Ionel teodoreanu la medeleni vol 1 rezumat

Ionel Teodoreanu

Mama scriitorului, Sofia Teodoreanu era fiica lui Gavril Muzicescu, compozitor cunoscut "director al Conservatorului si conducatorului corului metropolitan" dupa cum ne spune insusi scriitorul in "Masa umbrelor".

Ionel Teodoreanu, mijlociul dintre ce trei baieti ai familiei Teodoreanu, a avut parte de o copilarie fericita, lipsita de griji, asa cum ne-o va marturisi in numeroasele sale scrieri. In primele sase clase de liceu este elev la Liceul internat "C. Negruzzi", apoi la "Liceul National" din Iasi.

Dubla cariera desfasurata de Ionel Teodoreanu, aceea de scriitor si avocat, este incununata de succese: ca avocat cu procese rasunatoare, pe care le va castiga stralucind la bara, iar pe plan literar cu carti care vor cunoaste neobisnuit de repede adeziunea si aplauzele publicului cititor.Incepand din 1923- cand ii apare primul volum, "Ulita copilariei" si pana in 1958- aproape in fiecare an, Ionel Teodoreanu scrie cate o carte sau chiar cate doua. Intre 1925- 1927 apar ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 10kb
Downloads: 1956
Materia: Romana

Ionel Teodoreanu - bibliografie

Autorul “Uliţei copilăriei” şi al “Medelenilor” s-a născut la 6 ianuarie 1897, la Iaşi, dintr-o familie de intelectuali. Tatăl scriitorului, Osvald Teodoreanu, era avocat. Bunicul scriitorului dinspre tată, a cărui siluetă de fum, argintie şi blajină este evocată cu atâta duioşie în cartea “În casa bunicilor” era de prin părţile Brusturoasei, din neam de răzeşi, având la bătrâneţe, după cum notează nepotul scriitor, nostalgia brazilor de prin munţii de unde coborâse.

Alte referate despre: la medeleni-ionel teodoreanu rezumat, in casa bunicilor-ionel teodoreanu, ionel teodoreanu in casa bunicilor rezumat

Limba romana contemporana

Dupa cum am mentionat, o singura marca poate aparea la mai multe relatii
sintactice. De exemplu, flexiunea poate sa apara in cadrul relatiei de
interdependenta (copilul citeste, copiii citesc) si in cadrul relatiei de dependenta(Esti nepoata mamei mele, cumpar cadouri copiilor etc.).

Alte referate despre: migratii in lumea contemporana, lumea contemporana, epoca contemporana

Consideratii asupra etimologiei neologismelor din limba romana

El parca se varsa intr-o mare sau ocean ce-si duce valurile intr-o amintire din trecut. Ne amintim de acele clipe fericite cind am obtinut cu atata ravna sa scriem cu alfabet latin. Ne-am bucurat ca vom pastra limba noastra ca pe un fagure de miere. Uitam ori poate nu constientizam ce a zis marele nostru poet national si universal Mihai Eminescu ,,Noi nu suntem stapanii limbii, ci limba e stapana noastra. Sa pastram cu demnitate si sa luptam, ca avem o limba pe care ne-au lasat-o ca un margaritar scriitorii si stramosii nostri"

Procesele de integrare europeana privesc atat structura, cat si suprastructura societatii, referindu-se nu numai la baza economica, ci si la cea sociala, politico-juridica, stiintifica, tehnica, avandu-si fiecare specificul si diverse forme de manifestare.

Mijloacele de comunicare si exprimare a gandurilor, sentimentelor ...

Alte referate despre: consideratii asupra rolului memoriei in invatare, consideratii asupra rolului memoriei de invatare, consideratii asupra rolului memorie in invatare

Portofoliu la limba romana clasa a 5-a

In grija preotului si a baditei Vasile, s-a construit la poarta bisericii, o chilie, unde vor invata copiii satului. Preotul cu badita Vasile au mers din casa in casa si au sfatuit pe oameni sa dea copiii la scoala. In zilele urmatoare, s-au adunat la scoala o multime de copii, printer care si Nica, un baiat prizarit, rusinos si fricos si de umbra sa. Cea dintai scolarita a fost fiica preotului, Smarandita, o copila foarte inteligenta, care-i intrecea mai pe toti baietii si la invatatura dar si la “nebunii”.
Parintele adusese-n dar de scoala noua, doua obiecte foarte importante: “Calul Balan” si biciul botezat “Sf. Nicolai”, dupa hramul bisericii. Copiii s-au inspaimantat cand au aflat ca darurile primate, vor fi folosite la pedepsirea celora care vor comite greseli, dar si in ceea ce priveste invatatura si comportamentul.

Alte referate despre: portofoliu la limba romana clasa 5-a, portofoliu la matematica 2008 clasa 6, portofoliu la limba romana clasa a 6-a

La Medeleni

Dupa parerea mea acesta este unul din cele mai relizate romane. In el
sunt cuprinsi ani din viata lui Ion Teodoreanu, scena de comedie, de
dragoste si chiar de afectiune pentru cei din jur.Caracterizarea
personajelor

Alte referate despre: la medeleni rezumat, la medeleni, rezumat la medeleni

Morometii vol II

Morometii vol II - In “Imposibila intoarcere”, cât si in “Convorbiri cu Marin Preda”, el arata ca pentru un creator ambitios care vrea sa creeze in mod deliberat un anumit univers si sa atace teme de constiinta este necesar un stil al scriitorului, "instrument formidabil- de a lumina si de a stapâni dintr-un punct de inalta intelectualitate materia inspiratiei.

Alte referate despre: rezumat morometii vol 1, morometii vol 1, morometii vol 1 rezumat

Ciresarii vol I

Clopoţelul lui Moş Timofte a sunat, iar toţi elevii au ieşit în recreaţie. Unii jucau fotbal, alţii priveau acrobaţiile vlăjganului de clasa a VIII-a, Ursu, iar elevii cei mari se plimbau la umbra castanilor. Dan, un băiat oacheş şi rotofei, l-a întrerupt pe Ursu din acrobaţii şi i-a spus că Victor îi aşteaptă cu harta la castanul de lângă cişmea. Acesta a plecat spre două fete, Maria şi Lucia şi pornesc toţi trei spre Victor. Harta a ridicat o mare problemă pentru Cireşari: cum vor traversa râurile şi lacurile din peşteră?

Alte referate despre: ciresarii vol 1, rezumat ciresarii vol 1, ciresarii vol 2

Morometii vol I

"Cât ieseau din iarna si pâna aproape de sfintul Niculaie, Morometii
mâncau afara in tinda la o masa joasa si rotunda, asezati in jurul ei
pe niste scaunele cât palrna. Fara sa se stie când, copiii se
asezasera cu vremea unul lânga altul, dupa fire si neam. Cei trei
frati vitregi, Paraschiv, Nila si Achim, stateau spre partea din afara
a tindei, ca si cind ar fi fost gata in orice clipa sa se scoale de la
masa si sa plece afara. De cealalta parte a mesei, lânga vatra,
jumatate intoarsa spre strachinile si oalele cu mâncare de pe foc,
statea totdeauna Catrina Moromete, rnama vitrega a celor trei frati,
iar lânga ea ii avea pe ai ei, pe Niculae, pe Ilinca si pe Tita, copii
facuti cu Moromete...Moromete statea parca deasupra tuturor. Locul lui
era pragul celei de-a doua odai, de pe care el stapânea cu privirea pe
fiecare. Toti ceilalti stateau umar lângai umar, inghesuiti, masa
fiind prea mica. Moromete n-o mai schimbase de pe vremea primei ...

Alte referate despre: morometii vol 2, morometii vol 1 rezumat pe capitole, rezumat morometii vol 2

Ciresarii Vol III - Constantin Chirita

Este din nou vacanţa de vară.Toţi copiii sunt fericiţi fiindcă vacanţa mare a sosit.Fiecare cireşar este la casa lui.Verişoara lui Dan,Ioana i-a invitat pe cireşari să-şi petreacă vacanţa la bunica ei.Singurul bucuros de acestă propunere era Tic.Ceilalţi cireşari nici nu voiau să audă de această propunere.

Alte referate despre: rezumat ciresarii vol 1 constantin chirita, ciresarii vol 1 constantin chirita, ciresari vol 1de constantin chirita

Morometii vol I - comentariu

Vasile Botoghina se cearta cu Angelina, nevasta lui deoarece el este
bolnav de plamini si ar vrea se vanda un lot de pamnt pentru a avea
bani ca sa mearga la sanatoriu, sa se trateze. Angelina se opune sa
vanda pamantul, deoarece fitizia era o boala incurabila si femeia stia
ca barbatul ei va murii cu sau fara tratament iar ea va ramane vaduva
si fara pamant. Botoghina se duce la sanatoriu, cheltuieste banii
luati pe lotul de pamnat si simtinde-se mai bine nu asculta sfatul
doctorului si se apuca de munca iar oboseala il rapune.

Alte referate despre: morometii vol 2 rezumat, comentariu morometii vol 1, rezumat morometii vol 1 pe capitole

Dictionar de concepte operationale (vol. 3)

Aliteratia - procedeul fonetic prin care, in acelasi vers (sau in aceeasi propozitie sau fraza), mai multe cuvinte debuteaza cu aceleasi sunete (grup de sunete), avand un effect euphonic imitative si expresiv. = Prin vulture vantul viu vuia

Alte referate despre: dictionar de concepte operationale vol 1, dictionar de concepte operationale, dictionar de concepte operationale online

Ciresarii - Volumul drum bun ciresari

Referat despre Ciresarii - Volumul drum bun ciresari
Ciresarii si-au aranjat bagajele si iesisera pe holul compartimentului pentru a ocupa locuri bune la geam.Maria statea singura in compartiment traind despartirea de fratele ei.Dan intra inauntru nu dupa mult timp,dar fusese de ajuns ca sa intre toti.Spre bucuria lor un loc,de langa Dan fusese liber.Acestia s-au gandit ca intentionat seful garii le-a rezervat un compartiment,ca doar sunt ciresarii.Dan fu sigur de faptul ca locul era rezervat pentru ei in consecinta si-a dat sndalele jos si s-a intins pe cele doua locuri.Veni problema de ce Tic nu a venit.

Alte referate despre: www referate ro ciresari volumul drum bun ciresari, constantin chirita ciresarii v drum bun ciresarii exprimarea opiniei, rezumat ciresarii volumul 5 drum bun ciresari

Ciresarii

Peste câteva zile cireşarii îşi fac bagajele şi pleacă spre Peştera Neagră. Tic are un câine pe nume Ţombi.Copilul îşi ia câinele şi pleacă imediat pe urma cireşarilor.Spre seară cireşarii ajung la gura peşterii cu bine,însă Tic s-a rătăcit cu Ţombi într-o pădure.Cu puţin noroc Tic a fost găsit de Ursu.Sora lui Tic, Maria s-a bucurat foarte mult când l-a văzut pe fratele ei.

Dimineaţa,cireşarii se împart în două grupe.Prima grupă era alcătuită din Ionel,Victor,Maria şi Tic care urma să intre în peşteră,iar a doua grupă era alcătuită din Ursu,Lucia şi Dan care trebuie să urce pe coama peşterii.Dacă s-ar întâmpla ceva a doua grupă trebuie să ceară ajutor oamenilor de la o cabană de lângă peşteră.

Aşa că prima grupă a intrat în peşteră cu trei lanterne şi aparetele aduse de Ionel cu care să poată ...

Alte referate despre: ciresarii rezumat, ciresarii, ciresarii-rezumat

Testament - T. Arghezi

Poezia apare in fruntea vol. “Cuvinte potrivite” (1927) si este considerata arta poetica argheziana.
“Testament” este o metafora (a cartii); geneza cartii si geneza lumii sunt simultane, la originea amandurora stand cuvantul. Efortul creator este ilustrat in carte, care este inmanata de la o generatie la alta: “Nu-ti voi lasa drept bunuri, dupa moarte/ Decat un nume adunat pe-o carte”. Asadar “testamentul” liric al poetului nu face referire la avutia materiala a acestuia, ci la operele create de-a lungul anilor.

Alte referate despre: testament tudor arghezi, testament tudor arghezi comentariu, testament-tudor arghezi

La Medeleni - povestire

Indeosebi fetele, mai precoce, anticipeaza prin mimetism viata adulta. Olguta comanda senil:
“...-Mama draga, fa-mi si mie o cafea.”
Ea are “insomnii” sau bune dispozitii:
“-Azi sunt bine dispusa, mama draga!”

Alte referate despre: la medeleni vol 1 rezumat, la medeleni rezumat vol 1, la medeleni vol 1

Dezvoltarea culturii intre anii 1918 - 1947

Desavarsirea statului national roman unitar, demoratizarea vietii publice si necesitatile sporite ale administratiei au impus unificare legislatiei scolare, modernizare invatamantului si largirea accesului in scolile de toate gradele. Numarul invatatorilora crescut de la 13.600 in anul scolar 1918-1919 la 17.914 in anul scolar 1937-1938. Numarul scolilor secundare teoretice si tehnice a crescut de la 186, cate functionau in 1919, la 825 in 1938.
Invatamnatul superior s-a dezvoltat necantenit. Universitatilor de la Bucuresti, Iasi, Cluj, li s-au adaugat Academia de arhitectura si Politehnica din Timisoara, Politehnica din Bucuresti, Academia de drept din Oradea. In anul 1918 erau 12.000 de studenti, iar in 1933 erau 36.000 de studenti.

Alte referate despre: dezvoltarea culturii intre anii 1918 - 1947, dezvoltarea sua intre anii 1918-1939, dezvoltarea culturii in anii 50

Top Models

Depuis plus d’un demi-sičcle, les agents ont patiemment modelé l’image du top model. De la jeune fille de bonne famille ŕ la belle aristo, cousine de Lady Di, en passant par la serveuse de drugstore, ils ont su, grâce ŕ une ingéniosité remarquable – d’autres diront machiavélisme -, bâtir des mythes pour en retirer, toujours dans l’ombre, beaucoup d’argent.

Alte referate despre: top models, top models make money, les top models
Referate afisate : 18
Medie note: 7.99 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK