Judetul cluj referat

Administratia sovietica in judetul Cluj

Statul Transilvaniei de Nord în timpul celui de- al doilea război mondial şi evoluţia acestui teritoriu este una din problemele care au ocupat un loc principal în politica internă şi externă a României. Se poate spune că situaţia Transilvaniei de Nord, care după Dictatul de la Viena a intrat în componenţa Ungariei, este unul din motivele care au determinat intrarea ţării noastre în cel de-al doilea război mondial alături de Axă.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 13925kb
Downloads: 489
Materia: Istorie

De la istoria sovietica la istoria integrata

La Universitatea din Peteresburg exista o „Catedră de limbă moldo-valahă”, iar in 1861, Ioan Doucev elabora „Cursul primitiv de limbă romană”. Termenul „moldovenesc” era echivalent cu cel de „romanesc” sau utilizat cu sens dialectal.

Alte referate despre: istoria romanilor clasa a8a integrarea dacilor in lumea romana referat, istoria sovietic, istorie literatura constiinta istorica

Pactul Molotov - Ribbentrop

Misiunea dată de Comisarul Poporului pentru Apărarea mareşalul Uniunii Sovietice tov. TIMOŞENKO şi D-voastră am îndeplinit-o.
Cele 15 zile petrecute pe direcţia Basarabia şi munca desfăşurată nemijlocitla trupe îmi permit să trag unele concluzii. Armatele roşii 12,5 şi 9 ale Frontului de sud au avut două variante de acţiuni în scopul eliberării Bucovinei şi Basarabiei. Prima variantă: dacă guvernul României nu cade de acord să părăseacă benevol Bucovina şi Bsarabia şi să-şi retragă trupele peste rîul Prut, Armatele roşii, printr-o ofensivă vertiginoasă executată de peste linia Nistrului, urmau să elibereze cu arma în mînă Bucovina şi Basarabia. A doua variantă: în cazul rezolvării pe cale paşnică a problemei, întroducerea rapidă în Bucovina şi Basarabia doar a unei părţi a trupelor roşii concentrate pe Nistru, în scopul ieşirii neamînate pe traseul rîului Prut.

Alte referate despre: pactul molotov-ribbentrop, pactul molotov ribbentrop, consecintele pactului molotov-ribbentrop

Istoria Clujului

Exista si familii de sirbi. Probabil ca toti acestia erau donatori care isi cumparau, astfel, un loc de veci sub biserica“, explica parintele Lazar. Inscriptiile de pe pietrele de mormint sint scrise in maghiara veche, greu de inteles si pentru un cunoscator al limbii din zilele noastre. Citeva inscriptii sint si in limba latina. Desi preotii au cerut, inca de la descoperire, ca niste experti arheologi, istorici si chiar lingvisti sa vina sa cerceteze cavoul, pina acum, acestia nu si-au manifestat interesul. Se pot observa straturile din constructie, care apartin unor perioade si stiluri diferite, iar inscriptiile difera de la un mormint la altul: uneori, textul este scurt, alteori mai lung si insotit de blazonul familiei ingropate acolo. Citeva nume apartin familiilor de seama ale istoriei vechi a Clujului.

Alte referate despre: istoria clujului, istoria clujului referat, referat istoria clujului

Armata sovietica -1944

Cea mai importantă operaţie desfăşurată pe frontul sovieto-german în vara anului 1944 a fost operaţia din Bielorusia care a cuprins un front de peste 1.000 km pe o adâncime de 500-600 km.

Alte referate despre: ziua armatei sovietice, armata sovietica, cauzele infringerii armatei sovietice in 2 razboi mondial

Culisele Pactului Ribbentrop - Molotov

‘’Dintre statele vecine din sud pe care eu le-am mentionat, Romania esre cea cu care noi nu avem un pact de neagresiune. Acest fapt se datoreazaexistentei unei dispute nerezolvate, si anume problema Basarabiei, a carei ocupare de catre Romania, Uniunea Sovietica nu a recunoscut-o niciodata, desi noi nu am ridicat niciodata problema recistigarii Basarabiei prin mijloace militare. De aceea nu exista nici un temei pentru inrautatirea relatiilor sovieto-romane. Este adevarat ca , de mult timp, noi nu avem un ministru plenipotential in Ramania, iar indatoririleacestuia au fost indeplinite de un insarcinat cu afaceri. Faptul acesta s-a datorat unor imprejurari specifice din trecutul apropiat.’’

Alte referate despre: pactul ribbentrop-molotov, pactul ribbentrop molotov, pactul ribbentrop-molotov si consecintele lui pentru basarabia

Economia In Judetul Soroca in anii 1900-1939

La sfirsitul anilor 30 judetul Soroca era caracterizat prin agricultura sa interna dezvoltata. Se cultivau mai multe cereale, plante alimentare si plante industriale. Era foarte bine dezvoltat albinaritul. Judetul Soroca ocupa la 1936 un teritoriu de 433100 ha. Suprafata arabila a fost de 334775 ha, adica 77.3% din suprafata judetului si 1.13% din suprafata totala a Romaniei.Din suprafata arabila a judetului marea proprietate detinea 8.239 ha, adica 2.46%, iar mica proprietate 326536 ha, adica 97.54%.

Alte referate despre: dezvoltarea economica in anii 1918-1939, dezvoltarea economiva a sua in ani 1918-1939, economia romaniei intre anii 1918-1939

Bere Ursus - studiu de caz

Dupa lucrarile de investitii din 1958, modernizarea a mers in pas cu imbunatatirea procesului de productie. In aceasta perioada, s-a implementat si procesul de pasteurizare a berii.
Dupa 1989, Ursus a cunoscut un progres accelerat.

Alte referate despre: bere ursus studiu de caz, ursus studiu de caz, ursus - studiu de caz

Informatica-olimpiada pe judet

Informatica olimpiada pe judet.Creaţi o diplomă pentru concursul de integrame în Microsoft Word dupa model şi descriere şi salvaţi fişierul cu numele diplomă.doc.Setaţi pagina: mărime A4, orientare Portrait, margini de 2 cm, alegeţi o bordură pentru pagină.Titlul să fie cu WordArt, fontul Impact, mărimea 48, aspectul ca şi în model. Să fie centrat în mijlocul paginii şi schimbaţi culorile de umplere într-o nuanţă de gri.Copiaţi textul din fişierul diplomă.txt pe care îl găsiţi în folderul de lucru.Informatica olimpiada pe judet

Alte referate despre: olimpiada pe judet, olimpiada pe judet la deografie pe anul 2008, modele olimpiada pe judete religie

Judetul Dambovita

Judetul Dambovita - Cercetarile desfasurate pe teritoriul judetului Dambovita au demonstrat o continuitate a convietuiri pe aceste meleaguri.Marturie in acest sens sunt descoperirile arheologice,in special cele din comuna Vacaresti,in satele care se regasesc urme de locuire de pe parcursul intregi istorii.Judetul Dambovita

Alte referate despre: poluarea in judetul dambovita, judetul dambovita, starea mediului in judetul dambovita

Organizarea si bonitarea pamantului - Judetul Valcea

Populatia rurala traieste in 78 de comune cuprinzand 568 de sate. Infrastructura judetului cuprinde mai mult de 2.028 de km de drumuri publice, din care 550 sunt drumuri nationale, si 164 km de cale ferata. Populatia judetului Valcea avea o densitate de 71,4 loc/km2, inscriindu-se printre judetele cu densitate relativ mica, sub media nationala, dar apropiata de cea a regiunii din care face parte.

In ceea ce priveste distributia teritoriala a densitatii populatiei putem constata ca in general in rural valoarea ei este de 4 ori mai mica decat in urban (46,9 fata de 192,2 locuitori/km2. Daca analizam gruparea unitatilor administrativ teritoriale dupa acest indicator putem vedea ca valorile densitatii cuprind un interval extrem de larg, de la 10 locuitori/ km2(Voineasa, Tetoiu, Caineni, Malaia) pana la 250 locuitori/km2(orasele Baile Govora si Babeni).

Alte referate despre: resursele turistice naturale si antropice din judetul valcea, valorificarea resurselor autohtone in turism pt judetul valcea, resurse turistice naturale din judetul valcea

Economia judetului Bacau

Industria gazelor naturale este reprezentata prin industria extractiva si industria prelucratoare din cadrul combinatelor chimice din orasul Onesti.O mare importanta in cadrul acestei industrii o reprezinta gazul metan descoperit in Colinele Tutovei si pe Valea Siretului,intre Adjud si Roman.Industria carbunelui ocupa locul doi,luand o mare amploare dupa construirea liniei ferate Adjud-Palanca, Bazinul Comanestilor alimentand cu carbune transporturile si industria din intreaga Moldova.

Alte referate despre: economia judetului bacau, situatia economica judetul bacau, economie judetului bacau

Cadrul natural si dezvoltarea socio-economica in judetul Maramures

Judetul Maramures este situat in partea de nord - vest a tarii, intre paralelele 47020'00" si 48000'15" latitudine nordica si meridianele 22052'30" si 25007'30" longitudine estica, fiind invecinat cu judetele Satu Mare, Salaj, Cluj, Bistrita - Nasaud si Suceava. La nord este delimitat de frontiera Romaniei cu Ucraina, raul Tisa formand granita naturala pe o lungime de 62 km.Distanta dintre punctele extreme vest si est ale judetului este de 160 km, iar dintre cele de nord si sud este de 60 km, ceea ce confera Maramuresului o forma alungita in directie longitudinala. In limitele geografice judetul Maramures are o suprafata de 630436 ha (2,6% din suprafata Romaniei).

Alte referate despre: codul natural si dezvoltarea socio-economica referat, rolul resurselor naturale petru dezvoltarea unei economii ascendente, dezvoltarea socio economica

Judetul Buzau

Judetul Buzau concentreaza intre limitele sale toate cele trei principale forme de relief, care se dispun structural sub forma generala a unui amfiteatru ce coboara in trepte de la zona muntoasa din nord catre zona de cimpie din sud prin intermediul unei zone mediane subcarpatice.

ZONA DE MUNTE cuprinde in limitele sale muntii propriu-zisi ai Buzaului (exceptind masivul Ciucas) si o portiune din versantul apusean al muntilor Vrancei. Ambele subdiviziuni sint identice ca structura si aspect geografic.

Muntii Buzaului cuprind de la est catre vest masivele : Ivanet, Penteleu, Podul Calului, Siriu si Monteoru, primii patru fiind si cei mai interesanti sub aspect peisagistic si deci si turistic.
Muntii Vrancei, situati la limita de nord-est a judetului, sint alcatuiti din versantul apusean al masivelor : Lacaut, Goru, Giurgiu, si Furu.

Alte referate despre: judetul buzau, referat judetul buzau, industria din judetul buzau

Analiza spatiala a judetului Vaslui in context regional si national

Referat despre Analiza spatiala a judetului Vaslui in context regional si national
România este marcată de o scădere substanţială a numărului populaţiei. Comparativ cu datele recensământului din ianuarie 1992, populaţia României a scăzut cu 957,4 mii locuitori (-4,2%). Proiecţiile populaţiei României, realizate în cadrul INS, ne semnalează o scădere în continuare a populaţiei care, pentru orizontul de timp 2020, poate ajunge numai la 20 milioane locuitori (în varianta pesimistă). Totodată, ultima proiectare a populaţiei făcută de Divizia de Populaţie a ONU (în 2000) arată că populaţia României ar putea ajunge în orizontul de timp 2050 la 16,7 milioane locuitori (în varianta pesimistă), în cazul în care se menţine actualul comportament demografic al populaţiei. În ultimul deceniu numărul populaţiei din majoritatea ţărilor foste comuniste (Republica Cehă, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Republica Moldova şi Federaţia Rusă) a ...

Alte referate despre: analiza spatiala a judetului covasna, analiza judetul vaslui, analiza indicatorilor demografici in judetul vaslui

Referat practica - comuna Roata de jos judetul Giurgiu

Comuna Roata de jos din judetul Giurgiu este situata pe raul Dambovnic in locul vechilor codrii ai Vlasiei si detine un tezaur de relicve arheologice si monede romane si grecesti care ne indica faptul ca aceasta vatra este locuita inca din paleolitic si ocupatiile de baza erau: agricultura,cresterea animalelor,confectionarea uneltelor si armelor din piatra,bronz si fier,dar si practicarea comertului cu celelalte zone locuite de geto-daci.

Alte referate despre: comuna roata de jos judetul giurgiu, primaria comunei roata de jos judetul giurgiu, roata de jos judetul giurgiu

Judetul Calarasi

Asezare. Judetul Calarasi este situat in partea de sud-est a Romaniei si a Campiei Romane, pe malul stang al Dunarii (Km 452 - 300), la granita cu Bulgaria, avand o suprafata de 5088 kmp (2,13% din suprafata Romaniei).Relieful campiei este reprezentat de interfluvii netede numite campuri (Hagieni, Jegalia, Ciulnita, Andolina, Cucuveanu, Milotina, Argovei, Ciornuleasa, Sohatu), acoperite in mare parte de depozite loessoide, intrerupte de mici depresiuni numite "crovuri" si de vai inguste de tip "mostiste".

Alte referate despre: judetul calarasi, monografia judetului calarasi, poluarea in judetul calarasi
Referate afisate : 17
Medie note: 8.08 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles