Impozite indirecte

Taxele si impozitele indirecte din Romania

Taxele si impozitele indirecte din Romania
În vederea procurării resurselor financiare necesare statului se instituie, pe lângă impozitele directe, şi impozitele indirecte. În ţările dezvoltate, de regulă, aportul impozitelor indirecte la formarea veniturilor fiscale este mai mic decât cel al impozitelor directe şi al contribuţiilor pentru asigurări sociale luate împreună.
Taxele si impozitele indirecte din Romania

Nivel: Facultate
Dimensiune: 165kb
Downloads: 4902
Materia: Economie

Taxele vamale - locul si rolul lor in cadrul contextului aderarii

Din punct de vedere juridic, dreptul vamal este o ramura a dreptului
public, care cuprinde normele si regulile dupa care se reglementeaza
si se stabilesc raporturile juridice intre persoane si stat sau intre
state diferite, privind circulatia marfurilor la intrarea si iesirea
lor din teritoriul suveranitatii unui stat; este sanctionatorul
conflictelor izvorate din exercitarea dreptului de a impune si incasa
drepturile vamale, fie sub forma impozitelor directe, fie indirecte.
De-a lungul edificarii statului national roman, institutia vamala a
jucat un rol esential in politica generala a statului indreptata in
directia protectiei economiei nationale, in diferite perioade. Ca
urmare, vama a fost implicata direct in punerea in aplicare a
tratatelor de comert, de vama si de navigatie ale Romaniei cu terti
si, uneori, in adevarate "razboaie" comerciale, pe care tara noastra a
fost nevoita sa le sustina la un moment dat.

Alte referate despre: taxele vamale - locul si rolul lor in cadrul contextului aderarii, taxele vamale locul, taxe vamale

Alte impozite,taxe si varsaminte asimilate

Alte impozite,taxe si varsaminte asimilate
Produsele supuse accizelor pot fi scutite de la plata acestora, atunci când sunt destinate pentru: livrarea în contextul relaţiilor consulare sau diplomatice, organizaţiile internaţionale recunoscute ca atare de către autorităţile publice ale României, în limitele şi în condiţiile stabilite prin convenţiile internaţionale, care pun bazele acestor organizaţii, sau prin acorduri încheiate la nivel statal sau guvernamental, forţele armate aparţinând oricărui stat parte la Tratatul Atlanticului de Nord, cu excepţia forţelor armate ale României, rezerva de stat şi rezerva de mobilizare, pe perioada în care au acest regim. Modalităţile şi condiţiile în care sunt acordate aceste scutiri sunt prevăzute prin norme legale.

Alte referate despre: alte impozite taxe si varsaminte asimilate, cheltuieli cu alte impozite taxe si varsaminte asimilate, alte impozite taxe si varsaminte asimilate-atestat

Impozitul nerezidentilor in Romania

Referat despre Impozitul nerezidentilor in Romania
1.1. Domeniu de aplicare. Noţiunea de nerezident
Prin nerezident se înţelege orice persoană juridică străină şi orice persoană fizică nerezidentă. Persoana juridică străină este orice persoană juridică ce nu a fost înfiinţată în conformitate cu legislaţia României sau care nu are locul de exercitare a conducerii efective în România. Persoană fizică nerezidentă este, potrivit legii, orice persoană fizică care nu este persoană fizică rezidentă, adică acea persoană fizică ce nu îndeplineşte niciuna dintre următoarele condiţii:
a) are domiciliul în România;
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România;
c) este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat;
d) este cetăţean român care lucrează în străinătate, ...

Alte referate despre: impozit nerezidenti, impozit nerezidenti persoane fizice, impozitul nerezidentilor

Impozite - prezentare generala

Impozite - prezentare generala
Data fiind diversitatea formelor pe care le-au imbracat si le imbraca impozitele in diferite state ,acestea se pot grupa dupa diferite criterii: 1.Dupa forma in care se percep, se disting impozite in natura si impozite in bani .Impozitele in natura ,caracteristice orinduirilor trecute ,imbracau forma prestatiilor sau darilor in natura.Impozitele in bani se intilnesc in mod frecvent.

Alte referate despre: impozitul pe venit, calculul impozitului pe profit, impozitul pe profit

Impozit pe venit global

Impozit pe venit global
- contribuabilii ce obtin venituri din activitatea barurilor de noapte si a cluburilor de noapte platesc o cota aditionala de impozit de 25% asupra partii din profitul impozabil care corespunde ponderii veniturilor inregistrate din aceste activitati in volumul total al veniturilor;
- B.N.R plateste o cota de impozit de 80% aplicata la veniturile ramase dupa scaderea cheltuielilor deductibile si a fondului de rezerva;
- In cazul incorporarii rezervelor si a profiturilor obtinute anterior in capitalul social, societatea este obligata sa vireze impozit pe profit in cota de 10% aplicata asupra sumei majorate.

Alte referate despre: impozitul pe venitul global, impozit pe venit global, impozitul pe venit global

Incidenta impozitului

Incidenta impozitului
• Echilibrului parţial, pe o piaţă concurenţială în echilibru înainte de introducerea impozitului. În acest fel se evidenţiază incidenţa impozitului asupra:

Alte referate despre: incidenta impozitelor, incidenta impozitelor indirecte asupra preturilor, incidenta impozitului

Impozite indirecte, caracterizare generala

Chiar daca cota impozitului indirect perceput la vanzarea unei anumite marfi este mica, indiferent daca cumparatorul acesteia este muncitor, taran, industrias sau comerciant, raportat insa la intregul venit, impozitul indirect capata un caracter regresiv. Asadar, cu cat o persoana realizeaza venituri mai mici, cu atat suporta pe calea impozitului pe consum, o sarcina fiscala mai mare.

Alte referate despre: impozite indirecte, impozitele indirecte, impozite indirecte referat

Impozite directe

Impozitele directe au caracteristic faptul ca se stabilesc nominal in sarcina unor persoane fizice sau juridice, in functie de veniturile sau averea acestora, pe baza cotelor de impozit prevazute in lege. Ele se incaseaza direct de la subiectul impozitului la anumite termene dinainte stabilite.

Alte referate despre: impozite directe, impozitele directe, impozite directe si indirecte

Impozitul pe venit

Venitul din salarii, conform Art.41 din Codul Fiscal, face parte din categoriile de venituri supuse impozitarii. Beneficiarii acestor venituri din salarii datoreaza un impozit lunar care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri.

Alte referate despre: impozit pe venit, impozitul pe venit referat, referat impozitul pe venit

Notiuni generale privind impozitele si taxele - concept tipuri si functii

Impozitele sunt cea mai importantă resursă financiara a statului şi cea mai veche, în ordinea apariţiei veniturilor publice. În accepţiune generală, impozitele reprezintă o prelevare 88888 la dispoziţia statului a unei părţi din veniturile sau averea persoanelor fizice sau juridice, în vederea acoperirii cheltuielilor publice . Această prelevare se face în mod obligatoriu cu titlu nerambursabil şi fără contraprestaţie din partea statului .

Alte referate despre: notiuni privind impozitele si taxele directe, concluzii privind impozitele si taxele locale, studiu privind impozitele si taxele locale in romania

General presentation of Romania

The capital of Romania is Bucharest, one of the most beautiful cities in the country, situated in the South part of Romania. Bucharest is also called "little Paris", because of the many French influences of the last century, when the most spoken foreign language in Romania was French.

Alte referate despre: romania presentation, presentation, presentation of romania

Faptul generator si exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata

Taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect, aparut relativ de curand in peisajul sistemelor fiscale din diferite state. Acest impozit are o arie de raspandire destul de larga la nivelul globului. Pe parcursul timpului, de la aparitia acestuia in Franta in anul 1954, tot mai multe state au manifestat interes pentru introducerea lui in sistemul fiscal propriu.

Alte referate despre: exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata, exigibilitatea taxei pe valoare adaugata, contabilitatea taxei pe valoarea adaugata

Impozitele si taxele publice, raportul juridic obligational fiscal

1.subiectul impozitului - contribuabilul este persoana fizică/juridică obligată, prin lege la plata impozitului taxei. Este contrabuabil, spre ex: salariatul pentru impozirtul pe salariu, agentul economic pentru profit, moştenitorul pentru impozitul pe succesiune. Uneori conform legii plătitor poate fi şi altcineva deccât contribuabilul: angajatorul este obligat să plătească impozitul pe salariu datorat de angajat.

Alte referate despre: raportul juridic obligational impozite si taxe referat, raportul juridic obligational, continutul raportului juridic procedural fiscal

Romania

Before World War II, the Romanian economy was primarily agricultural. In 1948 the Communist government came to power and took control of nearly all aspects of the economy. Through a series of five-year plans, the Communists transformed Romania into an industrial nation. The economy grew considerably during the first part of the Communist period, but by the 1980s it had slid into decline, and shortages of consumer goods and degradation of the environment had become widespread. After the Communist government was overthrown in 1989, the Romanian economy virtually collapsed. Although dominated by former Communists, the new government began taking steps to reform the economy in the early 1990s. These steps included devaluing the national currency, removing government subsidies on most consumer goods, and converting some state-owned companies to private ownership.
The Romanian economy declined considerably in the early 1990s. After several years of decline, the gross domestic product (GDP) ...

Alte referate despre:

Calcularea impozitului pe profit. Activitatea de exploatare

57)Închiderea contului de cheltuieli
121 = 691 154.362.101
V.Analiza principalilor indicatori
economico –financiari

Alte referate despre: calcularea impozitului pe profit activitatea de exploatare, calcularea impozitului pe profit, calculare impozit pe profit

Locul si rolul impozitelor indirecte in cadrul sistemului fiscal din Romania

Limitarea accesului marfurilor straine se poate realiza prin practicarea unor taxe vamale cu caracter protectionist la importul anumitor marfuri, iar restrangerea exportului anumitor marfuri straine se poate realiza prin instituirea de taxe vamale la exportul acestora. Acest procedeu se practica in tarile in curs de dezvoltare pentru a limita exportul de materii prime si semifabricate si pentru a incuraja exportul de produse manufacturiale.

Alte referate despre: referat impozitele indirecte in cazul sistemului fiscal, ponderea impozitelor indirecte in total venituri fiscale, ponderile impozitelor indirecte in totalul veniturilor fiscale

Impozitele

Relaţiile fiscale pot exista numai la prezenţa legii corespunzătoare, adică în formă de relaţii de drept. Ele apar odată cu redistribuirea venitului naţional dintre stat şi membrii societăţii.

Alte referate despre: impozite si taxe locale, impozit pe profit, calcul impozit pe profit

Impozit pe venituri microintreprinderi

Conform art.112 aln.(1) impozitul reglementat de prezentul titlu este optional. Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 112 si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor prezentului titlu. Pentru anul 2011, persoanele juridice romane pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu daca indeplinesc, la data de 31 decembrie 2010, conditiile prevazute la art. 112.

Alte referate despre: impozitul pe veniturile microintreprinderilor, referat impozitul pe veniturile microintreprinderilor, impozitul pe veniturile microintreprinderilor referat
Referate afisate : 19
Medie note: 8.24 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles