Introducere in anatomia fiziologia si igiena omului

Obiectul anatomiei, fiziologiei si igienei umane

Are o greutate de 1400g Creierul mare -este alcatuit din doua emisfere cerebrale separate printr-un sant la baza caruia se afla o punte de substanta alba;-pe suprafata creierului se observa niste santuri:-superficiale numite circumvolutii;-santuri adanci ce impart creierul in lobi:frontal,temporal,parietal,occipital;-in sectiune prin creierul mare se observa:-substanta cenusie la exterior formand scoarta cerebrala; -si la interior substanta cenusie sub forma de nuclei;
-substanta alba la interior si printer nuclei de substanta cenusie.
Creierul mic(Cerebelul)Creierul mic este alcatuit di doua emisfere cerebeloase unite la baza printr-o punte de substanta alba numita In sectiune se observa:-substanta cenusie la exterior(scoarta cerebeloasa),la interior sub forma de nuclei;-substanta alba la interior.

Trunchiul cerebral Este alcatuit din:bulb rahidian,punte,mesencefal.
In sectiune prin trunchi se observa substanta cenusie ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 27kb
Downloads: 0
Materia: Biologie

Inima - anatomie si fiziologie

Ventriculul stang primeste in diastola sangele care vine din atriul stang, iar in sistola il evacueaza in artera aorta prin orificiul aortic, prevazut cu trei valve de aspect semilunar (valvula sigmoida aortica). Orificiul mitral si cel aortic constituie sediul de electie al cardiopatiilor reuma-tismale (stenoza mitrala si insuficienta aortica).

Inima dreapta este alcatuita din atriul si ventriculul drept, separate prin orificiul atrioventricular drept. Atriul drept primeste sange venos din marea circulatie prin orificiile venei cave superioare si al venei cave inferioare. Orificiul atrioventricular drept sau orificiul tricuspid este prevazut cu trei valve, care inchid orificiul in sistola si il deschid in diastola.

Alte referate despre: inima anatomie si fiziologie, inima anatomia si fiziologia, inima anatomie si fiziologie poze

Originea si evolutia vertebratelor

Vertebratele sunt cordate inzestrate cu o miscare activa, care a avut ca urmare dezvoltarea organelor de miscare si a scheletului, a organelor de simt si a sistemului nervos. De asemenea hranirea activa a contribuit la dezvoltarea aparatului bucal. Ca urmare a acestor adaptari vertebratele ating cele mai mari dimensiuni si cea mai mare longevitate dintre animale.

Alte referate despre: originea si evolutia vertebratelor, originea si evolutia limbii romane, originea si evolutia lb romane

Influenta omului asupra mediului inconjurator

Poluarea este una din aceste cai. Poluarea reprezinta patrunderea in mediul natural a unor poluanti naturali,dar mai ales artificiali rezultati din activitatea umana,indeosebi din industrie,agricultura,transporturi,care reprezinta deseuri ale activitatii umane.

Alte referate despre: influenta omului asupra mediului inconjurator, influenta omului asupra mediului inconjurator in limba engleza, influenta omului asupra mediului inconjurator referat

Notiuni de anatomie

Laringele este organul vorbirii, este format din mai multe cartilaje mobile, cel mai mare fiind asezat in fata ca o proeminenta avand forma unei carti deschise, cunoscuta si sub denumirea de "Marul lui Adam". In laringe se gasesc si doua perechi de cute (pliuri) numite corzi vocale, cele situate inferior au rolul in producerea sunetelor. Traheea continua laringele, este situata in fata esofagului. Se ramifica la partea sa inferioara in doua ramuri care se numesc bronhii principale.

Alte referate despre: anatomia inimii, anatomia si fiziologia omului, anatomie

Ficatul - anatomie

II. Structura ficatului
  Ficatul uman este un organ de textura poroasa, fin, de culoare rosu-inchis maro. Este localizat in hipocondrul drept, sub cupola diafragmatica — o foita de tesut muscular ce separa plamanii de organele abdominale. Carcasa caritilaginoasa a coastelor acopera ficatul, protejandu-l de leziuni. La un adult sanatos, ficatul cantareste in jur de 1.5 kg si masoara cca 15 cm. In ciuda multelor functii complexe pe care le indeplineste, ficatul este relativ simplu in structura. Este compus din 2 lobi inegali, stang si drept. Lobul drept fiind de cca 6 ori mai mare si prezinta atasati 2 lobi mai mici numiti: lobul cuadrat si caudat.

Alte referate despre: ficatul anatomie, ficat anatomie, ficatul-anatomie

Igiena si sanatatea

Igiena reprezinta stiinta sau ramura stiintelor medicale care se ocupa cu pastrarea si promovarea sanatatii. Sanatatea recunoaste mai multe definitii dar poate cea mai buna este cea a Organizatiei Mondiale a Sanatatii(O.M.S.) care afirma ca Sanatatea este integritatea fizica, psihica si sociala a individualului si colectivitatilor.

Alte referate despre: igiena si sanatatea, igiena si sanatate, igiena si sanatatea sistemului nervos

Substante de contrast iodate

In ultimii 70 de ani Medicina a inregistrat progresele cele mai mari
din toata istoria ei milenara anterioara. Nasterea si dezvoltarea
radiologiei, ultramicroscopiei, electroforezei, vitaminologiei sunt
doar cateva exemple de progrese obtinute.

Alte referate despre: substante de contrast iodate, substante de contrast iodate orale, substante de contrast iodate folosite denumirea lor

Malformatiile congenitale

La om, multă vreme, malformaţiile congenitale au fost considerate drept minuni ale naturii sau greşeli ale femeii în cursul gestaţiei. De exemplu, în a 2 a decadă a secolului al XVII lea, genovezul Lazarus Colloredo, un toracopag parazit , care a trăit mai mulţi ani, a fost purtat prin Europa spre a fi văzută o asemenea minune. (IMAGINE). Tot în secolul al XVII lea, odată cu dezvoltarea embriologiei, F. K. Wolff, aşază teratologia pe bazele moderne ale dezvoltării embrionare, iar Réaumur efectuează primele experienţe, privind influenţa unor factori fizici în teratogeneză.

Alte referate despre: malformatii congenitale, malformatiile congenitale, malformati congenitale

Introducere in studiul chimiei

Introducere in studiul chimiei
Amestecul: este rezultatul unei operatii fizice de punere in comun a doua sau mai multe substante, intre care nu au loc fenomene chimice.
Reactiile chimice: sunt fenomenele chimice de transformare a unor substante in altele, cu proprietati noi. Combinatiile chimice: sunt substante cu proprietati noi, care rezulta in urma unirii a doua sau mai multe substante chimice.

Alte referate despre: introducere in studiul chimiei organice, introducere in studiul limbii latine, introducere in studiul chimiei

Introducere in studiul chimiei

Materie.Corp.Substanta.Material
1. Materie
Materia este lumea inconjuratoare si prezinta urmatoarele proprietati:
- ocupa un loc in spatiu
- prazinta masa proprie
- se gaseste in continua miscare si transformare
- apare sub diferite forme
- nu dispare si nu se creaza

Alte referate despre: introducere in studiul dreptului, referat introducere in studiul chimiei organice, introducere in studii europene

Introducere in genetica - Legitatile de baza

Fiecare celula vine din diviziunea unei cellule preexistente. Toate celulele care constituie un om , de exemplu, deriva dintr-o succesiune de diviziuni a unei singure celule, care se formeaza din uniunea unui ovul si a unui sau mai multor spermatozoizi. In acest process numit mitoza o noua celula ia nastere cu un numar identic de cromozomi cu celula mama. In diviziunea mitotica fiecare cromozom se divide in doua parti egale si fiecare parte se duce spre capatul celulei. Astfel celulele nou formate vor fi identice cu celula mama. Fiecare celula nou formata are aceeasi suprafata de material genetic ca cea din care a luat nastere. Organismele formate dintr-o singura celula si chiar si unele organisme pluricelulare se reproduc prin mitoză; este deasemenea procesul prin care organismele complexe cresc si isi schimba tesuturile uzate.

Alte referate despre: introducere in genetica, legitatile pe baza ereditatii, introducerea unui vector intr-o baza

Ce este omul

Uneori, purtati de val, chiar avem impresia ca am reusit sa cunoastem un om intru totul. Dar nu o data am avut surpriza, ca la un moment dat, sa descoperim ca nu e asa, ca printr-un singur gest facut de persoana in cauza ne putem da seama ca acea cunoastere de care eram absolut siguri nu e decat o iluzie. Aceasta se intampla pentru ca oamenii sunt extrem de direfiti si pe langa aceasta ei sunt si foarte schimbatori. Sa ne gandim numai la starile pe care le putem avea intr-o singura ora, nu mai mult.

Alte referate despre: ce este omul, stilul este omul insusi, ce este omul filosofie

HACCP si calitatea igienica a produselor alimentare

Principiile HACCP pot fi aplicate tuturor sectoarelor producatoare de alimente si bauturi, distributiei si serviciilor din alimentatia publica, atat pentru produsele deja existente cat si pentru produsele noi.HACCP se bazeaza in primul rand pe un sistem de actiuni preventive, in acest sistem fiind incluse aprovizionarea, receptia, depozitarea, productia si livrarea.

Alte referate despre: calitatea igienica a produselor alimentare, eseuri despre haccp si calitate igienica a alimentelor, norme de igiena a produselor alimentare

Igiena personala

Referat despre Igiena personala
Igiena este o modalitate simpla si eficienta de a ramane sanatosi si de a fi o prezenta placuta pentru cei din jurul nostru. Igiena personala inseamna un set de reguli simple si usor de respectat. Care sunt regulile igienico-sanitare pe care trebuie sa le respectam?

Alte referate despre: igiena personala, igiena personala referat, produsele chimice de uz casnic si de igiena personala

Crearea omului dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu

Creştinismul acorda omului o valoare cu totul deosebită. După doctrina crestină omul este incheierea şi incoronarea creaţiei. Este punctul cosmic, singurul punct în care cerul şi pamântul, veşnicia şi vremelnicia se întretaie, unindu-se; întrucât omul aparţine în acelaşi timp şi lumii spirituale şi lumii materiale, lumi pe care le uneşte prin dohotomismul naturii sale, el fiind prin aceasta o lume mică (microcosmos), coroană a lumii celei mari cum ne spune Mărurisirea Ortodoxă:

Alte referate despre: crearea omului dupa chipul si asemanarea lui dumnezeu, creare omului dupa chipul si asemanarea lui dumnezeu, referat crearea omului dupa chipul si asemanarea lui dumnezeu

Omul actual

Reluind citeva din caracterele analizate mai sus, este necesar de precizat ca omul devenind ca tip de hrana, omnivor si-a largit cu cea mai mare suplete regimul alimentar.

Alte referate despre: omul actual, omul actual si locul de munca, tehnologia si omul actual

Speta comentata Curtea Europeana a drepturilor omului

A.Asupra încălcări a articolului 6(1) din Convenţie
Dreptul la un proces echitabil consacrat de Convenţie nu presupune ca orice litigiu sa intre sub competenţa Curţii, ci doar a contestaţilor cu privire la exercitarea unor drepturi si obligaţii cu caracter civil. Întrucât în ochii Curţii, pentru calificarea unei drept ca fiind civil singurul lucru care contează este ca acesta să aibă un caracter civil în dreptul intern sau să aibă un caracter patrimonial , condiţiile fiind acestea îndeplinite art. 6(1) este aplicabil.

Alte referate despre: curtea europeana a drepturilor omului, curtea europeana a drepturilor omului referat, referat curtea europeana a drepturilor omului
Referate afisate : 18
Medie note: 8.00 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles