In cautarea fericirii

In cautarea fericirii

Un desert fara fântâni este mai blând pentru cei ce s-au ratacit si mor de sete? Nu. Iluzia Fetei Morgana îi arde si pe ei la fel ca pe orice alt calator ce pribegeste prin acele locuri atât de neprimitoare.

Kant considera fericirea ca fiind un ideal. Dar prin aceasta nu întelegea ca era de neatins, ci, mai degraba ca noi nu suntem în masura sa judecam ce ar trebui sa faca oricare om ca sa fie fericit. Reteta fericirii este alta la fiecare. Sunt persoane fericite de averea pe care au acumulat-o în timp; altele considera ca a fi fericit înseamna a avea prieteni, a fi sanatos, a fi apreciat si stimat; altele sunt fericite stiindu-se iubite de cineva sau numai stiind ca persoana iubita exista acolo undeva si respira acelasi aer.

Exista oameni care îsi "fabrica" un paradis numai al lor în care sa se simta fericiti. Dar ce s-ar întâmpla ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 2661
Materia: Filosofie

Fericirea

Honoré de Balzac spunea ca “Fericirea are nenorocirea sa para ceva absolut”. Si eu cred ca fericirea se poate atinge cu mana. Pentru ca exista conceptii despre fericire care o considera o stare sufleteasca de bucurie nemarginita, de exaltare, de impacare, de beatitudine. Si atunci putem considera ca ea se afla la picioarele noastre ca o floare de camp; nu trebuie decat sa ne aplecam ca sa o culegem. Dar cum ea este inconjurata de multe alte flori, ne inselam asupra parfumului, asupra culorii si intindem prea departe mainile.

Alte referate despre: fericirea, printul fericit, text argumentativ despre fericire

Kant: principiul moralitatii

Vechea filosofie greaca se impartea in trei stiinte: fizica, etica si logica. Aceasta impartire este perfect conforma naturii obiectului si nu este nimic de ameliorat la ea ci doar a se adauga principiul pe care se imtemeiaza. Pornind de la o clasificare a cunoasterii rationale se constata ca aceasta poate fi materiala caz care priveste un obiect oarecare, sau poate fi formala, si atunci ea (cunoasterea) se ocupa numai de forma insasi a intelectului si a ratiunii, si cu regulile universale ale gandirii in general, fara deosebirea obiectelor. Cunoasterea materiala, care are a face cu obiecte determinante si cu legile caraora ele le sunt supuse. Aceste legi la randul lor sunt de doua feluri: legile naturii studiate de catre stiinta numita fizica, si legile libertatii studiate de stiinta numita etica in cadrul teoriei moravurilor.

Alte referate despre: kant principiul moralitatii, principiul moral la kant, principii morale in negocierea diplomatica

Kant, Platon si Blaga

S-a nascut într-o familie aristocratica, la Atena sau pe insula Egina,
având ca tata pe Ariston (descendent al regelui Codros) si mama
Perictione (dintr-o familie înrudita cu Solon). Numele de nastere
Aristocles; Platon a fost o porecla primita datorita pieptului sau
lat. Copilaria este marcata de razboiul peloponesiac si luptele civile
între democrati si aristocrati. La 20 de ani devine discipol al lui
Socrate si a ramas alaturi de el vreme de 8 ani, pâna la moartea
acestuia. Înclinatiile poetice, talentul în domeniul teatrului le-a
înnabusit si s-a dedicat total filosofiei. La moartea lui Socrate (399
î.e.n.) nu a putut fi de fata, fiind bolnav. Condamnarea nedreapta a
maestrului l-a îndemnat sa-l reabiliteze (Apologia lui Socrate)
dialogurile de tinerete poarta marca puternica a filosofiei socratice.
Refugiat o vreme la Megara, ...

Alte referate despre: kant platon si blaga, conceptele lui platon spinoza blaga, referat platon spinoza blaga

In cautarea fericirii

Honoré de Balzac spunea că “Fericirea are nenorocirea să pară ceva absolut”. Şi eu cred că fericirea se poate atinge cu mâna. Pentru că există concepţii despre fericire care o consideră o stare sufletească de bucurie nemărginită, de exaltare, de împăcare, de beatitudine. Şi atunci putem considera că ea se află la picioarele noastre ca o floare de câmp; nu trebuie decât să ne aplecăm ca să o culegem. Dar cum ea este înconjurată de multe alte flori, ne înşelăm asupra parfumului, asupra culorii şi întindem prea departe mâinile.

Sunt multe momente de fericire în viaţa omului. Am putea asemăna fericirea cu nişte gingaşe balonaşe de săpun; şi fiecare balon este un moment de fericire. Unele sunt mai mari, altele mai mici, unele sunt mai durabile, altele sunt mai firave şi se sparg încă înainte de a-şi fi luat zborul. Viaţa noastră este însă plină de astfel de balonaşe. ...

Alte referate despre: in cautarea fericirii, in cautarea fericiri, personaje memorabile in cautarea fericirii

Despre problema fericirii

Este posibila fericirea ? Putem noi sa jungem la acea multumire a dorintelor si realizare a scopurilor noastre in viata ? Suntem cu adevarat fericiti ? Aceste intrebari au fost, sunt si vor fi atat timp cat va dainui oemnirea , iar raspunsurile vor fi variate, unele in contradictie cu celelalte, unele in completarea altora. Si totdeauna va mai fi ceva de spus, pentru ca sufletul omului doreste fericirea

Alte referate despre: sensul vietii si problema fericirii, petre andrei problema fericirii, petre andrei si problema fericirii

Immanuel Kant - activitate

Filosofia încearcă să explice în ce constă condiţia umană, conceptul de condiţie umană, deasemenea situaţiile obişnuite şi cele limită. În acelaşi timp filosofia se preocupă de locul şi rolul omului, îl ajută pe acesta să ierarhizeze lumea. Filosofia îl ajută pe om să stabilească în cunoştinţă de cauză de ce oamenii optează pentru anumite ralieri. Filosofia îl ajută pe om să se cunoască pe sine, să-şi formeze o conştinţă de sine, care sunt propriile sale ralieri, dar raportată la realitatea socială, să-şi formeze conştiinţa alterităţii care este conştiinţa respectului pentru ceilalţi alături de care trăieşte.

Alte referate despre: immanuel kant, immanuel kant bazele metafizicii moravurilor, immanuel kant referat

Normele sociale

Constrângerile la care subiectul uman este supus pentru respectarea
normelor, chiar daca sunt suportabile sau suportate de buna voie, nu
înceteaza de a fi constrângeri; dar, fara existenta acestor
constrângeri , a normelor în general , viata ar fi mai dificila . Si
mai complicata.

Alte referate despre: norma sociala, norme sociale, normele sociale

Regimul englez vs american

Ca ori de cate ori o forma de guvernare devine o primejdie pentru aceste scopuri, este dreptul poporului sa o schimbe sau sa o abroge, instituind un nou guvern, in acele forme care-i vor parea mai potrivite pentru a-i garanta siguranta si fericirea ..."

Declaratia consfintea de asemenea separarea coloniilor de metropola. Ea ramane din multe puncte de vedere cel mai important document al democratiei americane prin conceptul - cheie pe care il detine: consimtamantul celor guvernati.

Razboiul revolutionar de sfarseste in 1781, prin victoria armatelor americo-franceze de la Yorktown. In 1783, la Versailles, se semneaza si tratatul de pace prin care se confirma independenta, libertatea si suveranitatea celor 13 state.Dar pierderile si distrugerile provocate de razboi au adus in fata natiunii noi probleme si nemultumiri.

Alte referate despre: regimul francez vs american, regimul politic american, regimul polititc american

Cautarea unui nou sistem monetar si financiar

Cautarea unui nou sistem monetar si financiar
Aceste măsuri trebuie, pentru a conduce la o adaptare să se traducă printr-o reducere a exporturilor şi o creştere a importurilor.
Trebuie subliniat că mişcările de schimb nu exercită efecte de echilibru care să determine variaţii de preţuri relative antrenând adaptarea reală. Aceste adaptări sunt stimulate prin politici monetare şi bugetare de care trebuiesc însoţite mişcările de schimb.
b)Finanţarea temporară a dezechilibrelor
Măsurile financiare a dezechilibrelor permit restabilirea echilibrelor contabile, dar dacă aceste măsuri nu sunt urmate de adaptări reale, ele nu vor putea face o reechilibrare durabilă.

Alte referate despre: economie monetara si financiara bancara, economie monetara si financiara, cautare - resursele necesare derularii unei afaceri financiare

Jurnalul Fericirii

Soluţia aceasta presupune o tărie de caracter excepţională o concepţie militară a vieţii.Bukovski povesteşte că atunci când a primit prima convocare la asediul KGB n-a putut închide un ochi toată noaptea. Nu a putut dormi de nerăbdare. Aştepta ziua să fie în faţa lor să le spună tot ce crede despre ei şi să intre în ei ca un tanc.

Concluzie: Toate soluţiile sunt certe şi făra greş.În ianuarie 1960
Întâmplarea a început în august la ziua autorului. Atunci s-a spart un pahar de cristal frumos cu precizia memoriei unui computer. Are loc o şedinţă de anchetă nocturnă în care ea îl apără cu atâta suspectă grijă.

Spunea că nu era sigur dacă la spart sau nu, nu-şi aducea aminte, iar dacă recunoştea că la spart, spunea adevărul obiectiv, şi odată ce a rostit adevărul trebuia să recunoască totul că Nego(Ion Negoţescu) a vorbit duşmănos.

31 decembrie 1959.Ajungând acasă , I-a povestit tatălui său, iar el întrebându-l ...

Alte referate despre: jurnalul fericirii n steinhardt, jurnalul fericirii n steinhardt rezumat, jurnalul fericirii rezumat

Motoare de cautare

Motor de cautare – este un server care navigheaza singur pe Internet si captureaza titlul, cuvinte cheie si continutul. paginilor ce compun site-urile. Toate paginile gasite sint înregistrate apoi intr-o baza de date.

Alte referate despre: motoare de cautare, motoare de cautare referat, referat motoare de cautare

Fericirile

În Noul Testament Mântuitorul Iisus Hristos când Si-a început
activitatea de învatare despre mântuirea noastra la vârsta de treizeci
de ani. Ne da adevarata învatatura prin care noi sa primim ca
mostenire Împaratia Cerurilor. Fericirile sunt noile îndemnuri pe care
Iisus Hristos le-a dat tuturor oamenilor. Cele 10 porunci erau date de
Dumnezeu prin poporul ales. Celor care vor fi saraci cu duhul
(smeriti), care-si vor plânge pacatele, celor care sunt blânzi, celor
flamânzi si însetati de dreptate, celor milostivi, celor curati cu
inima, facatorilor de pace, prigoniti pentru dreptate, ocarâti si
celor batjocoriti pentru Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos le
promite ca rasplata Împaratia Cerurilor.

Alte referate despre: cele 9 fericiri, fericirile, fericirile religie

Cele 9 fericiri

Cele 9 fericiri
Fericiti cei saraci cu duhul , ca acelora este Imparatia Cerurilor ;
Fericiti cei ce plang , ca aceia se vor mangaia ;
Fericiti cei blanzi , ca aceia vor mosteni pamantul ;
Fericiti cei ce flamanzesc si inseteaza de dreptate , ca aceia se vor satura ;

Alte referate despre: dragostea este pasarea fericirii, fericiri, referat dragostea e pasarea fericirii

Neurologia in cautarea lui Dumnezeu

Neurologia in cautarea lui Dumnezeu
In zilele noastre, in era stiintelor exacte, a telecomunicatiilor si a calatoriilor spatiale, in era rationalitatii, de ce Dumnezeu nu a disparut? De ce fiintele umane-chiar si cele mai sofisticate si mai educate-se mai agata inca de acele credinte despre care asertiunile de baza ale stiintei afirma ca sunt irationale? De ce aceasta forma de religie a oamenilor?

Alte referate despre: in cautarea lui dumnezeu, il caut pe dumnezeu, caut pe dumnezeu

Psihologie economica - Beneficiile metodei si cautarea ajutorului

Primul studiu:
Se refera la importanta sustinerii intr-o situatie anterioara alegerii, intr-o situatie data, care are un cadru minim social si institutional. In primul rand situatia este studiata din punct de vedereal implicarii oamenilor in alegerea investitiilor pe care le fac. Alegerea unei strategii de investitii si a unui portofoliu reprezinta un prototip al deciziei individuale in sfera economica.

Alte referate despre: beneficiile metodei si cautarea ajutorului, psihologia economica, psihologie economica

Serotonina - supranumit "hormonul fericirii"

SupraStresul produce distrugeri fizice in corp prin dezechilibrul grav produs in functionarea chimica a creierului. In anul 1977 s-a descoperit Neurotransmitatorii, mesageri chimici care transmit informatia de la un neuron la altul. In fiecare zi in creierul nostru sunt transmisi si receptionati trilioane de neurotranmitatori. Ei sunt de 2 feluri :
a. Mesageri ai Fericirii , care ne mobilizeaza si ne face fericiti
b. Mesageri ai Tristetii , care ne demobilizeaza si ne intristeaza
Cand traim in armonie cu noi si cu cei din jur, nivelul celor 2 tipuri de Mesageri este in Echilibru.

Alte referate despre: hormonul serotonina, hormon serotonina, exces de serotonin hormon

Jurnalul fericirii de Nicolae Steinhard

Solutia a doua: a lui Alexandru Zinoviev
Este cea gasita de unul din personajele cartii Inaltimile gaunoase.
Personajul e un om tanar, prezentat sub porecla alegorica Zurbagiul.
Solutia sta in totala neadaplare in sistem. Zurbagiul nu are domiciliu stabil, nu are acte in regula, nu e in campul muncii; e un vagabond, e un parazit, e un coate goale si o haimana. Traieste de azi pe maine, din ce i se da, din ce pica, din te miri ce. E imbracat in zdrente.

Alte referate despre: jurnalul fericirii de nicolae steinhard, criticii care critica jurnalul fericirii de nicolae steinhard, jurnalul fericiri de nicolae steinhard
Referate afisate : 18
Medie note: 7.87 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles