Imperiul bizantin

Imperiul Bizantin

Caracteristicile arhitecturii laice bizantine pastreaza atat reperele traditionale ale confortului locuintelor particulare romane evoluate si adaptate conditiilor momentului respectiv.

Domus, casa demnitarilor si negustorilor, se caracteriza prin vastitatea dimensiunilor, a curtilor interioare si a gradinilor, a fastului si elegantei. Insula, casa in care locuiau chiriasii, era “casa de raport”, compusa din numeroase apartamente si dispuse in etaje scunde, cu scari si plansee din lemn.

Referitor la arhitectura bisericilor bizantine ele era foarte deosebite. Din sec VI datează faimoasa capodoperă a arhitecturii bizantine Sf. Sofia din Constantinopol.Ca toate clădirile religioase bizantine, exteriorul este simplu, sever, chiar monoton, lipsit fiind de faţade ornamentale. Interiorul e luminat de 40 ferestre de la baza cupolei. Cupola reprezintă bolta cerului, iar partea centrală ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 13kb
Downloads: 12
Materia: Istorie

Imperiul Bizantin

Imparatul aflat la Constantinopol a continuat sa guverneze Balcanii, Grecia si estul Mediteranei. Desi numim aceasta regiune Imperiul Roman de Rasarit, pentru cei aflati sub conducerea sa noua stapanire era cunoscuta sub numele de Imperiu (oricat de instabil ar fi fost acesta). Pe de alta parte, ei sperau ca Apusul nu era pierdut pentru totdeauna. Insufletit de aceasta idee, Imparatul Iustinian (527 – 565) a inititat o puternica miscare militara, recucerind Africa de Nord, Italia si sudul Spaniei.

Alte referate despre: imperiul bizantin, imperiul bizantin referat, imperiul bizantin factori geografici

Etapele istorice ale Imperiului bizantin

Civilizaţia şi cultura bizantină s-au constituit ca o „sinteză a tuturor elementelor politice, religioase, intelectuale ale lumii antice în declin: tradiţia latină, elenism, creştinism, cultura orientală”. De-a lungul unei perioade de peste unsprezece secole, în timp ce Occidentul trăia o epocă de dezagregare, construindu-şi apoi cu greu o nouă cultură şi civilizaţie, Imperiul Bizantin şi-a creat o monarhie absolută şi o administraţie puternic centralizată, a conservat tradiţiile clasice - cultura greacă şi dreptul roman - cărora le-a integrat elemente orientale şi şi-a extins acţiunea civilizatoare şi culturală în ţările Europei sud-estice şi răsăritene devenind în felul acesta o componentă importantă a culturii medievale europene în totalitatea ei şi singurul stat civilizat din Europa Evului Mediu timpuriu.

Alte referate despre: etapele istorice ale imperiului bizantin, etapele istorice ale imperiului roman, scurt istoric al imperiului bizantin

Imperiul otoman

Prima perioad a istoriei Imperiului Otoman era caracterizat de expansiune teritorial aproape continu, timp `n care domina]ia turc a pornit de la un principat Anatolian nord-vestic spre a cuceri mare parte din sud-estul Europei [i Anatoliei. Institu]iile politice, economice [i sociale ale clasei imperiilor islamice au fost amestecate cu cele mo[tenite de la Imperiul Bizantin [i de la marile imperii otomane din Asia central [i au fost restabilite `n noi forme care s integreze acea zon `n timpuri moderne.
Originile [i expansiunile statului otoman, 1300 – 1402
~n fazele ini]iale de expansiune, otomanii erau liderii rzboinicilor turci pentru credin]a islamic, cunoscu]i sub numele de ghazis, care au luptat `mpotriva mic[orrii Imperiului Cre[tin Bizantin. Predecesorii lui Osman I, formatorul dinastiei, au fost membri ai tribului Kay, care au ptruns `n Anatolia `mpreun cu o mas de turci nomazi oguz. Ace[ti nomazi, fugind de mongolul Gighis Khan, au distrus Bizan]ul dup lupta de la Manzikert ...

Alte referate despre: imperiul otoman, imperiul otoman referat, referat imperiul otoman

Imperiul bizantin

Societatea viacurilor al IV-lea si al V-lea avand religia crestina recunoscuta oficial in Imperiul Roman va evolua in cele doua capitale, la Constantinopol si la Ravenna, in suprapunerile traditiilor complexe din perioada precedenta, in care influentele orientale vor patrunde tot mai puternic in structura politica si culturala a Imperiului.

In Roma, parasita de administratia centrala, va ramane stapan papa. El va exercita o actiune de suprematie ecleziastica nestanjenita de autoritatea politica. Imparatii bizantini renuntand la titlul de pontifex maximus se vor cansidera ierarhii laici ai bisericii, cu dreptul conducerii acesteia. La sinoadele economice ale crestinismului, prezidate de imparatii bizantini, papa isi va trimite delegati pentru a nu recunoaste suprematia imperiala.

Sinoadele economice ale crestinismului au fost locul intalniri eforturilor de a mentine ...

Alte referate despre: referat imperiul bizantin, istoria imperiului bizantin, harta imperiului bizantin

Imperiul Bizantin - Mozaicul imperiului bizanton

Artele plastice
Cultura in cadrul stilului bizantin poate fi urmarita, pe durata sa de mai bine de un mileniu, in zona rasariteana a Imperiului Roman, respectiv in Imperiul Bizantin.
Periodizarea artei bizantine puncteaza, incepand din secolul al IV-lea si pana in secolul al XV-lea, urmatoarele etape importante:
1.inceputul artei bizantine(secolele al IV-lea si al V-lea)
2.epoca lui Justinian (secolul al VI-lea "secolul de aur")
3. perioada iconoclasta (secolele VII-IX)
4.dinastiile macedonenilor si comnenilor (secolele IX-XII)
5. renasterea paleologa (secolele XIII-XV), cu mutarea centrului de greutate de la Constantinopol la Athos.

Alte referate despre: imperiul bizantin si imperiul romano-german, asemanari imperiul bizantin si imperiul romano-german, comparatie intre imperiul bizantin si imperiul romano-german

Imperiul Bizantin sub urmasii lui Mihail al VIII-lea

Acesta poseda o armata de 6.500 de soldati catalani si 36 de corabii, care se angajasera impotriva turcilor cu conditia ca Roger Flor sa primeasca titlul de mare duce (comandant al armatei bizantine). In 1304 catalanii au pornit o ampla campanie impotriva turcilor, incheiata cu eliberarea unor regiuni din Frigia. Dupa aceasta data apar neintelegeri intre bizantini si catalani, iar dupa uciderea lui Roger Flor din 1305, intr-un complot organizat de fiul lui Andronic al II-lea, Mihail al IX-lea, se ajunge la jafuri in Thesalia, Macedonia, Tracia si Muntele Athos.

Alte referate despre: urmasii lui henric al viii-lea, creanga de aur de mihail sadoveanu imperiul bizantin, imperiului bizantin

Imperiul bizantin sub urmasii lui Constantin cel Mare

Constans isi fixeaza mai intai capitala la Sirmium, iar mai tarziu la Roma. Cucerind Nordul Italiei, Constantius al II-lea si Constans domnesc fiecare in buna intelegere, cu toate ca intre ei existau deosebiri de credinta, Constans fiind ortodox iar Constantius al II-lea arian. Dorinta de a scapa de sub tutela fratelui sau, Constantin al II-lea, il va determina pe Constans sa declanseze un razboi fratricid, soldat cu moartea celui din urma in anul 350.

Alte referate despre: constantin cel mare in imperiul bizantin, constantin cel mare imperiul bizantin, despre imperiul bizantin

Imperiul Bizantin de la Marcian la Zenon

In acest timp imparatul Teodosie al II-lea, aflat ca de obicei intr-o situatie delicata, convoaca la Efes in anul 449 un Sinod cunoscut sub numele de A©sinodul talharesc>>, pentru ca Dioscur a vrut sa-si impuna punctul de vedere monofizit prin violenta. Dupa moartea lui Teodosie al II-lea, pentru a pune capat situatiei tensionate, noul imparat Marcian convoaca Sinodul de la Calcedon din 451, care constituie al IV-lea Sinod Ecumenic [1]. La lucrari au asistat si trimisii papei, iar hotararea finala a fost ca in Hristos exista doua naturi, una divina si una umana, unite intr-o singura persoana, neamestecate, neschimbate, neimpartite si nedespartite [2].

Alte referate despre: imperiul bizantin harti, factori geografici ai imperiului bizantin, importanta existentei imperiului bizantin in europa

Periodizarea istoriei bizantine

A doua perioada este aceea a evului mediu bizantin care este cuprinsa intre anii 632-1204, cu doua etape: 632-1025, perioada evului mediu bizantin timpuriu si perioada medievala bizantina tarzie, de la 1025 la 1204. Anul 1204 constituie momentul in care Imperiul bizantin este destramat in urma cruciadei a IV-a si se formeaza pe o buna parte a teritoriului sau Imperiul latin de rasarit cu capitala la Constantinopol si alte regate si despotate occidentale.

Alte referate despre: periodizarea istorica a statului roman, periodizarea istoriei universale moderne, periodizarea istoriei romanilor

Misiuni bizantine in secolele IX-X. Activitatea Sfintilor Chiril si Metodie

Astfel putem vorbi chiar despre un "patriotism bizantin" un proverb spunand ca "nimic nu poate fi mai drag decat patria", iar termenul de "patriot" (filopatris), care servea ca titlul unui dialog anonim din secolul al X-lea, este de asemenea acelasi pe care-l intrebuinta si Psellos indignat ca aurul bizantin inbogatea diferitele popoare straine in urma tratatelor de pace. De aceea, atunci cand bizantinii erau nevoiti sa faca fata unui atac strain, il considerau ca o simpla "revolta" a unor subiecti rebeli, acei oameni care "incearca sa se revolte impotriva ascultarii, a stapanirii".

Alte referate despre: cultura bizantina intre secolele 7-9, sfintul chiril, de sfintul chiril al alexandriei

Istoria bizantina

De la Bizant a fost condusa activitatea misionara de crestinare in partile noastre. Mai tarziu, cand s-au constituit Statele feudale independente romanesti, in secolul al XIV-lea, intemeierea mitropoliilor si organizarea bisericeasca, formele pe care le-a imbracat monahismul, toate s-au facut in stransa legatura cu Bizantul.
Orasul Byzantion, de unde vine numele de Bizant, a fost fondat pe malul vestic al Bosforului in jurul anului 660 i.d.Hr. Pozitia sa geografica deosebit de favorabila, i-a permis sa aiba succese economice si politice notabile inca de la infiintarea sa.

Alte referate despre: istoria bizantina, costumul istoric bizantin, istorie bizantina

Pericole ce au amenintat Imperiul Bizantin in perioada 1025-1185

Anul 1098 este un an încordat deoarece armatele primei cruciade
traversează imperiul iar marea grijă a împăratului era ca acestia să
nu atace imperiul care era acum mai vulnerabil din pricina deselor
atacuri ale cumanilor si a altor popoare barbare din nordul Dunării.

Alte referate despre: imperiul bizantin perioada de reorganizare, perioada de reorganizare si de glorie a imperiului bizantin, perioada imperiului bizantin

Programare - Divide et impera

Divide et impera este o tehnica ce admite o implementare recursiva. Am invatat principiul general prin care se elaboreaza algoritmi recursivi: ce se intampla la un nivel, se intampla la un nivel, se intampla la orice nivel (avand grija sa asiguram conditiile de terminare). Tot asa, se elaboreaza un algoritm prin divide et imoera: la un anumit nivel avem doua posibilitati:

Alte referate despre: metoda de programare divide et impera, tehnica de programare divide et impera, metoda de programe divide et impera

Divide et impera

Termenul 3/4cn2 domina pe ceilalti cand n este suficient de mare, ceea ce inseamna ca algoritmul B este in esenta cu 25% mai rapid decat algoritmul A. Nu am reusit insa sa schimbam ordinul timpului, care ramane patratic.

Alte referate despre: divide et impera, metoda divide et impera, divide et impera c

Arta bizantina in secolele XIII-XV

Arhitectura religioasa nu a inregistrat elaborarea nici unui tip nou de plan. structuri ori sistem de acoperire, ci doar o reducere a variantelor cunoscutePrintre tipurile de plan, bazilica este frecventa in provinciile grecesti Tipul sala ca si planul central. cu cupola sau boltit semicilindric, sunt prezente in zonele periferice ale imperiului. Planul in cruce greaca este raspandit in Grecia si Macedonia, iar planul triconic in Macedonia si Bulgaria.

Alte referate despre: arta romanica din secolul xii-xv, arta bizantina epoca lui iustinian secolul al vi-lea, arta bizantina
Referate afisate : 16
Medie note: 8.30 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles