Imperiul colonial spaniol

Imperiile coloniale

Pana in epoca marilor descoperirii geografice, europenii cunosteau mai bine, Orientul Apropiat si nordul Africii, aveau cunostinte vagi despre restul Asiei si Africii, iar navigatia spre Islanda si Groenlanda era limitata la popoarele scandinave. Arabii aveau cunostinte mai intinse asupra Africii tropicale si a Asiei si navigau, prin Oceanul Indian, spre Arabia, Africa orientala si Asia de Sud si Sud-Est. Nici europenii si nici arabii nu aveau insa o imagine de ansamblu asupra globului pamantesc.

Calatoriile facute de europeni in Asia in secolele XIII-XV si descrierile lasate de ei, indeosebi ?Cartea minunilor lumii? de Marco Polo , au jucat un anumit rol in cunoasterea de catre europeni a Asiei si indeosebi a Orientului Indepartat.

Conditiile istorice ale marilor descoperiri geografice

Cresterea productiei mestesugaresti , aparitia manufacturilor, intensificarea comertului , a circulatiei ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 5972
Materia: Istorie

Colonializarea

Inceputa de Columb si Vasco da Gama, expansiunea europeana a atins apogeul la sfirsitul secoluluui XIX, cind marile puteri occidentale au creat imperii coloniale uriase, dominind intreaga lume. De-a lungul istoriei au existat mai multe imperii, de la asirieni la imperiul european al lui Hitler in timpul celui de- al doilea razboi mondial. Majoritatea acestora erau relativ compacte, create prin expansiuni teritoriale in zonele invecinate. Imperiile coloniale ale principalelor puteri europene implicau dominatia acestora asupra popoarelor indepartate, ne-europene. Imperiile cuprindeau aproape intreaga lume si se bazau pe superioritatea economica si tehnologica.

Alte referate despre: colonializarea

Decolonizarea

În 1914, imperiile europene din Asia si Africa erau puternice, iar
administratorii imperiali erau siguri ca fac o treaba buna aducând
civilizatia în rândul popoarelor pe care le stapâneau. În Imperiul
Britanic, controlul exercitat de ,,tara mama' a fost înlocuit cu
autoguvernarea proprie-o implicare mai mare sau mai mica în dirijarea
propriilor afaceri - în comunitati în care colonistii albi se aflau în
majoritate. Dintre acestea, Canada, Africa de Sud, Australia si Noua
Zeelanda devenisera deja cunoscute sub numele de dominioane, ceea ce
însemna ca acestea sunt parteneri independenti în cadrul imperiu ...

Alte referate despre: decolonizarea, decolonizarea referat, decolonizare

Imperii si politici coloniale

În conditiile dezvoltarii economice moderne, a globalizarii transporturilor si comunicatiilor, statele nationale devin un cadru strîmt si generator de conflicte, pe cînd unificarea continentului ar asigura pacea si stabilitatea, rezolvarea problemelor litigioase interne si transformarea Europei într-o importanta putere mondiala, cu pastrarea primatului sau cultural. Acest obiectiv poate fi realizat pe doua cai: prin forta, respectiv cucerirea ruseasca si generalizarea continentala a modelului revolutiei bolsevice, fie prin unificarea federala voluntara a statelor europene.

Alte referate despre: imperii si politici coloniale, politica coloniala a imperiului rus in basarabia, politica coloniala a imperiului tarist in basarabia

Imperii coloniale

Constituind baze de aprovizionare navale si aeriene ,colonii de
exploatare ,de populare sau mixte ,noile teritorii au fost din punct
de vedere politico-administrativ obiectul unor politici de asimilare
sau de asociere in grade si forme diferite cu structurile
institutionale ale metropolei.Colonii sau semicolonii ,toate au
suferit socul civilizator al lumii europene.

Alte referate despre: imperiile coloniale, formarea imperiilor coloniale, imperii coloniale

Geneza imperiilor coloniale

Portughezii au fost primii care au deschis drumul catre noile
teritorii; premisele geografice au fost determinate de expeditiile
arabilor din secolele al X-lea - al XII-lea, care dusesera la
descoperirea Asiei si nordului Africii. Premise economice, precum
lipsa aurului, sau perfectionarea tehnologiei maritime au avut o
contributie majora la initierea acestor expeditii. Monarhiile
sustineau desfasurarea acestor expeditii, toate fiind subventionate de
puterea centrala. În aceasta privinta se remarca contributia lui
Henrique, supranumit Navigatorul (1394-1460), cel de-al doilea fiu al
regelui Joao I. La începutul secolului al XV-lea negustorii italieni
din Lisabona l-au convins pe regele Alfonso al IV-lea sa organizeze
calatoria a trei nave spre arhipelagul Canare (care au atins probabil
si arhipelagul Madeira). Cert este ca în jurul anului 1419/1420
portughezii au ocupat permanent insulele Madeira si Porto Santo.
Principalul obiectiv al acestor ...

Alte referate despre: geneza imperiilor coloniale portughezi, imperiul colonial spaniol 1500-1878, imperiul colonial spaniol

Aparita regatelor barbare

Hunii, populaţie de crescători de vite nomazi, au întemeiat un imperiu în Câmpia Panonică , acesta cunoscând apogeul sub conducerea lui Attila (434 – 453), subordonându-şi alte popoare migratoare : ostrogoţii, alanii, gepizii, etc. După moartea lui Attila imperiul hun s-a destrămat.

Alte referate despre: regatele barbare, constituirea regatelor barbare, regate barbare

Imperiul Bizantin

Noua capitala a fost inpodobita cu cladiri,monumente si piete centrale, cu un palat imperial, o cladire a senatului si hipodromul. Planul orasului grupa cladirile oficiale in jurul pietei centrale. Axul care tranversa median orasul, artera importanta de circulatie, era marginit de o coloana acoperita, de ziduri puternice, avea bastioane si porti. Numite curtine, zidurile foarte inalte, cu o grosime de cativa metri, erau precedate de santuri, care formau obstacole in calea eventualelor atacatori ale cetatii. Printre importantele porti ale incintei, Poarta de aur era cea prin care patrundeau in oras cortegiile militare si triumfale.

Alte referate despre: imperiul bizantin, imperiul bizantin referat, imperiul bizantin factori geografici

Etapele istorice ale Imperiului bizantin

Civilizaţia şi cultura bizantină s-au constituit ca o „sinteză a tuturor elementelor politice, religioase, intelectuale ale lumii antice în declin: tradiţia latină, elenism, creştinism, cultura orientală”. De-a lungul unei perioade de peste unsprezece secole, în timp ce Occidentul trăia o epocă de dezagregare, construindu-şi apoi cu greu o nouă cultură şi civilizaţie, Imperiul Bizantin şi-a creat o monarhie absolută şi o administraţie puternic centralizată, a conservat tradiţiile clasice - cultura greacă şi dreptul roman - cărora le-a integrat elemente orientale şi şi-a extins acţiunea civilizatoare şi culturală în ţările Europei sud-estice şi răsăritene devenind în felul acesta o componentă importantă a culturii medievale europene în totalitatea ei şi singurul stat civilizat din Europa Evului Mediu timpuriu.

Alte referate despre: etapele istorice ale imperiului bizantin, etapele istorice ale imperiului roman, scurt istoric al imperiului bizantin

Imperiul persan

Timp de aproape 200 de ani Imperiul Persan s – a întins între Egipt şi India, asigurând un mediu relativ stabil pentru dezvoltarea civilizaţiei . Ulterior, după un declin rapid , el s-a prăbuşit în faţa puterii lui Alexandru cel Mare .

Alte referate despre: imperiul persan, imperiul persan referat, imperiul persan clasa a 5 a

Roma in perioada imperiului

Aspectul general al Romei- capitala celui mai mare imperiu al antichitatii! Orasul in care se adunau toate bogatiile imperiului! Era dezordonat si haotic. Frumoasele case private se pierdeau printre covarsitorul numar al insulelor, cele mai adeseori mizere. In sec. IV e.n. orasul avea un perimetru de 20 km, si o populatie ce dpasea mai mult ca sigur, cifra de un milion de locuitori. Pe la mijlocul sec. al IV-lea e.n. Roma era alimentata cu apa adusa de 11 apeducte, avea 11 terme si 856 bai private, 8 poduri peste Tibru, 190 de mari depozite de grane, 254 mori de macinat, 1152 de fantani, 11 forumuri, 37 porti de intrare in oras, 11 bazilici, 2 circuri, trei teatre, 2 amfiteatre, 36 arcuri de triumf de marmura si 28 biblioteci publice.

Alte referate despre: roma in perioada imperiului, imparati in perioada imperiului in roma, roma in perioada regalitatii

Imperiul otoman

Prima perioad a istoriei Imperiului Otoman era caracterizat de expansiune teritorial aproape continu, timp `n care domina]ia turc a pornit de la un principat Anatolian nord-vestic spre a cuceri mare parte din sud-estul Europei [i Anatoliei. Institu]iile politice, economice [i sociale ale clasei imperiilor islamice au fost amestecate cu cele mo[tenite de la Imperiul Bizantin [i de la marile imperii otomane din Asia central [i au fost restabilite `n noi forme care s integreze acea zon `n timpuri moderne.
Originile [i expansiunile statului otoman, 1300 – 1402
~n fazele ini]iale de expansiune, otomanii erau liderii rzboinicilor turci pentru credin]a islamic, cunoscu]i sub numele de ghazis, care au luptat `mpotriva mic[orrii Imperiului Cre[tin Bizantin. Predecesorii lui Osman I, formatorul dinastiei, au fost membri ai tribului Kay, care au ptruns `n Anatolia `mpreun cu o mas de turci nomazi oguz. Ace[ti nomazi, fugind de mongolul Gighis Khan, au distrus Bizan]ul dup lupta de la Manzikert ...

Alte referate despre: imperiul otoman, imperiul otoman referat, referat imperiul otoman

Originile imperiului roman

Multe familii conducătoare erau cunoscute sub numele de patricians si cei care nu erau in aceasta categorie purtau denumirea de plebeians. Unii din aceasta categorie (plebeians) precum bancherii si negustorii erau mai bogaţi iar restul erau simpli fermieri dar ca cetăţeni romani aveau toţi dreptul dea vota, femeile nu aveau dreptul la vot fiindcă nu erau considerate ca cetăţeni. Femeile erau dependente de taţi si soţi pentru ca nu aveau drept la vot, in anumite feluri semănau cu sclavii care erau dependenţi de stăpâni si ca sclavi nu aveau dreptul al vot.

Alte referate despre: originea imperiului roman, originea imperiului bizantin, originile imperiului otoman

Programare - Divide et impera

Programare - Divide et impera -Se presupune ca fiecare din probleme in care a fost descompusa problema initiala, se poate descompune in alte subprobleme, la fel cum a fost descompusa problema initiala. Procedeul se reia pana cand (in urma descompunerilor repetate) se ajunge la probleme care admit rezolvare imediata.

Alte referate despre: metoda de programare divide et impera, tehnica de programare divide et impera, matoda de programare divide et impera

Divide et impera

Termenul 3/4cn2 domina pe ceilalti cand n este suficient de mare, ceea ce inseamna ca algoritmul B este in esenta cu 25% mai rapid decat algoritmul A. Nu am reusit insa sa schimbam ordinul timpului, care ramane patratic.

Alte referate despre: divide et impera, metoda divide et impera, divide et impera c

Divide et impera

Divide et impera este o tehnica speciala prin care se pot rezolva anumite probleme. Divide et impera se bazeaza pe un principiu extrem de simplu: descompunem problema in doua sau mai multe subprobleme (mai usoare),care se rezolva, iar solutia pentru problema initiala se obtine combinand solutiile problemelor in care a fost descompusa.

Alte referate despre: divide et impera pascal, divide et impera probleme rezolvate, metoda divide et impera c

Pericole ce au amenintat Imperiul Bizantin in perioada 1025-1185

În anul 1086 din pricina unei noi năvăliri a pecenegilor, Alexie
Comnenul este nevoit să recurgă, pentru procurarea banilor necesari
înarmării la confiscarea unor bunuri eclesiastice. Câteva luni mai
târziu, fiind alungati de cumani, pecenegii trec la sud de Dunăre,
întelegându-se în prealabil cu conducătorii locali, Tatos, Sesthlav si
Satza. După ce se stabilesc încep iar expeditiile de jefuire în
imperiu dar sunt respinsi de bizantini.

Alte referate despre: imperiul bizantin perioada de reorganizare, perioada de reorganizare si de glorie a imperiului bizantin, perioada imperiului bizantin
Referate afisate : 17
Medie note: 8.55 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles