Institutia presedentiei-seful de stat

Institutia Presedentiei - Seful de Stat

După revoluţia din decembrie 1989, prin Decretul – Lege nr. 2 din 27 decembrie privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Frontului Salvării Naţionale se creează funcţia de preşedinte al consiliului. Decretul – Lege încredinţează exercitarea atribuţiilor de şef de stat preşedintelui consiliului.Prin Decretul – Lege nr. 92/1990 privind alegerea parlamentului şi a Preşedintelui României, funcţia de şef de stat este încredinţată Preşedintelui României, ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Această soluţie este consacrată şi prin Constituţia actuală a României.

Institutia Presedentiei - Seful de Stat
3.Atribuţiile şefului de stat.I. Rolul şi atribuţiile şefului de stat în sistemele constituţionale din alte state.Una din problemele mereu discutate priveşte împuternicirile şefului de stat. În practică răspunsul depinde de foarte mulţi factori, precum structura, funcţiile şi raporturile dintre ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 23kb
Downloads: 23
Materia: Drept

Presedintele Romaniei

În activitatea sa,Preşedintele României emite nu numai acte juridice, politice,ci efectuează şi operaţiuni administrative sau fapte materiale: semneazǎ decrete,tratate internaţionale,pune sigiliul ş.a.

Pentru executarea de cǎtre Preşedintele României a prerogativelor care îi sunt stabilite prin Constituţie şi prin alte legi,se organizează şi funcţionează Administraţia Prezidenţialǎ care cuprinde serviciile publice aflate la dispoziţia Preşedintelui pentru îndeplinirea atribuţiilor sale.

Pentru faptele sǎvârşite în exercitarea funcţiei,Preşedintele României are atât o rǎspundere politică,cât şi una juridicǎ.

În temeiul art.84 alin..(2) raportat la art.72alin..(1) din Constituţia României,Preşedintele republicii se bucură de imunitate.
Acesta nu poate fi tras la rǎspundere pentru voturile(în CSAT,de exemplu) şi pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

Rǎspunderea juridicǎ a Preşedintelui poate fi atrasǎ ...

Alte referate despre: presedintele romaniei, presedintele romaniei referat, referat presedintele romaniei

Rolul si functiile statului

Ca atare, intr-un stat pentru cunoasterea vointei poporului, asigurarea manifestarii si institutionalizarea acesteia, se foloseste un anumit gen de activitati specifice ce tin de institutionalizarea Parlamentului-organul legiuitor-si activitatea legislativa a acestuia. In acest sens, putem spune ca activitatea legislativa este o functie a statului.

Alte referate despre: functiile statului, functiile statului contemporan, functiile statului in turism

Institutia juridica a casatoriei la musulmani

Islamul nu este "mahomedanism" pentru că în ochii musulmanilor,Mohammed este un om ca toţi oamenii,un om căruia i s-a încredinţat Mesajul şi care constituie,prin întreaga sa comportare,un exemplu de urmat pentru credincioşi.

Institutia juridica a casatoriei la musulmani.Analogia este posibilă între funcţia pe care o îndeplineşte Iisus Hristos pentru creştini şi funcţia pe care o îndeplineşte Coranul pentru musulmani,acesta fiind,din punctul lor de vedere,Cuvântul lui Dumnezeu devenit Scriptură.Iisus este prezent în textul coranic ca unul dintre profeţi,fiul Mariei,trimis pentru a continua Revelaţia pe care vine s-o desăvârşească Mohammed.

Adeptul religiei islamice este numit în arabă muslim,cuvânt care a circulat şi la noi în vechime,sub această formă.Cuvântul musulman este preluat din franceză şi reproduce aproximativ cuvântul persan care adugă la muslim desinenţa adjectivală an.

Alte referate despre: institutia juridica a casatoriei la musulmani, institutia juridica a casatoriei in islam, caracterele juridice ale casatoriei

Dreptul - institutie si concept

imperative – prescriu o conduită obligatorie, constînd fie dintr-o acţiune, fie dintr-o inacţiune. Normele imperative cuprind norme cu caracter onerativ sau prohibitiv.
dispozitive – care nu prescriu o conduită strict determinată, permiţînd subiectelor de drept să se orienteze după interesul lor.

Alte referate despre: drept international umanitar concept, referat drept institutia prefectului, dreptul natural in conceptia lui samuel pufendorf

Imprumuturile de stat si datoria publica

Opţiunea pentru un credit public intern sau extern reprezintă şi un act de decizie politică care influenţează valanţa de plăţi externe, inclusiv datoria publică internă şi/sau externă.
În doctrina de specialitate, dupăp cum se cunoaşte, nu există identitate între instrumentul extern şi datoria externă (aspecte ce pot fi urmărite şi în anexe).

Alte referate despre: imprumuturile de stat si datoria publica, imprumuturile de stat si datoria publica in romania, imprumuturi de stat si datoria publica

Luxemburg

În timpul celui de-al doilea razboi mondial, Luxemburg si-a abandonat politica de neutralitate, alaturându-se Aliatilor în lupta împotriva Germaniei. Guvernul sau, în exil la Londra, a format un mic grup de voluntari, care au participat la invazia Normandiei. A devenit un membru fondator al NATO si al ONU în 1946.

Alte referate despre: luxemburg referat, luxemburg, referat luxemburg

Seful Statului

Alături de Parlament, de Guvern si de instanţa judecătorească supremă, şeful statului ocupă un loc dintre cele mai importante în organizarea statală.In România, instituţia şefului statului a cunoscut reglementări diferite, în raport de schimbările intervenite în viaţa social-politîcă a ţării.

Alte referate despre: seful statului, institutia sefului statului, seful statului referat

Presedintele consiliului judetean

Din reglementarea legala a organizarii si functionarii institutiei presedintelui consiliului judetean rezulta si natura juridica a acesteia, respectiv presedintele este un organ executiv, unipersonal al consiliului judetean [1].

Alte referate despre: presedintele consiliului judetean, presedintele consiliului judetean referat, primarul si presedintele consiliului judetean

Efortul militar si economic al Romaniei in razboiul alaturi de Natiunile Unite

Într-o perioadă extrem de scurtă, forţele militare române au provocat inamicului pierderi cifrate la 61.500 de militari ucisi sau făcuţi prizonieri, între care 14 generali si 1.421 de ofiţeri, ceea ce echivalează cu 6 divizii de infanterie ale Wehrmacht-ului, sau cu 30% din media pierderilor lunare înregistrate de Germania în vara anului 1944 pe frontul de răsărit.

Seful Marelui Stat Major, generalul de corp de armată Ilie Steflea, care era pe front, asigurând conducerea Armatei 4, în zilele care au urmat insurecţiei, a avut o atitudine demnă si plină de răspundere. Într-un raport telegrafic din 24 august 1944, orele 02:58, al generalului Erich Hansen, se arată că nu poate executa ordinul lui Hitler de a lichida „puciul camarilei de la Curte”, deoarece „împotriva regelui si a noului guvern nu poate fi găsit niciun general pentru contra-guvern”.

Alte referate despre: caracteristicile economice militare politice ale razboiului rece, situatia economica a romaniei dupa razboiul mondial, efortul militarilor

Statul geto dac

Vrând sa capete independenta, Burebista s-a implicat si intre conflictul dintre Caesar si Pompeius (48-47 i.Hr.), aliindu-se cu Pompeius împotriva lui Caesar, si oferindu-i ajutor militar. Chiar daca Pompeius a primit ajutor militar din partea lui Burebista, acesta a fost înfrânt.

Alte referate despre: statul geto-dac, formarea statului geto-dac, statul geto dac

Imprumuturile de stat

Imprumuturile de stat
La aprecierea folosirii unui imprumut de stat trebuie avut in vedere scopul pentru care se emite, conditiile emisiunii lui, precum si consecintele asupra vietei social-economice, asupra producerii si repartitiei bunurilor si, in mod deosebit, efectele asupra categoriilor sociale ale caror venituri provin din munca.

Alte referate despre: imprumuturile de stat, imprumuturi de stat, imprumuturile de stat referat

Statele Unite ale Americii

2.Cascada Niagara separa lacurile Erie si Ontario: diferenta de nivel dintre acesta este de 60 de metri.

Alte referate despre: statele unite ale americii, constituirea statelor unite ale americii, declaratia de independenta a statelor unite ale americii

Statul medieval roman de la E si S de Carpati

Izvorul in care se afla prezentata batalia este CRONICA PICTATA DE LA VIENA. Basarab este mentionat in documente cu titlul de “mare voievod si domn”. De asemenea el ia sub autoritatea sa Dobrogea intr-o situatie de mari framantari politicie si militare, pe care o uneste cu Tara Romaneasca, dar urmasul sau o pierde, Dobrogea devenind pasalac..

Alte referate despre: formarea statului medieval transilvania, statul medieval si institutiile sale, formarea statului medieval moldova

State nationale si multinationale in sec XIX

Cele 7 puteri prezente la Paris (Franţa, Anglia, Rusia, Imperiul Otoman, Prusia, Regatul Sardiniei şi al Piemontului, Imperiul Habsburgic) au avut atitudini diferite, dictate de propriile interese: în favoarea unirii s-au pronunţat Franţa, Rusia, Prusia, Sardinia, Anglia, iar împotrivă s-au declarat Austria şi Turcia.

Alte referate despre: state nationale si multinationale al sec xix, state nationale si multinationale in sec xix legean electorala, state nationale si multinationale in sec xviii-xix

Statele Germane

Statele Germane.In Confederatia germana, actiunile revolutionare s-au desfasurat in mod diferit. In unele state ele au avut un caracter pasnic, in altele s-a ajuns la confruntari armate. Diferita a fost si participarea: fie actiuni numai ale burgheziei, fie revolutii burgheze dublate de revolte taraniste.Statele Germane

Alte referate despre: statele germane, formarea statului german, statele germane intre anii 1815 si 1847
Referate afisate : 16
Medie note: 8.15 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles