Iluministii francezi

Iluminismul francez

Iluminismul francez:Trăsătura definitorie a acestei mişcări a fost încrederea în raţiune ca sursă primordială a intregii cunoaşteri , care e linie directoare a activităţilor umane şi măsură a tuturor valorilor.În lucrarea sa „Ce este Iluminismul?”, Kant a definit în anul 1784 aceasta mişcare ca pe o atingere de către om a maturităţii intelectuale.

Iluminismul francez:Prin gîndirea raţională şi acţiunile determinate de aceeaşi raţiune , iluminiştii recunoşteau garanţia progresului permanent al omenirii în vederea stăpînirii forţelor naturii , precum şi a împlementării unei ordini sociale mai drepte.

Iluminismul francez:Epoca de aur a înflorii sale a fost secolul al XVIII-lea , iar epicentrul răspîndirii sale este Franţa , mai ales Parisul , deşi trebuie precizat că mişcarea a avut o largă răspîndire în aproape toate ţările europene,sub forme diferite , în funcţiile de tradiţiile,nu numai filozofice, ci şi istorice, ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 284kb
Downloads: 16
Materia: Filosofie

Sofismul

In mod oficial nu se poate vorbi de o "scoala sofistica", fiecare
sofist avand propria filosofie.Totusi din randul lor s-au remarcat
cativa filosofi mai de seama precum Protagoras din Abdera si Goegias
din Leontinoi.

Alte referate despre: sofisme, sofisme si paralogisme, sofismul

Iluminismul in Franta

Enciclopedia sintetizeaza toate cunostintele umane acumulate din cele mai vachi timpuri pina in acel moment . In epoca a avut un ecou rasunator punand la dispozitie un imporant intrument de cunoastere si dezvoltand publicului spiritul critic si gustul pentru stiinta. De aici iluminismul s-a raspandit intoate tarile Europei imbracand forme specifice fiecaruia.

Alte referate despre: iluminismul in franta, iluminism in franta, iluminismul din franta

Filosofia in perioada iluminismului

El a emis si o noua modalitate de clasificare a guvernarilor. Inainte acestea fusesera clasificate ca fiind monarhii, aristocratii sau democratii, in functie de cel care guverna. Montesquieu a modificat categoriile in republici, monarhii si despotism, in functie de modul in care era excrcitata puterea, explicand ca ceea ce mentinea republica era virtutea, ca monarhia depindea de onoare si ca despotismul se baza pe frica.

Alte referate despre: filosofia in perioada iluminista, filosofia in perioada iluminismului, perioada iluminismului

Modernism si postmodernism 3 - Mircea Eliade

Teoria lui Vattimo bazată pe conceptul de „gândire slabă” vizualizează postmodernitatea ca pe un spaţiu cultural la care participă multiple modele interpretative atât ale realităţii cât şi ale adevărului, a istoriei. Prin urmare esenţa postmodernităţii este pluralismul, toleranţa, acceptarea dezvoltării simultane a mai multor linii culturale, viziuni asupra istoriei.
Romanul Întoarcerea din rai reprezintă o nouă etapă în evoluţia autenticităţii, înţeleasă ca un conţinut moral. Regăsim în acest roman un Eliade familiar, discursiv, meditativ, disociativ şi imaginativ, senzual şi ascetic, orgolios, uman şi dipreţuitor. Viziunea pluralistă a lui Eliade ne dă senzaţia că asistăm la o serie de jurnale intime, împletite astfel încât ele să evoce un fragment de viaţă. Personajele îşi gândesc faptele, le comentează şi le retrăiesc mintal.

Alte referate despre: postmodernism mircea eliade, rezumat la elemente moderniste si postmoderniste de mircea eliade, mircea eliade precursor al postmodernismului

Iluminismul romanesc

Iluminismul romanesc.Preluand esenta iluminismului european, reprezentantii Scolii Ardelene au asezat la temelia programului lor de lupta principiile de egalitate si libertate, de suveranitate a poporului, pe temeiul ideii dreptului national si al contractului social.

Alte referate despre: iluminismul, iluminismul romanesc, iluminism

Iluminismul in Europa

-Despre spiritul legilor -oroarea fata de despotism, toleranta
religioasa, condamna tratamentul inuman aplicat negrilor, studiaza
dreptul roman si cel francez

Alte referate despre: iluminismul in europa, iluminismul in europa referat, umanismul si iluminismul in europa

Aparitia Iluminismului European

Cercetatorii au plasat aparitia unui astfel de oras in 2440.e)Idealul uman al acestei epoci este FILOZOFUL – figura care inlocuia cavalerul si sfantul Evului Mediu.f) Reprezentantii iluminsmului au militat pentru revolutionare sistemului educational si introducera invatamantului in limbile nationale.

Alte referate despre: iluminismul european, aparitia iluminismului, iluminismul european si romanesc

Curentele literare ale secolului al XX-lea

Curentele literare ale secolului al XX-lea
In sens strict,umanismul reprezinta studiul specializat al ”umanioarelor”,adica al limbilor clasice,greaca si latina,precum si al literaturii si filozofiei acestor civilizatii.
Trasaturi.Umanismul pune accent pe faptul ca omul este o fiinta rationala,libera ,inzestrata cu demnitate,capabila sa decida intre ce e binesi ce e rau.Orientarea invatamantului catre disciplinele umaniste:studierea limbilor vechi, a poeticii,a istoriei ,a filozofiei, a moralei.

Curentele literare ale secolului al XX-lea
Creatiile Antichitatii greco-latine devin surse de inspiratie pentru scriitori cat si pentru artistii plastici.
Reprezentanti ai umanismului european:Dante Aligheri,Giovanni Boccaccio,Niccollo Machiavelli,Francois Rabelais,William Shakespeare,Miguel de Cervantes.

UMANISMUL ROMANESC
Context istoric
Umanismul romanesc s-a manifestat mai tarziu decat cel european,mai orecis in secolele al XVI – lea – al XVIII.Curentul ...

Alte referate despre: curente literare in secolul al xix-lea, care sunt curentele literare din secolul al 18-lea, care sunt curentele literare ale secolului al xx-lea

Viticulture en France

Le beaujolais est un vin produit dans la région des coteaux du Beaujolais (Rhône), exclusivement à partir du cépage gamay pour les vins rouges et du cépage chardonnay pour les vins blancs. Les vins blancs ne représentent que 1 % de la production. Le cépage pinot noir est autorisé pour les vins rouges mais n'est plus utilisé aujourd'hui.

Alte referate despre: viticulture en france, viticultura en france, referat viticulture in france

Iluminism

In secolul al 18-lea, in Austro-Ungaria, din care facea parte si Slovacia, Maria Teresa, adepta a ideilor iluministe, introduce in planul de invatamant universitar obiecte de studiu, care azi ar corespunde invatamantului real, sau stiintelor naturale. Actiunile sale sunt continuate de Josej II, care a avut un rol deosebit in afirmarea tendintelor iluministe in Slovacia, prin introducerea “Actului de toleranta” (‘Toleraènỳ patent’), in data de 13 oct 1781, tocmai cand perioada barocului se incheie. Acest act sustinea infiintarea scolilor, trecerea acestora sub tutela statului, adoptarea unui nou plan de invatamant, infiintarea unor noi tipografii, desfiintarea cenzurii.
Astfel, apar primele scoli cu profil economic si juridic, precum: Academia Miniera (Banská Akádemia), in ©»avnice, Academia Juridica de la Bratislava.

Alte referate despre: iluminismul referat, idei iluministe in tiganiada, iluminismul francez

Visages de la France

Paul,mon frere cadet est ecolier ,il a quatorze ans,ma soeur est deja stenodactylo .Notre frere aine,Alain,est student en medecine. Devant, assis par terre,il y a nos cousins et nos cousines:je te presente d'abord les filles :Annie ,Micheline,Claire et la cadette de la famille,Haguette;elle est bien mignonne,n'est pas?

Alte referate despre: visages de la france, les differents visages de la france, le telephone en france visages de la france la touraine

La France des regions

La France conte 22 régions et ŕ une superficie de 551 602 Km carres.
Elle est souvent appelée l'Hexagone, car sa forme ressemble ŕ une
figure géométrique a six cotes. Mais la France continentale il faut
ajouter la Corse, une île située dans la Méditerranée, ainsi que les
départements et territoires d'outre -mer, qui se situent sur d'autres
continents : Amérique, Afrique, Océanie.

Alte referate despre: la france des regions, la france des regions referat, la france des regions fr

Iluminismul si Tiganiada

Mai intai tiganii sunt supusi unor probe de curaj. Vlad Tepes si armata lui se deghizeaza in turci fara a fi recunoscuti de tigani iar apoi pune in calea acestora carele cu bucate. La cele doua probe tiganii esueaza dovedind lipsa curajului si o pofta de mancare nemasurata.

Alte referate despre: iluminismul in tiganiada, iluminismul si tiganiada, idei iluministe in tiganiada de budai-deleanu

France

France - Trois grands reliefs inclinés d'ouest en est marquent la physionomie générale des paysages : le versant abrupt des Vosges, les collines sous-vosgiennes et la plaine d'Alsace. Une partie de la chaîne des Vosges couvre la bordure occidentale de la région, parallèlement au Rhin. Le versant est de la chaîne des Vosges correspond à la fracture délimitant le fossé rhénan ; abrupt, il domine la plaine d'Alsace.

Alte referate despre: gramatica limbii franceze, clasicismul francez, dictionar de sinonime francez

Iluminismul

Românii ortodoxi din Transilvania au acceptat trecerea la catolicismul
papal din doua motive bine întemeiate:

Alte referate despre: referat iluminismul, referat iluminism, tiganiada iluminism

Iluminismul

Iluminismul a pretins eliberarea fiinţei umane de sub tutela sa auto-indusă. Tutela este incapacitatea fiinţei umane de a-şi folosi abilităţile cognitive în lipsa instrucţiunilor de la o altă persoană. Această tutelă este auto-indusă atunci când cauza sa nu rezidă în absenţa raţiunii, ci în absenţa hotărârii şi a curajului de a lua hotărâri fără instrucţiuni de la o altă persoană. Sapere aude! "Aveţi curajul de a vă folosi propriul simţ al raţiunii!" – acesta este motto-ul Iluminismului (Immanuel Kant).

Alte referate despre: iluminismul scoala ardeleana, umanismul si iluminismul, literatura din epoca medievala- umanism si iluminism

Garantiile anglo - franceze in primavara anului 1939

Incheierea unui pact de asistenta mutuala nu era considerata oportuna, in acel moment; in schimb, se aprecia ca atat pentru Romania, cat si pentru ambianta generala a politicii europene, era necesar ca „Marile Puteri occidentale, din propria lor
initiativa, sa lase sa se stie, intr-o forma cat mai precisa, ca nu admit noi schimbari teritoriale in hotarele si tarile din Europa si ca sunt hotarate sa ne ajute cu toata puterea lor militara sa ne aparam granitele”.

In zilele de 21 si 22 martie 1939, la Londra, au avut loc convorbiri intre primii ministri si ministii de externe britanic si francez, pe tema dezbaterii situatiei internationale dupa ocuparea Cehoslovaciei si pericolul unei agresiuni naziste impotriva Romaniei si Poloniei.

Alte referate despre: garantiile anglo-franceze, ofensiva din primavara anului 1918, referat istorie- pactul molotov- ribbentrop din anul 1939
Referate afisate : 18
Medie note: 8.42 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles