Iosif vissarionovici stalin referat

Iosif Vissarionovici Stalin

Iosif Vissarionovici Stalin (rusă: Иосиф Виссарионович Сталин), născut Ioseb Djugasvili (georgiană: იოსებ ჯუღაშვილი) (21 decembrie 1879 [1] � 5 martie 1953) a fost un revolutionar bolsevic si conducător politic sovietic. Stalin a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1922 în urma morţii lui Vladimir Ilici Lenin, câstigând în anii deceniul al treilea lupta pentru putere cu Lev Trotki si consolidându-si pe deplin autoritatea odată cu Marea Epurare, o perioadă de represiune cruntă al cărei apogeu a fost atins în 1937.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 519kb
Downloads: 10
Materia: Istorie

Al 2- lea Razboi mondial

Al 2- lea Razboi mondial in 31 martie 1939, el afla ca statele occidentale sunt decise sa-i infraneze ofensiva. N. Chamberlain anunta in Camera Comunelor ca Marea Britanie si Franta vor sprijini Polonia daca va fi atacata : aceasta garantie este, in realitate, un raspuns la intrarea armatelor germane in Praga si dezmembrarea Cehoslovaciei, la 15 martie. Fűhrer-ul considera aceasta declaratie un afront; el isi da seama ca polonezii se vor simti incurajati in rezistenta lor impotriva Germaniei.

Alte referate despre: al 2-lea razboi mondial, al 2 lea razboi mondial, al 2-lea razboi mondial referat

Stalin

Sub conducerea lui Iosif Stalin, URSS a devenit in scurt timp un stat industrializat, si iesind invingatoare din cel de- al doilea razboi mondial, a devenit o supraputere. In acelasi timp insa, tirania lui Stalin a dus la ruinarea societatii rusesti.

Chiar inainte de moartea liderului sovietec Lenin, conducatorii Partidului Comunist au inceput lupta pentru succesiune. A detine controlul partidului insemna de fapt a detine controlul tarii – primul stat socialist, urias dar extrem de inapoiat. Anii ’20 au fost martorii unor importante lupte pentru putere. In 1923 Stalin, Secretarul General al Partidului, se aliaza cu Zinoviev si Kamenev pentru a dejuca planurile unui concurent genial si aparent periculos – Leon Trotki. In 1925 Stalin isi gaseste noi aliati in Bucharin si Rikov, indepartandu-i pe Zinoviev si Kamenev. In cele din urma, in 1929, ...

Alte referate despre: stalin, viata lui stalin, stalin referat

Iosif Vissarionovici Stalin

Implicarea lui Stalin in miscarea socialista, (pentru a fi mai exacti, in acea ramura care mai tarziu se va transforma in miscarea comunista), a inceput in seminar, de unde a fost exmatriculat in 1899 dupa ce nu s-a prezentat la examenele programate. El a lucrat timp de un deceniu ca ilegalist in Caucaz, fiind arestat in mai multe randuri si in cele din urma exilat in Siberia intre 1902 si 1917. El a aderat la doctrina lui V.I. Lenin, doctrina unui partid puternic centralizat al "revolutionarilor profesionisti". Experienta sa practica l-a facut util partidului bolsevic, fiind ales in Comitetul Central in ianuarie 1912. Unii istorici au afirmat ca in aceasta perioada Stalin era de fapt spion tarist infiltrat in partidul bolsevic, dar nu exista documente de incredere care sa ateste acest fapt. In 1913 el a adoptat numele Stalin, ceea ce inseamna "de otel" in rusa.

Alte referate despre: iosif vissarionovici stalin, iosif vissarionovici stalin referat, iosif vissarionovici stalin biografie

Stalin

Stalin:Exista înca obiceiul de a-i opune pe Lenin, stralucit teoretician si om de actiune, pe Trotki, orator cultivat si revolutionar îndraznet, si pe Stalin, om de stat, complotist ascuns în umbra ministerelor, asteptând cu modestie sa-i vina rândul în timp ce tesea intrigi.Stalin

Alte referate despre: biografia lui stalin, referat stalin, stalin biografie

Batalia de la Stalingrad 1942

Directiva nr.41 prevedea o ofensiva in Crimeea, cucerirea acesteia si restabilirea frontului pe Donetk, dupa care urma inaintarea spre Voronej-Stalingrad, stabilirea unei linii defensive puternice care actionau in Caucaz. Fortele de care dispunea Hitler in primavara anului 1942, sunt destul de impresionante din punct de vedere numeric: 217 divizii, dintre care 171 sunt formate din trupe germane:134 de infanterie, 24 blindate,13 motorizate.

Alte referate despre: batalia de la stalingrad 1942, referat batalia de la stalingrad 1942-1943, jocuri cu batalia pentru stalingrad 1942

Lev Davidovici Trotki

Cum se apropia războiul, Troţki s-a mutat în Elveţia neutră, iar mai apoi în Franţa. A fost expulzat din Franţa şi trăia în oraşul nord-american New York, când în februarie 1917 a izbucnit Revoluţia rusă şi ţarul Nicolae al II-lea a fost detronat. A părăsit New Yorkul în martie la bordul vasului S.S. Christiania Fiord, dar a fost interceptat de oficialii marinei britanice în Halifax, Nova Scotia. Troţki şi alţi cinci compatrioţi au fost arestaţi şi mai multe milioane de dolari în aur au fost confiscate de pe vapor.

Alte referate despre: lev davidovici trotki, lev davidovici landau, asasinarea lui lev davidovici

Actul capitularii Germaniei

Singurul reprezentant al Uniunii Sovietice de la Cartierul General Aliat de la Rheims a fost generalu Ivan Susloparov, ofiterul de legatura al Armatei Rosii cu Aliatii occidentali. Sarcinile si autoritatea generalului Susloparov nu erau prea clare si el nu a avut la dispozitie mijloacele necesare pentru a lua legatura Kremlinul. Cu toate acestea, si-a permis sa riste sa semneze din partea URSS-ului.

Alte referate despre: actul administrativ german, actul aditional secret dintre germania si rusia, referat germania

Iosif Stalin

In 1913, Stalin nu a mai dat dovada de abilitatea sa obisnuita de a evita arestarea , astfel ca a luat calea exilului in Siberia. A indurat patru ani plini de privatiuni, reusind sa se intoarca in Rusia abia dupa inlaturarea de la putere a tarului Nicolae al II-lea in martie 1917. In urma esecului primei tentative a bolsevicilor de a accede la putere in vara lui 1917 – si in absenta lui Leon Trotki , care fusese arestat ,si a lui Lenin, care era nevoit sa se ascunda,- Stalin a trecut la reorganizarea partidului, contribuind decisiv la succesul Revolutiei din Octombrie.

Alte referate despre: iosif stalin, iosif stalin biografie, iosif stalin referat

Stalin si URSS

Convingere prin violenta
In consecinta, in 1929, cand a fost introdusa colectivizarea, taranimea s-a impotrivit si incercarile de a o forta sa accepte au degenerat intr-un conflict violent, in cadreul caruia politica secreta sovietica, in cadrul caruia politia sercreta sovietica si a jucat un rol sinistru. Multi tarani au fost ucisi si milioana au fost deportati, dar versiunea oficiala sustinea ca oponentii erau in principal tarani avuti (culaci), care nu doreau sa renunte la profiturile obtinute prin mijloace necinstite. Distrugerile rezultate au dus la o teribila foamete, accentuata de cruzimea autoritatilor, foamete ce a determinat moartea a milioane de tarani. Situatia s-a mai imbunatatit dupa 1932, cand rezistenta taranilor a fost infranta, dar colectivizarea nu a mai avut efecte scontate. In ciuda tuturor suferintelor indurate de o mare parte a populatiei, sectorul agricol a ramas in continuare un punct slab al Uniunii Sovietice. In 1934 parea ca ceea ce fusese mai rau trecuse, ...

Alte referate despre: stalin si urss, stalin si urss-ul dupa 1945, represiuni in timpul lui stalin in urss

Moartea lui Stalin

In tara sa, este numit « tatal nostru cel multiubit », « dragul si preaiubitul nostru Stalin », « cel mai mare conducator din toate timpurile si dintre toate popoarele ». O mie si una de metafore insotesc numele sau venerat. In intreaga Uniune Sovietica, nu se pu¬blica o brosura, o carte, un fascicul, o teza de chimie, de astronomie, de botanica, de filologie sau din oricare alt domeniu care sa nu contina mai multe referinte la gandirea si la invatamintele lui.

Alte referate despre: moartea lui stalin, despre moartea lui stalin, romania dupa moartea lui stalin 1953

Comunismul

Nascut la 9 decembrie 1879, intr-un orasel numit Gori. In 1917, revolutia din octombrie ii aduce pe bolsevici(comunisti) la putere. In 1922, Stalin e numit secretar general al Partidului Comunist. Se formeaza URSS. 1925-1929 Stalin ajunge la conducerea URSS. 1929 se pun bazele colectivizarii. Primul plan Cincinal, datat 1928. Intre anii 1931-1933 in pofida situatie extrem de grele a tarii, in partid nu exista o opozitie serioasa la conducerea stalinista. A te opune lui Stalin devenise extrem de primejdios. Unele greseli si chiar actiuni criminale a lui Stalin erau infatisate de propaganda ca victorii rasunatoare. In 1934 Kirov este asasinat si incep primele epurari. Multi dintre conducatorii partidului se schimbasera foarte mult pana in anii 1933-1934, pentru ca Stalin nu reusise numai sa-i supuna, ci si sa-i corupa. 1936 incepe Marea Teroare. Zinoviev si Kamenev sunt impuscati dupa procese publice.

Alte referate despre: comunismul in romania, comunismul, comunismul in romania referat

Hitler si Stalin

Fiecare avea 500-900 de oameni si actionau in spatele frontului facand razii in randul evreiilor. Lor li s-au repartizat camioane de gazare mobila ,dar metoda favorita de ucidere este impuscarea in ceafa la marginea unor santuri sapate in prealabil de cei ce urmau sa fie ucisi. Intre octombrie si decembrie 1941 au Einsatzgruppen au ucis 300000 de evrei iar in 1942 - 900000de evrei.

Alte referate despre: hitler si stalin, hitler vs stalin, rolul hitler mussolini stalin

Al doilea razboi mondial

Al doilea război mondial a fost cel mai devastator război din istoria omenirii. A început la 1 septembrie 1939 când Germania a atacat Polonia dar, în cele din urmă, s-a extins ajungând să includă majoritatea naţiunilor din lume.

S-a sfârşit în 1945, lăsând în urmă o lume dominată de Statele Unite şi USSR.

Alte referate despre: al doilea razboi mondial, al doilea razboi mondial referat, romania in al doilea razboi mondial

Arealul pontic in anii celui de al doilea razboi mondial

Pentru Hitler, rezolvarea acestei probleme nu avea decât o soluţie: anihilarea Uniunii Sovietice printr-o campanie fulgerătoare, ce urma a fi declanşată în primăvara anului următor. Stalin încă mai credea că Germania ar putea fi păcălită prin manevre diplomatice şi a dispus efectuarea unor demersuri de convingere a Sofiei să accepte garanţiile sovietice şi o prezenţă militară sovietică în Bulgaria, demersuri soldate cu un eşec.

Alte referate despre: anii celui de-al doilea razboi mondial, romania in anii celui de-al doilea razboi mondial, activitatea diplomatica in anii celui de al doilea razboi mondial

Serbia

Un tunel de agenti, calauze si stafete.Pentru a intelege desfasurarea evenimentelor trebuie sa-l parasim pe arhiduce si sa pasim pe urmele celui care, la Sarajevo, va trage asupra lui, Gacrilo Princip.
S-a nascut in 1894, intr-o familie saraca. In timpul frecventarii scolii din Sarajevo, in 1913 a aderat la grupul secret “Tinerii bosniaci”, intelectuali hotarati sa-si consacre toate eforturile eliberarii, prin orice mijloace, a Bosniei de austrieci.

Alte referate despre: serbia, serbia referat, referat serbia

Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos

Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos
Dar, raposand mitropolitul Timisoarei, romanii din Banat, calauziti de Duhul Sfant, au ales pastor in locul lui pe Cuviosul Iosif Valahul, desi avea 80 de ani, fiind vestit in toate tarile balcanice si cinstit ca sfant inca din viata. In anul 1650 este hirotonit arhiereu si asezat in scaunul de mitropolit al Timisoarei. Aici, bunul pastor s-a dovedit mare aparator al Ortodoxiei, mingiind si povatuind catre Hristos timp de trei ani de zile Biserica Banatului. Caci era tare in credinta, intelept la cuvint, blind la inima si neadormit in rugaciune. A facut si unele minuni spre lauda lui Dumnezeu si alinarea suferintelor unor credinciosi, punind miiniie pe capul lor si rugindu-se pentru ei.

Alte referate despre: sfantul ierarh iosif cel nou de la partos, sf ierarh iosif cel nou de la partos, manastirea sf ierarh iosif cel nou de la partos

Mihai Eminescu

Dragostea lui pentru natura se poate observa, în primul rând în frumuseţea pe care o au personajele sale din poezii:codrul împarat,luna, soarele, izvoarele,nopţile,lacul încarcat,de nuferi galbeni"şi iubire, ,,sara pe deal"plină de dor şi nerabdare,luceferii,şi nu în ultimul rând marea.

Alte referate despre: lacul de mihai eminescu, mihai eminescu, viata lui mihai eminescu
Referate afisate : 18
Medie note: 8.42 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles