Izotopii carbonului

Aplicatii ale izotopilor

Izotopii de rubidiu şi de stronţiu se folosesc pentru datarea materialelor care au mai mult de 10 000 000 de aniIzotopi ai uraniului, care este un element radioactiv, sunt folosiţi de multe ori pentru a stabili vârsta rocilor şi a mineralelor care au mai mult de 1 000 000 de ani.

2. Aplicaţii în medicină
Aplicaţiile izotopilor în medicină sunt numeroase şi se referă în special la izotopii elementelor radioactive. Aceste aplicaţii au contribuit la dezvoltarea unei noi ramuri a medicinii, şi anume medicina nucleară. Iată câteva exemple:

Diagnosticarea - folosirea unor izotopi radioactivi care emit raze gama asupra corpului uman. Aceste raze produc anumite modificări fiziologice specifice asupra porţiunilor din corp care se cercetează şi permit medicilor să diagnosticheze cazul respectiv.Radioterapia - tehnica de tratament folosita în majoritatea cazurilor de cancer. ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 6916
Materia: Fizica

Izotopi radioactivi

2.1. principiu fizic al metodelor
Siderurgia, metalurgia, şi construcţia de maşini reprezintă baza industriei grele, de aceea progresul tehnic în aceste ramuri are o importanţă deosebită.
Prin folosirea metodelor puse la dispoziţia de fizica nucleară, fiecare fază a proceselor tehnologice de producţie a fontei, a oţelului, a semifabricatelor, sau a pieselor finite poate fi îmbunătăţită.
Din punct de vedere al modului în care în care se folosesc izotopii radioactivi, metodele se împart în trei grupe:

Alte referate despre: izotopi radioactivi, izotopii radioactivi, obtinerea si utilizarea izotopilor radioactivi

Carbonul

Proprietati: Greutatea atomica a C este 12,01115. Cele 3 stari
naturale ale carbonului sunt- diamantul, granitul si carbonul amortiu
-ele sunt solide cu o temperatura de topire extrem de ridicata si sunt
insolubile in toti solventii la temperaturi normale. Proprietatile
fizice ale celor 3 tipuri de C nu prea difera din cauza diferentelor
in structura cristalina. În diamant, cel mai dur material cunoscut,
fiecare atom este in legatura cu alti 4 atomi intr-un schelet 3D,
granitul consista in legaturi saptamânale de straturi de atomi care
sunt aranjati in hexagon. C amorfiu este caracterizat de un grad
scazut de cristalinitate. C amorfiu pur poate fi obtinut prin
incalzirea zaharului la 900 grade in absenta aerului. C are abilitatea
unica de a face legaturi cu alti atomi de C pentru a forma, lanturi si
inele complexe. Aceasta proprietate duce la un numar aproape infinit
...

Alte referate despre: carbonul, carbon, dioxid de carbon

Utilizarile izotopilor

Utilizarile izotopilor
De exemplu, cu ajutorul izotopului 60 al cobaltului (60Co) se poate urmări nivelul fontei topite în furnal, iar prin adăugarea de radiosulf se determină conţinutul de sulf din fontă. Cu ajutorul unor izotopi ai carbonului, oxigenului, sulfului au fost studiate şi lamurite mecanismele unor procese tehnologice chimice, ca : vulcanizarea cauciucului, prelucrarea petrolului, descompunerea grăsimilor etc.

Alte referate despre: utilizarile izotopilor, utilizarile izotopului, importanta si utilizarile izotopilor

Izotopii

Numărul de neutroni poate varia, luând naştere izotopi care pot avea aceeaşi comportare chimică, dar mase diferite. Izotopii hidrogenului sunt: protiu (nu conţine nici un neutron în plus), deuteriu (un neutron) şi tritiu (doi neutroni).

Alte referate despre: izotopi, izotopii, importanta izotopilor

Proprietatile elementelor chimice in tabelul periodic

OBSERVAŢIE: Pentru orice specie de atomi, numărul de masă , fiind o sumă de particule, este un număr întreg. Pentru aplicaţii numărul de masă se va stabili rotunjind partea zecimală a masei atomice relative, prin adaus atunci când aceasta este mai mare decât 0,5 şi prin lipsă atunci când aceasta este mai mică decât 0,5.

Alte referate despre: proprietatile elementelor chimice in tabelul periodic, variatia proprietatilor elementelor chimice in tabelul periodic, referat chimie-proprietatile elementelor chimice in tabelul periodic

Izotopi

De mare importanta practica este faptul ca proportia (abundenta) izotopilor in elemente mixte din natura este aceasi (cu putine excepti).Asfel elementul clor cu masa atomica (egala cu echivalentul chimic) 35,453 este un amestec al izotopilor cu numarul de masa A 35 si 37 in proportie de de aproximativ 3 :1.Aceasi situatie se intilneste si la multe alte elemente.Aceasta este una din cauzele (dar nu singura) pentru care unele elemente nu au mase atomice egale cu numere intregi. Numarul de masa se noteaza linga simbolul elementului,in partea stinga sus de ex. Cl si Cl iar numarul atomic (Z) in partea stanga jos.

Alte referate despre: izotopii hidrogenului, utilizarea izotopilor, referat izotopi

Carbonul

Carbonul
Raspandirea in natura. Carbonul este unul dintre elementele cele mai raspandite in natura,desi formeaza numai 0,08% din litosfera. El este un component atat al lumii minerale, cat si al lumii organice.

Alte referate despre: circuitul carbonului in natura, utilizarea carbonului, fibre carbon obtinere proprietati utilizari

Izotopii

In timp ce prin spectrometria de masa se determina masa (si abundenta) fiecarui izotop component al unui element mixt,metoda chimica duce la valori medii ale maselor atomice.De mare importanta practica este faptul ca proportia (abundenta) izotopilor in elemente mixte din natura este aceasi (cu putine excepti).

Alte referate despre: importanta practica a izotopilor, importanta izotopilor referat, izotopii si utilizarile lor

Carbonul

Carbonul nu este un element raspandit in natura, desi este intr-un procent de 0,025% din atmosfera Pamantului.Se gaseste cel mai des sub forma de carbonat. Co2 este un compus important al atmosferei si este principala sursa de carbon incorporat in materia vie .

Alte referate despre: dioxidul de carbon, carbonul referat, fibre de carbon

Dioxidul de carbon

Dioxidul de carbon
Fotosinteza la plantele acvatice
Dioxidul de carbon provine din respiratia pestilor, a plantelor, a bacteriilor . Agitatia apei, care ii faciliteaza oxigenarea, scade in consecinta nivelul dioxidului de carbon, care trece in aerul atmosferic. Intr-un acvariu, dioxidul de carbon este mai rar, ceea ce intr-o anumita masura, poate prejudicia plantele. Astfel, in timpul zilei, datorita fotosintezei, plantele absorb dioxidul de carbon pentru a-si extrage dioxidul de carbon necesar cresterii lor, eliminand oxigenul, absolut indispensabil vietuitoarelor acvatice.

Alte referate despre: importanta dioxidului de carbon in fotosinteza plantelor, utilizarea dioxidului de carbon, dioxidul de carbon referat

Izotopii

Izotopii
Se ştie că majoritatea elementelor în stare naturală sunt alcătuite din doi izotopi. Printre excepţii întâlnim beriliul, aluminiul, fosforul şi sodiul. Masa atomică a unui element este media dintre masele atomice sau numerele de masă ale izotopilor. De exemplu clorul, cu masa atomică 35.457, este alcătuit din clor-35 şi clor-37, primul fiind întâlnit în proporţie de 76% iar cel de-al doilea în proporţie de 24%. Toţi izotopii elementelor cu numărul atomic mai mare de 83 (după bismut în tabelul periodic) sunt radioactivi. De asemenea şi unii izotopi cu numărul atomic mai mic de 83, cum ar fi potasiu-40, sunt radioactivi. Până la ora actuală sunt cunoscuţi aproximativ 280 de izotopi naturali stabili (nu radioactivi).

Alte referate despre: aplicatiile izotopilor, utilizari ale izotopilor, izotopi referat

Izotopii

Izotopii
Experimentele de mai târziu arată că neonul în stare naturală este alcătuit în proporţie de 90% din neon-20 (izotopul cu masa 20), 9.73% din neon-22 şi 0.27% din neon-21.

Alte referate despre: chimie importanta izotopilor, utilizarea izotopilor radioactivi, aplicatii ale izotopilor

Carbonul

Carbonul
C amorfiu se gaseste in grade variabile de puritate in carbuni , cox.
In 1985 oameni de stiinta au evaporat granit pentru a forma o molecula de carbon stabil format din 60 de molecule de C avand forma unei sfere. Molecula a fost numita buckminsterfullerene.

Alte referate despre: utilizarile carbonului, monoxid de carbon, importanta carbonului

Utilizarea carbonului

Utilizarea carbonului
Proprietatile fizice ale diamantului si ale grafitului sunt determina-te de structura lor. Astfel, diamantul si grafitul sunt substante in starea de agregare solida. Diamantul este incolor, transparent si stralucitor, pe cand grafitul este cenusiu, opac, unsuros si, pe hartie lasa o dara cenusie.

Alte referate despre: importanta si utilizarea carbonului, utilizarea carbonului eseu, eseu utilizarea carbonului
Referate afisate : 15
Medie note: 8.17 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK