Junimea si convorbiri literare titu maiorescu

Rolul Junimii si a lui Titu Maiorescu

Este o miscare literara si culturala de la sfarsitul secolului al XIX-lea initiata de cativa tineri, care venisera de la studii din strainatate: Titu Maiorescu, Vasile Pogor, Petre Carp, Iacob Negruzzi, Theodor Rosetti A fost infiintata in 1863. A avut revista proprie, aparuta la 1 martie 1867 - "Convorbiri literare".Junimistii au avut preocupari in trei domenii:cultura - prin prelectiuni populare organizate de acestia, pentru educarea maselor;domeniul limbii -

Nivel: Liceu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 288
Materia: Romana

Titu Maiorescu in literatura romana

Ca rod al discutiilor de la Junimea, se nasc studiile maioresciene, dintre care: "Despre scrierea limbei romane", "O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867", "Asupra poeziei noastre populare", "Limba romana in jurnalele din Austria", "In contra directiei de astazi in cultura romana", "Directia noua in poezia si proza romana", etc.
Revista "Convorbiri literare" apare la Iasi la 1 martie 1867, fiind revista cu cea mai larga aparitie din literatura romana (1867-1944). Iacob Negruzzi este secretarul, adevaratul conducator fiind Titu Maiorescu. activitatea Junimii se reflecta in paginile revistei.

Alte referate despre: rolul lui titu maiorescu in literatura romana, titu maiorescu in literatura romana, importanta lui titu maiorescu in literatura romana

Titu Maiorescu - indrumator al culturii

Articole despre scrierea limbii române (1866), Limba româna în jurnalele din Austria (1868), Betia de cuvinte (1873), Raport citit în Academia Româna asupra unui nou proiect de ortografie (1880), Neologismele (1881), Oratori, retori, limbuti (1902)

Alte referate despre: titu maiorescu indrumator al culturii si literaturii romane, titu maiorescu indrumator al culturii romane, titu maiorescu indrumator al culturii

Titu Maiorescu

a estetician, MAIORESCU are marele merit de a fi pus bazele teoretice ale „criticii estetice", ale unei critici ce porneste de la principiul separatiei valorilor culturale. O deosebita semnificatie detine, in aceasta perspectiva, definitia pe care marele critic o da notiunii de „frumos" si aceleia de „poezie lirica". Notiunea de „frumos" este pentru prima data abordata intr-o conferinta (Vechea tragedie franceza si muzica lui Wag-ner), rostita la 10 martie 1861, la Berlin; astfel, pentru M., ce pretinde a evolua pe o linie hegeliana, „Frumosul nu este decat deplina patrundere a ideii cu aparenta sensibila".

Alte referate despre: titu maiorescu, titu maiorescu eminescu si poeziile lui, eminescu si poeziile lui de titu maiorescu

Titu Maiorescu si Junimea. O cercetare asupra poeziei de la 1867

Numele lui Titu Maiorescu este legat de societatea Junimea,care a fost întemeiată de acesta ,P.P.Carp,Theodor Rosetti,Iacob Negruzzi şi Vasile Pogor.La societatea Junimea Titu Maiorescu şi-a început activitatea prin introducerea unei antologii a poeziei româneşti ,antologie ce cuprindea poezii ale lui Vasile Alecsandri,Grigore Alexandrescu. Criteriile după care Titu Maiorescu îşi realiza critica literară se vroiau exclusiv estetice. În societate Titu Maiorescu era un mentor,lansând şi susţinând nume care s-au înscris în istoria literaturii.

Alte referate despre: titu maiorescu si junimea o cercetare asupra poeziei de la 1867, titu maiorescu-o cercetare asupra poeziei romane la 1867, titu maiorescu si junimea o cercetare critica

Titu Maiorescu si Eminescu

Atras în sfera ideii-forţă maioresciene cu privire la adevăr şi obiectivitate, Eminescu a mers totuşi uneori, în poeziile sale, în „răspăr” cu mentorul său, însă a simţit benefic „radicalismul” maiorescian. „Prin Eminescu, teoria formelor fără fond va fi salvată de unilateralitate.” 1 El este cel care vede şi partea mai puţin reuşită a criticului. Apropierea poetului de Junimea începe cu o detaşare considerabilă a tânărului de 20 de ani de ideile maioresciene din Observări Polemice. Eminescu este primul care intuieşte pericolul alunecării în neadevăr, a celui ce susţinea cu somptuozitate adevărul. Altfel spus, aşa cum nota şi Nicolae Manolescu, poetul a sesizat esenţiala „contradicţie maioresciană”, masca cu care criticul de la „Junimea” lupta în contra „formelor fără fond”. „A turna în formă nouă limba veche şi-nţeleaptă”, ...

Alte referate despre: titu maiorescu despre eminescu, titu maiorescu critice eminescu si poeziile lui, titu maiorescu mihai eminescu

Titu Maiorescu - Cenaclul Junimea

In 1863, la Iasi ,Maiorescu impreuna cu alti cativa tineri ( P. Carp, V.
Pogor, Th. Rosetti si Iacob Negruzzi) abia intorsi din strainatate , cu deschidere catre marea civilizatie , hotarasc crearea Junimii, o asociatie menita sa aduca un suflu nou , sa schimbe situatuia precara a culturii romanesti si sa o innoiasca.

Alte referate despre: titu maiorescu cenaclul junimea, titu maiorescu si junimea, titu maiorescu mentorul junimii

Titu Maiorescu

Dintre studiile reprezentative in acest domeniu, putem enumera: "Directia noua in poezia si proza romana", "Eminescu si poeziile lui", "Asupra poeziei populare", "Poeti si critici", "Comediile d-lui Caragiale", "Povestirile d-lui M.Sadoveanu", etc.

Alte referate despre: eminescu si poeziile lui de titu maiorescu rezumat, criticismul junimist titu maiorescu, titu maiorescu jurnal rezumat

Titu Maiorescu Bacalaureat

Societatea literară „Junimea” este cea mai de seamă grupare literară din a doua jumătate a secolului XIX. Ea a promovat o literatură autentică şi a impus nume sonore care au devenit ulterior reprere clasice: Eminescu, Creangă, Caragiale, Slavici.

Alte referate despre: titu maiorescu bacalaureat, titu maiorescu bacalaureat 2009, criticismul junimesc si titu maiorescu bacalaureat

Junimea - Convorbiri literare

Convorbiri literare=revista cu cea mai mare longevitate;apare între 1867 si 1944,constituind cel mai important moment al presei românesti.
Perioade:
1.1867-1886 reprezinta perioada de glorie.
2.1886-1944 apare la Bucuresti,avându-l ca redactor pe Iacob Negruzzi,predând apoi conducerea unui comitet format din fosti elevi ai lui Titu Maiorescu(Mihail Dragomirescu,Simon Mehedinti,P.P.Negulescu,Radulescu-Motru).

Alte referate despre: junimea convorbiri literare, junimea-convorbiri literare, download junimea convorbiri literare

junimea-convorbiri literare

În 1870-1890 literatura atinse apogeul în cele trei compartimente ale sale:proză,poezie şi dramaturgie=epoca nmarilor clasici.
3.după 1885,"Junimea" şi redacţia de la "Convorbiri literare" se mută la Bucureşti.Revista cercetează înspecial filozofia,istoria,geografia;dobândeşte un caracter academic.

Convorbiri literare=revista cu cea mai mare longevitate;apare între 1867 şi 1944,constituind cel mai important moment al presei româneşti.
Perioade:
1.1867-1886 reprezintă perioada de glorie.
2.1886-1944 apare la Bucureşti,avându-l ca redactor pe Iacob Negruzzi,predând apoi conducerea unui comitet format din foşti elevi ai lui Titu Maiorescu(Mihail Dragomirescu,Simon copul revistei:
-răspândirea spiritului de critică literară autentică.
-încurajarea liteaturii naţionale.
-combaterea imitaţilor operelor străine.

Colaboratori:
-Mihai Eminescu publică majoritatea poeziilor sale.
-Ion Creangă "subpublică" primele trei părţi ale "Amintirilor" ...

Alte referate despre: junime convorbiri literare, societate junimea convorbiri literare, titu maiorescu junimea convorbiri literare

Titu Maiorescu

3. În articolul „Poeţi şi critici” (1886), Maiorescu distinge subiectivismul şi individualitatea artistului, care percepe lumea înconjurătoare în mod diferit de ceilalţi oameni sau artişti: „Altfel descrie lumea Goethe, altfel o descrie Heine, altfel Leopardi, altfel Victor Hugo, deşi cu toţii au primit impresii de la aceeaşi lume”. Particularitatea sesnibilităţii fiecărui artist este definită prin modul cum „se răsfrâng în prisma cu care le-a înzestrat natura” aceleaşi raze de lumină pe care le primeşte poetul din „multe părţi ale lumii”.

Alte referate despre: junimea si titu maiorescu, betia de cuvinte titu maiorescu, titu maiorescu - jurnal rezumat

Junimea

Junimea reprezintă cea mai importantă grupare literară din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.Tudor Vianu apreciază că Junimea reuneşte cele mai mari personalităţi intelectuale ale vremii.

Istoric:
1.1864-1874 cu un caracter polemic,vizând problemele legate decultură,literatură,limbă.
2.1874-1885 etapa formărilor marilor clasici : Eminescu,Creangă,Caragiale,Slavici etc. .

În 1870-1890 literatura atinse apogeul în cele trei compartimente ale sale:proză,poezie şi dramaturgie=epoca nmarilor clasici.
3.după 1885,"Junimea" şi redacţia de la "Convorbiri literare" se mută la Bucureşti.Revista cercetează înspecial filozofia,istoria,geografia;dobândeşte un caracter academic.

Convorbiri literare = revista cu cea mai mare longevitate;apare între 1867 şi 1944,constituind cel mai important moment al presei româneşti.
Perioade:
...

Alte referate despre: junimea, junimea si convorbiri literare, junimea referat

Curentele literare ale secolului al XX-lea

PERIOADA PASOPTISTA
Prezentare generala
Perioada pasoptista (1830-1860) are ca nucleu revolutia anului 1848.Moedrnizarea sociatetii romanesti , independenta politica , libertatea nationala , unirea provinciilor romane sunt obictivele social-politice ale miscarii pasoptiste.
Epoca pasoptista marcheaza inceputul literaturii noaster moderne.
Afirmarea unei generatii de scriitori,gazetari,istorici si oameni politici , numita generatia pasoptista ,determina inceputul modernitatii noastre culturale.Scriitorii pasoptisti au vocatia inceputurilor si , poate de aceea , disponibilitatea de a aborda mai multa domenii culturale , genuri , specii literare , mai multe tipuri de scriitura.

Principala trasatura a literaturii pasoptiste consta in coexistenta curentelor literare ,nu numai in opera aceluiasi scriitor , ci chiar in ceeasi creatie.Pasoptismul este o ideolgie literara niciodata sintetizata intr-un program particular si supusa unor comandamente exterioare:mesianismul cultural ...

Alte referate despre: curente literare in secolul al xix-lea, care sunt curentele literare din secolul al 18-lea, curente literare in secolul al xix lea caracteristici

Junimea si convorbiri literare

In calitate de critic,Titu Maiorescu a fixat terminologia de specialitate in critica si estetica;analizele pe care le-a facut operelor lui Eminescu,Caragiale,Sadoveanu,Goga vor fi exacte si pertinente(adevarate),dar in teoriile generale estetice el va ramane intr-un taram depasit,acela al "artei pentru arta".

Alte referate despre: junimea si convorbiri literare referat, junimea si convorbiri literare titu maiorescu, referat junimea si convorbiri literare

Junimea si revista Convorbiri literare

Reveniti de la studii din strainatate,cativa tineri (Titu Maiorescu,Iacob Negruzzi,Vasile Pogor), constienti de situatia precara a culturii romane, au hotarat infiintarea la Iasi,in 183., a societatii Junimea, o societate menita sa aduca un suflu nou in cultura romana.

Alte referate despre: junimea si revista convorbiri literare, societatea junimea si revista convorbiri literare, junimea si revista convorbiri literare titu maiorescu

Contradictia lui Titu Maiorescu

Reuseste sa-si aprecieze foarte bine contemporanii si sa le gaseasca adevarata valoare. Unul dintre studii este “Comediile domnului I. L. Caragiale”. Altul este “Eminescu si poeziile lui” (1884). In acesta reuseste sa-si dea seama ca secolul XX va fi marcat de opera lui Eminescu si ca acesta va fi foarte apreciat. De asemenea, considera ca Eminescu a fost produsul propriului geniu si ca, oriunde s-ar fi nascut, viata lui ar fi fost aceeasi, air creatia la fel de valoroasa. Pune deci bazele mitului eminescian.

Alte referate despre: contradictia lui titu maiorescu, titu maiorescu -in contradictiei de astazi in cultura romana, contradictii titu maiorescu

Rolul lui Titu Maiorescu

Frumosul fiind ideea imbracata in materie sensibila, cuvintele au rol determinant in formarea de imagini prin personificari, comparatii, epitete, toate alcatuind conditiunea materiala a poeziei. Criticul atrage atentia ca sentimentele umane exprimate sunt eterne si universale: viata, moartea, bucuria, tristetea, nou putand fi decat capacitaeta poetului, as scriitorului de a folosi limba si imaginile artistice.

Alte referate despre: titu maiorescu aprecieri critice, titu maiorescu referat, titu maiorescu junimea

Dictionar medical litera A

Dictionar medical litera A
abces s.n. - acumulare de puroi într-un tesut sau organ (

Alte referate despre: dictionar medical - litera a, dictionar medical litera b, dictionar medical-litera b
Referate afisate : 19
Medie note: 8.27 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles