Iosif vissarionovici stalin

Iosif Vissarionovici Stalin

Iosif Vissarionovici Stalin (rusă: Иосиф Виссарионович Сталин), născut Ioseb Djugasvili (georgiană: იოსებ ჯუღაშვილი) (21 decembrie 1879 [1] � 5 martie 1953) a fost un revolutionar bolsevic si conducător politic sovietic. Stalin a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1922 în urma morţii lui Vladimir Ilici Lenin, câstigând în anii deceniul al treilea lupta pentru putere cu Lev Trotki si consolidându-si pe deplin autoritatea odată cu Marea Epurare, o perioadă de represiune cruntă al cărei apogeu a fost atins în 1937.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 519kb
Downloads: 10
Materia: Istorie

Al 2- lea Razboi mondial

Al 2- lea Razboi mondial - Strict confidential :
Atitudinea actuala a Poloniei reclama : … elaborarea unor planuri militare pentru a indeparta in mod definitiv, daca va fi necesar, orice amenintare venind din acea directie.

Alte referate despre: al 2-lea razboi mondial, al 2 lea razboi mondial, al 2-lea razboi mondial referat

Stalin

Sub conducerea lui Iosif Stalin, URSS a devenit in scurt timp un stat industrializat, si iesind invingatoare din cel de- al doilea razboi mondial, a devenit o supraputere. In acelasi timp insa, tirania lui Stalin a dus la ruinarea societatii rusesti. Adevaratul nume al lui Stalin este Iosif Djugasvili. Numele sub care a devenit cunoscut este un nume adoptat in perioada miscarilor revolutionare. Stalin s-a nascut sub semnul saraciei si obscuritatii, nu ca cetatean rus, ci in Georgia, aflata la vremea respectiva sub controlul Rusiei tariste.

Alte referate despre: stalin, viata lui stalin, stalin referat

Iosif Vissarionovici Stalin

Stalin s-a nascut in orasul Gori, Georgia, ca fiul al cizmarului Vissarion Ivanovici Djugasvili. Mama sa, Ekaterina Geladze, s-a nascut intr-o familie de iobagi. Ceilalti trei copii ai lor au murit tineri. Iosif, mangaiat "Soso", a fost practic singur la parinti. Vissarion Ivanovici Djugasvili era un fost iobag care, atunci cand a fost eliberat, a devenit cizmar. El si-a deschis propriul atelier, dar in scurta vreme a dat faliment, ceea ce l-a fortat sa lucreze intr-o fabrica de incaltaminte in Tiflis. Vizitandu-si rar familia si imbatandu-se rau, Vissarion isi batea des nevasta si fiul fara sa aiba vreun motiv. Un prieten din copilarie a lui Stalin a scris ca "... aceste batai nemeritate si infioratoare l-au facut pe baiat la fel de dur si fara de inima precum tatal sau." Acelasi prieten a scris ca nu l-a vazut niciodata plangand pe Stalin. Alt prieten din copilarie, Iremashvili, credea ca bataile pe care i le administrase tatal sau i-au dat lui Stalin ura fata deautoritati. El a spus ...

Alte referate despre: iosif vissarionovici stalin, iosif vissarionovici stalin referat, iosif vissarionovici stalin biografie

Stalin

Stalin:Exista înca obiceiul de a-i opune pe Lenin, stralucit teoretician si om de actiune, pe Trotki, orator cultivat si revolutionar îndraznet, si pe Stalin, om de stat, complotist ascuns în umbra ministerelor, asteptând cu modestie sa-i vina rândul în timp ce tesea intrigi.Stalin

Alte referate despre: biografia lui stalin, referat stalin, stalin biografie

Batalia de la Stalingrad 1942

Industria sovietica producea 1200 de tancuri pe luna,pe cand cea germana doar 600,astfel ca in 1942,Hitler dispunea de 3230 de tancuri si tunuri de asalt, iar Stalin dispunea de 4959 tancuri.Aceste date ne arata ca incepand din 1942, armata germana incepea sa fie depasita numeric si calitativ de cea sovietica. Planul lui Hitler era sa pastreze o atitudine defensiva din Carelia si pana la Voronej. 85 de divizii erau alocate pentru indeplinirea acestei misiuni,pe un front de 2000km. Frontul de sud caruia ii revenea sarcina ofensiva, era format din 60 de divizii germane, dintre care 9 blindate si 28 de divizii aliate:romani,italieni,unguri.

Alte referate despre: batalia de la stalingrad 1942, referat batalia de la stalingrad 1942-1943, jocuri cu batalia pentru stalingrad 1942

Lev Davidovici Trotki

Cum se apropia războiul, Troţki s-a mutat în Elveţia neutră, iar mai apoi în Franţa. A fost expulzat din Franţa şi trăia în oraşul nord-american New York, când în februarie 1917 a izbucnit Revoluţia rusă şi ţarul Nicolae al II-lea a fost detronat. A părăsit New Yorkul în martie la bordul vasului S.S. Christiania Fiord, dar a fost interceptat de oficialii marinei britanice în Halifax, Nova Scotia. Troţki şi alţi cinci compatrioţi au fost arestaţi şi mai multe milioane de dolari în aur au fost confiscate de pe vapor.

Alte referate despre: lev davidovici trotki, lev davidovici landau, asasinarea lui lev davidovici

Actul capitularii Germaniei

El a facut o nota, conform careia acest act al capitularii poate fi inlocuit cu unul nou in viitor.[4] Iosif Vissarionovici Stalin a fost nemultumit de conditiile in care a fost semnat actul capitularii. El considera ca Germania trebuia sa capituleze doar in fata imputernicitului comandantului suprem al Armatei Rosii si a insistat ca actul de la Rheims sa fie considerat doar unul preliminar, ceremonia finala urmand sa fie semnata la Berlin, unde se afla cartierul general al maresalului Gheorghi Jukov.

Alte referate despre: actul administrativ german, actul aditional secret dintre germania si rusia, referat germania

Iosif Stalin

In 1903, social-democratii s-au despartit in doua grupuri, factiunea radicala bolsevica (“majoritara”) a lui V.I.Lenin si factiunea mai moderata pe care Lenin o numea mensevica –“minoritari”,desi in realitate ii depasea numeric pe bolsevici.Stalin s-a alaturat radicalilor si s-a format la scoala lui Lenin .In urmatorul deceniu ,din 1903 si pana la exilarea sa in Siberia in 1913, Stalin a actionat pentru cresterea puterii partidului, a organizat celula dupa celula pe intreg intinsul tarii si a finantat activitatea partidului planuind si executand jafuri indraznete.

Alte referate despre: iosif stalin, iosif stalin biografie, iosif stalin referat

Joseph Stalin

Un prieten din copilarie al lui Stalin a scris ca "... aceste batai nemeritate si infioratoare l-au facut pe baiat la fel de dur si fara de inima precum tatal sau." Acelasi prieten a scris ca nu l-a vazut niciodata plangand pe Stalin. Alt prieten din copilarie, Iremashvili, credea ca bataile pe care i le administrase tatal sau i-au inoculat lui Stalin ura fata de autoritati. El a spus, de asemenea, ca oricine isi manifesta puterea asupra celor din jur ii amintea de tatal sau si de cruzimea acestuia. Stalin inseamna "om de otel" in limba rusa.

Alte referate despre: joseph stalin, joseph stalin referat, joseph stalin prezentare ppt

Comunismul

Ceausescu Nicolae:
Sistemul monopartidist communist s-a format si afirmat in procesul revolutie si constructiei socialiste. Devenind partied de guvernamant, partidele comuniste si-au ridicat pe trepte inalte rolul de forte politice ale clasei muncitoare si aliatilor acesteia. Ele au folosit puterea de stat impotriva fortelor politice si sociale contrarevolutionare, pentru faurirea societatii socialiste. Odata cu inlaturarea claselor exploatatoare si a fortelor lor politice – partidul marxist-leninist a devenit forta de conducere a intregului popor, a intregii natiuni.

Alte referate despre: comunismul in romania, comunismul, comunismul in romania referat

Hitler si Stalin

Adolf Hitler si Iosif Stalin ocupa locul intai in topul celor mai sangerosi dictatori ai tuturor timpurilor. Au ridicat genocidul la nivel de filosofie si cruzimea la nivel de mod de viata. Au fost adulati de unii si urati cu patima de altii. Pentru ca nu s-a stabilit care a fost mai crud, Hitler sau Stalin, ambii ocupa locul intai.Lunadu-i pe rand, holocaustul evreilor a avut loc in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial se datoreaza accederii la conducerea Germaniei a lui Adolf Hitler si a partidului Nazist. El,crescut la vechea scoala a nationalismului si an-tisemitismului german a descoperit vinovatii pentru in-frangerea germaniei in razboi: profitorii evrei.

Alte referate despre: hitler si stalin, hitler vs stalin, rolul hitler mussolini stalin

Iosif al-II-lea

Ca si mama sa, I. II a urmarit, prin introducerea reformelor in spirit luminist, sa intareasca monarhia si statul austriac. In timpul domniei sale, a cautat sa cultive si mitul bunului imparat. Astfel, in 1773 si 1783, imparatul a vizitat Transilvania pentru a se interesa personal de situatia locuitorilor de aici.

Alte referate despre: iosif al 2-lea, iosif al ii-lea, iosif al 2 lea

Al doilea razboi mondial

Grecia
Marea Britanie…………..90%
(de acord cu SUA)
Rusia…………………… ..10%

Alte referate despre: al doilea razboi mondial, al doilea razboi mondial referat, romania in al doilea razboi mondial

Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos

Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos
Pentru aceasta era chemat in multe ininastiri atonite si vindeca pe calugari de grele suferinte trupesti.Vazindu-I umbrit de harul Duhului Sfant, parintii au chemat in obste pe Cuviosul Iosif Valahul si, facandu-l preot, i-au rinduit duhovnic al calugarilor din Muntele Athos. Si era atit de iscusit povatuitor de suflete incit ajunsese vestit pina la patriarhul de la Constantinopol. Pentru aceea a fost rinduit egumen la Manastirea Sfantul Stefan din Adrianopol, pe care o conduce cu multa intelepciune sase ani. Apoi este numit egumen in Manastirea Cutlumus din Athos, renumita ctitorie a domnilor Tarii Romanesti, unde se nevoiau multi calugari romani si macedoneni.Dupa ce formeaza numerosi fii duhovnicesti, se retrage la liniste in preajma Minastirii Vatoped.

Alte referate despre: sfantul ierarh iosif cel nou de la partos, sf ierarh iosif cel nou de la partos, sf ierarh iosif cel nou de la partos pps

Josef Stalin

In 1912, he enrolls in the Bolshevik Party (later known as Communist), becoming member of the Central Committee. The role played in the Revolution in October 1917 was insignificant (which was hushed up later), but afterwards he proved himself skilful in solving the problems which popped during the Civil War.

Alte referate despre: josef stalin a fost casatorit cu, moartea lui stalin, lenin si stalin

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu s-a născut în anul 1850 şi a trecut în nefiinţă în anul 1889.
Printre poeziile lui publicate apare foarte fregvent natura pilonul de bază pe care Eminescu creează poeziile.Câteva poezii publicate în timpul vieţi : « Speranţa »,
« Misterele nopţii », « Ce-ţi doresc eu ţie dulce Românie »,
« Venete şi Madonă», «Epigonii » , «Înger de pază », «Îger şi demon »,

«Floare albastră », «Împărat şi proletar», «Făt-Frumos din tei », «Lacul »,printre care şi « Călin (file din poveste) » inspirat din basmul popular « Călin Nebunul » al cărui fir a fost depănat se către o măicuţă undeva în Nordul Moldovei.

În prima strofă se deschide cu imaginea fericită a lacului încărcat cu “nuferi galbeni”, unde epitetele ...

Alte referate despre: lacul de mihai eminescu, mihai eminescu, viata lui mihai eminescu

Iubire furata

Un destin ciudat i-a legat în viaţă pe Şt. O. Iosif şi pe Dimitrie Anghel, prin acea tainică lege a contrastelor, care adună firile diametral opuse într-o prietenie de data asta literară şi umană, pe care numai o tragedie a frânt-o, şi tragedia a izbucnit din cauza unei iubiri pasionale, pe care Iosif, părăsit şi umilit, a plătit-o cu accentele din ,,Cântecele”lui ( sublimare a suferinţii prin artă), iar Anghel, prin gestul izbăvitor al ridicării vieţii; biografic nedespărţiţi, au intrat în moarte ca două tragice umbre, împăcate prin durerea care unifică şi purifică.

Multă vreme figurile lor literare au apărut îngemănate printr-o colaborare care s-a văzut totuşi, pe măsură ce-şi publicau şi operele strict individuale, că nu este o fuziune creatoare a două temperamente şi expresii artistice, la antipozi, ci numai o asociaţie de nume, pe coperte.

Alte referate despre: iubire furata, mitul iubirii furate, leoaica tanara iubirea comentariu
Referate afisate : 18
Medie note: 8.31 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles