Intrarea romaniei in spatiul schengen

Spatiul Schengen

La baza spatiului Schengen si a cooperarii sta Acordul Schengen din 1985. Spatiul Schengen reprezinta un teritoriu in care este garantata libera circulatie a persoanelor. Statele semnatare ale acordului au desfiintat toate frontierele interne, in locul acestora existand o singura frontiera externa. Aici se aplica reguli si proceduri comune cu privire la vizele pentru sederi scurte, cererile de azil si controalele de frontiera. Simultan, pentru a garanta securitatea in spatiul Schengen, s-au intensificat cooperarea si coordonarea dintre serviciile politienesti si autoritatile judiciare.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 21kb
Downloads: 6
Materia: Stiinte Politice

Politica Uniuni Europene

Competentele UE
In conformitete cu tratatul de la Lisabona, delimitarea competenteor UE se bazeaza pe principiul atribuirii.Utilizarea competentelor Uniunii este condusa de principiile subsidiaritatii si proportionalitatii:

UE actioneaza in limitele competentelor conferite de statele membre prin tratate conform unor principii:
- conform principiului atribuirii, UE actioneaza in limitele competentelor conferite ei de catre statele membre prin tratate pentru atingerea obiectivelor stabilite;

Alte referate despre: politicile uniunii europene, politicile uniunii europene referat, politica uniunii europene

Politica

Incepand cu secolul 17 se face trecerea de la conceptia aristotelica a
societatii organice si rationale, in care individul se subordoneaza
cetatii, la o conceptie in care accentul se pune pe individ si
raporturile lui cu societatea. Astfel, societatea nu mai este
conceputa ca un mediu legiuitor, ci consecinta unui acord intre
indivizi, ceea ce ridica problema limitarii si legitimitatii puterii
statului asupra individului.

Alte referate despre: politici publice, politica de promovare, politica de pret

Politica regionala a UE

În 1962 a fost înfiinţat Fondul European pentru Orientare şi Garantare Agricolă (FEOGA), în scopul finanţării politicii agricole comune şi pentru sprijinirea dezvoltării regiunilor rurale şi îmbunătăţirea structurilor agricole.

Alte referate despre: politica regionala, politica regionala a uniunii europene, politici regionale

Politica Uniunii Europene

Competentele UE
In conformitete cu tratatul de la Lisabona, delimitarea competenteor UE se bazeaza pe principiul atribuirii. Utilizarea competentelor Uniunii este condusa de principiile subsidiaritatii si proportionalitatii:

UE actioneaza in limitele competentelor conferite de statele membre prin tratate conform unor principii:
- conform principiului atribuirii, UE actioneaza in limitele competentelor conferite ei de catre statele membre prin tratate pentru atingerea obiectivelor stabilite;
-conform principiului subsidiaritatii , in domeniile care nu se incadreaza in competenta sa exclusiva, Uniunea actioneaza numai daca si in masura in care obiectivele actiunii vizate nu pot fi suficient realizate de catre statele membre, la nivel central, regional sau local, dar se pot realiza mai bine la nivelul UE.
-conform principiului proportionalitatii, continutul si forma actiunii
Uniunii nu depasesc ceea ce este necesar pentru atingera obiectivelor UE stabilite prin tratate.
...

Alte referate despre: politica uniunii europene in domeniul concurentei, politica uniunii europene in domeniul transporturilor, impactul politicilor uniunii europene asupra mediului de afaceri

Integrarea Romaniei in structurile economice

Realizarea reformei si dezvoltarea Romaniei pe principiile economiei de piata impun, printre altele, o larga deschidere in economia mondiala. Relatiile economice externe ale tarii noastre se circumscriu prioritar in spatiul geopolitic european in care ne situam. Cea mai mare parte a comertului exterior se realizeaza cu tari din aceasta parte a lumii , dar se dezvolta desigur, si relatiile economice cu celelalte state.

Alte referate despre: integrarea romaniei in structurile economice europene, integrarea romaniei in structurile economice, referate integrarea romaniei in structurile economice europene

Legitimatia de maghiar

Proiectul de "statut al maghiarilor de pretutindeni", dezbatut de
Parlamentul de la Budapesta, face în Romania valuri uriase. La o
lectura sumara, proiectul îsi propune sa acorde o serie de "facilitati
educationale si culturale", dar si materiale, maghiarilor din statele
vecine Ungariei. Sunt vizate în mod special România (cu o minoritate
de doua milioane de maghiari), Slovacia (cu peste sapte sute de mii de
unguri) si Iugoslavia. Prin proiect, se sustine în cercuri interesate,
nu se va schimba "conditia" minoritarilor maghiari din statele
limitrofe Ungariei, dar acestia vor primi drepturi speciale în materie
de munca, educatie si asistenta medicala pe teritoriul tarii-mama.
Maghiarii din vecinatatea Ungariei vor putea astfel nu numai sa îsi
mentina identitatea nationala, dar si sa se înfrupte din beneficiile
dezvoltarii economice a acesteia, dezvoltare stimulata de admiterea în
NATO si UE. Conditia este ca ei sa dispuna de "legitimatia de ...

Alte referate despre: legitimatia de maghiar, legitimatie maghiara, maghiara

Spatiul public contemporan, tipurile de putere

Nu trăim în interiorul unui vid care s-ar colora cu diferite umbre şi lumini, trăim înauntrul unui ansamblu de relaţii care definesc amplasamente ireductibile unele la altele şi absolut nesuperpozabile.

Alte referate despre: spatiul public contemporan, spatiul public, autoritatea in spatiul public

Bariere la intrarea pe piata

Referat despre Bariere la intrarea pe piata
Barierele de intrare pe piata economica fac ca micii intreprinzatori sa fie descurajati in efortul lor de a combate monopolul, un demers ce ii ofera cumparatorului posibilitatea sa aleaga. Alfred Marshall a fost acela care a adus pe prim plan, în legătură cu monopolul, două aspecte importante. În primul rând, a constat că preţul stabilit de monopolul industrial modern Este mai ridicat iar cantitatea produsă este mai scăzută decât în cazul când acelaşi produs ar fi fabricat în condiţiile concurenţei liberal. În al doilea rând, Marshall a subliniat că preţul de monopol diferă ca sens de preţul de concurenţă. În condiţiile concurenţei perfecte firmele producătoare sunt obligate să accepte preţurile impuse de piaţă. În condiţiile de monopol firma producătoare (monopolistă) este aceea care impune preţul de vânzare pe piaţă, de regulă, mai mare, după propriul său interes de profit şi strategic.

Alte referate despre: bariere de intrare pe piata, bariere la intrarea pe piata, bariere de intrare pe piata ciocolatei

Romanizarea spatiului daco - moesic

Cele 60 de onomastici traco-getice din inscripţiile existente în Dacia romană arată că majoritatea populaţiei provinciei, autohtonii daco-geţi au continuat să trăiască la ţară, fără a renunţa la tradiţionalismul lor rural şi fără a prelua integral obiceiurile romane (ridicarea de altare şi monumente funerare, care să poarte inscripţii).

Alte referate despre: romanizarea spatiului daco-moesic, romanizarea spatiului daco moesic, romanizare spatiului daco-moesic

Curiozitati despre spatiul cosmic

"Curiozitati despre spatiul cosmic"
*Nu exista aer in spatiul cosmic.Pe masura ce Pamantul ramane in urma ta,stratul de aer din ce in ce mai subtire.In momentul in care ajungi in spatiul cosmic –la o inaltime de 400 km-aerul a disparut cu totul.Spatiul cosmic e un vid.Fragmentele zburatoare pot sa ucida un astronaut neprotejat-daca pana atunci a scapat de caldura excesiva,frig sau radiatii.Este primejdios sa fii acolo sus!

Alte referate despre: curiozitati despre spatiul cosmic download, curiozitati despre spatiul cosmic, referate curiozitati despre spatiul cosmic

Spatiul privat

2.acest termen, > , se refera la lume in ansamblu, in masura in care ne este comuna tuturor, legandu-se in special de artificiul uman, de produsul mainilor omenesti, precum si de treburile care se desfasoara in mijlocul celor ce locuiesc impreuna lumea facuta-de-om.

Prin urmare spatiul public se reduce la doua lucruri de o importanta vitala, fara de care nu s-ar putea numi public, si anume : existenta realitati spatiului si lumea ca ansamblu ce poate percepe existenta realitati.

Realitatea ne face sa constientizam prezenta noastra intr-un anumit loc, intr-un anumit timp si intr-un anumit spatiu, ne face posibila existenta noastra ca fiinte. Lumea, pe de alta parte, ne ajuta sa identificam locul nostru in acest spatiu si ne stange pe toti la un loc.

In acest spatiu ne putem prezenta , de obicei, lucrurile cele mai " stralucitoare" , cele mai marete, de care putem fi mandri, iar ceilalti ne recunosc meritele si se bucura alaturi de noi. Dar, exista lucruri pe care nu le ...

Alte referate despre: autoritatea in spatiul privat si in spatiul public, autoritatea in spatiul privat, autoritatea in spatiul public si in spatiul privat

Conceptul spatiului - mana ca intermediar

Mai intai, spatialitatea Dasein-ului este delimitata de o maniera de a fi in spatiu pe care o numim interioritate: o fiintare intinsa este inglobata de limitele unei alte fiintari. Dar refuzul unei astfel de situari in spatiu nu trebuie sa excluda orice spatialitate a Dasein-ului: el este, ca si lumea, spatial, insa ambianta lumii ambiante si spatialitatea specifica fiintarii intalnite in aceasta lume inconjuratoare sunt fundate pe mundaneitatea lumii si nu invers, lumea care ar fi ea simplu-prezenta (vorhanden) in spatiu.

Alte referate despre: conceptul spatiului geografic, conceptia spatiului urban, conceptul spatiul vital

Popoare si spatii istorice

Statul se intinde de la Carpatii Nordici la Muntii Balcani si de la Morava si Dunarea Mijlocie pana la Marea Neagra si Bug. Burebista incearca sa sprijine pe Pompei contra lui Cezar, iar dupa victoria ultimului conflictul e amanat de asasinarea celor doi lideri in 44 i.Hr. Statul se destrama si se mentine doar in Transilvania sub conducerea lui Deceneu, Comosicus, Coryllus, Scorillo, Duras-Diurpaneus si este refacut sub Decebal(87-106).

Alte referate despre: popoare si spatii istorice, popoare si spatii istorice referat, popoare si spatii istorice clasa a 9a semestru 1

Amenajari baze sportive - Amenajarea unui teren de fotbal in interiorul spatiului

Caile de circulatie se refera la faptul ca asezarea terenului se va face in asa fel incat terenul sa nu fie amplasat peste ososea, cale ferata, lini de tramvai,etc., ci va trebui amplasat langa scoala pentru a evita orice evenimente neplacute care s-ar putea ivi din cauza deplasarii elevilorde la orele de curs la terenul de educatie fizica.

Se va cauta ca in spatiul ales sa putem realiza ceea ce vrem sa obtinem si anume sa putem obtine dimensiunile unui teren cat mai aproape de reglementarile in vigoare, deoarece un teren de fotbal nu se reduce doar la spatiul de joc ci si la cel din afara lui destinat jucatorilor de rezerva, antrenorilor, celor doua echipe.

Deasemeni se va avea in vedere daca se poate si o eventuala posibilitate de dezvoltare a bazei in cazul in care spatiul permite ori se va cauta dezvoltarea conditiilor de joc, de igiena, de antrenament sau de participare la anumite competitii.

Orientarea terenului se va face in functie de modul in care se va ...

Alte referate despre: amenajari baze sportive, amenajarea unui teren de fotbal, curs amenajari baze sportive

Atestat - Elaborarea planului activitatilor zilnice din spatiile de productie si servire

Elaborarea planului activitatilor zilnice din spatiile de productie si servire. Aprovizionarea cu produse alimentare a unitatilor de alimentatie constituie un proces complex , fundamentat pe cunoasterea nevoielor de consum a unitatilor pe baza careia se planifica, se organizeaza, se contracteaza si se asigura fondul de marfuri corespunzator structurii sortimentale specifice fiecarei unitati, in functie de profil.Elaborarea planului activitatilor zilnice din spatiile de productie si servire

Alte referate despre: elaborarea planului activitatile zilnice intr un restaurant tip, activitatile zilnice din spatiile de productie bucatarie, atestat elaborarea planului de activitate

Amenajarea spatiilor de patiserie-cofetarie

Spatii pt primirea si servirea clientilor au o importanta deosebita deoarece creaza prima impresie clientului asupra unitatii respective.Holul sau intrarea indeplineste e fct:asigura intrarea si iesirea clientilor.rnrnConstituie locul de intalnire sau de asteptare pt clienti.rnAccesul intr-o unit poate fi direct din strada sau din holul structurii de cazare turistica in cazul unit de alim din incinta acestora.

Alte referate despre: amenajarea spatiilor de productie cofetarie si patiserie, amenajarea spatiilor de produsede cofetarie si patiserie, amenajarea spatiilor de productie culinara si de patiserie cofetarie
Referate afisate : 17
Medie note: 8.42 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles