Imaginatia si creativitatea referat

Imaginatia si creativitatea

Multa vreme imaginatia a fost definita ca un proces de combinare a
imaginatiilor, ceea ce se potriveste numai imaginatiei artistice. Dar
procesul creator in stiinta comporta mai multe sinteze in domeniul
ideilor, al abstractiunelor. De imaginatie da dovada si coregraful, ea
putandu-se observa chiar in comportamentul unor sportivi. Incat azi
putem defini imaginatia ca fiind acel proces psihic al carui rezultat
il constituie obtinerea unor reacti, fenomene psihice noi pe plan
cognitiv, afectiv sau motor.

Deci nu vorbim de imaginatie doar in pictura sau poezie, ci si
inmatamatici sau balet. Chiar si in domeniul afectiv poetii pot aduce
un sunet nou. Originalitatea unui poet, sa zicem Marin Sorescu, nu
consta numai in metaforele sale, ci si in modul de a trai diferite
situatii si evenimente. Intr-un fel au trait iubirea poetii romantici
si altfel o simte un poet comtemporan. Ei insufla anumite atitudini
care uneori devin o moda.

Dar chiar si in domeniul activitatii ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 33kb
Downloads: 16
Materia: Psihologie

Creativitatea

Orice persoana cu o inteligenta normal dezvoltata este mai mult sau mai putin creativa.Inteligenta nu inseamna neaparat creativitate,intrucat nu toti oamenii inteligenti sunt creativi.

Distinctia inte notiunile:”persoana creatoare” si “creativitate” sau “comportament creator”:primul termen se rezerva pentru desemnarea individului care aduce o contributie de mare valoare in arta,stiinta .El este prin definitie un individ superior,iar contributia sa este inedita sau originala nu pur si simplu prin prisma cunoasterii umane in sensul ei absolut.

Alte referate despre: creativitatea, creativitate, creativitatea referat

Inteligenta si caracter

Sacrificand puterea ratiunii si judecatii, elevul devine incapabil de a face deosebirea între adevar si ratacire si cade prada usoara amagirii. Este facut fara greutate sa urmeze traditia si obiceiul. Nici nu este de mirare ca peste 75% din elevii cu potential si capacitati mintale deosebite ajung la scoli/licee/universitati de exceptie, ajung mari oameni de afaceri insa le lipseste ceva… Acel ceva ar trebui sa se regaseasca in fiecare lucrare, fiecare actiune, fiecare gest, si anume acel strop de personalitate, care este castigat in urma unei educatii corecte. Cat de semnificativ, atat de important.

Alte referate despre: inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic, inteligenta fara caracter, inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic referat

Jocul si rolul sau in dezvoltarea copilului

Pentru copil, jocul presupune de cele mai multe ori, pe lânga consumul
nervos chiar si la cele mai simple jocuri, si efort fizic, spre
deosebire de persoanele adulte unde acesta lipseste cu desavârsire.
Vom vedea foarte des copii jucându-se fotbal, sau plimbându-se cu
bicicleta, si nu jucând table sau sah pe o banca dintr-un loc linistit
asa cum fac de obicei adultii.

Alte referate despre: jocul si rolul lui in dezvoltarea copilului, jocul si importanta lui in dezvoltarea copilului, lipsa de joc duce la carente in dezvoltarea copilului

Interactiunea imaginatiei cu procesele cognitive si motivatia

Înţelegerea exprimă cel mai bine dimensiunea procesulaă a gândirii, care descrie modul cum sunt procesate informaţiile.În procesarea ascendentă, înţelegerea este rezultatul unui demers mai îndelungat (uneori de ani de zile) de acumulare de informaţii care sunt reunite în grupări succesive.În acest caz, înţelegerea este o inmănunchere, o integrare de însuşiri într-o reprezentare generală, un concept empiric.În procesarea descendentă, înţelegerea este rezultatul impunerii unor modele explicative ale realităţii prin învăţare, instruire, educaţie.De astă dată, înţelegerea se manifestă prin expansiune, ca şi cum ar lua în posesie o serie de date, situaţii, fenomene care i se subordonează.

Alte referate despre: interactiunea imaginatiei cu procesele cognitive si motivatia, interactiuni imaginatie cu procese cognitive si motivatia, referat interactiunea imaginatiei cu procesele psihice

Imaginatia - intre normal si patologic

Imaginatia se leaga strans de creativitate,ca trasatura globala a organizarii personalitatii.Intricarea creativitatii in procesarea imagistica duce la individualizarea imaginatiei creatoare;la randul sau,implicarea imaginatiei in structura creativitatii,duce la manifestarea specifica a creatiei imagistice. Factorul imaginativ este inclus atat in structura multiactoriala a inteligentei generale,cat si in cea a aptitudinilor spesiale - artistice,tehnice,logico-simbolice.

Alte referate despre: cariotipul uman normal si patologic, ereditatea normala si patologica la om, eriditatea normala si patologica la om

Creativitatea

3.Caracteristicile persoanelor creative:
Coeficient intelectual (IQ) deasupra mediei.Gandirea creatorului este caracterizata prin productie divergenta, pe care Guiford o caracterizeaza ca flexibila in sensul ca gaseste variante diferite de abordare si de rezolvare a problemelor prin schimbarea prompta a directiei daca este necesar.

Alte referate despre: creativitatea la prescolari, creativitatea elevilor, imaginatia si creativitatea

Stimularea creativitatii la varsta prescolara

De aceea , nu putem face abstractie de una din dimensiunile esentiale pentru intreaga dezvoltare si afirmare a personalitatii –creativitatea .

Din aceasta perspectiva , subliniem ca profilul psihologic al varstei prescolaritatii cuprinde multiple premise favorizante pentru cultivarea si stimularea potentialului creativ. Avem in vedere dinamismul , impetuozitatea si expresivitatea proprii acestei varste , acel freamat permanent sau acea vibratie si efervescenta launtrica ce confera copiilor note specifice de dinamism creativ , disponibilitati de exteriorizare spontana si autoexpresie insufletita , analoage oricarui élan creator .

Stimularea creativitatii este un demers socio-educational complex ,ce cuprinde simultan fenomenele de activizare ( incitare si sustinere ) antrenare ,cultivare si dezvoltare prin actualizarea virtualititatilor creative , pentru accederea lor de la posibil la real , prin afirmarea efectiva .

Este necesar sa avem in vedere intregul ...

Alte referate despre: stimularea creativitatii la varsta prescolara, creativitatea si stimularea potentialului creativ la varsta prescolara, creativitatea la varsta prescolara

Creativitate in consilierea si orientarea scolara si profesionala a elevilor

Referat despre Creativitate in consilierea si orientarea scolara si profesionala a elevilor
Considerata multa vreme o problema individuala, pe care fiecare familie o rezolva in functie de statutul sau social si profesional, orientarea scolara si profesionala nu trebuie lasata in afara programelor scolare. O data cu diversificarea domeniului muncii si cu progresele realizate de scoala contemporana, problema orientarii scolare si profesionale a devenit o preocupare sistematica a mai multor organisme particulare si de stat si in special a scolii.

Alte referate despre: consiliere si orientare scolara si profesionala, consilierea carierei orientarea scolara si profesionala, consiliere si orientare scolara si profesionala referat

Psihologia creativitatii

Perseverenta in urmarirea unei idei - tel din copilarie implica autocunoastere, intelegere, dezvoltare si exploatare a propriilor calitati, abilitatea de a ocoli jocurile impuse, libertatea in a alegerea jocurilor. Doua cazuri spre exemplificare:cazul fiului de chirurg: in scoala primara, fiul unui medic chirurg obtine la testele de creativitate performante foarte mari, ceea ce dovedeste prezenta unui potential creativ.

Alte referate despre: psihologia creativitatii, referat psihologie creativitatea, psihologie creativitatea

Factorii psihologici implicati in stimularea creativitatii manageriale

Conformismul:se refera la dorinta oamenilor ca toti cetatenii sa se poata sa gandeasca la fel.Cei cu idei si comportamente neobisnuite sunt dezaprobati si priviti cu suspiciune,atitudine care ii descurajeaza si implicit ii inhiba atitudinele creative;Influenta nefasta a prejudecatilor existente la un moment dat in societate;

Alte referate despre: factorii psihologici implicati in activitatea creativa, dezvoltarea si stimularea creativitatii manageriale, factorii psihologici implicati in activitatea sportiva

Creativitatea ca produs - potentialul creativ al elevilor

Termenul creativitate provine de la latinescul ,,creare”,ceea ce înseamnă a ,,zămîsli”,,, a făuri ”, ,, a naşte ”. În limbajul psihologic termenul a fost adaptat iniţial pentru a defini capacitatea de creaţie artistică. O definiţie amplă a creativităţii se propune în lucrarea ,,Pedagogie” de Bontaş I. ,, creativitatea este o capacitate complexă şi fundamentală a personalitaţii, care sprigininduse pe date sau produse anterioare, în îmbinarea cu investigaţii şi date noi, produce ceva nou , original de valoare şi eficienţă ştiinţifică şi social utilă,ca rezultat al influenţelor şi relaţiilor factorilor subiectivi şi obiectivi-adică a posibilităţilor persoanei şi a condiţiilor ambientale, ale mediului socio-cultural.
Epoca în care trăim cere fiecărui individ să se adapteze la situaţii mereu noi, să resolve numeroase probleme sociale şi profesionale, să găseacă soluţii variate, ingenioase, originale.

Alte referate despre: creativitatea ca produs -potential creativ al elevilor, creativitatea ca produs - potentialul creativ al elevilor, creativitatea si stimularea potentialului creativ

Memoria si imaginatia

5.Memoria semantica este alcatuita din fapte,idei,concepte cu referire la ceea ce este general,opuse singularului,individuaalului.Imaginea lui Mos Craciun cu sacul cu daruri langa pomul de iarna impreuna cu familia,este o imagine personala spre deosebire de termenii generali fara nici o conotatie specifica de ``Mos Craciun`` si ``pom de iarna.

Alte referate despre: interactiunea dintre gandire memorie si imaginatie, memoria si imaginatia, memorie si imaginatie

Managementul creativitatii si inovarii

Etape clasice:
1. Definirea problemei. Selectarea individuala a problemei in munca sau, mai bine zis, informarea cu privire la problemele sau disfunctionalitatile existente.
2. Adancirea pregatirii. Individul se concentreaza pe problema, o adanceste, colecteaza informatii, formuleaza ipoteze relevante sau visatoare fara a fi evaluate.
3. Incubatia sau gestatia. Inainte de a asambla informatiile disponibile, individul se relaxeaza si apoi in subconstientul sau "fierb" toate materialele adunate. In aceasta etapa cruciala, subconstientul incearca sa aranjeze faptele intr-un nou model.
4. Iluminatia. Cand sunt cele mai mici asteptari - in timp ce mananca, este adormit sau hoinareste - noua idee se aprinde in mintea individuala. Momentul de inspiratie trebuie inregistrat rapid pentru ca mintea constienta il poate uita in cursul altor activitati.

Alte referate despre: managementul creativitatii si al inovarii in organizatia sustenabila, managementul creativitatii, managementul creativitatii definitie

Creativitatea

distractiile din timpul liber ale oamenilor au un caracter pasiv, sunt noncreative ; in domeniul stiintific sunt apreciati mai mult oamenii eruditi, conformisti.Cei creativi care formuleaza ipoteze noi, au idei originale si indraznete sunt oarecum tolerati.In industrie, creatia este rezervata atorva categorii de personal - managerului sefului din departamentul de cercetare - in timp ce majoritatea oamenilor sunt frustrati si de eforturi de originalitate si creativitate.

Alte referate despre: metode de stimulare a creativitatii personalului, referat creativitate, stimularea creativitatii

Legendele olimpului

Problema esentiala care se punea era aceea ca un zeu sa nu apara pe scena mai inainte de a fi creat asa cum de pilda, la Hesiod, Eros este stapanul inimi zeilor si oamenilor, cand zeii si oamenii nici nu existau. Tocmai de aceea Al. Mitru a procedat cu multa atentie si logica introductand mitul lui Prometeu pentru a explica in acest fel aparitia oamenilor, opera a mainilor lui Prometeu.

Alte referate despre: legendele olimpului, legendele olimpului rezumat, legendele olimpului zeii
Referate afisate : 16
Medie note: 8.23 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles