Judetul cluj

Administratia sovietica in judetul Cluj

Statul Transilvaniei de Nord în timpul celui de- al doilea război mondial şi evoluţia acestui teritoriu este una din problemele care au ocupat un loc principal în politica internă şi externă a României. Se poate spune că situaţia Transilvaniei de Nord, care după Dictatul de la Viena a intrat în componenţa Ungariei, este unul din motivele care au determinat intrarea ţării noastre în cel de-al doilea război mondial alături de Axă.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 13925kb
Downloads: 489
Materia: Istorie

De la istoria sovietica la istoria integrata

Chiar şi Vladimir Dembo, considerat cel mai prolific propagandist sovietic in problema Basarabiei desconsidera aproape total factorul etnic. In două cărţi faimoase, Să nu uităm niciodată! Cronica insangerată a Basarabiei, 1924 sau Moldova Sovietică şi problema Basarabiei, 1925, admite, implicit, apartenenţa naţională comună a locuitorilor de pe cele două maluri ale Prutului, mai cu seamă in cea de-a doua lucrare in care vorbeşte despre moldoveni nu ca o naţiune aparte, ci ca o clasă aparte, respectiv ţărani din Vechiul Regat care se refugiaseră peste Prut din pricina „jugului nobililor” din Valahia şi Moldova.

Alte referate despre: istoria romanilor clasa a8a integrarea dacilor in lumea romana referat, istoria sovietic, istorie literatura constiinta istorica

Pactul Molotov - Ribbentrop

a) Lămurirea profundă a problemelor vitind situaţia internaţională, relaţiile noastre cu România, a misiunii ce revenea Armatei Roşii, unităţilor şi marilor unităţi ale Regiunii.
b) Întărirea prin toate mijloacele a disciplinii militare sovietice şi lupta pentru calificative execelente.
c) Ulterior lămurirea esenţei şi semnificaţiei strălucitei victorii a politicei externe staliniste – rezolvarea pe cale paşnică a conflictului între U.R.S.S. şi României.
d) O amplă muncă de lămurire în sînul populaţiei Basarabiei şi Bucovinei de Nord.e) Prevenirea cazurilor de jaf şi borfăşiei.

Alte referate despre: pactul molotov-ribbentrop, pactul molotov ribbentrop, consecintele pactului molotov-ribbentrop

Istoria Clujului

Constructia a avut o istorie zbuciumata, trecind prin patru stapiniri. Initial, a apartinut ordinului franciscanilor minoriti; apoi, in anul 1924, a fost donata de Papa Pius al IX-lea greco-catolicilor romani, pentru a sluji drept catedrala. Transilvania, unde erau multi greco-catolici, nu avea o biserica in Cluj, care sa le fie catedrala, deoarece romanii nu avusesera voie, timp de secole, sa isi construiasca una. Papa a donat biserica prin decret, iar decretul a fost imediat pus in aplicare de administratia romana de la Bucuresti, in ciuda opozitiei calugarilor franciscani, care se baricadasera in cladire.

Alte referate despre: istoria clujului, istoria clujului referat, referat istoria clujului

Armata sovietica -1944

Un rol important în desfăşurarea cu succes a acţiunilor ofensive din a doua jumătate a anului 1944 l-a avut intensificarea luptei de eliberare a popoarelor cotropite, precum şi succesele obţinute de forţele maritime şi aeriene ale S.U.A în oceanul Pacific.

Alte referate despre: ziua armatei sovietice, armata sovietica, cauzele infringerii armatei sovietice in 2 razboi mondial

Culisele Pactului Ribbentrop - Molotov

Pe de alta parte, in cursul intrevederii cu ambasadorul von Schulenburg , Molotov a incercat un santaj abil :’’Molotov a mentionat ca Guvernul sovietic isi urmareste doar propriile interese si nu are intentia de a incuraja celelalte state(Ucraina, Bulgaria) sa ceara anumite parti in Romania.’’ Un santaj abil, pentruca dezmembrarea Romaniei era inscrisa intre obiectivele Kominternului si ale Partidului Comunist din Romania.

Alte referate despre: pactul ribbentrop-molotov, pactul ribbentrop molotov, pactul ribbentrop-molotov si consecintele lui pentru basarabia

Economia In Judetul Soroca in anii 1900-1939

Secara ocupa 12666 ha, cu o productie de 121066 chintale , in valoare de 25 milionae lei.Orzul ocupa 1255 hectare, hrisca-153 hectare, meiul 23 hectare si maturile 11 hectare.Fоnetele cultivate si culturile furajere ocupau 6386 hectare.Plantele alimentare ocupau o suprafata de 10922 hectare (4298 ha fasolea, cartoful-3388 ha).Plantele industriale ocupau 54003 ha.din aceasta suprafata floarea-soarelui ocupa 47321 ha cu o productie de 426539 chintale.Soia ocupa 2113 ha, cinepa-1476 ha, macul-236 ha.

Alte referate despre: dezvoltarea economica in anii 1918-1939, dezvoltarea economiva a sua in ani 1918-1939, economia romaniei intre anii 1918-1939

Bere Ursus - studiu de caz

Bere Ursus - studiu de caz:Istoria este cea care autentifica valorile. Iar istoria celei mai bune beri a romanilor reprezinta mai mult decat o simpla traditie. Este in primul rand o experienta acumulata, in decursul anilor, o continua perfectionare dusa mai departe de pasiunea oamenilor.Istoria celor peste 125 de ani a facut din Ursus un brand puternic, a desavarsit un gust unic, perfect echilibrat si a dat calitatea recunoscuta a celei mai bune beri romanesti.Bere Ursus - studiu de caz

Alte referate despre: bere ursus studiu de caz, ursus studiu de caz, ursus - studiu de caz

Informatica-olimpiada pe judet

Concursul de Rebus să fie înclinat.Formataţi numele şcolii astfel încât să apară cu majuscule.Prin folosirea tabelelor realizaţi integrama din mijlocul paginii. Unele margini nu sunt vizibile, iar o coloană are culoare de umplere. Textul este scris cu Times New Roman 12 pt.,unele litere sunt îngroşate.

Alte referate despre: olimpiada pe judet, olimpiada pe judet la deografie pe anul 2008, modele olimpiada pe judete religie

Judetul Alba

Sfarsitul Primului Razboi Mondial (1918) - a insemnat si sfarsitul ultimului imperiu multinationalist Austro-Ungar - deci prin urmare eliberarea popoarelor care au facut parte din el de sub opresiunea sociala si nationala, a facut din Alba-Iulia locul de intalnire unde unitatea nationala a fost desavarsita. La 1 decembrie 1918, Alba-Iulia a fost locul unde Unirea Transilvaniei cu Romania a fost decisa solemn si irevocabil de catre Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia alcatuita din delegati alesi de romanii din Transilvania, Unirea Statului National Modern Roman fiind atunci desavarsita.

Alte referate despre: casa parinteasca lucian blaga sat lancram judetul alba, judetul alba, vegetatie fauna judetul alba

Organizarea si bonitarea pamantului - Judetul Valcea

Judetul Valcea are 432.375 locuitori, cu o densitate de 75 locuitori/kmp. Procentajul mare al populatiei urbane este dat in primul rand de municipiul Ramnicu Valcea, capitala judetului, care are o populatie de 119.000 locuitori, si de orasele Dragasani (22.900 locuitori), Baile Govora (3.200 locuitori), Baile Olanesti (4.900 locuitori), Brezoi (7.700 locuitori), Calimanesti-Caciulata (9.000 locuitori), Horezu (7.400 locuitori) si Ocnele Mari (3.650 locuitori).

Alte referate despre: resursele turistice naturale si antropice din judetul valcea, valorificarea resurselor autohtone in turism pt judetul valcea, resurse turistice naturale din judetul valcea

Cadrul natural si dezvoltarea socio-economica in judetul Maramures

Judetul Maramures este situat in partea de nord - vest a tarii, intre paralelele 47020'00" si 48000'15" latitudine nordica si meridianele 22052'30" si 25007'30" longitudine estica, fiind invecinat cu judetele Satu Mare, Salaj, Cluj, Bistrita - Nasaud si Suceava. La nord este delimitat de frontiera Romaniei cu Ucraina, raul Tisa formand granita naturala pe o lungime de 62 km.Distanta dintre punctele extreme vest si est ale judetului este de 160 km, iar dintre cele de nord si sud este de 60 km, ceea ce confera Maramuresului o forma alungita in directie longitudinala. In limitele geografice judetul Maramures are o suprafata de 630436 ha (2,6% din suprafata Romaniei).

Alte referate despre: codul natural si dezvoltarea socio-economica referat, rolul resurselor naturale petru dezvoltarea unei economii ascendente, dezvoltarea socio economica

Judetul Buzau

Judetul Buzau concentreaza intre limitele sale toate cele trei principale forme de relief, care se dispun structural sub forma generala a unui amfiteatru ce coboara in trepte de la zona muntoasa din nord catre zona de cimpie din sud prin intermediul unei zone mediane subcarpatice.

ZONA DE MUNTE cuprinde in limitele sale muntii propriu-zisi ai Buzaului (exceptind masivul Ciucas) si o portiune din versantul apusean al muntilor Vrancei. Ambele subdiviziuni sint identice ca structura si aspect geografic.

Muntii Buzaului cuprind de la est catre vest masivele : Ivanet, Penteleu, Podul Calului, Siriu si Monteoru, primii patru fiind si cei mai interesanti sub aspect peisagistic si deci si turistic.
Muntii Vrancei, situati la limita de nord-est a judetului, sint alcatuiti din versantul apusean al masivelor : Lacaut, Goru, Giurgiu, si Furu.

Alte referate despre: judetul buzau, referat judetul buzau, industria din judetul buzau

Analiza sistemului de asezari din judetul Neamt

Din acest punct de vedere suprafaţa medie locuibilă cea mai mare care revine la o locuinţă s-a înregistrat în judeţul Ilfov (de 43,9 m.p.), în timp ce suprafaţa medie locuibilă cea mai redusă s-a înregistrat în judeţul Vâlcea (de numai 32,6 m.p.). O suprafaţă locativă medie pe o locuinţă de peste 40 m.p., se înregistrează într-un număr de 7 judeţe, respectiv în judeţele: Ilfov, Timiş, Bistriţa-Năsăud, Sibiu, Arad, Satu Mare şi Tulcea, judeţe la care această suprafaţă locuibilă medie a crescut comparativ cu recensământul anterior. O suprafaţă locuibilă medie pe o locuinţă mai mică de 35 m.p. se înregistrează într-un număr de 7 judeţe: Vâlcea, Botoşani, Teleorman, Vaslui, Călăraşi, Gorj şi Argeş (cu valori cuprinse între 32,6 m.p. şi 34,9 m.p.), dar şi în aceste judeţe suprafaţa locuibilă în medie pe o locuinţă a crescut comparativ cu 1992.

Alte referate despre: analiza sistemului de asezari in judetul neamt, analiza sistemului de asezari din judetul buzau, analiza sistemului de asezari din judetul timis

Referat practica - comuna Roata de jos judetul Giurgiu

Reteaua hidrografica a comunei
Inundatii: in anul 1941 in luna iulie a avut loc o viitura in comuna,noaptea fara sa ploua in zona sau imprejurimi si Roata a fost inundata.A mai fost inundata in zonele joase in anul 1972. Insa Dambovnicul era o adevarata comoara pentru depozitele de prundis si nisip care se foloseau in constructii.

Alte referate despre: comuna roata de jos judetul giurgiu, primaria comunei roata de jos judetul giurgiu, roata de jos judetul giurgiu

Judetul Calarasi

Precipitatiile inregistreaza valori medii la fel de omogene ca si
temperaturile, intre 500-540mm, dar in anii secetosi scad sub 400 mm.

Alte referate despre: judetul calarasi, monografia judetului calarasi, poluarea in judetul calarasi

Judetul Calarasi

Precipitatiile inregistreaza valori medii la fel de omogene ca si
temperaturile, intre 500-540mm, dar in anii secetosi scad sub 400 mm.

Alte referate despre: referate judetul calarasi, judetul calarasi referat, poluarea aerului judetul calarasi
Referate afisate : 17
Medie note: 8.05 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles