Izotopii uraniului

Zacaminte de minereuri de uraniu

Uraniul are clarke-ul 2•10 – 3 şi este un element tipic litofil, formând numai compuşi oxigenaţi. Se concentrează în granite, pegmatite şi în produse pneumatolitice sau hidrotermale legate de acestea. În condiţii exogene, mineralele endogene de uraniu trec în soluţie apoasă din care se concentrează în mâlurile bazinelor adânci, bogate în substanţe organice împreună cu V, As, P, C, regăsindu-se în şisturi argilo – marnoase, cărbuni, roci bituminoase, gresii fine argiloase.

Minereurile industriale: pechblendă mUO2•nUO3•kPbO; uraninit UThO2; antracolit, betafit, euxenit, davidit, tyuyamunit, coffinit, torbernit, carnotit, braunerit, autunit, tucholit. Cme = 0,05 – 0,1 % UO2, în funcţie de condiţiile de zăcământ.

Radiul are o radioactivitate foarte intensă, depăşind de câteva milioane de ori radioactivitatea uraniului. Se utilizează în scopuri medicale, defectoscopie, coloranţi, în aparate de măsură.

În natură apare asociat cu ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 1733
Materia: Geografie

Accidente nucleare

A U.S. B-52, care transporta arme nucleare, se zdrobeste de Coasta Spaniei. Trei bombe cu hidrogen ajung pe pamint; una ajunge in adincul Marii Mediterane. Nici una dintre ele nu explodeaza si sint recuperate. Dar plutoniul radioactiv este emanat in solul Spaniei, iar armata americana depune eforturi uriase pentru a curata mediul. Acesta este doar unul dintre incidentele reunite de Statele Unite sub termenul de ”broken arrows” - arme nucleare pierdute.

Alte referate despre: accidente nucleare, accidente nucleare referat, referat accidente nucleare

Poluarea

La 22 ianuarie 1954 marinarii vasului “Fukuriumarii no.5” au sesizat un fenomen neobişnuit, globul de foc al exploziei termonucleare de pe atolul Bikini. Drept urmare toţi membrii echipajului şi peştele prins au fost afectaţi de cenuşa radioactivă atât la suprafaţă cât şi în interiorul organismului.

Alte referate despre: poluarea aerului, poluarea solului, poluarea

Bombe

Bombe
In ultima vreme consumul de combustibil a capatat amploare, incat, pentru dezvoltarea in continuare a industriei si deci a civilizatiei umane, este necesara utilizarea unor surse de energie noi care sa satisfaca nevoia crescanda de energie.In acest sens, una din sursele oferite de natura este energia nucleara.

Alte referate despre: bomba nucleara, bomba atomica, bombe nucleare

Uraniul

Uraniul
In industria chimica se utilizeaza catalizatori pe baza de uraniu , prima mentiune in acest sens apartinandu-i lui Fritz Haber care a sugerat folosirea carburii de uraniu drept catalizator la fabricarea amoniacului din azot si hidrogen . Utilizarea cea mai larga a uraniului in procesele de cataliza se intalneste insa la convertirea titeiului in gaze combustibile ( pentru uz casnic ) in prezenta de oxid de uraniu . de fapt catalizatorul consta dintr-un amestec de oxizi de nichel si de uraniu pe un suport de alumina si se caracterizeaza printr-o stabilitate foarte mare , posibilitatea de indepartare a sulfului din titei si rezistenta fata de depunerile de carbon . Firma Standard Oil of Ohio a elaborat si utilizeaza un catalizator pentru fabricarea acrilonitrilului din propilena .

Alte referate despre: uraniul, uraniul referat, izotopii uraniului

Uraniul - prezentare completa

2.BIOXIDUL DE URANIU, UO2, Se obtine prin incalzirea trioxidului de uraniu sau triurano-octoxidului, in curent de hidrogen, sub forma unei pulberi brune negricioase, cu compozitie nestoechiometrica, variabila, U2-2,3. Cristalizeaza in reteaua fluiritei.

Alte referate despre: fisa de observare a lectiei completata, model cv european completat, caiet de practica completat

Izotopii

Izotopii
Masele atomice ale izotopilor au valori numerice apropiate de numere intregi si anume sint fie putin mai mari fie putin mai mici decat un numar intreg.De acea se atribuie fiecarui izotop,un numar de masa notat cu A care este numarul intreg cel mai apropiat de masa sa atomica reala.
In timp ce prin spectrometria de masa se determina masa (si abundenta) fiecarui izotop component al unui element mixt,metoda chimica duce la valori medii ale maselor atomice.De mare importanta practica este faptul ca proportia (abundenta) izotopilor in elemente mixte din natura este aceasi (cu putine excepti).Asfel elementul clor cu masa atomica (egala cu echivalentul chimic) 35,453 este un amestec al izotopilor cu numarul de masa A 35 si 37 in proportie de de aproximativ 3 :1.Aceasi situatie se intilneste si la multe alte elemente.Aceasta este una din cauzele (dar nu singura) pentru care unele elemente nu au mase atomice egale cu numere intregi.

Alte referate despre: izotopi, izotopii, importanta izotopilor

Izotopii

Izotopii
Unii izotopi naturali sunt radioactivi.Astfel, uraniul are trei izotopi radioactivi : U U U
In cazul izotopului carbon,s-au identificat 12 izotopi,din care numai doi izotopi sunt naturali.Dintre acestia , cel mai stabil este izotopul C.Acest izotop a fost ales ca izotop de referinta-unitatea atomica de masa (u.a.m.), numita si unitate nuclidica-dalton (d).

Alte referate despre: utilizarile izotopilor, izotopi radioactivi, izotopii hidrogenului

Izotopii

Izotopii
Experimentele de la începutul secolului XX indicau faptul că substanţele chimice care nu puteau fi separate chimic diferă una de cealaltă numai prin structura nucleului.

Alte referate despre: izotopii radioactivi, utilizarea izotopilor, referat izotopi

Izotopi

Izotopi
În atom, numărul electronilor din învelişul electronic este egal cu numărul protonilor din nucleu. Numărul protonilor (sarcinilor pozitive) din nucleu se notează cu Z şi se numeşte număr atomic.
Specia de atomi cu acelaşi număr atomic Z formează un element chimic.
Din tabelul 1.1 se observă că masa unui electron este foarte mică, aproape neglijabilă, în comparaţie cu masa unui proton sau a unui neutron. Cum protonii şi neutronii, particule grele, se află în nucleu, înseamnă că masa atomului este concentrată în nucleu.
Suma dintre numărul de protoni şi numărul de neutroni din nucleu poartă numele de număr de masă; se notează cu A. având în vedere că masele electronilor sunt neglijabile şi notând cu N numărul neutronilor din nucleu, numărul de masă al unui atom este dat de relaţia :
A = Z+ N

Alte referate despre: importanta practica a izotopilor, importanta izotopilor referat, izotopii si utilizarile lor

Izotopii

Numărul atomic al unui atom reprezintă numărul de protoni din nucleul său. Acest număr rămâne constant pentru un element dat. Numărul de neutroni poate varia, luând naştere izotopi care pot avea aceeaşi comportare chimică, dar mase diferite.

Alte referate despre: obtinerea si utilizarea izotopilor radioactivi, aplicatiile izotopilor, utilizari ale izotopilor

Utilizarile izotopilor

Utilizarile izotopilor
În medicină, izotopii radioactivi sunt utilizaţi în diagnosticarea şi tratarea unor boli. Astfel, cu izotopul radioactiv al iodului se studiază funcţionarea glandei tiroide, cu calciu radioactiv se examinează stomacul şi se depistează ulcerele. Depistarea şi tratarea tumorilor canceroase reprezintă una dintre cele mai importante aplicaţii ale izotopilor în medicină. Cu ajutorul izotopului radioactiv al 16C, geologii pot stabilii vârsta rocilor, iar arheologii vârsta obiectelor dezgropate care au aparţinut unor civilizaţii dispărute.

Alte referate despre: utilizarile izotopului, importanta si utilizarile izotopilor, utilizarile izotopilor in medicina

Uraniul, radioactivitatea si mediul inconjurator

Exploatarea şi prelucrarea minereurilor de uraniu
În cele mai multe cazuri minereul de uraniu este exploatat la suprafaţă sau în mine subterane. În esenţă, mina de uraniu nu diferă semnificativ faţă de alte mine pentru minereuri metalifere. În timpul mineritului subteran sau la îndepărtarea stratului superficial în cazul exploatărilor la suprafaţă, se produc cantităţi mari de steril. Haldele de steril conţin adesea radionuclizi din seria uraniului în concentraţii relativ mari în comparaţie cu rocile obişnuite. În unele cazuri halda de steril constă în minereu cu concentraţie prea mică de uraniu pentru a putea fi prelucrat în condiţii economice avantajoase.

Alte referate despre: uraniul radioactivitatea si mediul inconjurator, uraniul radioactivitatea si mediul inconjurator referat, poluarea radioactiva a mediului inconjurator

Izotopi radioactivi

2.5.2. Aparate de numărare pe banda rulantă ce folosesc izotopi radioactivi.
Aceste aparate îşi găsesc aplicare în toate ramurile industriale, acolo unde este nevoie de numărat producţia finită sau chiar semifinită.
Aparatele de numărat ce funcţionează cu izotopi radioactivi sunt aparate simple şi sigure ca funcţionare.
Prin natura lor izotopii radioactivi dau fluxuri de radiaţii radioactive continue. Aparatele de numărat se bazează pe faptul că obiectele care trec pe o bandă rulantă întrerup aceste fluxuri de radiaţii continue.
Pe o parte a benzii rulante, într-un container în formă de ţigară se găseşte o cantitate mică de izotop radioactiv. Ca izotop radioactive se foloseşte.De cealaltă parte a benzii rulante pe care trec obiectele se găseşte detectorul de radiaţii (, cuplat cu numărătorul electro-mecanic.
La trecerea unui obiect între sursa radioactivă şi contor, fluxul de radiaţii se întrerupe şi intră ...

Alte referate despre: utilizarea izotopilor radioactivi, izotopi radioactivi referat, izotopii radioactivi si domeniile lor de utilizare

Combustibili nucleari

Reactoare nucleare reproducatoare cu neutroni rapizi
O limita serioasa a reactoarelor cu uraniu este ca ele pot sa foloseaca doar pana la aproximativ 2% din uraniul disponibil.Cea mai mare parte a izotopului obisnuit,uaraniul-238,nu poate fi utilizata deoarece nu exista destul uraniu-235 pentru a crea reactiile in lant necesare pentru a-l consuma.

Una dintre solutiile pentru aceasta problema poate fi constructia de reactoare nucleare reproducatoare cu neutroni rapizi care pot sa utilizeze resturi de plutoniu-239 si uraniu-238 de la reactoarele termice.Acestea nu au moderator, astfel incat neutronii se deplaseaza cu viteza mare necesara atunci cand plutoniul este utilizat drept combustibil.Distrugerea fiecarui nuclru de plutoniu poate avea ca rezultat conversia a mai mult de un nucleu de uraniu-238 si plutoniu-239.Aceste poate fi extras si utilizat pentru a face mai multe elemente de combustibil.

Reactia de fuziune
Toate reactoarele nucleare moderne de bazeaza ...

Alte referate despre: combustibili nucleari, combustibil nuclear, combustibili nucleari referat

Varsta fosilelor de Carbon

Varsta fosilelor de Carbon
O alta presupunere este cantitatea initiala din elementul-parinte si aceasta este in principal aproximarea cercetatorului. A treia presupunere este ca Plumbul provine numai din dezintegrarea Uraniului si aceasta da varste foarte mari. Dr. Melvin Cook, un detinator al premiului Nobel pentru cercetarile sale in acest domeniu, a descoperit ca Plumbul nu provine din Uraniu asa cum s-a presupus. El a aplicat o reactie de corectie cu neutroni acestei metode de datare; aplicand aceasta corectie, rocile din Cambrian datate la 600 de milioane de ani, sunt acum de cateva mii de ani.

Alte referate despre: fosili carbon, hronicul si cantecul varstelor rezumat, hronicul si cantecul varstelor
Referate afisate : 16
Medie note: 8.05 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles