Junimea convorbiri literare

Junimea - Convorbiri literare

Convorbiri literare=revista cu cea mai mare longevitate;apare între 1867 si 1944,constituind cel mai important moment al presei românesti.
Perioade:
1.1867-1886 reprezinta perioada de glorie.
2.1886-1944 apare la Bucuresti,avându-l ca redactor pe Iacob Negruzzi,predând apoi conducerea unui comitet format din fosti elevi ai lui Titu Maiorescu(Mihail Dragomirescu,Simon Mehedinti,P.P.Negulescu,Radulescu-Motru).

Scopul revistei:
-raspândirea spiritului de critica literara autentica.
-încurajarea liteaturii nationale.
-combaterea imitatilor operelor straine.

Colaboratori:
-Mihai Eminescu publica majoritatea poeziilor sale.
-Ion Creanga "subpublica" primele trei parti ale "Amintirilor" si povesti.
-Ion Luca Caragiale "subpublica" majoritatea comediilor sale.
-Ioan Slavici publica nuvele si povesti.
-Vasile Alecsandri,George Cosbuc,Panait Cerna,Octavian Goga,Dinu ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 19
Materia: Romana

Junimea

Deosebiri faţă de paşoptişti:
1.atitudine:paşoptişti:exaltare,frenezie.junimişti:spirit critic,analitic,măsură,luciditate.
2.vârstă:paşoptişti:aproape adoleşcenţi.junimişti:tinereţe maturizată.
3.configurare estetică:paşoptişti:romantism. junimişti:adaugă romantismului elemente clasiciste dar şi realism în stadiul incipient.

Alte referate despre: junimea, junimea si convorbiri literare, junimea referat

Junimea si Convorbiri literare

2.A doua etapa din existenta Junimii se situeaza intre anii 1874-1885.Dupa mutarea lui T.Maiorescu la Bucuresti,sedintele Junimii se tin la Iasi,cat si la Bucuresti,in locuinta ui T.Maiorescu.In 1885,societatea se muta in capitala,o data cu plecarea din Iasi a celor mai multi dintre junimisti.

Alte referate despre: junimea si convorbiri literare referat, junimea si convorbiri literare titu maiorescu, referat junimea si convorbiri literare

Criticismul junimist

▪ în domeniul educaţiei culturale, susţin timp de 17 ani cicluri de conferinţe („prelecţiuni populare”) pe teme de istoric, filozofie, literatură, alte arte, prin care familiarizează auditoriul cu noile idei din spaţiul cultural european, impun un nou tip de discurs public, de ţinută academică, în contrast cu oratoria practicată până atunci şi pregătesc un public avizat;

Alte referate despre: criticismul junimist, criticismul junimist studiu de caz, studiu de caz criticismul junimist

Junimea si revista Convorbiri literare

Acum sunt elaborate studiile esentiale prin care Titu Maiorescu se impune ca authentic intemeietor al criticii noastre literare moderne, fara insa a neglija preocuparile din domeniul civilizatiei, dar mai ales din domeniul limbii literare, necesare si pentru ca in 1860 se facuse trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin. Maiorescu sustine utilizarea imbogatirii vocabularului limbii romane prin neologisme de origine romanica, intr-un studiu in 1881, intitulat chiar Neologismele.

Alte referate despre: junimea si revista convorbiri literare, societatea junimea si revista convorbiri literare, junimea si revista convorbiri literare titu maiorescu

Titu Maiorescu - Cenaclul Junimea

Pricipalele mainfestari culturale ale cenaclului “Junimea”:
a) Se organizeaza “prelectiuni populare” (conferinte , prelegeri despre cultura si rolul ei intr-o forma academica) pentru educarea populatiei. Principala tinta era ca publicul sa inteleaga cultura ca factor de progres si moralitate.

Alte referate despre: titu maiorescu cenaclul junimea, titu maiorescu si junimea, titu maiorescu mentorul junimii

junimea-convorbiri literare

Junimea reprezintă cea mai importantă grupare literară din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.Tudor Vianu apreciază că Junimea reuneşte cele mai mari personalităţi intelectuale ale vremii.Istoric:1.1864-1874 cu un caracter polemic,vizând problemele legate decultură,literatură,limbă.2.1874-1885 etapa formărilor marilor clasici : Eminescu,Creangă,Caragiale,Slavici etc. .

Alte referate despre: junimea convorbiri literare, junimea-convorbiri literare, junime convorbiri literare

Junimea si convorbiri literare

In privinta folclorului criticul junist vede in folclor temelia pe care se poate inalta o cultura durabila,plina de specific national.Incepand cu Titu Maiorescu critica literara capata rigoare,desi uneori ea era prea aspra("Intra cine vrea,ramane cine poate"),
prea judecatoreasca ,dar a fost necesara "intr-un moment de crestere al litraturii".

Alte referate despre: titu maiorescu junimea si convorbiri literare, junimea si convorbiri literare rezumat, junimea si convorbiri literare de titu maiorescu

Alexandru Vlahuta

Ca si Delavrancea,cu care va lega o trainica prietenie, Vlahuta va evoca unele aspecte sumbre ale anilor de scoala, suprinzand de pilda, in schita Mogaldea, chipul invatatorului brutal si rau - domnul Udrea, a carui placere similara cu a domnului Vucea, era turnatul elevilor la banca (spre a fi batuti "cu varga... la spate, ca sa goneasca mintea la cap").

In acelasi an, 1879, Vlahuta se inscrie la Facultatea de drept, dar, din cauza neajunsurilor materiale, este nevoit s-o paraseasca, ocupand, prin concurs, un post de profesor suplinitor la gimnaziul "Vacarescu" din Targoviste.

Alte referate despre: alexandru vlahuta stefan cel mare si vrancioaia, stefan cel mare si vrancioaia dupa alexandru vlahuta, din viata dacilor de alexandru vlahuta

Curentele literare ale secolului al XX-lea

Curentele literare ale secolului al XX-lea
Iluminismul romanesc
Context istoric
Iluminismul romanesceste o miscare culturala si ideologica,care se manifesta intre 1780 si 1830.Ideile iluminismul francez patrund aici prin filiera greaca sau rusa , punand mai mult accent pe aspectul filozofic,pe conditia umana.

In Transilvania insa, iluminismul apusean isi gaseste o coordonata sprecifica in miscarea ideologoco-politica si cultural-literara , cunoscuta sub numele de Scoala Ardeleana, care are ca principal obictiv obtinerera libertatii si a egalitatii in drepturi sociale si politice a romanilor din Transilvania cu celelalte natiuni privilegiate.
Pe plan cultural, contributia Scolii Ardelene s-a indreptat spre studiul istoriei si al limbii romane , spre dezvoltarea stiintelor naturii si a invatamantului.

Fata de manifestarile illuminismului din alte tari,iluminismul Scolii Ardelene are ca trasatura specifica imbinarea luptei antifeudale cu lupta pentru emanciparea ...

Alte referate despre: curente literare in secolul al xix-lea, care sunt curentele literare din secolul al 18-lea, curente literare in secolul al xix lea caracteristici

Dictionar medical litera A

Dictionar medical litera A
adenom s.n. - tumoare benigna a unei glande (
adenopatie s.f. - boala a ganglionilor limfatici (
adipsie s.f. - lipsa de sete (
adrenalina s.f. - hormon al glandelor suprarenale. (
aerofagie s.f. - înghitirea unei mari cantitati de aer (
aerofobie s.f. - teama patologica de aer (
aeroterapie s.f. - tratament al unor boli prin cura de aer (

Alte referate despre: dictionar medical - litera a, dictionar medical - litera b, dictionar medical litera b

Rezumatul unui text literal

- nu comentaţi acţiunile personajelor, limitându-vă la a le menţiona în ordinea desfăşurării lor;
- pentru a da coerenţă rezumatului vostru, folosiţi adecvat cuvintele care leagă diferitele momente între ele (când, apoi, în final etc.).

Alte referate despre: mihai eminescu-lacul text literal cult, text literal, ce este textul literal

Junimea - Repere ale cazului

Functia de ministru al Instructiunii Publice il obliga pe Titu Maiorescu sa se stabileasca la Bucuresti. Lui I se alatura Mihai Eminescu si Ioan Slavici, ca redactori la ziarul "Timpul", oficiosul partidului conservator. Junimea se scindeaza, sedintele se tin atat la Iasi, in casa lui Vasile Pogor, cat si la Bucuresti, in casa lui Titu Maiorescu. Activitatile "Junimii" se indreapta mai ales spre literatura:

Alte referate despre: junimea studiu de caz, iacob negruzzi amintiri din junimea studiu de caz, studiu de caz junimea

Concepte literare

REALITATE SI FICTIUNE IN OPERA LITERARA Rezultatul procesului imaginativ este fictiunea.Acest concept este rezultatul unui proces imaginativ care presupune utilizarea unor elemente din realitate pentru crearea unei lumi noi care nu se suprapune,nu se confunda cu realitatea ci o recreaza,o concureaza. In opera literara fictiunea se impleteste cu realitatea.Scriitorul recreaza realitatea care este transfigurata prin prisma autorului,conform propriei sale viziuni artistice. Viziunea artistica. Orice autor are propia sa viziune,modul sau propriu de a-si imagina lumea,asa cum rezulta din insasi opera sa.Aceasta perspectiva proprie oricarui scriitor se numeste viziune artistica.

Alte referate despre: concepte literare, dictionar de concepte literare, adrian paunescu-concepte literare

Curentele literare, oglindiri ale unei epoci

Iluminismul vine in continuarea umanismului, dorindu-se aceeasi inlaturare dogmelor religioase. Este o miscare cu caracter laic, anticlerical. In literatura autohtona, iluminismul a aparut intial ca o miscare politica si este direct legat de actiunilor Scolii Ardelene.
Clasici contra romantici

Alte referate despre: curente literare in epoca pasoptista, curente literare epoca pasoptista, curente literare epoca moderna

Curentele literare

speculatiei poetice. Lirismul stanescian este "neasteptat si
atenteaza" la intelegerea cititorului.

Alte referate despre: curente literare, curentele literare, curente literare in literatura romana

Mara de Ioan Slavici, comentariu

Totusi, cel mai bine defineste tema acestui roman Tudor Vianu: "Romanul infatiseaza un conflict de rase si credinte intr-un mediu de convietuire a romanilor si ermanilor cu deznodamant tragic".
Romanul este specia genului epic, in proza, de mare intindere, cu o actiune complexa ce se poate desfasura pe mai multe planuri, cu personaje numeroase a caror personalitate este bine individualizata si al caror destin este determinat de trasaturile de caracter si intamplarile ce constituie subiectul operei. S

Alte referate despre: ioan slavici, mara ioan slavici fise de lectura, rezumat popa tanda de ioan slavici

Lectii si convorbiri despre estetica, psihologie si credinta religioasa

A descrie în ce consta capacitatea de o aprecia nu este doar greu, ci
de-a dreptul imposibil. Pentru a descrie în ce consta ea ar trebui sa
descriem întreaga ambianta.

Alte referate despre: lectii si convorbiri despre estetica, educatia estetica psihologie, credinta religioasa-aspecte psihologice
Referate afisate : 19
Medie note: 8.14 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK