Interviu dinu lipatti

Dinu Lipatti

Se împlinesc acum, la început de decembrie, cinci decenii de la despărţirea de Dinu Lipatti. O boală nemiloasă în epocă l-a răpus la vârsta marilor împliniri, la 33 de ani. Cu doar câteva luni în urmă, la mijloc de septembrie, în cadrul Festivalului de la Besancon, în Franţa, Lipatti susţinea ultimul său recital. In program au figurat celebrele Valsuri de Frederic Chopin, doua Impromptu-uri de Franz Schubert, Sonata în la minor de Mozart, şi Bach , Partita în si bemol major. Inregistrarea magnetică a acestuia se constituie şi astăzi într-o moştenire preţioasă a pianisticii secolului nostru.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 152kb
Downloads: 3083
Materia: Muzica

Romantismul in muzica

- preludii (24 preludii, nr. 15, „Gustul apei” op. 28, „Preludiu în do diez minor” op 45)
- nocturne (2 nocturne în sol minor şi Sol major op. 37, 2 nocturne în Si major şi Mi major op. 62
- impromptu-uri („Impromptu în La bemol major” op. 29, „Impomptu în Fa diez major” op. 36)
- fantezii („Fantezia în fa minor” op 49)
- rondo-uri („Rondo în Re bemol major” op. 16)
- variaţiuni („Varaţiuni în Mi major pe o arie germană”)
- piese diverse („Bolero în Do major” op. 19, „Allegro de concert” în la bemol op. 46)

Felix Mendelssohn – Bartholdy

Alte referate despre: romantismul in muzica, romantismul in muzica referat, romantism in muzica

Muzica secolului XX

Curentul artistic al expresionismului a aparut in Germania la inceputul secolului XX si se caracterizeaza prin puternica tendinta a creatorilor de a exprima intr-un mod tensionat, spontan trairile interioare (durere, spaima, uimire), de cele mai multe ori exacerbate, cu accent pe subiectivitate si irational. Spiritul noncomformist si puternic contestatar ii defineste pe marii expresionisti.
Expresionismul muzical se manifesta in doua mari directii: una, cunoscuta drept Școala dodecafonica (sau Noua Școala Vieneza), reprezentata de Arnold Schonberg, Alban Berg, Anton Webern, cealalta reprezentata de Igor Stravinski in perioada rusa.

Alte referate despre: muzica secolului 20, muzica secolului xx, muzica secolului 19

Dinu Lipatti

Documente istorice atesta o parte a repertoriului interpretat de Dinu Lipatti, printre care 23 de concerte pentru pian si orchestra, de la Bach-Busoni in re minor pana la Concertul nr. 3 de Bartok. Se pare ca repeta zilnic cate doua concerte, dintre cele 16 "active". Primul concert interpretat de Lipatti a fost concertul de Grieg, la varsta de 16 ani, la 3 noiembrie 1933. El a inregistrat acest concert in 1947.

Alte referate despre: dinu lipatti, dinu lipatti referat, referat dinu lipatti

Dan Grigore

Lui Grigore, care a refuzat sistematic sa dea orice semn de sprijin public pentru Ceausescu, i s-a interzis sa calatoreasca si sa concerteze în strainatate - pericol de moarte profesionala pentru un pianist de statura lui - si a fost vînat si persecutat în tara lui, privat pîna si de un minim trai decent. Nu exista nici un privilegiu nomenclaturist pentru el." (Peter Roberts, Ambasador al Canadei la Bucuresti (1979-1983) - "Bout de Papier": Romania - and Ceausescu - Revisited, 1998)

Alte referate despre: dan grigore, o melodie de dan grigore, dan grigore studia

GENIUS

Genius, in Roman mythology, a protecting, or guardian, spirit. It was believed that every individual, family, and city had its own genius. The genius rec eived special worship as a household god because it was thought to bestow success and intellectual powers on its devotees. For this reason, the word came to designate a person with unusual intellectual powers. The genius of a woman was sometimes referred to as a juno. In art, the genius of a person was frequently depicted as a winged youth; the genius of a place, as a serpent.

Alte referate despre: genius, what is a genius, genius without education is like silver in the mine

Arhitectura, muzica si literatura

Ai sa spui ca este doar un vis frumos si ca nimeni n-a reusit sa construiasca socialismul pur. Aiurea. In fiecare tara exista deja insule de socialism pur, neintinat, in care fiecare din aceste conditii este indeplinita. Exista o inchisoare in orasul vostru? Daca da, du-te si uita-te la ea - si ai sa vezi o societate in care toti oamenii au mancare, au de lucru si in care hainele, locuinta si incalzirea sunt pe gratis.

Alte referate despre: arhitectura muzica si literatura, arhitectura muzica literatura, arhitectura muzica literatura in evul mediu

Totul despre management,CV,sfaturi pentru interviu

Totul despre management,CV,sfaturi pentru interviu
ATITUDINEA CONTEAZA!
Primul lucru pe care trebuie sa-l facifii sigur ca te prezinti la interviu cu o atitudine corespunzatoare. E normal sa fii emotionat inainte de un interviu, dar trebuie sa-ti schimbi modul de gandire referitor la acest lucru. Multi petrec ore in sir gandindu-se la toate lucrurile ce ar putea merge prost, iar apoi, ca rezultat, chiar gresesc la interviu.Gandeste-te la interviu precum la un joc. Aceasta este sansa ta de a-ti dovedi calitatile reale, mult mai convingator decat in CV!

Alte referate despre: sfaturi pentru interviu, sfaturi pt interviu, sfaturi pentru un interviu proiect managementul resurselor umane

Dinu Paturica

In capitolul I, dedicat lui Dinu Paturica, scriitorul inregistreaza in amanuntime trasaturile fizice care implica trasaturi morale: “scurt la statura, cu fata oachesa, ochi negri plini de viclenie, cu nas drept si cu varful cam ridicat in sus, ce indica ambitiunea si mandria grosolana.”

Alte referate despre: caracterizarea lui dinu paturica, caracterizare dinu paturica, caracterizarea lui dinu paturica din ciocoii vechi si noi

Ciocoii vechi si noi - caract Dinu Paturica

Romanul are un sfarsit moralizator, dovedind ca lumea aceasta are un sigur principiu: ‘dupa fapta si rasplata’. Dinu moare odata cu Andronache, iar cortegiile lor funerare se intalnesc pe drum, in momentul promovarii crediniosului Gheorghe, si amandoua trec prin fata pravaliei lui Chir Costea Chiorul care este pedepsit, fiind tintuit de urechi.

Alte referate despre: ciocoii vechi si noi caracterizare dinu paturica, ciocoii vechi si noi- personajul dinu paturica, ciocoii vechi si noi de dinu paturica

Ciocoii vechi si noi - caracterizare Dinu Paturica - tipul parvenitului in literatura romana

Nicolae Filimon, in lucrarea sa 'Ciocoii vechi si noi' descrie situatia socio-financiara a celor 2 principate romane in timpul domniilor fanariote. Regim politic impus, caruia apoi I-a urmat perioada Regulamentara, fanariotismul a secat tara de resurse si I-a exilat sau I-a omorat pe marii patrioti, promovandu-I pe tradatori si implicit pe parveniti. Coruptia, falsul patriotism, mimarea unei ascendente nobile, favoritismul, imbogatirea prin frauda si spolierea celor saraci, imoralitatea, si politicianismul I-au oferit prozatorului o variata colectie de vicii omenesti.

Alte referate despre: ciocoii vechi si noi caracterizarea dinu paturica, ciocoii vechi si noi rezumat dinu paturica partea 1, rezumat ciocoii vechi si noi capitolul dinu paturica

Interviu cu George Emil Palade

Viitorul aparţine ştiinţei multinaţionale
Interviu cu George Emil Palade

Abordaţi temele de cercetare folosind tehnologii convergente
- Domnule profesor, dacă ar fi să priviţi înapoi la cele şase decenii de activitate ştiinţifică, ce sfaturi aţi avea pentru tinerii cercetători?
- Le-aş spune să aleagă teme de cercetare cu semnificaţie deosebită. Probleme care să deschidă noi perspective şi noi căi de abordare ale fenomenelor analizate. Să gândească întotdeauna pe termen lung şi să nu meargă pe căi înfundate.
- Cum pot fi alese problemele cu semnificaţie deosebită?
- De departe, această decizie este cea mai importantă din cariera unui om de ştiinţă. Ar trebui să alegeţi, aşadar, teme de cercetare ale căror soluţii să conducă la noi teme de cercetare – evitând astfel “căile înfundate”.
- Cum pot fi abordate asemenea ...

Alte referate despre: interviu cu george emil palade, george emil palade, george emil palade referat

Interviu pe baricada

-Pai cu USL, pregatit a face dreptate.
-Dreptate cui? Baronilor proprii? Ar insemna sa schimbam actualul roi cu muste infometate.
-Solutii intrezarite?

Alte referate despre: al doilea interviu, interviu, interviu cu doamna zoe cantacuzino

Un interviu cu Al Bielek

Arata chiar transmisia originala! Imaginile au fost transmise de camera TV aflata la bordul navei Explorer sn timp ce aceasta ateriza pe Marte. Acolo s-au gasit multe artefacte. Exista numeroase orase complet distruse, ramasite de la civilizatia precedenta. Si desigur faimosul Sfinx si Piramidele de pe Marte despre care dr. Richard Hoagland povesteste in conferintele sale. Exista doua casete video plus o carte despre acest subiect.

Alte referate despre: interviu cu titu maiorescu, intrebari si raspunsuri la interviu, interviu psihologic

Scrisoare de dragoste de Mihail Drumes

Prima carte a romanului contine 7 capitole, a doua carte 11 capitole , in final cea de-a treia carte: 6 capitole. Subcapitolele au titluri la fel de sugestive, daca le urmarim, putem sa ne imaginam evolutia pe actiuni si personajele.Personajele principale sunt:Dinu Gherghel, Anda Bradeanu, Fam.Apelevianu,Bob Geamanu;Prima carte; Povestirea curge firesc, este un fel de jurnal in oglinda, cei doi protagonisti isi destainuie gandurile si sentimentele fie prin intermediul scrisorilor catre o terta persoana, fie in propriul jurnal. Anda si Dinu se intalnesc in tren, discuta, fara a avea curajul sa-si dezvaluie identitatea.

Alte referate despre: referat scrisoare de dragoste de mihail drumes, o scrisoare de dragoste de mihail drumes rezumat, scrisoare de dragoste de mihail drumes rezumat

Viata la tara rezumat pe capitole

a doua zi de dimineata , toata lumea fericita, pornise cu trasturile, inghesuti, spre gara. Berla , jidanul de la han si Tanase Scatiul se alaturara si ei grupului ce-l astepta acum cu nerabdare pe Matei. Numai Sasha ramase acasa ca sa-i tina de urat conaei Diamandula.In sfarsit, soeste si trenul zgomotos. Damian ( Matei ) imbratiseaja pe toata lumea in ecoul hohotelor de ras si se suie toata lumea in trasuri, pornind spre casa.

Alte referate despre: viata la tara-povestire pe capitole, viata la tara rezumat pe capitole, viata la tara-rezumat pe capitole

Romanul adolescentului miop

Cand scria nu avea nevoie de inspiratie,isi scria propria viata asa cum o cunostea.Cand era fericit sau trist,scria in “Jurnal”,despre viata adolescentului neinteles de ceilalti,potolindu-i setea de razbunare. Cand s-a apucat sa scrie “romanul adolescentului miop”,s-a gandit ca personajul principal sa fie chiar el.

Alte referate despre: romanul adolescentului miop rezumat, romanul adolescentului miop, romanul adolescentului miop rezumat pe capitole
Referate afisate : 17
Medie note: 8.40 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles