Istoria cartii romanesti de la inceputuri pana la 1918

Istoria economiei romanesti

Istoria economiei romanesti este o stiinta sociala, facînd parte din grupa stiintelor economice; ea studiaza fenomenele si procesele economice, ramurile economice si economia în ansamblu din cele mai vechi timpuri pîna în zilele noastre.

Istoria economiei romanesti - În abordarea problemelor economice din trecut, cercetatorul poate sa înceapa utilizînd vectorul timp sau vectorul spatiu. Utilizînd timpul ca element de întelegere a economiei se poate aborda cercetarea unor spatii mari, cum sînt epocile istorice, însa cercetarea este mai eficienta daca se investigheaza segmente de timp mai mici, sau anumite evenimente cu implicatii nationale si internationale (Revolutia Franceza, Primul Razboi Mondial, Al Doilea Razboi Mondial).

Nivel: Facultate
Dimensiune: 124kb
Downloads: 23
Materia: Istorie

Popoare si spatii istorice

1.Romanitatea romanilor in viziunea istoricilor
1.A. Etnogeneza romaneasca
Geto-dacii si lumea romana in secolele I i. Hr. - al II-lea d.Hr
Popor de origine indo-europeana, daco-getii au reprezentat ramura
nordica a tracilor, diferentiindu-se de acestia in perioada Epocii Fierului.Erau numiti geti in izvoarele scrise grecesti si daci in cele romane. Pana in secolul I i.H., cand si-au constituit un stat propriu, au fost organizati in triburi si uniuni de triburi care : aveau denumiri specifice (apulli, burii, carpii, costobocii etc.); erau conduse de sefi militari aveau centrul in cetati fortificate de tip "dava" (Argedava, Buridava, Piroboridava etc.).Istoria politico-militara timpurie a daco-getilor este cunoscuta din izvoarele scrise externe, cele mai vechi insemnari fiind cuprinse in opera istoricului grec Herodot (sec.V i.H.).

Alte referate despre: popoare si spatii istorice, popoare si spatii istorice referat, popoare si spatii istorice clasa a 9a semestru 1

Unirea din 1918

Incununarea acestor actiuni se implineste la 27 martie/9 aprilie 1918, cand Sfatul Tarii de la Chisinau, ales prin vot universal, direct, egal si secret decide cu majoritate de voturi unirea cu Romania a Republicii Democratice Moldovenesti. Apoi Comitetul Executiv al Consiliului National din Bucovina, convoaca un Congres General al Bucovinei pentru 15/28 nov. 1918 in Palatul Mitropolitan din Cernauti.

Alte referate despre: unirea din 1918, marea unire din 1918, unirea din 1918 referat

Istoria literaturii romane in secolul XX

Trezirea interesului scriitorilor pentru afirmarea originalitatii nationale a literaturii romane. Militantismul ideologic in slujba ridicarii satului prin cultura. Opera de "dezgropare" si de valorificare a literaturii romane vechi; critica adusa "instrainarii" si "decadentismului". Nicolae Iorga - critic si istoric literar; marele talent scriitoricesc al lui N. Iorga prezent in opera sa memorialistica si publicistica, mai putin cea beletristica. Scriitorii in opera carora au rodit ideile raspandite de "Samanatorul": St. O. Iosif, O. Goga, M. Sadoveanu, I Agarbiceanu, E. Garleanu, C. Sandu-Aldea, Ilarie Chendi.

Alte referate despre: istoria literaturii romane, istoria literaturii romane de la origine pana in prezent, istoria literaturii

Muzeul national de istorie a Romaniei

In acest scop au fost amenajate la subsolul muzeului 32 de vitrine in care sunt expuse patru idoli antropomorfi din aur - cel mai mare tezaur din epoca neolitica, tezaurul de la Cucuteni - alcatuit din 97 obiecte din aur, obiecte din aur descoperite in cetatile dacice, marele tezaur Closca cu puii de aur descoperit langa Buzau in 1837 s.a.
Cabinetul numismatic reconstituie istoria monedei pe teritoriul Romaniei din antichitate pana in zilele noastre.

Alte referate despre: muzeul national de istorie, muzeul national de istorie referat, muzeul national de istorie a romaniei

Ideea de colaborare militara intre Tarile Romane pana in a II- jumate a sec.al XVI-lea

Lantul Carpatilor romanesti nu a constituit niciodata o piedica ,o bariera , ci mai degraba un element de legatura in dezvoltarea istorica a poporului nostru, o adevarata coloana vertebrala a fiintei noastre nationale.Ei au constituit bariere foarte greu de trecut pentru popoare care au venit in aceste tinuturi, au fost ascunzatori perfecte pentru populatia autohtona, neorganizata inca din punct de vedere politic. A©Noi formam ramura cea mai de rasarit a popoarelor romanice. Desi ne-au izolat de trunchiul compact al romanitatii, datorita unor vicisitudini ale vietii proprii, am pastrat nealterat fondul latin al limbii, in ciuda a numeroase popoare care au trecut pe aici
sau chiar s-au asezat A>>1.

Alte referate despre: contextul istoric al sec al xvii -lea in tarile romane, tarile romane si marile puteri in prima jumatate a sec x x lea, tarile romane si marile puteri in sec al xvii lea

Unirea din 1918

Unirea Bucovinei
In aceasta provincie miscarea unionista romaneaca se confrunta cu tendintele de anexiune ucrainene pe care administratia austriaca nu mai era in stare sa le contracareze.In octombrie 1917 s-a infiintat Consiliul National Roman,condus de Iancu Flondor,care a cerut autodeterminarea natiunii romane.

Alte referate despre: marea unire din 1918 referat, referat unirea din 1918, referat marea unire din 1918

Formarea constiintei istorice

Incepand din secolul al XVII-lea, restul cultural al bisericii incepe sa scada. Mai ales in Moldova, clasa sociala a boierimii dobandeste treptat un loc tot mai important in viata culturala a neamului.

Alte referate despre: formarea constiintei istorice, formarea constiintei istorice studiu de caz, studiu de caz formarea constiintei istorice

Istoria geto-dacilor sub conducerea lui Burebista si Decebal

Din relatarile lui Strabon rezulta ca Burebista a pus capat disensiunile ce aveau loc intre diferite triburi sau uniuni de triburi care slabeau puterea geto-dacilor. Concomitent cu opera de consolidare unei mari unitati politice autohtone, Burebista a dus lupta impotriva celtilor din partile de vest si sud-vest ale Daciei si impotriva bastarnilor germanici din estul si nord-estul Daciei, consolidand stravechea stapanire peste tinuturile geto-dace, in care se instalasera celtii si bastarnii.

Alte referate despre: istoria geto-dacilor sub conducerea lui burebista si decebal, istorie geto-dacilor sub conducerea lui burebista si decebal, istoria geto-dacilor sub conducerea lui burebista

Sfarsitul istoriei si ultimul om

Mania, rusinea si mandria, care apar cand omul este subestimat, cand nu se ridica la nivelul asteptarilor sau atunci cand se ridica si este recunoscut, sunt parti ale personalitatii cu o importanta majora in viata politica si in intreg procesul istoric, afirma Hegel.

Alte referate despre: sfarsitul istoriei si ultimul om, francis fukuyama sfarsitul istoriei si ultimul om, francis fukuyama sfarsitul istoriei si ultimul om articol

Romanitatea romanilor in viziunea istoricilor

Romanizarea - procesul istoric complex prin care civilizaţia romană pătrunde în toate compartimentele vieţii unei provincii încât duce la înlocuirea limbii populaţiei supuse cu limba latină. Limba română este o limbă neo-latină. La formarea acesteia, au contribuit trei elemente:

Alte referate despre: romanitatea romanilor in viziunea istoricilor, romanitatea romanilor in viziunea istoricilor referat, romanitatea romanilor in viziunea istoricilor eseu

Economia de piata - forma evaluata

In lume există în prezent o mare varietate de tipuri specifice de organizare şi reglare a activitaţii economice, dar sistemul economiei de piaţa a devenit predominant în lumea contemporană. Între economia de piaţa şi economia de schimb se pune adesea semnul egalităţii.
În principiu, economia de piaţa este considerată o formă evoluată a economiei de schimb.Ea este opusul economiei centralizate, aşa cum economia de schimb este opusul celei naturale .
Economia de piaţa se poate definii- ca un mecanism complex de coordonare a oamenilor, activităţiilor şi firmelor printr-un sistem de pieţe şi preţuri.

Alte referate despre: economia de piata forme si trasaturi, economia de piata formele de manifestare, consumator in economia de piata forme

Instrumente economice in managementul mediului

Instrumentele economice de mediu sunt de doua tipuri: coergitive si stimulative. Instrumentele economice coergitive sunt de tip european si se refera la taxe, penalitati sau alte forme prin care se urmareste conformarea cu legislaţia in vigoare.

Alte referate despre: referat componenta economica a managementului mediului, instrumente economice pt protectia mediului, instrumente economice in protectia mediului

Economie - cererea si oferta

In functie de marimea modificarii pretului si a modificarii ofertei, elasticitatea ofertei cunoaste trei forme:
oferta elastica;
oferta cu elasticitate unitara;
oferta inelastica.
Sunt anumite situatii in care elasticitatea ofertei este atipica, respectiv cantitatile oferite pe piata, dintr-un bun, cresc cand pretul lor scade.

Alte referate despre: referat economie cerere si oferta, referat economie cererea si oferta, economie cererea si oferta

Consumul si investiile

La un volum dat al venitului global, cu cat rata economiilor este mai mare, cu atat este mai mica partea destinata consumului.

Alte referate despre: venitul consumul si investitiile, relatia intre venit consum si investitii, venitul consumul si investitiile referat

Proprietatea privata

In legatura cu notiunea de proprietate, in decursul timpului s-au conturat cel putin trei opinii, adesea opuse: una juridica, alta filozofica si alta economica. In sens juridic, proprietatea exprima relatia de posesiune “a ceva” adica a unui bun economic, de catre “cineva”, adica o persoana fizica sau juridica.
Filozofii spun ca omul intra in relatiile de proprietate ca “fiinta totala”, dupa acestia problema proprietatii fiind una de eficienta economica ce implica realizarea personalitatii umane in general.
Din punct de vedere economic, proprietatea exprima un raport de insusire a unor bunuri de catr eom.
In concluzie, proprietatea reprezinta totalitatea relatiilor dintre oameni in legatura cu bunurile, relatii reglate de nrome istoriceste stabilite pe plan social.
Din analiza proprietatii in sens eocnomic, rezulta faptul ca ea apare odata cu societatea umana si va dispare prin desfiintarea acesteia.
Relatiile de proprietate au fost analizate ...

Alte referate despre: proprietatea privata, proprietate privata, dreptul de proprietate privata

Inflatia la nivelul sistemului pietei si a celui planificat

Inflatia la nivelul sistemului pietei si a celui planificat - fenomen de dezechilibrare structurala a mecanismului economic, monetar si financiar reflectand existenta in circulatie a unei mase monetare ce depaseste nevoile economice. Consecinte: cresterea preturilor si scaderea de cumparere a banilor.Inflatia la nivelul sistemului pietei si a celui planificat

Alte referate despre: rata inflatiei si nivelul de trai, rata inflatiei si nivelul de trai referat, metode de combatere a inflatiei la nivel mondial
Referate afisate : 17
Medie note: 8.17 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles