Ipostaze ale fantasticului in 12 000 de capete de vite

Ipostaze ale fantasticului

Ipostaze ale fantasticului - Fantasticul reprezintă o lume creată de noi, ceva artificial. Este lumea nostră proprie, care ne permite să evadăm din realitate şi din viaţa cotidiană. Forma pe care o ia fantasticul depinde de caracterul fiecărei persoane.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 12
Materia: Romana

Fantasticul in literatura romana

occidental – în tradiţia Europei apusene, literatura fantastică se bazează pe efectul de spaimă, dozat în mod savant de către scriitor.
oriental – în orient el (fantasticul) a evoluat pe o cale, “devenind încetul cu încetul o superbă şi fascinantă melodie plină de culoare şi poezie, depăşind aproape orice spaimă prin strălucirea fanteziei imaginative.

Fantasticul se diferenţiază prin atmosferă şi tonalitate, reprezentând principala opoziţie între fantastic şi feericul din povestiri sau drame: “ O poezie aeriană, fluidă răspândeşte în lumea spiritelor o atmosferă rarefială, pură; chiar şi atunci când spiritele sunt răutăcioase, ele nu sunt ameninţătoare, dure.”(nimfele şi ondinele) – Ion Biberi.

Este dificil să găsim o definiţie generală a fantasticului, deoarece există mereu şi abateri de la reguli. Alegem schema fantasticului a lui Roger Callois:
Ordine – Ruptură – Revenire la ordine, deoarece majoritatea operelor ...

Alte referate despre: fantasticul in literatura romana, fantasticul in literatura, elemente de fantastic in literatura contemporana

Particularitatile fantasticului literar la Eliade si Voiculescu

Fantasticul, dimpotriva, se caracterizeaza printr-o intruziune brutala a misterului in cadrul vietii reale; el este legat in general de starile morbide ale constiintei care, in fenomenele de cosmar si de delir proiecteaza in fata ei imagini ale temerilor sale.

Alte referate despre: particularitatile fantasticului literar la i l caragiale si voiculescu, particularitati ale prozei fantastice la mircea eliade, particularitati ale prozei fantastice la mircea eliada

Fantasticul literar-eseu

Insa cel mai cunoscut scriitor de proza fantastica din tinuturile mioritice ramane Mircea Eliade. Autorul devine creatorul unei teorii originale despre fantastic, bazata pe camuflarea sacrului in profan sau, altfel spus, pe teoria irecognoscibilitatii miracolului. Pentru a facilita dezvaluirea fantasticului in realitatea cotidiana, scriitorul isi concepe naratiunile pe mai multe planuri, creand niste universuri paralele dominate de legi diferite ale spatiului si ale timpului.

Eroii lui Mircea Eliade vor fi preocupati in permanenta de descoperirea unor semnificatii profunde, inaccesibile oamenilor de rand. Acesta este motivul pentru care naratiunile prozatorului pot fi privite ca o lunga initiere spirituala a unor personaje cu vadite preocupari intelectuale. Pe parcursul formarii lor, personajelor li se fac diferite semne, in masura sa le calauzeasca spre revelatia misterului.

Fantasticul este o altă dimensiune fundamentală a beletristicii lui Mircea Eliade, începând cu ...

Alte referate despre: fantasticul literar-eseu pentru clasa a noua, dacia literara eseu, fantasticul literar

Fantasticul in operele literale

La propunerea lui Aliman de a face nuntă, dornic să–şi statornicească norocul, fata râde, pentru ca ,, ea ştie de ibovnic şi de dragoste, nu-I ardea nici de popă, nici de biserică”. La scurt timp este răpită de mama ei, iar Aliman cade în apatie, devenind o pradă uşoară pentru orice fată. Aşa se şi întâmplă. În ajunul nunţi lumeşti eroul are un vis premonitoriu –se făcea că lostriţa reapăruse şi vrăjitorul le oficia unirea. Zvonul ca lostriţa fusese din nou adusă de ape îl scoate pe Aliman din indiferenţă . atras de chemarea mută a peştilor se aruncă în adânc, purtându-si în braţe mult râvnita povară. Apele se închid deasupra lui, dar lostriţa ,, cu trup de ibovnică întinsă la soare” va mai ieşi în calea altor flăcăi ,, aprinşi şi fără minte”.

Acesta este subiectul unei povestiri scrise după scenariul general al categoriei fantasticului. Nivelul de suprafaţă al textului delimitat spaţial şi temporal, este permanent ...

Alte referate despre: referat fantasticul intro opera literala, referat despre fantastic in opera literala, caracteristicile operei literale fantastice

Incipit vita nova - Autobiografie Mircea Eliade

Incipit vita nova - Autobiografie Mircea Eliade
Apoi ii cunoaste pe Lisette si Ionel Perlea, dar si pe mama fetelor, Maria Sendrea. In acelasi an se indragosteste de Christinel si la 9 ianuarie 1949 se logodeste cu aceasta. Un an mai tarziu, in 1950 se casatoreste civil si religios cu ea. Urmeaza o lunga perioada de conferinte si congrese dar si de scris.

Alte referate despre: incipit vita nova-mircea eliade, incipit vita nova, romanul adolescentului miop-incipit vita nova

La Tiganci de Mircea Eliade - nuvela fantastica

Actiunea se petrece in Bucuresti, in perioada interbelica.Autorul isi surprinde personajul intr-una din zilele sale obisnuite cand se intorcea de la madame Otilia Voitinovici,una din elevele sale.

Alte referate despre: la tiganci de mircea eliade nuvela fantastica, la tiganci de mircea eliade - nuvela fantastica, tiganci de mircea eliade nuvela fantastica

Ipostaze si semnificatii ale unor motive asociate naturii in poezia romantica si bacoviana

Povestea eminesciana “Craiasa din povesti” cu tematica erotica este tot o idila,ca si celalalte trei creatii:Lacul,Dorinta, Floare albastra etc.Si aici dragostea,iubirea sunt associate cu elementele naturii,o natura feerica,chiar fabuloasa,caci poezia cuprinde si elemente din basm.Aici intalnim spatial exterior al lumii reale constituit din : elemente celeste (noapte,luna,nori) si elemente terestre (apa, lac, valuri, campie, trestii, trandafiri).

Alte referate despre: motive asociate naturii in poezia romantica si bacoviana, motive asociate naturii in poezia romantica si bacoviana comparatie, ipostaze si semnificatii ale unor motive asociate naturii

Fantasticul in nuvela La tiganci de Mircea Eliade

Realitatii cotidiane incepe sa i se substituie o alta realitate, una misterioasa,simbolizata de gradina tigancilor. Intervine hazardul (uitarea servietei cu note) pentru ca personajul sa ia act de existenta misterului(gradina). Gradina , cu oaza ei de umbra si racoare este un spatiu de miraj ce constitue realul. E un teritoriu de tranzitie spre un alt spatiu, ireal, cel al bordeiului, spatiu al multiplicitatii.
Gradina tigancilor si bordeiul reprezinta spatii ale fantasticului in care se va produce iesirea din timpul concret al realitatii.

Alte referate despre: fantasticul in nuvela la tiganci de mircea eliade, dece este fantastica nuvela la tiganci de mircea eliade, nuvela la tiganci de mircea eliade nuvela fantastica rezumat scurt

La tiganci - argumentare nuvela fantastica

Aşadar, în acest spaţiu, ceasornicul nu mai reprezintă un instrument capabil să arate cum trece timpul.
Bordeiul în care este dus mai întâi Gavrilescu, după c a plătit un fel de „vamă”, poate simboliza în sens arhaic un loc în care se desfăşoară iniţierea. Ajuns aici, Gavrilescu uită existenţa din afară, dar intră într-o stare în care, deodată, amintirile devin foarte vii, deschizându-i privirea către trecut. Memoria vie îi dă posibilitatea să se întoarcă în vremea tinereţii, rămasă pentru el ca o lume fericită graţie întâlnirii cu Hildegard: „...în acea clipă se simţi deodată fericit, parcă ar fi fost din nou tânăr, şi toată lumea ar fi fost a lui, şi Hildegard ar fi fost a lui...”

Alte referate despre: la tiganci argumentare nuvela fantastica, argumentare nuvela fantastica la tiganci, argumentare ca la tiganci este nuvela fantastica

Fantasticul - La tiganci

Nuvela este realizată prin tehnica epicului dublu, naraţiunea fiind realizată prin înlănţuirea celor opt episoade, care marchează un număr simetric de intrări şi ieşiri sau de treceri ale personajului de la o existenţă la alta, din planul real în planul ireal: planul real (ep 1), planul ireal (ep 2-4), planul real (ep 5-7), planul real (ep 8). Trecerea personajului de la real (spaţiul bucureştean exterior grădinii) la cel ireal (grădina ţigăncilor, bordeiul şi casa cea mare) redă un itinerariu spiritual: de la profan la sacru, de la viaţă la moarte. Ca element fantastic se observă desfăşurarea gradată, ascendentă a acţiunii nuvelei, aceasta fiind plasată în Bucureştiul interbelic, prezentat ca în amintirile scriitorului: toropit de caniculă; cu tramvai, liceu şi grădini umbroase; oameni comunicativi şi cârciumă la colţul străzii.

Alte referate despre: nuvela fantastica la tiganci, fantasticul la tiganci, nuvela fantastica la tiganci de mircea eliade

Mihai Eminescu - proza fantastica si filozofi

După părerea lui G.Călinescu, teoria arhaeului , pe care i-o face eroului nuvelei un bătrân original, este apriorismul kantian formulat în modul schopenhauerian, cu lumea ca reprezentare, ceea ce reiese şi din teoria visului pe care o face mai departe.
Pe principiul raţiunii suficiente, enunţat de Leibniz, se construieşte întreaga teorie a arheului, ca imbold original al tuturor fenomenelor de viaţă, inclusiv omul veşnic ca prototip al fiecărui individ uman.
În schiţa filozofică Umbra mea , sub influenţa lui A.Chamisso, poetul se întreba asupra posibilităţii despărţirii trecătorului de etern, în fiinţa umană. Este o modalitate poetică a omului de a sta de vorbă cu ,,sufletul"său , cu ,,psyche"sau ,, demon"-ul său lăuntric, asupra diferitelor probleme ale omenirii, prin posibilitatea lui de a-şi lăsa umbra în loc, pentru ca el câtăva vreme să-şi petreacă fericit şi fără griji, unde nu-s oameni, în ...

Alte referate despre: mihai eminescu - proza fantastica si filozofi scurta, mihai eminescu proza fantastica, mihai eminescu-proza fantastica

Lumi fantastice

Prologul este o meditaţie estetică nostalgică pe tema scriitorului şi a limbii literare, a opţiunii autorului pentru epopee în varianta sa eroicomică. El observă că nici una din limbile Europei nu s-a ridicat la un asemenea grad de rafinament încât să repete fenomenul spiritual al literaturii homerice. Explicaţia vine nu din absenţa eroilor care să fi dat naştere epopeilor, ci din absenţa unor artişti care să fi posedat în aceeaşi măsură ca Homer „măiestria voroabei”.

Alte referate despre: lumi fantastice, lumea fantastica, lumea fantastica a materialelor de policondensare

Vita de vie

Cele azotoase se dau in prima parte a perioadei de vegetatie, in scopul stimularii cresterii vitei de vie, cele fosfatice si potasice se dau in faza a doua a perioadei de vegetatie, pentru a stimula coacerea lemnului. Ingrasaminte chimice cu azot

Alte referate despre: vita de vie, referat vita de vie, vita de vie referat

Infiintarea unei plantatii de vita de vie

Pe teritoriul tarii noastre vita de vie se cultiva din comuna primitiva si anume din neoliticul mijlociu. In antichitate geto-dacii de la nord de Dunare au extins mult cultura vitei de vie, care, in secolul II-I i. Hr. era raspandita pe intreg teritoriul tarii noastre de astazi. Situatia infloritoare a viticulturii si comertul dezvoltat cu vin presupune existenta unor soiuri valoroase si a unor podgorii capabile sa valorifice insusirile calitative ale soiurilor cultivate. In decursul timpului sortimentele sau statornicit pe podgorii, ajungandu-se ca, in momentul invaziei filoxerei, ele sa fie reprezentate in fiecare areal viticol printr-un numar restrans de soiuri, care imprimau un specific deosebit calitatii vinurilor.

Alte referate despre: infiintarea unei plantatii de vita de vie, plan pentru infiintarea unei plantatii de vita de vie, proiect infiintarea unei plantatii de vita de vie podgoria ia i
Referate afisate : 15
Medie note: 8.37 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles