprimare a propriei filozofii.

Alte referate despre: aparitia iluminismului, reprezentanti ai iluminismului european, iluminismul european si romanesc

Iluminismul in Europa

roman de aventura Printesa Babilonului, povestirea morala Jeannot si
Colin, fabula Historia bunului brahman, alegoria Aventura Mamoriei,
povestirea orientala Zadig, romanul filosofic si fantastic Micromegas,
13 tragedii

Alte referate despre: iluminismul in europa, iluminismul in europa referat, umanismul si iluminismul in europa

Fituici pentru bacalaureat la romana

Testament: A aparut în fruntea volumului "Cuvinte potrivite" (1927),
este o poezie programatica, o arta poetica în care Arghezi îsi exprima
conceptia sa despre ceea ce trebuie sa contina poezia si despre rolul
poetului în societate. Poezia surprinde de la început prin limbaj,
prin neasteptatele asocieri lexicale. Poezia se adreseaza unui tînar
poet din dorinta lui Arghezi ca din totdeauna o carte de poezie sa fie
expresia cea mai înalta a vietii poporului, o carte în care arta
cuvîntului sa atinga perfectiunea. Întregul discurs poetic se
concentreaza ...

Alte referate despre: fituici pentru bacalaureat, fituici pentru bacalaureat la biologie, fituici pentru bacalaureat la matematica

Rolul literatutii in perioada postbelica

Ion Heliade Radulescu si Mircea Kogalniceanu au purtat in acest timp rolul de indrumatori cultural-literar, goaguland toate eforturile pentru a realiza o cultura nationala. In prima etapa, atat I. Eliade Radulescu, cat si Mihail Kogalniceanu vor redacta o serie de ziare- "Curierul romanesc", "Curierul de ambele sexe", "Dacia literara" . In cadrul acestor jurnale, ei vor cere scriitorilor autenticitate, inspirati din istoria tarii si din pitorescul obiceiurilor.

Alte referate despre: in perioada postbelica, perioada postbelica, tipuri de roman in perioada postbelica

Filosofia in perioada iluminismului

Noutatea adusa consta in abordarea a trei teme specifice. Montesquieu sugera ca mediul fizic, indeosebi climatul, avca un efect asupra genului de aranjamente politice pe care le faceau oamenii. Nu credea ca acesta ar fi factorul unic sau cel decisiv — de exemplu, religia reprezenta un altul — dar credea ca acesta ar trebui sa fie luat in consideratie iar aceasta idee a avut importanta pentru antropologii care i-au succedat.

Alte referate despre: filosofia in perioada iluminista, filosofia in perioada iluminismului, perioada iluminismului

Iluminismul francez

Iluminismul francez:Prin gîndirea raţională şi acţiunile determinate de aceeaşi raţiune , iluminiştii recunoşteau garanţia progresului permanent al omenirii în vederea stăpînirii forţelor naturii , precum şi a împlementării unei ordini sociale mai drepte.

Iluminismul francez:Epoca de aur a înflorii sale a fost secolul al XVIII-lea , iar epicentrul răspîndirii sale este Franţa , mai ales Parisul , deşi trebuie precizat că mişcarea a avut o largă răspîndire în aproape toate ţările europene,sub forme diferite , în funcţiile de tradiţiile,nu numai filozofice, ci şi istorice, politice şi religioase.

Cauza socio-istorică a iluminismului a fost avîntul economic şi social al burgheziei, a cărei dorinţă de emancipare a primit din partea iluminismului impulsuri importante.Iluminismul a fost şi acea mişcare spirituală care a pregătit Revoluţia Franceză.Rădăcinile ideologice ale iluminismului se află in umanism, în reformare şi ...

Alte referate despre: iluministi francezi, iluministii francezi, iluminism francez

Iluminismul in Europa

Exista doua idei distincte in Iluminism:
- revolutia stiintifica - a dus la o mai buna intelegere a lumii fizice si
- reorganizarea stiintei umane careia i se aplica gandirea stiintifica

Alte referate despre: iluminismul in europa personalitati, iluminism in europa, umanismul si iluminismul in europa si tarile romane

Iluminismul in Franta

1.2. IDEILE ILUMINSMULUI a)RATIUNEA este considerata ca un dat specific omului. b)Definind astfel omul iluminismul proclama EGALITATEA tuturor oamenilor. Monarhul nu mai este unsul lui Dumnezeu si doar primul slujitor al statului preocupat de siguranta supusilor sai.
Negandu-se ierarhia sociala feudala, societatea va trebui structurata pe baza unui contract social intre om si semenii sai.

Alte referate despre: iluminism in franta, iluminismul din franta, iluminismului in franta

Iluminism

Franti¹ek A. Kollar, care se afla la curtea Mariei Teresa, a facilitat patrunderea in institutiile culturale a ideilor revolutiei franceze, opunandu-se astfel influentelor germane si punand bazele unor principii favorabile afirmarii unei limbi si culturi nationale.

Alte referate despre: referat despre iluminism, reprezentanti ai iluminismului, despre iluminism

Istoriografia iluminista romaneasca

Ea manifesta un interes aparte pentru istorie si filologie. Faptul este de inteles daca avem in vedere ca ideea nationala s-a fundamentat pe comunitatea istorica, pe cultura si pe limba.Meritul Scolii Ardelene consta in faptul ca a dat un sens activ ideilor care au germinat in gandirea umanista, facand din ele in mod deliberat parghii de aparare si afirmare a drepturilor poporului roman, in primul rand a romanilor transilvaneni.

Alte referate despre: istoria mentalitatilor in istoriografia europeana si romaneasca, istoriografia romaneasca, iluminismul in cultura romaneasca

Epoca ratiunii

De exemplu, in multe tari in epoca ratiunii, erezia era condamnata inca, in timp ce puterea regala si privilegiile aristocratice erau considerate sacrosancte.

Alte referate despre: epoca ratiunii, epoca ratiunii in arta, omul si ratiunea in epoca moderna

Alexis de Tocqueville

La 4 iulie 1776, cele treisprezece colonii engleze din America de Nord se ridica la lupta impotriva metropolei, constituindu-se in republica federala si independenta SUA. Pentru prima data in timpurile moderne, se pun bazele unui stat si ale unei societati in conformitate cu principiile iluministe de suveranitate a poporului, libertate a Gandirii ,a cetatenilor si a proprietatii.Puterile statului sunt construite astfel incat sa serveasca in exclusivitate societatea-in mod direct cetateanul-, in opozitie cu situatia din monarhiile de pe Vechiul Continent.

Alte referate despre: alexis de tocqueville despre democratie in america, despre democratie in america alexis de tocqueville, alexis de tocqueville vechiul regim si revolutia
Referate afisate : 19
Medie note: 8.56 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles