Izotopi radioactivi

Izotopi radioactivi

UTILIZAREA IZOTOPILOR RADIOACTIVI ÎN INDUSTRIA SIDERURGICĂ, MATALURGICĂ ŞI CONSTRUCTOARE DE MAŞINI

2.1. principiu fizic al metodelor
Siderurgia, metalurgia, şi construcţia de maşini reprezintă baza industriei grele, de aceea progresul tehnic în aceste ramuri are o importanţă deosebită.
Prin folosirea metodelor puse la dispoziţia de fizica nucleară, fiecare fază a proceselor tehnologice de producţie a fontei, a oţelului, a semifabricatelor, sau a pieselor finite poate fi îmbunătăţită.
Din punct de vedere al modului în care în care se folosesc izotopii radioactivi, metodele se împart în trei grupe:

2.1.1. Metoda atomilor marcaţi
Prima metodă cuprinde metodele cu trasori radioactivi. Numeroase aplicaţii ale izotopilor radioactivi se bazează pe proprietatea acestora de a emite radiaţii.
O primă categorie de aplicaţii utilizează aceste radiaţii ca semnale ale prezenţei izotopului radioactiv într-un anumit loc.
Spre ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 30kb
Downloads: 8911
Materia: Fizica

Radiatiile nucleare si efectele lor

Ei pastrau intr-un vas de aluminiu, sarea de poloniu pe care o foloseau. Se stie ca aluminiul retine cu usurinta particulele alfa, totusi au observat ca in afara vasului existau radiatii care influentau aparatele de masura pe care le foloseau. Analizand radiatiile acestea, sotii Joliot-Curie au constatat ca ele sunt compuse din neutroni si pozitroni(electroni pozitivi).

Alte referate despre: radiatii nucleare si efectele lor, radiatiile nucleare si efectele lor, radiatiile nucleare si efectele sale asupra omului si mediului

Aplicatii ale izotopilor

Exemple de izotopi utilizaţi în medicina nucleară:
Molibden-99-folosit pentru producerea izotopului numit technetium-99m, care este cel mai des folosit izotop în medicină;Technetium-99m - folosit în cercetarea scheletului uman şi a muşchiului inimii, dar de asemenea, şi pentru cercetarea creierului, a glandei tiroide, a ficatului, a splinei, a presiunii sanguine

Alte referate despre: aplicatii ale izotopilor, aplicati ale izotopilor, aplicatii ale izotopilor de potasiu

Radioactivitate

Din acest motiv, neutronii emişi în urma fisiunii uraniului sunt încetiniţi, făcându-i să semnat Ia Moscova tratatul de interzicere a experienţelor cu arma nucleară, cu excepţia celor subterane, marile puteri an efectuat circa 510 teste nucleare în atmosferă: circa 300 S.U.A., 180 fosta URSS, 25 Marea Britanie şi 4 Franţa. Până în anii 1985, Franţa şi China, singurele nesemnatare ale tratatului, au mai explodat in atmosfera 40 si respectiv 25 bombe nucleare.

Alte referate despre: radioactivitatea, poluarea radioactiva, pericolul depozitarii deseurilor radioactive

Radioactivitatea naturala si artificiala

Simpla descoperire a radioactivitatii de catre Henri Becquerel în 1896
este în prezent un fapt istoric, desigur important, dar lipsit de
senzationalul produs la vremea respectiva.

Alte referate despre: radioactivitatea naturala si artificiala, radioactivitatea naturala si artificiala referat, radioactivitate naturala si artificiala

Asigurarea protectiei - radioactiv

Depozitul de surse radioactive. Factorii principali care decid amplasarea si mărimea depozitului sunt: specificul unităţii nucleare si frecvenţa lucrărilor. De obicei pentru unităţile nucleare de grad I si II nu este necesar un spaţiu mare pentru depozitare. In asemenea cazuri, depozitul se amenajează chiar in interiorul camerei active intr-un safe, dulap metalic ecranat cu folii de plumb sau dulap in perete. In lipsa acestora, depozitul se poate amenaja intr-o celula betonata, amplasata fie in încăperea de lucru cu surse deschise in apropierea nisei, fie in imediata vecinătate.
Încăperea in care se vor depozita sursele trebuie astfel conceputa încât sa ofere o ecranare sigura a radiaţiilor. In calculul protecţiei, se considera activitatea surselor, fără ţine seama de ecranarea realizata de containerul in care sunt depozitate.
In unele cazuri se obişnuieşte sa se instaleze nise pentru prima diluţie chiar in interiorul depozitului. Avantajul ...

Alte referate despre: protectia radioactiva, protectie radioactiva, asigurarea protectiei mediului

Radioactivitatea

Repetand experienta, faptul s-a confirmat :
pehblenda emitea in mod natural radiatii invizbile, care impresioneaza
placa fotografica intocmai ca radiatiile X ; cercetarile ulterioare au
arata insa ca ele erau de alta natura, provenind chiar din nucleele
unor atomi ai minereului.

Alte referate despre: radioactivitate, izotopi radioactivi, substante radioactive

Izotopi

Izotopi
In timp ce prin spectrometria de masa se determina masa (si abundenta) fiecarui izotop component al unui element mixt,metoda chimica duce la valori medii ale maselor atomice.De mare importanta practica este faptul ca proportia (abundenta) izotopilor in elemente mixte din natura este aceasi (cu putine excepti).Asfel elementul clor cu masa atomica (egala cu echivalentul chimic) 35,453 este un amestec al izotopilor cu numarul de masa A 35 si 37 in proportie de de aproximativ 3 :1.Aceasi situatie se intilneste si la multe alte elemente.Aceasta este una din cauzele (dar nu singura) pentru care unele elemente nu au mase atomice egale cu numere intregi. Numarul de masa se noteaza linga simbolul elementului,in partea stinga sus de ex. Cl si Cl iar numarul atomic (Z) in partea stanga jos.

Alte referate despre: izotopi, izotopii, importanta izotopilor

Izotopi

Izotopi
Foarte multă vreme s-a crezut că materia este alcătuită din particule extrem de mici, indivizibile, numite atomi. Descoperirile din domeniul fizicii şi chimiei, făcute la sfârşitul secolului al XIX – lea şi în secolul XX, ca : descărcările electrice prin gaze rarefiate, emisiile de electroni din metale incandescente, radioactivitatea etc. au dus la concluzia că : atomul este divizibil, el are o structură complexă.

Alte referate despre: utilizarile izotopilor, izotopii hidrogenului, izotopii radioactivi

Izotopii

Cercetările asupra izotopilor au fost continuate de către mulţi oameni de ştiinţă, remarcabil ar fi fizicianul englez Francis William Aston; munca acestora în descoperirea şi studierea izotopilor a fost accelerată prin folosirea spectrografului.

Izotopii
Se ştie că majoritatea elementelor în stare naturală sunt alcătuite din doi izotopi. Printre excepţii întâlnim beriliul, aluminiul, fosforul şi sodiul. Masa atomică a unui element este media dintre masele atomice sau numerele de masă ale izotopilor. De exemplu clorul, cu masa atomică 35.457, este alcătuit din clor-35 şi clor-37, primul fiind întâlnit în proporţie de 76% iar cel de-al doilea în proporţie de 24%.

Alte referate despre: utilizarea izotopilor, referat izotopi, importanta practica a izotopilor

Proprietatile elementelor chimice in tabelul periodic

PROPRIETĂŢILE FIZICE PERIODICE
RAZA ATOMICĂ ŞI VOLUMUL ATOMIC
Raza atomică este o mărime care caracterizează atomul şi este egală cu jumătate din distanţa dintre nucleele a doi atomi vecini dintr-un eşantion de material în care atomii nu sunt ionizaţi. Raza atomică este de ordinul şi, în grupele principale, creşte de sus în jos, o dată cu creşterea numărului de straturi.

Alte referate despre: proprietatile elementelor chimice in tabelul periodic, variatia proprietatilor elementelor chimice in tabelul periodic, referat chimie-proprietatile elementelor chimice in tabelul periodic

Efectele poluarii asupra sistemului respirator

1. Principalul motiv pentru care fumeaza tinerii este ca isi doresc sa faca parte dintr-un grup.
2. Fumatul pasiv dauneaza nefumatorilor.
3. Fumatul ajuta oamenii sa se calmeze cand sunt nervosi.
4. O persoana care fumeaza multe tigari timp de un an poate acumula un litru de gudron in plamani.
5. Este nevoie de un pachet de tigari pentru a accelera bataile inimii si a creste tensiunea arteriala, pentru a altera circulatia sangelui si a aerului in plaman.
6. Majoritatea celor care fumeaza nu doresc sa renunte la acest viciu.
7. Fumatul este una din cauzele principale ale afectiunii cardiace.
8. Tinerii pot renunta oricand si fara ajutor la fumat.
9. Fumatul este un factor favorizant pentru aparitia cancerului pulmonar.
10. Daca adolescentii isi manifesta dorinta de a renunta la fumat inseamna ca-i putem lasa sa mai fumeze, oricum vor renunta candva.
11. Exercitiile fizice elimina efectele negative ale fumatului.
12. O mama care a fumat in timpul sarcinii poate da nastere ...

Alte referate despre: efectele poluarii asupra sistemului respirator, efectele poluari asupra sistemului respirator, efectul poluarii asupra sistemului respirator

Utilitatea si pericolul folosirii metalelor radioactive

Acest efect este foarte indelungat,de ordinul anilor,pe cand combustia totala a unui gram de carbune nu produce decat cam 8000 cal.Radioactivitatea a atras atentia oamenilor de stiinta din intreaga lume dupa aceste descoperiri.In urmatoarele decenii multe aspecte ale acestui fenomen au fost examinate in detaliu.

Alte referate despre: metale radioactive, pericolul depozitarii deseurilor radioactiva, metalele radioactive

Izotopii

Izotopii
In cazul izotopului carbon,s-au identificat 12 izotopi,din care numai doi izotopi sunt naturali.Dintre acestia , cel mai stabil este izotopul C.Acest izotop a fost ales ca izotop de referinta-unitatea atomica de masa (u.a.m.), numita si unitate nuclidica-dalton (d). Cu spectrometrul de masa se pot masura mai exact masele atomice decat prin metoda chimica obijnuita,bazata pe determinarea echivalentelor chimici. Valorile obtinute cu acest aparat au pana la 6-7 cifre semnificative exacte,in timp ce metoda chimica nu permite determinarea maselor atomice cu precizie mai mare decat 4 rareori 5 cifre semnificative.

Alte referate despre: importanta izotopilor referat, izotopii si utilizarile lor, obtinerea si utilizarea izotopilor radioactivi

Izotopii

Izotopii
Cu spectrometrul de masa se pot masura mai exact masele atomice decat prin metoda chimica obijnuita,bazata pe determinarea echivalentelor chimici. Valorile obtinute cu acest aparat au pana la 6-7 cifre semnificative exacte,in timp ce metoda chimica nu permite determinarea maselor atomice cu precizie mai mare decat 4 rareori 5 cifre semnificative. Masele atomice ale izotopilor au valori numerice apropiate de numere intregi si anume sint fie putin mai mari fie putin mai mici decat un numar intreg.De acea se atribuie fiecarui izotop,un numar de masa notat cu A care este numarul intreg cel mai apropiat de masa sa atomica reala.

Alte referate despre: aplicatiile izotopilor, utilizari ale izotopilor, izotopi referat

Izotopii

Izotopii
Separarea izotopilor aceluiaşi element unul de celălalt este dificilă. O separare totală dintr-un singur pas este imposibilă, deoarece izotopii aceluiaşi element au aceleaşi proprietăţi chimice. Metodele fizice sunt bazate în general pe diferenţele foarte mici ale proprietăţilor fizice, cauzate de diferenţele maselor izotopilor. Izotopii de hidrogen, deuteriu (hydrogen-2) şi hidrogenul ordinar (hidrogen-1) au fost pentru prima dată separaţi în cantităţi apreciabile. Îndemânarea aparţine chimistului american Harold Urey, care a descoperit deuteriul în 1932.

Alte referate despre: chimie importanta izotopilor, utilizarea izotopilor radioactivi, izotopi radioactivi referat

Izotopii

Izotopii
Se ştie că majoritatea elementelor în stare naturală sunt alcătuite din doi izotopi. Printre excepţii întâlnim beriliul, aluminiul, fosforul şi sodiul. Masa atomică a unui element este media dintre masele atomice sau numerele de masă ale izotopilor.

Alte referate despre: izotopii si importanta lor, izotopii radioactivi si domeniile lor de utilizare, utilizarile izotopului

Zacaminte de minereuri de uraniu

Uraniul are clarke-ul 2•10 – 3 şi este un element tipic litofil, formând numai compuşi oxigenaţi. Se concentrează în granite, pegmatite şi în produse pneumatolitice sau hidrotermale legate de acestea. În condiţii exogene, mineralele endogene de uraniu trec în soluţie apoasă din care se concentrează în mâlurile bazinelor adânci, bogate în substanţe organice împreună cu V, As, P, C, regăsindu-se în şisturi argilo – marnoase, cărbuni, roci bituminoase, gresii fine argiloase.

Alte referate despre: zacaminte de minereuri de uraniu, minereuri de uraniu, zacaminte de minereuri radioactive
Referate afisate : 18
Medie note: 8.24 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles