Informatii despre ciuma neagra

Ciuma neagra si urmarile ei

In secolul al XIII-lea apar doua metode noi: sau vilanul plateste un inlocuitor care face, pentru el, munca obisnuita pe pamantul domeniului; sau plateste seniorului o suma de bani cu care administratorul angajeaza muncitori agricoli. E aproape arenda moderna, cu singura deosebire ca banii platiti de taran repreAZzinta nu chiria pentru pamant, ci rascumpararea unei servituti.

II. Adevaratul arendas nu intarzie sa apara. Unii seniori, in loc sa exploateze o "rezerva", incredintand regia unui administrator mai mult sau mai putin cinstit, care sa se imbogateasca pe socoteala lor, gasesc ca-i mai simplu sa-si parceleze domeniul si sa arendeze pamanturile. Taranul, pe de alta parte, socoteste ca-i mai avantajos sa cultive pamanturi imprejmuite, constituite intr-un lot compact, decat sa munceasca pe niste parcele dispersate care-i fuAZsesera atribuite pana atunci pe ogoarele comunale. Arenda platita se numeste in latina firma, o suma ferma, de unde cuvintele ferma si fermier.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 15kb
Downloads: 1
Materia: Istorie

Moartea neagra - ciuma

Orasele murdare si aglomerate de port din Europa au asigurat un mediu de viata extraordinar pentru sobolani si purici. Dupa moartea sobolanilor, puricii s-au mutat pe oameni.
Astfel, puricii infectati cu bacteria cauzatoare de ciuma prin intermediul sobolanilor, au cauzat moartea a milioane de oameni.

Alte referate despre: referat in germana despre moartea neagra ciuma din evul mediu, ciuma sau moartea neagra, moartea neagra sau ciuma

Ciuma neagra

In aceeasi vara,ea a patruns in porturile din sud-vestul Angliei.Ciuma s-a abatut asupra Londrei la inceputul anului 1349 si a ajuns in Scotia in decembrie.Trecand marea nordului ea a pustiit Scandinavia in cursul anului 1350.

Alte referate despre: ciuma neagra, ciuma neagra in evul mediu, ciuma neagra referat

Ciuma - Albert Camus

In 1942 un reviriment al bolii il obliga pe Camus sa se odihneasca la Chambon-sur-Lignon. La 8 noiembrie are loc debarcarea anglo-americanilor in Africa de Nord, care il separa pina la Eliberare pe Camus de sotia sa, ramasa la Oran. In 1946 termina romanul Ciuma. Vine, apoi, amurgul implinirilor, marcat si cu Nobelul din 1957. Dupa trei ani, la 4 ianuarie 1960, moare intr-un accident automobilistic in timp ce se intoarcea de la sarbatorile de iarna.

Alte referate despre: ciuma albert camus rezumat, ciuma albert camus, ciuma albert camus comentariu

Ciuma

Ciuma - Dupa cum se stie orasul face parte din iubita regiune unde s-a innascut Camus, locul caruia ii apartine, Africa de Nord. Insusi autorul face insasi la inceput cateva aprecieri posomorate asupra imaginii acestui oras. Este unul tristt cu oamenii oarecum banali si plictisiti de viata pe care o duc, un oras port cu deschidere la mare, de altel una dintre distractiile oranienilor.

Alte referate despre: ciuma, albert camus ciuma, ciuma de albert camus

Exprimarea informatiei genetice

La eucariote organizarea nucleară impune ca transcrierea să se desfăşoare în nucleu iar traducerea să se producă în citoplasmă, după ce moleculele de ARN au suferit procesul de maturare şi au trecut prin porii membranei nucleare.

Alte referate despre: exprimarea informatiei genetice, translatia informatiei genetice, transcrierea informatiei genetice

Sistemul informational al managementului

Dupa continut, informatiile sunt:
-Elementare – reflecta un singur moment din activitatea intreprinderii si se obtin prin prelucrarea datelor ca urmare a procedurii unui fenomen sau proces economic;
-Complexe – se obtin prin prelucrari succesive de informatii elementare, avind rolul de centralizare a intergii activitati desfasurata de o unitate economica intr-o anumita perioada de timp;
-Sintetice – se obtin in munca de analiza si ca urmare a prelucrarii informatiilor complexe si elementare, caracterizind activitatea economica a unei unitati pe o perioada mai mare de timp, evidentiind cauzele si factorii care au influentat-o.

Informatiile trebuie cautate:
-Prin telefon;
-In corespondenta sosita si expediata;
-La colegi/colege;
-In scurta sedinta matinala a sefului;
-Din verificarea matinala a agendei de termene;
-Punind intrebari....

Alte referate despre: sistemul informational al managementului, sisteme informationale de management, eficienta sistemului informational in management

Caracterizarea sistemului informational contabil

S-au avut în vedere următoarele:
• Modul de organizare şi de conducere a companiei
• Obiectele principale de activitate
• Particularităţile proceselor desfăşurate în cadrul companiei
• Strategia şi tactica conducerii în realizarea sarcinilor de serviciu
• Principalele opţiuni pentru dezvoltarea activităţilor, a serviciilor oferite
• Principalele documente folosite
• Structurile funcţionale implicate
• Frecvenţele şi termenele de realizare a documentelor
• Dotarea existentă cu tehnică de calcul
• Posibilitatea de asimilare a acesteia în condiţiile imbunătăţirii sistemului informatic

Alte referate despre: sistemul informational contabil, sistem informational contabil, sistemul informational contabil institutii publice

Marea Neagra

Este impartit in doua mari sectoare: cel de nord, cu relief caracteristic de delta, cordoane litorale si lagune (intre Musura si capul Midia) si cel de sud, cu tarm ridicat, dominat de faleze, golfuri si promontorii (intre capul Midia si localitatea Vama Veche).

Clima maritima de litoral, cu influente mediteraneene in sud, este extrem de favorabila pentru iubitorii de veri lungi si insorite. Iulie si august sunt lunile cele mai fierbinti, cu o temperatura a aerului care poate atinge 26-28 de grade Celsius. Totusi, briza marina domoleste caldura, facand ca zilele sa fie perfecte pentru plaja, iar noptile placute si racoroase. Temperatura medie de vara este de 22 grade Celsius.

Situat la aproximativ aceeasi latitudine cu Venetia si Nisa, litoralul romanesc rivalizeaza cu cel mediteranean, mai ales ...

Alte referate despre: marea neagra, referat marea neagra, marea neagra referat

Marea Neagra interfata europeana cu Marea Caspica si Orientul Mijlociu

Referat despre Marea Neagra interfata europeana cu Marea Caspica si Orientul Mijlociu
În zona Marii Negre se gasesc câteva “pozitii cheie”, care o particularizeaza, îi imprima valente deosebite, dar mai ales contribuie la valoarea si importanta geostrategica a ultimii ani, zona Marii Negre a inregistrat o schimbare semnificativa in paradigma traditionala de securitate, cu impact pe termen lung asupra securitatii europene si euroasiatice în ansamblul lor”. În acelasi timp, regiunea se prezinta ca o zona-tampon de îndemanare a culturilor si civilizatiilor ortodoxa, islamica si occidentala.

Alte referate despre: marea neagra interfata europeana cu marea caspica si orientul mijlociu, marea caspica si orientul mijlociu, resurse din zona marii caspice si orientul mijlociu

Marea Neagra

Unul de adancime, care coboara pana la fundul marii ;acest strat se caracterizeaza printr-o concentratie mare de saruri minerale.
Zona litorala (care coincide cu platforma continentala), care coboara pana la 180 M (ea ocupa o treime din suprafata marii)
Zona pelagica, care cuprinde masele de apa din largul marii ;
Zona abisala, care cuprinde adancurile marii (pana la adancimea maxima de 2245 m).

In fiecare din aceste zone traiesc diferite vietuitoare.
CARACTERISTICI ALE BIOTOPULUI
Temperatura apei variaza sezonier (iarna, la tarm,minima coboara la 0 grade C ; vara,ajunge la 27-29 grade C ) ;intre iarna si vara, pe verticala, se inregistreaza o inversare a anotimpurilor pana la 75-100 m adancime ; catre fundul marii, temperatura este in jur de 7-9 grade C ;

Alte referate despre: referat despre marea neagra, biserica neagra, pisica neagra edgar allan poe

Marea Neagra

Marea neagra sau marea continentala situate intre Europa(SE),si
Asia(v),pe paralela de 45 grade;se leaga cu marea Marmara(SV)prin
stramtoarea Bosfor si cu marea Azov,prin stramtoarea Kerci;2211 m
adancime maxima,in partea de N si V,o platforma continentala intinsa
pana la adancimea de 180 m.

Alte referate despre: despre marea neagra, capra neagra, rezumat laleaua neagra

Mijloace de informare in masa

Expresia „mijloace de informare în masă” denumeşte în egală măsură un sector al comunicării sociale- presă scrisă, audiovizual-, un sub-sector- cotidiene, reviste, radio în FM, televiziune prin cablu- sau un organ anume- un ziar, o revistă, un post de radio sau tv-. În accepţiunea actuală, un mijloc de informare în masă este o întreprindere care, prin mijloace tehnice specifice, difuzează un produs, informativ sau distractiv, unui ansamblu de indivizi răspândiţi în diverse zone.

Alte referate despre: mijloace de informare in masa, mijloacele de informare in masa, tineretul si mijloacele de informare in masa

Marea Neagra

Marea Neagra este o mare continentala situata intre Europa sud-estica si Asia mica care scalda tarmurile Romaniei pe o lungime de 245 km, Ucrainei,Turciei si Bulgariei. Prin sistemul de stramtori Bosfor-Marea Marmara-Dardanele comunica cu Marea Mediterana, iar prin stramtoarea Kerci cu Marea de Azov – mare care reprezinta de fapt o anexa a Marii Negre. Are in linii mari forma ovala si tarmuri putin crestate (cu exceptia peninsulei Crimeea), iar in partea de nord-vest are numeroase limanuri. Platforma continentala este foarte extinsa, mai ales in nord-vest, apoi adancimile cresc, ajungand in regiunea central-sudica la 2.425 m.
In Marea Neagra se varsa numeroase fluvii mari, ca: Dunarea, Nistru, Bug, Nipru, Rioni, Kizil-Irmak si de aceea salinitatea ei este scazuta (in medie 20-22 o/00) in comparatie cu cea a oceanului planetar.
Temperatura medie anuala in sectorul romanesc este de +12.5o C, depasind cu 2o C temperatura medie a aerului. Iarna temperaturile scad destul de mult, bat frecvent ...

Alte referate despre: catastrofa in marea neagra, g meniuc marea neagra eseu, pisica neagra

Comunicare si informare

Comunicarea face posibila coexistenta oamenilor. Salutul sau un gest prietenesc sunt forme simple de a stabili un contact cu ceilalti. Comunicarea directa intre oameni este realizata prin intermediul cuvintelor sau a gesturilor. Dar, pentru a face un schimb de idei sau pentru a impartasi cunostinte cu persoane aflate departe, e nevoie de mijloacele cu ajutorul carora sa se transmita informatiile la distanta: acestea sunt mijloacele de comunicare in masa sau mass-media.

Alte referate despre: efortul cultural de comunicare de informatii din zone competitive, modalitati de comunicare si informare pe internet, comunicarea si informarea in sport
Referate afisate : 15
Medie note: 8.22 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles