Isihasmul ortodox

Isihasmul

Starea de poc─âin┼ú─â st─â la baza rug─âciunii lui Iisus, care ne conduce spre vederea unei st─âri reale ├«n care se afl─â sufletul nostru, cunoa┼čterea de sine, ceea ce are drept rezultat dob├óndirea eliber─ârii sufletului de patimi, adic─â de suferin┼úa.ÔÇŁDac─â nu suntem liberi de orice posesie, nu putem avea o stare de rug─âciuneÔÇŁ pentru a ├«nainta c─âtre Hristos. Isihasmul ne poate oferi posibilitatea de a tr─âi via┼úa ├«n Hristos, ┼úinta spre care e chemat cre┼čtinul.

Rug─âciunea nu reprezint─â ├«n sine scopul vie┼úii, nu constituie o formul─â magic─â precum adesea e ├«n┼úeleas─â, ci cobor├órea min┼úii ├«n lini┼čtea inimii ┼či a unirii acesteea cu Hristos, este acea stare despre care de m─ârturise┼čte Apostolul Pavel :ÔÇŁ┼×i nu mai tr─âiesc eu, ci Hristos tr─âie┼čte ├«n mineÔÇŁ .ÔÇŁScopul rug─âciunii devenind con┼čtientizarea harului baptismal, o ├«nt├ólnire personal─â cu HristosÔÇŁ . ÔÇťPunctul nostru de plecare, dac─â dorim s─â st─âm s─â ne rugam, trebuie s─â fie convingere ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 20kb
Downloads: 14
Materia: Religie

Monahismul crestin

Monahismul crestin - În cele trei secole după Inaltarea la ceruri a Mantuitorului Iisus Hristos, crestinii vroiau sa se apropie cat mai mult de modelul vietii oferit de catre Mantuitor si Sfintii Apostoli.Monahismul crestin

Alte referate despre: monahismul crestin, monahismul crestin referat, referat monahismul crestin

Rugaciunea

Ce este rugaciunea ?
Stim cu totii. In Filocalia ( Culegere din scrierile Sfintilor Parinti care arata cum se poate omul curati, lumina si desavarsi ), aflam ca rugaciunea inseamna vorbirea mintii noastre cu Dumnezeu. Dumnezeu este Duh, este Minnte, este Intelepciune. Deci, tot cu aceasta latura a vietii noastre comunicam cu Dumnezeu prin rugaciune.Cand ne rugam lui Dumnezeu, cand dialogam cu El, cand Ii spunem pasurile noastre si Il rugam sa ne ajute in necazurile noastre, se cuvine sa lepadam din minte toata grija cea lumeasca, asa cum se canta in biserica imnul heruvimilor, in timpul iesirii cu Sfintele Daruri.
Sa cugetam numai la Dumnezeu. Sa nu ne rugam numai cu buzele, iar mintea. sa fie departe de cuvintele rugaciunii." Cum puteti pretinde lui Dumnezeu sa ia aminte la rugaciunile voastre - ne intreaba un sfant parinte, Sfantul Ciprian al Cartaginei -, daca voi insiva ...

Alte referate despre: rugaciunea, ce este rugaciunea, referat despre rugaciune

Postul Mare

3. Postul Sfintei Marii , sau al Sîntămăriei, numit si postul lui August, se tine în cinstea Născătoarei de Dumnezeu , care înainte de Adormire a petrecut în neîncetată rugăciune si ajunare.

Alte referate despre: fisa postului, posta electronica, posta electronica referat

Isihasmul - rugaciunea lui Iisus

,, Puterea rugaciunii implineste taina unirii noastre cu DumnezeuÔÇŁ - spune Sfantul Grigore Palama - ,, caci rugaciunea este legatura fapturilor cuvantatoare cu Creatorul lorÔÇŁ ( 18 ).
Rugaciunea incepe prin cerere, dupa Sfantul Isaac Sirul ,, ea este rugaciunea de cereri, incarcata de preocupari si termeniÔÇŁ( 19)
Aceasta nu este decat o pregatire spre adevarata rugaciune, spre
,, rugaciunea duhovniceascaÔÇŁ o inaltare treptata catre Dumnezeu, prin stradanie si cautare.
Dar incet, sufletul se concentreaza, se aduna,, cererile personale se risipesc, par nefolositoare, caci Dumnezeu raspunde rugaciunii, aradandu-si pronia Sa care cuprinde toate. Incetam de a cere, caci ne incredintam cu totul vointei lui Dumnezeu.
Aceasta stare se numeste ,, rugaciune curataÔÇŁ . aceasta este limita nevointeicand nimic din ceea ce este strain rugaciunii nu mai intra in constiinta, nu mai abate vointa indreptata spre Dumnezeu, unita cu vointa dumnezeiasca.
...

Alte referate despre: rugaciunea lui iisus, rugaciunea lui iisus pe muntele maslinilor, gradina maicii domnului rugaciunea lui iisus

SfÔntul Grigorie Palama

Aadar, îndumnezeirea este desvârirea i deplina ptrundere a omului de
Dumnezeu, unirea i asemnarea treptat cu Iisus Hristos, Fiul lui
Dumnezeu, Cel ce a înviat din moarte firea omeneasc, înlând-o la cer,
în sânul Sfintei Treimi.

Alte referate despre: grigorie palama, grigore palama, grigorie palama distinctia intre fiinta si lucrari

Biserica Ortodoxa Romana

Mai mult, ca propovaduitor al Cuvantului Evangheliei, el a pregatit pe bulgari si slavi pentru increstinare. La randul sau, silit de imprejurari istorice, a trebuit, ulterior, sa primeasca limba slava in cultul Bisericii sale, folosind-o pana prin secolul al XVII-lea.

Alte referate despre: biserica ortodoxa referat, referat biserica ortodoxa, biserica ortodoxa romana referat

Ortodoxie versus materialism

R─âspunsul vine oarecum firesc,aproapeÔÇŽlogic.No┼úiunea de credin┼ú─â,religie este (sau nu) l─âsat─â uit─ârii.Dar dac─â,ar exista? Aceast─â nou─â revalorizare ar aduce claritate deoarece ├«n mod indiscutabil,din dorin┼úa de a p─ârea fair,echitabil-U.E. nu discrimineaz─â deoarece nu exclude ┼či alte confesiuni.
├Än actualitate se impune ┼či o alt─â precizare.Nu sunt de acord,ca ┼či majoritatea cu formularea de ┬źclub cre┼čtin┬╗ ,idee a belgianului Martens ce provine din partea unor structuri mai pu┼úin cooperante.├Än aceast─â logic─â desf─â┼čurare a evenimentelor,se are ├«n vedere c─â ┼či anumite grupuri,minorit─â┼úi ca aceea a liber-cuget─âtorilor s─â fie accepta┼úi.

Alte referate despre: ortodoxia versus religiile lumii-referat, credinta ortodoxa versus stiinta, ortodoxia versus greco-catolicismul

Cuvant inainte la Cartea Arhimandritului Sofronie despre temeiurile nevointei Ortodoxe

├Ännoirea Omului, ├«ns─â, nu const─â ├«n forme noi, ci este lucrarea m├óntuitoare a Duhului, a┼č cum ┼či ├«nvechirea nu este alta dec├ót lucrarea p─âcatului, a ÔÇťstric─âciuniiÔÇŁ, care roade, care putreze┼čte con┼úinutul, apoi formele, ÔÇťstric├óndÔÇŁ via┼úa. Duhul ├«ns─â, ca Dumnezeu F─âc─âtor, poate nu numai ├«nf─âptui, ci ┼či ├«nnoi via┼úa; iar El o ├«nnoie┼čte ├«nt├ói l─âuntric, esen┼úial, apoi, la nevoie, ┼či formele, pe care le adapteaz─â pentru ca via┼úa nou─â, proasp─ât─â, adev─ârat─â, s─â ├«┼či poat─â g─âsi loc ├«n condi┼úiile exterioare, istorice (Mt. 9, 17; Marcu 2, 22; Luca 5, 37-38).

Alte referate despre: cuvant inainte pentru carti, cuvant inainte la cartea capitan la 15 ani de jules verne, despre temeiurile nevointei ortodoxe

Biserica Ortodoxa Romana

In concluzie, atunci cand poporul roman a aparut in istorie ca popor de sine statator si de ginta latina, el era deja crestin, fiind astfel unul dintre putinele neamuri care, fara a avea o data fixa a increstinarii lor, s-a nascut crestin si asa a ramas pana astazi, fiind singurul popor latin de credinta ortodoxa si , totodata, cel mai vechi neam crestin din aceasta parte a Europei. Mai mult, ca propovaduitor al Cuvantului Evangheliei, el a pregatit pe bulgari si slavi pentru increstinare.

Alte referate despre: referat despre biserica ortodoxa, biserica ortodoxa, biserica ortodoxa in timpul comunismului

Pilde si povestiri ortodoxe

Omul credincios ┼čtie ├«ns─â, c─â nu mintea ┼či nici pute┬Črea, ci doar iubirea le poate cuprinde pe toate.
"Nădejdea mea este Tatăl, Scăparea mea este Fiul, Acoperământul meu este Duhul Sfânt. Treime Sfântă, mărire Ţie! " (Sfântul Ioanichie)

Alte referate despre: pilde si povestiri ortodoxe, pilde si povestiri ortodoxe mp3 download, pilde si povestiri ortodoxe download

Despre crestinism

Ravna cu care ne purtam de grija mortilor este in acelasi timp manifestare a nadejdii noastre in inviere dar si suport al vietii noastre inradacinate de acum in Dumnezeu, adica dincolo de aceasta lume. Romanul a pastrat credinta in Dumnezeu asa cum a primit-o din mosi-stramosi pentru ca a ramas credincios si a pastrat cu sfintenie aceste rinduieli crestinesti, aceste semne exterioare, repere existentialc fundamentale, care i-au aratat permanent clea spre Dumnezeu.

Alte referate despre: crestinismul, aparitia crestinismului, crestinismul referat istorie

Ortodoxia - o alta lume europeana?

Singura solutie intrevazuta de imparatii confruntati cu
aceasta situatie a fost apelul la crestinatatea occidentala,in conditiile in care nici una dintre tarile ortodoxe nu era suficient de puternica;acest gest era insa extrem de delicat,caci implica sfarsitul schismei ce despartea de la 1054.crestinatatea rasariteana,ortodoxa de cea occidentala,catolica,si unirea celor doua biserici,idee respinsa cu hotarare de elitele est-europene atasate de ideologia cezaro-papismului (afirmand subordonarea clerului conducatorilor laici)si ostile deci primatului suveranului pontif,ce ar fi decurs dintr-o unire a bisericilor.

Alte referate despre: iubirea e din alta lume si se iveste din senin-comentariu, iubirea e din alta lume si se iveste din senin comentariu ioan slavici, lumea europeana

Biserica ortodoxa in timpul lui Andrei Saguna

Constiuirea regatului apostolic ungar in timpul lui Stefan cel Sfant precum si consolidarea lui creaza cea mai indepartata, cronologic vorbind, premisa a unei dualitati confesionale in Transilvania. Acesta regiune se afla la granita dintre cultura si civilizatia adusa de Traian, ea facand parte din Imperiul Roman si culturiile migratorilor sarbi in Sud-Vest, maghiari in Vest si slavi in Nord-Est. problema etno-culturala se va complica aproape de sfarsitul primei jumatati a mileniului al doilea, cand in zona, care in actele lui Saguna o vor numi Fundus regius, vor fi asezati sasii, secuii si svabii.

Mozaicul etnic este intregit asadar si de acesta dualitate religioasa. Pentru omul de azi lucrurile nu apar insa sub toate aspectele, in momentul in care isi imagineaza acesta problema pentru ca atitudinea actuala si tendinta lumii este una concilianta, toleranta. Spiritul religios insa evolueaza dupa alte reguli si poate uneori nu ar mai trebui sa i se impute caracterul sau intransigent, ...

Alte referate despre: biserica ortodoxa in timpul regimului comunist, referat despre biserica ortodoxa in timpul regimului comunist, biserica ortodoxa in timpul dictaturii comuniste

Metodele de explicare si cercetare ale religiilor si pozitia crestin-ortodoxa

Aspecte preliminare:- iluminismul a dat un impuls puternic cercetarii religiilor, care insa s-a pus in miscare abia in secolele XVIII - XIX, cand analistii au mers realmente in cautarea elementelor fosilizate ale religiilor.- evident ca cercetatorii au incercat sa fie originali in cautarile lor si sa ofere sugestii care sa nu contravina rationalitatii deductive si logice ale lumii de atunci, deoarece era o adevarata moda in a acomoda orice credinta legilor ratiunii.

Alte referate despre: ipoteze de cercetare turism religios, proiect de cercetare educatia religioasa, prima ora de religie a micului crestin

Teodosie I cel Mare - Credinta ortodoxa devine religie oficiala de Stat

Revenind la Teodosie putem spune ca pe plan extern este confruntat cu problema gotica. In acest sens el incearca sa reorganizeze armata, lucru deosebit de dificil din cauza numarului mare de barbari instalati pe teritoriul Imperiului. Din Sirmium imparatul porneste spre Tesalonic, unde va ramane mai multa vreme. Pe drumul spre Tesalonic el a incercat sa castige bunavointa gotilor, atat a celor din interiorul Imperiului, cat si din afara lui.

Alte referate despre: voievozi romani si credinta ortodoxa-referat religie, istoria credintelor si ideilor religioase, mircea eliade istoria credintelor si ideilor religioase
Referate afisate : 16
Medie note: 8.25 / 10
Referate noi adaugate la Religie
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles