Instabilitatea macroeconomic

Instabilitatea macroeconomica

Literatura economica delimiteaza ciclul economic in patru faze:
1.Faza de criza economica- in care are loc stagnarea sau un regres, respectiv o contractie puternica a activitatii economice. 2.Faza de depresiune- se caracterizeaza prin stagnarea productiei sau o crestere neinsemnata a acesteia, continuind sa se manifeste fenomene negative, cum ar fi: cresterea somajului, salari mici, eficienta scazuta etc.

In aceasta faza se petrec citeva lucruri bune pentru economie, in sensul ca, pe fondul scaderii dobinzii bancare si al preturilor in scadere, are loc o innoire a capitalului fix, cerindu-se astfel premizele urmatoarei faze, respectiv inviorarea economica.

3.Faza de inviorare(crestere economica sau boom economic)- intreprinzatorii investesc masiv penru a-si revigora productia, ca urmare a reducerii preturilor la principalii factori de productie, creste cererea de materii prime, materiale, capital fix si cererea de bunuri si servicii, cu efecte pozitive asupra dezvoltarii economice.

...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 16kb
Downloads: 87
Materia: Economie

Noua economie - Orizont si schimbari

Noua economie - Orizont si schimbari
În optica noastrã, aceste principii pot fi sintetizate astfel:
1. Principiul existentei umane în cerc închis ( pânã la cucerirea spatiului extraterestru). Natura însãsi existã în cadrul unor cicluri sau circuite închise pe care trebuie sã le cunoastem mai bine pentru a învãta sã trãim altfel. De aici decurge consecinta cã nu putem apela la resurse de pe altã planetã, nu ne putem muta în altã parte si nu putem scãpa de “produsele derivate” ale existentei noastre, adicã de efectele negative pe care le inducem asupra mediului si care apoi se întorc împotriva noastrã ca efecte perverse.

Alte referate despre: noua economie orizont si schimbari, noua economie orizont zi schimbari ghita, noua economie orizonturi si schimbari

Banii sunt pentru economie ceea ce limbajul este pentru comunicare

Exista desigur o ordine spontana, in crearea banilor.Este ciudat sa intrebam cine a creat banii? Sau cine a creat limbajul? Acestea nu sunt intrebari la care sa se raspunda de exempu: Cristina, sau George. Nu, cum spuneam, aceste doua concepte sunt rodul multor generatii, si poate , acesta este una dintre asemanarile care le apropie.

Alte referate despre: banii sunt pentru o economie ceea ce limbajul este pentru comunicare, banii sunt sangele care iriga economia, bani sunt sangele care iriga economia

Economie si prosperitate

Productivitatea pe cap de locuitor este cea care explica diferentele dintre diferitele tari. Autorii fac o comparatie intre modul de organizare si de mecanizare, tehnologizare a marilor puteri ale lumii.

Alte referate despre: libertatea economica si prosperitate, carti despre economie si prosperitate, economie si prosperitate

Rolul statului in economie

De cealalta parte, adeptii interventiei statului in economie pun la indoiala capacitatea pietei de a rezolva problemele economice si sociale cu care se confrunta societatea, scotand in evidenta disfunctionalitatile pietei, asteptand ca interventia statului sa le corecteze inclusiv prin interventia in sectorul privat, chiar daca aceasta interventie poate afecta libertatile personale ale individului.

Alte referate despre: rolul statului in economie, rolul statului in economia de piata, statul si economia

Estimarea dimensiunilor economiei subterane

O analiza a studiilor si a referirilor cu privire la economia subterana conduce la concluzia ca pot fi delimitate trei directii de abordare a determinarii dimensiunilor acesteia:

Alte referate despre: estimarea dimensiunilor economiei subterane, estimarea dimensiuni economiei subterane, estimarea dimensiunilor economiei subterane referat

Indicatori macroeconomici - prezentare

Faptul de a nu retine in calculul P.I.B. aceste bunuri intermediare permite evitarea dublei inregistrari si a obtinerii unor imagini deformate ale rezultatelor macroeconomice. Bunurile finale, retinnute in calculul P.I.B. , sunt destinate a intra direct in consum, fiind vindute consumatorilor finali. Exprimarea valorica a P.I.B. si, de fapt, a tuturor indicatorilor macroeconomici, reprezinta unica posibilitate de insumare a bunurilor eterogene realizate in cadrul economiei nationale.

Alte referate despre: indicatori macroeconomici, indicatorii macroeconomici, indicatori macroeconomici referat

PIB - indicator de rezultate macroeconomice

PIB - indicator de rezultate macroeconomice
Calculul P.I.B. poate fi realizat pornind de la valoarea adaugata in fiecare moment al productiei. Daca la primul produs valoarea adaugata este de 1000 (nu exista consum intermediar), in cazul celui de-al doilea produs, valoarea adaugata este de 1500-1000=500 u.m. Deci
P.I.B. = V.A.0 + V.A.1 = 1000 +500 = 1500, unde cu V.A. am notat valoarea adaugata. In concluzie, P.I.B. poate fi considerat ca fiind valoarea adaugata totala a tuturor agentilor economici dintr-o economie nationala. Daca la P.I.B. exprimat in preturile factorilor (P.I.B.PF) adaugam impozitele indirecte nete (IIN), obtinem produsul intern brut in preturile pietei (P.I.B.PP):
P.I.B.PP =P.I.B.PF +IIN

Alte referate despre: pib-indicator de rezultate macroeconomice, pib indicator de rezultate macroeconomice, indicatori de rezultate macroeconomice

Macroeconomie - Inflatia

Natura si evolutia inflatiei
Macroeconomie - Inflatia
Inflatia reprezinta un fenomen macroeconomic care consta intr-o crestere semnificativa si continua, permanenta a nivelului general al preturilor si o reducere a puterii de cumparare a banilor.
Fenomenul invers poarta denumirea de deflatie. Procesul inflationist a aparut cu mult ianinte ca stiinta economica sa fi existat. Fiind un fenomen monetar prezicerea naturii inflatiei se poate face in corelatie cu formele istorice ale monedei. Initial, inflatia s-a manifestat sub forma devalorizarii monedelor din metale pretioase – inflatie monetaro – baneasca. Inflatia banilor de hartie convertibili in aur a fost cea de-a doua forma istorica de inflatie. Prabusirea etalonului aur a creat premisele unei noi forme de inflatie – inflatia banilor de hartie neconvertibili in aur.

Alte referate despre: macroeconomie inflatia, referat macroeconomie inflatia, macroeconomie inflatia in romania

Indicatori macroeconomici

2.Principalii indicatori macroeconomice.
Principalii indicatori macroeconomici sunt:
1) produsul global brut (PGB);
2) produsul intern brut (P.I.B.);
3) produsul intern net (PIN);
4) produsul national brut (PNB);
5) produsul national net (PNN);
6) venitul national (VN).

Alte referate despre: indici macroeconomici, evolutia indicatorilor macroeconomici, indicatori macroeconomici in republica moldova

Macroeconomie

Majoritatea produselor moderne fabricate contin multe inputuri fabricate .Ex:un fabricant de automobile va avea sute de furnizori de componente.
Productia apare in trepte .Unele firme realizeaza productii utilizate ca inputuri de alte firme, iar aceste alte firme produc bunuri care sunt utilizate drept inputuri de alte firme.

Alte referate despre: macroeconomie, referate macroeconomie, referat macroeconomie

Introducere in analiza macroeconomica

In grafic dreapta Yt reprezinta traiectoria pe care ar trebui sa evoluieze PNB-ul real in cazul utilizarii integrale a factorilor de productie. Intr-o perioada scurta de timp au loc devieri de la cresterea economica uniforma inregistrindu-se fenomene de supraproductie si subproductie, perioade de expansiune si regres , de aceea asigurarea cresterii economice stabile impune necesitatea gestionarii fluctuatiilor ciclice.

Alte referate despre: analiza macroeconomica a somajului, analiza macroeconomica, introducere in analiza imaginii martine joly

Specificul politicilor macroeconomice in Republica Moldova

Din ansamblul metodelor si procedeelor folosite in stiinta economica, in cadrul cercetarii au fost utilizate urmatoarele:- abstractia stiintifica, in scopul sintetizarii si generalizarii principalelor concepte, principii, teorii si legi economice care determina obiectul cercetarii;-inductia si deductia, care se interconditioneaza si constituie componentele de baza ale procesului de cercetare economica stiintifica;-metoda analizei, comparatiei, analogiei si sintezei care au permis cercetarea esentei obiectului lucrarii si formularea unor concluzii care speram sa prezinte interes pentru stiinta economica;
Baza informationala o constituie publicatiile si datele statistice ale Bancii Nationale a Moldovei, Departamentului Statistica si Sociologie, Ministerului Finantelor, Ministerului Economiei si Comertului etc.

Alte referate despre: politica macroeconomica in republica moldova, somajul si politici antisomaj in republica moldova, politici antisomaj in republica moldova

Macroeconomie

In 2001 a inceput un proces de incetinire a cresterii economice, confirmat in perioada care a urmat. Caracteristica evolutiei economiei Frantei pentru anul 2002 este deteriorarea performantelor, reflectata in primul rand de o crestere a PIB estimata la numai 1,2%. S-a confirmat astfel procesul de incetinire a cresterii economice aparut in 2001 (2,1%, comparativ cu varful de 4,2% din 2000).

Alte referate despre: echilibrul macroeconomic, macroeconomie referat, macroeconomia

Probleme teoretice si conceptuale privind previziunile macroeconomice

Pornind de la ideea ca pe parcursul unei activitati viitoare se pot afla atat elementele previzibile (observate si caracteristicile determinate) cat si elementele aleatoare provocate de factorii naturali, conjuncturali, previziunile se pot situa intre certitudine si incertitudine.

Alte referate despre: probleme rezolvate la previziuni macroeconomice, probleme teoretice privind procedeele de echivalenta la panificatie, probleme teoretice privind procedeele de echivalenta

Istoria economiei romanesti

Descoperirile arheologice de pe întreg cuprinsul României atesta existenta aurului pe teritoriul patriei noastre cu 2.000.000 de ani î. Hr. Prima perioada a existentei omului este cuprinsa în epoca paleolitica care dureaza pîna la aproximativ 10.000 î. Hr. Aceasta etapa este caracterizata de procesul trecerii treptate de la simpla ocupare a teritoriului la locuirea lui, de încercari de amenajare si chiar de creare a unor adaposturi.

Alte referate despre: istoria economiei romanesti, referate istoria economiei romanesti, referat istoria economiei romanesti

Previziuni macroeconomice - carte

Previziuni macroeconomice - Rezultă de aici legătura directă, interdependenţa, condiţionarea reciprocă dintre activitatea previzională şi conducerea la nivel macroeconomic. Conducerea previzională este chemată să asigure desfăşurarea cu raţionalitate maximă a întregii activităţi umane contemporane.

Alte referate despre: previziuni macroeconomice, previziune macroeconomica, previziuni macroeconomice 2009
Referate afisate : 17
Medie note: 8.55 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles