In ce an s-a facut monumentul de la adamclisi

Monumentul de la Adamclisi

Acesta, "cel mai impunator monument triumfal ce a fost realizat in afara
teritoriului italic in toata existenta multiseculara a imperiului caesarilor Romei", este trofeul roman de la Adamclisi .

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 1150
Materia: Istorie

Istoria romanilor

In Dobrogea, care se afla sub conducerea romana, de sapte secole, incepand cu domnia lui Augustus, poetul Publius Ovidius Naso si-a petrecut ultimii ani ai vietii sale "printre greci si geti", intrucat el a fost exilat acolo, la Tomis (intre anii 8 si 17 e.n.), din ordinul aceluiasi Cezar.

Alte referate despre: referate istorie, referat istorie, formarea constiintei istorice

Cucerirea Daciei

- de asemenea, Criton semnalează ca Decebal umilise pe romani prin încheierea pacii din 89 e.n., considerând acest lucru ca pricina fundamentala a războiului lui Traian si a cuceririi regatului dac. Decebal a folosit clauzele tratatului pentru a-si spori capacitatea de lupta. Astfel el a atras în rândurile armatei dace un număr mare de transfugi recrutaţi dintre militarii romani cei mai destoinici.
Dacii si-au fortificat puternic cetatile si au fabricat maşini de lupta eficace. Armata daca, pregătita de militari romani, deprindea tactica de lupta romana.

Alte referate despre: cucerirea daciei de catre romani, cucerirea daciei, cucerirea daciei de catre romani sfirsit tragic sau un inceput eroic

Geto - dacii

Despre alte elemente, pe care le reclama fiinta de stat in lumea
popoarelor antice, si anume: emiterea si folosirea monedei ca mijloc
de schimb, existenta orasului, capitala etc. vom vorbi in paginile
urmatoare.

Alte referate despre: geto-dacii, romanizarea geto-dacilor, geto-daci

Istoria geto-dacilor sub conducerea lui Burebista si Decebal

Procesul de unificare a inceput mai inainte. Formatiunile social-politice au fost incluse treptat intr-un singur stat. "Ajungand in fruntea neamului sau, care era istovit de dese razboaie A©scrie istoricul grec Strabon (secolul I i.Hr.)A>>, getul Burebista l-a inaltat atat de mult prin exercitii, cumpatare si ascultare de porunci, incat cativa ani a creat un stat puternic (arhe) si a supus getilor aproape pe toti vecinii, ba a ajuns sa fie temut de romani...".

Alte referate despre: istoria geto-dacilor sub conducerea lui burebista si decebal, istorie geto-dacilor sub conducerea lui burebista si decebal, istoria geto-dacilor sub conducerea lui burebista

Imperiul Roman

Imperiul Roman a atins apogeul in sec. II-III d Hr. gratie une puteri centrale autoritare, administratiei ramificate si armatei. Intre frontierele sale s-a instituit 'Pax Romana' , iar Roma a ajuns ' Cetatea Eterna', “Centrul Universului”, materializare a aspiratiei de liniste, ordine si eficienta a Antichitatii. Preluand de la greci multe dintre elementele culturii umaniste si dezvoltand un solit sistem de drept, sinteza romana imperiala a fost lasata ca nostenire fundamentala Europei.Imperiul Roman

Alte referate despre: imperiul roman, imperiul bizantin, imperiul romano-german

Regalitatea la geto-daci

Spre sfrasitul domniei sale , Burebista s-a implicat in conflictul de la Roma dintre Cezar si Pompei.Insa Cezar castiga lupta si doreste sa se razbune pe daci ,pregatindu-se de o mare confruntare cu dacii,dar acesta este asasinat si confruntarea nu mai are loc.La scurt timp dupa aceea Burebista impartaseste aceeasi soarta,acesta fiind asasinat si statul dac destramandu-se in 5 statulete cel mai important dintre acestea fiindcel din m-tii Orastie,cu capitala la Sarmizgetuza.Urmasii la tron ai lui Burebista au fost:Deceneu,Comosicus,Scorilo,Duras si Decebal.Dupa moartea primului rege dac ,romanii cuceresc Pen.Balcanica si Dobrogea.

Alte referate despre: societatea statul si regalitatea la geto-daci, societatea statului si regalitatea la geto-daci, regalitatea la geto-daci wikipedia

Razboaiele Daco-Romane

Sarmisegetusa este asediata.Romanii au taiat alimentarea cu apa, iar un grup de daci dupa ce si-au impartit ultimele picaturi de apa au incercat sa acopere retragerea lui Decebal.El urmarea sa organizeze o noua rezistenta in munti.Urmarit indeaproape de calartii romani, prefera moartea si se sinucide.Moartea lui a demoralizat pe toti soldatii.Dacii au fost infranti iar Dacia devine provincie romana. Capul si mana dreapta i au fost taiate si aduse la Roma.

Alte referate despre: razboaiele daco-romane, razboaiele daco-romane referat, razboaiele daco romane

Monumente dedicate eroilor prahoveni din primul razboi mondial

Semnificativ in acest sens sunt versurile de pe minumentul eroilor din satul Poiana Varbilau – comuna Varbilau:
“ A-ti luptat cu vitejie / Pentru a patriei onor / Si murind a-ti dat viata / Unui mandru viitor / Sfasiati, loviti de tunuri /A-ti murit cu arma-n mana / Pentru ginta cea latina / Pentru Patria Romana.”
Locul de amplasare al majoritatii monumentelor este in centrul localitatii sau in curtea bisericii. Altele sunt ridicate pe locuri stropite cu sange de la parintii si fratii nostrii. Veneratia locuitorilor fata de eroii ridicati din mijlocul lor,rezida nu numai din contributia materiala la ridicarea monumentelor, ci si din grija deosebita fata de acestea, majoritatea avand garduri de protectie si spatii verzi frumos amenajat.

Alte referate despre: referate eroi romani in primul razboi mondial, monumente dedicate eroilor prahoveni, eroi din primul razboi mondial

Monumente istorice in Franta

Monumente istorice in Franta
Datorita temperaturii aerului Turnul Eiffel isi schimba inaltimea cu cativa centimetrii anual cauzata de contractia si dilatarea aliajului de metale.La inceput turnul nu a fost vazut bine de catre public,vazandu-l inestetic din punct de vedere arhitectural si a primit permisiunea de a fi pastart timp de 20 de ani,insa s-a renuntat la aceasta idee deoarece aduce foarte multe beneficii in domeniul comunicatiilor.

Alte referate despre: monumente istorice din franta, monumente istorice in franta, monument istoric din franta

Maestrii iscusintei anonime-aportul civilizatiei romane

Se practica şi săparea galeriilor, cu târnăcopul şi cu pironul, pe firul filonului aurifer; astfel de galerii strâmte şi întunecoase, ajungeau uneori până la 500 m adâncime – o performanţă remarcabilă pentru acea vreme. Fărâmarea rocii se realiza uneori cu ajutorul unui şteamp, pus în mişcare de forţa hidraulică, urmele unei asemenea instalaţii fiind identice de pildă la Băiţa. Aurul se mai separa cu ajutorul unor curenţi puternici de apă. Lângă brad, într-o galerie, s-au găsit urmele unei originale roţi folosite pentru evacuarea apei din mină. Asemenea instalaţii mai funcţionau şi în alte locuri în Dacia romană.

Alte referate despre: aportul civilizatiilor antice, aportul civilizatiilor antice la faurirea tezaurului, aportul civilizatiei antice

Monuments en France

Arc de triomphe de l'Etoile
L'arc de triomphe de l'Etoile souvent appele simplement l'arc de triomphe, construit de 1808 a 1835 sur ordre de Napoleon, est situe a Paris dans le 8e arrondissement, sur la place de l'Etoile, a l'extremite ouest de l'avenue des Champs-Elysees, a 2,2 kilometres de la place de la Concorde. Haut de 50 metres, large de 45 metres et profound de 22 metres, il est gere par le Centre des monuments nationaux. La hauteur de la grande voute est de 29,19 metres et sa largeur de14,62 metres. La petite voute, quant a elle, mesure 18,68 m de haut et 8,44 m delarge.

Alte referate despre: monuments de france, monuments en france, les monuments de france

Stiinta lucrului bine facut

Ar fi greşit să se considere că factorii de personalitate nu influenţează comportamentul oamenilor, dar se scapă uneori din vedere că o persoană se poate simţi uneori obligată la un anumit comportament datorită cerinţelor postului deţinut.

Alte referate despre: lucrul bine facut, tratat despre lucrul bine facut, lucrul bine facut este pe jumatate facut

Ramas bun clase primare

Cu ea am facut excursii minunate interesante si de neuitat, serbarii ,concursuri dar mai ales ea ne-a invatat tot ce stim.
Ii multumim doamnei invatatoare si celor ce ne-au ajutat pentru a avea cele mai frumoase clase primare pe care le poate avea un copil.

Alte referate despre: ramas bun clase primare, compunere ramas bun clase primare, compunere cu titlul ramas bun clase primare

Taj Mahal Mausoleu pentru sotia prea iubita

Imparateasa a murit dupa nasterea celui de-al 14-lea copil, alaturi de sotul sau, in timpul campaniei de zdrobire a rebeliunilor din Burhanpur. Moartea ei l-a afectat intr-atat pe imparat incat parul i-a albit in numai cateva luni. Inainte de ultima suflare Mumtaz l-a rugat pe imparat patru lucruri: sa-i construiasca un mormant, sa se recasatoreasca, sa-si iubeasca fiii si sa-i viziteze mormantul la aniversare. Sahul a pierdut la decesul sotiei sale nu numai o consoarta, ci si un abil si inteligent sfetnic politic.

Alte referate despre: taj mahal referat, taj mahal, referat taj mahal

Clonarea

Clonarea terapeutica (clonarea biochimica). Este o procedura ale carei stadii initiale sunt identice cu clonarea de ADN adult. Totusi celulele stem sunt prelevate de pe embrioni pentru a produce tesuturi sau un intreg organ pentru transplantul inapoi la persoana care a donat ADN-ul. Plecand de la ADN-ul bolnavului putem obtine un embrion-clona care nu mai este apoi introdus intr-un uter, ci este utilizat drept cultura de celule stem (celulele stem fiind nediferentiate, capabile sa formeze orice tip de tesut, constituind astfel materialul ideal pentru refacerea tesuturilor necrozate).

Alte referate despre: clonarea, clonare, clonarea umana

Toate panzele sus - rezumat

S-a facut seara si batranul a plecat sa aprinda farul. Anton Lupan a facut si el cale intoarsa pana la Penelopa, unde i-a spus lui Ieremia ca vor ramane la Sulina, si unde l-a convins pe Gherasim, carmaciul, sa-l urmeze. Fiecare avea taina lui, Ieremia, Gherasim, Ismail, dar cea a lui Anton Lupan era cea mai misterioasa.

Alte referate despre: toate panzele sus rezumat, toate panzele sus, toate panzele sus rezumat pe capitole

Psihologia comportamentala in domeniul vanzarilor

1.Cine este sangvinicul?
Sangvinicul este orientat spre relatii,extrovertit,optimist,are simt artistic,agreabil si emotional. Firi prietenoase,sociabile,sentimentale,orientate spre relatia cu oamenii , se caracterizeaza prin veselie si buna dispozitie manifestate in mod constant.Sangvinicul vorbeste din placere,este zgomotos si gesticuleza mult pentru a atrage atentia asupra sa. In conversatii este exagerat si exuberant,folosind expresii pline de culoare,avand impulsul de a umple golurile dintr-o conversatie raspunzand in locul altora.

Alte referate despre: psihologia comportamentala, psihologie comportamentala, proceduri in domeniul vanzarii

Marea Britanie vs Uniunea Europeana

" Republica Federala a Europei, Statele Unite ale Europei asta trebuie sa fie. Autonomia nationala nu mai este suficienta. Dezvoltarea economica cere inlaturarea frontierelor nationale. Daca Europa se divide in grupuri nationale atunci Imperialismul o sa-si reinceapa dominatia. Doar o Republica Federala a Europei poate da pace lumii. "
Afirmatia revolutionarului bolsevic Leon Trotsky din 1917 poate fi considerata exagerata dar coincide cu ideile care au circulat in Europa dupa cel de al doilea Razboi Mondial. Aceste idei au facut Marea Britanie sa fie intr-o intro dilema, pe de o parte frica de o federatie supranationala ii faceau reticenti la o astfel de asociere, pe de alta parte nevoie de o Europa pasnica, stabila si cu un comert liber ii faceau sa se gandeasca de doua ori.

Alte referate despre: statutul marii britanii in uniunea europeana, marea britanie si uniunea europeana, aderarea britaniei la uniunea europeana
Referate afisate : 19
Medie note: 8.17 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles