Islamul si expansiunea araba

Islamul si expansiunea araba

Arabii, ca popor, îsi au originea în peninsula Araba. La începutul
sec. VII, ei erau nomazi organizati în triburi, însa cu o viata urbana
incipienta. În sudul peninsulei exista deja o civilizatie agricola,
care avea orase si drumuri, însa nordul era populat doar de beduini
nomazi. În acest context a aparut islamul, religia întemeiata de
profetul Mahomed. În jurul anului 610, Mahomed a început sa predice
ceea ce i-a fost revelat. Învataturile sale au fost respinse în Mecca,
orasul sau natal, asa ca, în 622, a plecat la Medina. Acesta fuga,
hegira, marcheaza începutul erei islamice. Cuvântul islam înseamna
supunere, iar credinciosii se numesc musulmani, de la un derivat al
cuvântului islam. Mahomed si-a creat o comunitate islamica, care a
început Djihadul, razboiul sfânt. Mahomed a cucerit Mecca în anul 630
si apoi a murit în 632. Urmasul sau a fost Abu Bakr, socrul sau, care
a devenit primul calif. Începând cu el, arabii au cucerit ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 16
Materia: Istorie

Despre islam

Basileul iconoclast Leon al III-lea din dinastia Isauriotă a fost acela care le-a spulberat speranţele sarazinilor de a pătrunde în Europa prin Strîmtori. A urmat catastrofa de la Akroinon din anul 740 în faţa împăratului bizantin Constantin al V-lea care le-a pecetluit sarazinilor şi porţile Anatoliei.

Alte referate despre: islamul referat, islamul, islamul-istorie si realitate contemporana

Expansiunea islamului

Singurul Stat
Mauvia a infiitat pana la urma prima dinastie a califilor, dar puterea lor s-a cristalizat doar dupa ce califul Abadal-Malik(685-705)a iesit victorios din razboiul intern de 30 de ani.Cu instaurarea ordinii s-a continuat expansiunea islamului.Fortele musulmane au patrauns pana in Tskent,cucerind Sindul si o parte din Pandjab,teritoriul Pakistanului din prezent .In vest au cucerit coasta Africii de Nord si prin stramtoarea Gibraltar au patruns pana in Spania. In 718 au trecut Pireneii si au patruns pana in partea centrala a Frantei.Au fost opriti de francezi langa Tours in 732, acestia punand capat altor eventuale cucerii in Europa.
Sub domnia dinastiei Omaiad, Imperiul Islamic care putea face comert nestingherit din Spania pana in India, si-a trait cea mai mareata perioada. Contrar altor popoare cuceritoare, arabii invadau ...

Alte referate despre: expansiunea islamului, expansiunea islamica, islamul si expansiunea araba

Islamul

In secolul al VII-lea, pe vremea bunului rege merovingian Dagobert, un arab din desert va propovadui o noua religie. Povestea acestui beduin devenit profet si conducatorul unei comunitati al carei elan va tulbura lumea, poate fi considerata o adevarata epopee. In doar patru veacuri din secolul al VII-lea d.Hr si pana in jurul anului 1000, civilizatia islamica avea sa cunoasca o dezvoltare extraordinara.

Alte referate despre: despre islam, religia islamica, islam

Expansiunea Islamului

In acest timp, in Imperiul Islamic, slabit de luptele intre triburi, care a unit diferite natii si regiuni, au aparut tensiuni. Al treilea calif, Osman (644-656) a fost ucis, succesorul lui a devenit varul si succesorul lui Mahomed, Ali. Si sub dominatia lui (656-661) s-au continuat miscarile religioase si tulburarile dintre triburi care au condus pâna la urma la razboaie, lupte si la uciderea lui Ali. Discipolii lui nu au vrut sa se supuna califului succesor Muavia si si-au proclamat autonomia. Astfel a avut loc despartirea definitiva dintre sunnitii majoritari si siitii minoritari. Cu toate ca in anumite perioade din istoria Islamului mai apar din când in când anumite secte, contradictia sunnism-stiism este si in prezent o ruptura fundamentala.

Alte referate despre: islamul in expansiunea araba, crestinism si islam in urma expansiunii arabe, consecintele expansiunii coloniale

Bizantul si Califatul Arab in Evul Mediu

Arabii au ca patrie de origine Peninsula Arabica. Dupa ce timp de un mileniu si jumatate singura forma de organizare in lumea araba era tribul, in sec. VII sub conducerea lui Mahomed, arabii vor cunoaste existenta unui stat unitar. Actiunea politica a lui Mahomed, care s-a nascut in anul 571 si a fost crescut ca orfan, apoi s-a casatorit cu o femeie bogata, Kadjia, cu care a avut sapte copii, iar dintre acestia nu a supravetuit decat o fiica si anume Fatima, a predicat o relatie directa intre om si divinitate, pornind de la premisa ca toti oamenii sunt egali. In 610, Mahomed a inceput sa predice invatatura lui Alah la Mecca, ceea ce a atras ostilitatea aristocratilor care isi vedeau amenintate averile si astfel in 622, a fost silit sa se refugieze la Medina. In 630, Mahomed se reintoarce la Mecca, unde ocupa templul Kaaba si proclama cultul lui Alah. Mahomed a murit in 632. Urmasul lui a fost socrul sau Abu Bakr, tatal Aisei, sotia preferata a lui Mahomed, care a intemeiat primul califat ...

Alte referate despre: califatul arab in evul mediu, orasul arab in evul mediu, arabii in evul mediu

Arabia preislamica

In secolul al VII-lea acest popor aproape necunoscut de nomazi din peninsula Arabiei isi fac intrarea pe scena istoriei universale intr-un mod spectaculos: in mai putin de zece ani, impulsionati de noua lor religie, arabii cuceresc Iranul, Mesopotamia, Irakul, Siria, Africa Septentrionala si Peninsula Iberica. Mai surprinzator, insa, a fost faptul ca acesti cuceritori s-au dovedit dotati si cu remarcabile calitati politice, administrative si culturale.

Alte referate despre: arabia preislamica, arabii, califatul arab

Mahomed si bazele teologice ale islamului

Aderarea la islamism se reduce la mărturia de credinţă., în arabă denumită shahadah, care spune că: ”Nu există altă divinitate decât Dumnezeul nostru- Allah iar Mahomed este Trimisul lui”. Toţi adepţii islamului vor fi într-adevăr de acord cu faptul că nu mai trebuie îndeplinită nici o altă cerinţă, pentru ca aproapelui lor să-i fie recunoscută apartenenţa la comunitatea musulmană. Cuvântul „ musulman” vine de la „muslimun” care înseamnă” a deveni musulman”, „ a se converti la islam” .

Alte referate despre: mahomed si islamul, bazele islamului, rolul lui mahomed in islam

Motivatii de expansiune pentru corporatiile transnationale

Motivatii de expansiune pentru corporatiile transnationale
A.ISD AFLATE IN CAUTARE DE RESURSE
Corporatiile transnationale angajate in acest gen de ISD investesc in strainatate pentru a obtine anumite resurse la un cost real mai scazut decat in tara de origine sau pentru a avea acces la resurse care nu sunt disponibile in tara de origine.
Motivatia investirii consta in cresterea profitabilitatii pe pietele deservite de transnationala sau pe care intentioneaza sa le deservesca in viitor. In cea mai mare parte a cazurilor, rezultatul activitatii filialelor este destinat exportului catre tarile dezvoltate.

Alte referate despre: motivatii de expansiune pentru corporatiile transnationale, strategii de expansiune a corporatiilor transnationale, strategii de expansiune pentru corporatiile transnationale

Europa in expansiune

Europa in expansiune - Cronologia expeditiei pe mare a lui Diaz nu este destul de limpede. In present,majoritatea istoricilor inclina sa considere ca flota sa a plecat din Lisabona in august 1447.Diaz a mers pe drumul obisnu-it pana la Sao Jorge da Mina,iar de aici a urmat drumul lui Diego Cao pana in dreptul paralelei de 22 grade latitudine sudica.

Alte referate despre: europa in expansiune, expansiunea mongola in europa, expansiune mongola in europa

Asia si Arabia Saudita

Asia si Arabia Saudita - In acest fel, Asia este singurul continent care are ca vecini toate oceanele planetei. Numai in N-V are o limita terestra, marginindu-se cu Europa, de care il separa o linie conventionala.
Punctele extreme ale masei continentale a Asiei sunt urmatoarele:
• in nord, Capul Celiuskin, din peninsula siberiana Taimir (77o43’ latitudine nordica);
• in sud, Capul Piai (sau Buius), din peninsula Malacca (1o16’ latitudine nordica);
• in est, Capul Dejnev, din peninsula Ciukota, Rusia (169o40’ longitudine vestica);
• in vest, Capul Baba, din peninsula Asia Mica, in Turcia (26o04’ longitudine estica)

Alte referate despre: arabia saudita asia, asia de sud vest arabia saudita, arabia saudita referat

Micile state din Arabia

Generalitati despre EMIRATELE ARABE,STATUL QATAR si STATUL KUWAIT.

Teritoriul tarii este constituit din 7 emirate situate pe “Coasta Piratilor” in lungul tarmului Golfului Arabic si Stramtorii Ormuz.Numele de “Coasta Piratilor” dateaza din 1820 in urma tratatului incheiat de englezi cu populatia locala prin care ei s-au obligat sa suprime comertul cu sclavi si actele de piraterie.
Acest tratat a fost reinoit in 1853, cand s-a adoptat denumirea de “Coasta-Armistitiului” iar cele 7 emirate s-au numit “Statele Armistitiului”.

Alte referate despre: cel mai mic stat din lume, cele mai mici state din europa, cel mai mic stat din europa

Dar-al-islam

Termenul Dar al-Islam este un termen de origine araba si inseamna, literal vorbind, casa Islamului, avand ca corespondenti si alti doi termeni precum Dar as-Salam, ce insemna casa Pacii, ori Dar al-Tawhid, care inseamna casa Uniunii. Acest termen este folosit de teologii musulmani pentru a desemna tarile unde musulmanii isi pot practica religia in mod liber . In aceste tari majoritatea populatiei este de religie musulmana, iar conducerea le asigura protectie din acest punct de vedere.

Alte referate despre: fuga-i rusinoasa dar e sanatoasa eseu, i agarbiceanu- darul lui mos miron, proverbul fuga-i rusinoasa dar e sanatoasa

Islam - credinta si ritual

Din predicatorul unei noi religii devine şef al unei comunităţi pe care o organizează cu multă abilitate. A încercat, fără succes, pe evreii din Medina să-i câştige de partea lui, însă şi-a dat seama că se înşelase şi n-a pierdut nici un prilej de a-i persecuta, de a-i trece prin tăişul sabiei, de a le vinde femeile şi copiii, chiar de a le lua averile pe care le-a împărţit partizanilor săi .

Alte referate despre: islam - credinta si ritual, preview referat islam - credinta si ritual, credinta islamica

Dubai - Emiratele Arabe Unite

Clima
Tropical – deşertică, cu precipitaţii puţine şi temperaturi cuprinse între 10°C şi 48°C.

Alte referate despre: burj dubai emiratele arabe unite, dubai emiratele arabe unite, dubai-emiratele arabiei unite

Arabia

Relieful este mai înalt, depăşind 3000m în SV(Hadur Shuaib 3760 m, alt.max. Arabia) şi în SE (Munţii Omanului, 3019 m). Caracteristicile sunt pustiurile nisipoase, Rub al Khali dezvoltat în jumătatea sudică a Arabiei fiind cel mai mare deşert de nisip de pe glob (518000 km ); aici se întâlnesc adevăraţi munţi de nisip ( dune de sute de metri înălţime), crestele acestora formând uneori şiruri lungi de sute de km.

Alte referate despre: arta araba, lumea araba, lumea araba referat
Referate afisate : 16
Medie note: 8.52 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles