Importanta izotopilor referat

Utilizarile izotopilor

In centralele atomo-electrice, energia nucleară este transformată în energie electrică, relativ ieftină, utilizată în industrie, transporturi, în viaţa de zi cu zi. În reactoarele nucleare ale acestor centrale atomo-electrice se utilizează izotopul radioactiv al uraniului : 235U. Energia ne poate folosi în diverse domenii : propulsarea unor nave maritime uriaşe, pentru desalinizarea apei de mare, pentru construirea unor mici baterii atomice cu care se pot acţiona diverse dispozitive. În industrie, izotopii radioactivi mai pot fi utilizaţi pentru controlul uzurii şi depistării defectelor unor piese şi instalaţii metalice.

Utilizarile izotopilor
De exemplu, cu ajutorul izotopului 60 al cobaltului (60Co) se poate urmări nivelul fontei topite în furnal, iar prin adăugarea de radiosulf se determină conţinutul de sulf din fontă. Cu ajutorul unor izotopi ai carbonului, ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 30kb
Downloads: 12074
Materia: Chimie

Izotopii

Numărul atomic al unui atom reprezintă numărul de protoni din nucleul său. Acest număr rămâne constant pentru un element dat. Numărul de neutroni poate varia, luând naştere izotopi care pot avea aceeaşi comportare chimică, dar mase diferite.

Alte referate despre: izotopi, izotopii, importanta izotopilor

Uraniul

Uraniul
Inainte de 1940 existau cantitati foarte mari de uraniu rezultat ca subprodus de la extractia radiului si a vanadului, care nu aveau desfacere. O situatie asemanatoare se intalneste si astazi: cantitati mari de uraniu insaracit in izotopul U-235 care asteapta sa fie folosit ca element fertil in reactoare neproducatoare este disponibil pentru a fi folosit in diferite domenii ale economiei. Exista o singura utilizare traditionala a uraniului : pigment in sticla si ceramica .

Alte referate despre: uraniul, uraniul referat, izotopii uraniului

Proprietatile polimerilor

Starea lichid – cristalină sau mezomorfă ocupă o poziţie intermediară între stările de fază lichidă şi solidă. Ordinea asociată acestei structuri este inferioară solidelor cristaline, dar superioară lichidelor.Cristalele lichide se grupează, în general, în două clase: termotrope şi liotrope. Prima se subdivide la rândul ei în tipurile enantitropic şi monotropic.

Alte referate despre: proprietatile polimerilor, proprietati polimeri, proprietatile polimerului

Izotopii

Izotopii
Izotopii unui element ocupa acelasi loc in sistemul periodic (in greceste isos = acelasi , topos = loc).Existenta izotopilor a fost observata intai la elementele radioactive.Prin introducerea spectrometriei de masa, s-a stabilit apoi ca fenomenul izotopiei se intilneste si la elementele comune,dar nu la toate.Se credea inainte, ca una din proprietatile caracteristice ale atomilor unui element este constanta masei atomice.Aceasta parere gresita a fost spulberata de introducerea spectrometrului de masa.Desi exista in natura elemente compuse din atomi de un singur fel(monozitopice),de ex : florul, sodiul, aluminiul, fosforul etc. majoritatea elementelor sunt insa amestecuri de izotopi,uneori de multi izotopi (in cazul staniului de zece izotopi). Asemenea elemente se numesc elemente mixte.

Alte referate despre: utilizarile izotopilor, izotopi radioactivi, izotopii hidrogenului

Izotopi

Izotopi
In timp ce prin spectrometria de masa se determina masa (si abundenta) fiecarui izotop component al unui element mixt,metoda chimica duce la valori medii ale maselor atomice.De mare importanta practica este faptul ca proportia (abundenta) izotopilor in elemente mixte din natura este aceasi (cu putine excepti).Asfel elementul clor cu masa atomica (egala cu echivalentul chimic) 35,453 este un amestec al izotopilor cu numarul de masa A 35 si 37 in proportie de de aproximativ 3 :1.Aceasi situatie se intilneste si la multe alte elemente.Aceasta este una din cauzele (dar nu singura) pentru care unele elemente nu au mase atomice egale cu numere intregi. Numarul de masa se noteaza linga simbolul elementului,in partea stinga sus de ex. Cl si Cl iar numarul atomic (Z) in partea stanga jos.

Alte referate despre: izotopii radioactivi, utilizarea izotopilor, referat izotopi

Izotopii

Izotopii
Se numesc izotopi specii de atomi apartinand aceluiasi element, diferind prin masa lor,dar asemanandu-se extrem de mult prin proprietatile lor fizice si chimice.Din cauza marii asemanari a proprietatilor lor, izotopii aceluiasi element nu pot fi separati decat foarte greu,prin metode speciale. Izotopii unui element ocupa acelasi loc in sistemul periodic (in greceste isos = acelasi , topos = loc).

Alte referate despre: importanta practica a izotopilor, importanta izotopilor referat, izotopii si utilizarile lor

Izotopi radioactivi

2.4.2. Uzura roţilor dinţate
În cele ce urmează se va descrie sistemul Borsoff, Cook şi Otvas privind uzura roţilor dinţate. Se iradiază o roată dinţată într-un flux de neutroni. Izotopii radioactivi ce iau naştere în roată în timpul acestui proces de iradiere sunt următorii:.
Roata în cauză este angrenată cu altă roată neradioactivă, fiind supusă la diferite solicitări. Particulele radioactive , desprinse în timpul procesului de uzură de pe suprafaţa roţii dinţate, sunt antrenate de uleiul pompat pin cutia angrenajului. Uleiul, ce antrenează particule radioactive, este refulat de o pompă de circulaţie spre o cameră în care s-a montat un contor Geiger-Müller. Se compară activitatea, după numărul de radiaţii înregistrate de contor într-un minut, în timpul circulaţiei uleiului şi în timpul când uleiul nu circulă. Etalonul de comparaţie este o soluţie de naftenat de fier, preparată ...

Alte referate despre: obtinerea si utilizarea izotopilor radioactivi, utilizarea izotopilor radioactivi, izotopi radioactivi referat

Aplicatii ale izotopilor

2. Aplicaţii în medicină
Aplicaţiile izotopilor în medicină sunt numeroase şi se referă în special la izotopii elementelor radioactive. Aceste aplicaţii au contribuit la dezvoltarea unei noi ramuri a medicinii, şi anume medicina nucleară. Iată câteva exemple:

Alte referate despre: aplicatii ale izotopilor, aplicati ale izotopilor, aplicatii ale izotopilor de potasiu

Importanta canalelor si stramtorilor

Importanta canalelor si stramtorilor - O strâmtoare este un canal îngust de apă ce conectează două bazine acvatice mari, astfel fiind aşezat între două mase de uscat. Termenii de strâmtoare, canal, pasaj şi braţ de mare pot fi sinonime, deşi canal şi braţ de mare au şi alte semnificaţii. Multe strâmtori sunt importante din punct de vedere politic. Importanta canalelor si stramtorilor

Alte referate despre: canale si stramtori, importanta economica a stramtorilor, canalele si stramtorile din europa

Importanta industriei agroalimentare

- Faza de creste inalta : incepe in ziua a patra si dureaza 2-3 zile, si se caracterizeaza prin activitatea fermentativa maxima a drojdiei.

Alte referate despre: importanta industriei chimice, importanta industriei alimentare, importanta industriei chimice in economia mondiala

Apa si importanta apei

"Apa si importanta apei"
Ca să existăm,avem nevoie de aer,apă,hrană,căldura şi lumina.Nimic nu poate fi conceput în economia planetei fără apă.Se pare că datorită consumului mare de apă,în curînd,populatia globului va suferi de sete.Dacă ţinem cont de faptul că pe suprafaţa pamîntului nu exista decît 20 miliarde,estimată pentru anul 2100.

Alte referate despre: apa si importanta apei, referate apa si importanta apei, apa si importanta apei-gimnaziu

Canepa - Cannabis sativa o importanta planta tehnica

Sămânţa se utilizează pe scară largă, direct sau în furaje concentrate, în hrana păsărilor (în special în hrana unor păsări exotice: papagali, canari, păuni, etc.).

Alte referate despre: canepa o importanta planta tehnica, canepa cannabis sativa, canepa-cannabis sativa

Importanta gestionarii riscurilor bancare

Daca bancile nu sunt obligate sa se asigure de raspunderea civila fata de deponenti, atunci interesul acestora pentru alegerea celor mai sigure institutii este diminuat; principalul criteriu devine rentabilitatea plasamentului. Poate sa apara atunci o selectie adversa pentru care este foarte probabil ca bancile cu cele mai mari probleme, in lipsa de lichiditate, sa acorde cele mai ridicate dobanzi.

Alte referate despre: importanta gestionarii riscurilor bancare, importanta gestionarii riscurilor bancare referat, importanta gestiunii riscurilor bancare

Plata unui import prin acreditiv documentar

Formularele CDA trebuie sa fie completate de catre firma in mod lizibil, numai prin dactilografiere sau procedeu automatizat (nu scrise de mana).Informatiile inscrise in formular trebuie sa fie exacte si conforme cu documentele depuse, cu clauzele din contractul extern, cu Normele si Uzantele bancare internationale, cu prevederile Regulamentului Valutar in vigoare.

Alte referate despre: mecanismul platii prin acreditiv documentar, platile internationale prin acreditiv documentar, inregistrare acreditiv documentar de import

Importanta examenului clinic obiectiv general in stomatologie

Metodologia
• observarea activă a pacientului din momentul intrării în cabinet şi pe tot parcursul interogatoriului;
• evaluarea unor semne vitale tipice: tempereatură, puls, respiraţie, presiune arterială;
• măsurători biometrice generale (talie, greutate).
Algoritmul examinării de ansamblu a pacientului:

Alte referate despre: examenul clinic al pacientului in stomatologie, examen clinic obiectiv, examenul clinic obiectiv
Referate afisate : 16
Medie note: 7.99 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles