Jurisdictie si jurisprudenta comunitara

Jurisprudenta comunitara

Jurisprudenta comunitara
Rolul şi funcţiile jurisprudenţei au fost diferite în evoluţia societăţii omeneşti, aşa cum este şi astăzi în diversele sisteme de drept.
Jurisprudenta comunitara

Nivel: Liceu
Dimensiune: 301kb
Downloads: 14
Materia: Drept

Judecata

Potrivit art. 289 si art. 290, judecarea cauzei se face in fata instantei constituite conform legii si se desfasoara in sedinta oral, nemijlocit si in contradictoriu.

Alte referate despre: judecata in prima instanta, cerere de chemare in judecata, judecata cetelor de batrani

Judecata in prima instanta

Elementele noi se pot referi la alte acte materiale, alte infractiuni savarsite de inculpat, alte persoane participante la savarsirea infractiunii ce face obiectul cauzei.

Alte referate despre: judecata in prima instanta in procesul penal, desfasurarea judecatii in prima instanta, judecata in prima instanta in procesul civil

Organizarea sistemului judiciar romanesc

Substanţa activităţii judiciare se materializează în hotărîrea judecătorească, act prin care se pune capăt unui conflict ivit în sfera relaţiilor sociale, fiind vorba de hotărîrea finală, şi nu de celelalte acte emise de judecător în cursul activităţii de soluţionare a litigiului.
Actul final şi de dispoziţia este precedat, în mod necesar, de un complex de acte şi activităţi procesuale de natură să pregătească soluţia finală. Asemenea acte au, prin natura lor, caracterul unor acte administrative.

Alte referate despre: organizarea sistemului judiciar, organizarea sistemului judiciar in romania, referat organizarea sistemului judiciar in franta si germania

Competenta penala a instantelor judecatoresti

Competenta materiala a instantelor de judecata este modalitatea cu ajutorul careia se determina competenta instantelor in functie de obiectul cauzelor penale ce urmeaza a fi solutionate.
Se face o delimitare, pe linie verticala,a competentei prin repartizarea cauzelor penale intre instante de grade diferite.
Incalcarea dispozitiilor legale privind competenta materiala se sanctioneaza cu nulitate absoluta.
Competenta teritoriala a instantelor de judecata este criteriul in baza caruia se distribuie cauzele penale intre instante de acelasi grad,impartirea cauzelor facindu-se pe linie orizontala.
In fiecare judet functioneaza cite un tribunal cu sediul in localitatea de resedinta a judetului. In Bucuresti functioneaza un tribunal. In circumscriptia fiecarui tribunal sunt cuprinse toate judecatoriile din judet sau din Municipiul Bucuresti.
Curtile de Apel isi exercita competenta intr-o ...

Alte referate despre: competenta penala a instantelor judecatoresti, competenta materiala a instantelor judecatoresti, competenta generala a instantelor judecatoresti

Judecatoria - caiet de practica

Judecatoria - caiet de practica
3. Ce înscrisuri (acte procedurale) sunt întocmite de judecător în cadrul unei judecăţi :

Alte referate despre: judecatorie caiet de practica, judecatoria caiet de practica, judecatoria-caiet de practica

Izvoarele dreptului comunitar

Ulterior, aceste organe cu caracter suprastatal au creat la rândul lor norme de drept comunitar, aplicabile la nivelul întregului spaţiu comunitar. Noile state care s-au alăturat primelor sase au semnat tratate internaţionale clasice de aderare la o organizaţie internaţionala, din acel moment intrând in spaţiul de acţiune al dreptului comunitar derivat, al „acquis-ului comunitar”.

Alte referate despre: izvoarele dreptului comunitar, izvoarele dreptului comunitar european, referat izvoarele dreptului comunitar

Izvoarele dreptului comunitar

Dupa modalitatile de exprimare a regulilor de conduita din structurile europene se disting izvoare primare ale Dreptului comunitar si izvoare secundare ale aceluiasi drept.

Alte referate despre: izvoarele dreptului comunitar referat, izvoarele dreptului comunitar al mediului, care sunt izvoarele dreptului comunitar

Izvorele dreptului comunitar

Izvorele dreptului comunitar
"Tratatele bugetare", cu privire la cresterea puterii financiare a
Parlamentului European, semnate la Luxemburg, la 22 aprilie 1970
(intrat in vigoare la 1 ianuarie 1971) si la Bruxelles, la 22 iulie
1975 (intrat in vigoare la 1 iunie 1977);
Izvorele dreptului comunitar

Alte referate despre: izvorul dreptului comunitar, izvorele dreptului comunitar, izvorele dreptului comunitar european

Jurisdictia muncii

Dupa 1938 legislatia din domeniul jurisdictiei muncii a suferit schimbari datorita conditiilor generate de regimurile autoritate ce s-au succedat, dar si da-torita participarii Romaniei la cel de-al doilea Razboi Mondial . Aparitia Codului muncii din 1950 a dus la abrogarea Legii asupra contracte-lor de munca din anii 1929 si a Legii privind jurisdictia muncii din 1946. Potrivit acestui cod, organele de jurisdictia muncii erau:

Alte referate despre: jurisdictia muncii, jurisdictia muncii referat, principii fundamentale ale jurisdictiei muncii

Jurisdictia penala internationala

Asemenea obligatii sunt asumate de catre statele parti si în cuprinsul conventiilor referitoare la reprimarea altor infractiuni internationale, cum ar fi genocidul (art.V al Conventiei din 1948), terorismul (art.1 al Conventiei din 1937), traficul de stupefiante (art.36 al Conventiei unice asupra stupefiantelor din 1961) etc.

Alte referate despre: jurisdictia penala internationala, jurisdictii penale internationale ad-hoc, jurisdictie penala internationala

Drept institutional comunitar

1.1. Caracterele ordinii juridice a Uniunii Europene
Unitatea dreptului comunitar european si diversitatea contextelor nationale, implică aplicarea dreptului comunitar în Statele membre conditionată de respectarea particularitătilor fiecărui sistem juridic naŃional, desi normele comunitare tind a fi realizate în plan national cu un „continut identic si cu o egală eficacitate”.

Alte referate despre: drept institutional comunitar, referat drept institutional comunitar, dreptul institutional comunitar

Aspecte generale privind liberalizarea schimburilor la nivel comunitar

În concordanţă cu precizarea CJCE, România, ca stat membru al Uniunii Europene începând cu data de 1 ianuarie 2007, trebuie să respecte politica comercială a Uniunii, nepunând în aplicare politici divergente de această politică decât în situaţia în care este în mod special abilitată în acest sens de către autorităţile comunitare.
Potrivit art. 133 TCE (fostul art. 113), politica comercială comună se întemeiază pe o serie de principii uniforme cu privire la:
- modificarea tarifelor;
- încheierea acordurilor tarifare şi comerciale;
- uniformizarea măsurilor de liberalizare a comerţului;
- politica exporturilor şi a măsurilor de protecţie în situaţii de dumping şi subvenţii.

Alte referate despre: aspecte generale privind liberalizarea schimburilor la nivel comunitar, aspecte privind liberalizarea schimburilor la nivel comunitar, liberalizarea schimburilor la nivel comunitar

Uniunea Europeana - obiective - etapele integrarii - tratatele - institutiile si acquis-ul comunitar

3. Piata comuna
Se vorbeste de piata comuna cand marfurile, persoanele, capitalurile, serviciile (transporturile, bancile, asigurarile, bursele) circula libere pe piata respectiva - se evoca cele 4 libertati fundamentale ale pietei comune). Piata comuna este mai ambitioasa decat uniunea vamala pentru ca presupune mai ales aplicarea de reguli si legislatii comune, in materie fiscala sau in domeniul concurentei de exemplu.

Alte referate despre: uniunea europeana-obiective principale si istoric, uniunea europeana mecanismul al integrari economice a romaniei, formarea uniunii europene si etapele integrarii

Evitarea dublei impuneri internationale

CAUZELE FENOMENULUI DUBLEI IMPUNERI
Evitarea dublei impuneri internationale
Există numeroase situaţii în care persoane fizice sau juridice aparţinând unui stat realizează venituri din surse situate pe teritoriul altor state. Fiecare dintre state îşi revendică jurisdicţia fiscală parţială sau totală, acest fapt generând coexistenţa mai multor sisteme fiscale complementare sau concurente.

Alte referate despre: evitarea dublei impuneri internationale, referate evitarea dublei impuneri internationale, evitarea dublei impuneri internationale referat

Principii si modele in dezvoltarea comunitara

6. Organizarea si promovarea activitatilor, ce au ca scop activarea persoanelor marginalizate prin implicarea acestora in diferite sectoare sociale.
7. Mutarea accentului de la pasiv la activ prin promovarea unor politici ce incurajeaza actiunea sociala.
Dezvoltarea comunitara presupune :
1. Participarea activa si reorezentativa a tuturor membrilor comunitatii pentru a influenta deciziile ce le afecteaza viata.
2. Angajarea membrilor comunitatii in invatarea si intelegerea problemelor comunitatii si a consecintelor economice, sociale, politice, psihologice.
3. Incorporarea difeitelor interese si culturi ale comunitatii in procesul de dezvoltare comunitara.

Alte referate despre: modele de dezvoltare comunitara, referat la strategii si modele de dezvoltare comunitara, tipuri de resurse si modele de resurse dezvoltare comunitara

Satul romanesc in conditiile acquis-ului comunitar

ocupandu-se numai de desfacerea productiei de un anumit tip al asociatiei producatorilor respectivi, dand astfel posibilitatea producatorilor sa se focalizeze numai pe componenta productie.
Realizarea acestui obiectiv strategic depinde de modul in care se vor rezolva probleme legate de restructurarea fermelor de subzistenta, inlocuirea persoanelor in varsta din agricultura cu personal mai tanar, acordarea de subventii si limitarea platilor directe pe care le poate primi orice ferma.

Alte referate despre: acquis-ului comunitar, implementarea acquis-ului comunitar in legislatia fiscala din romania, ce e acquis-ului comunitar
Referate afisate : 17
Medie note: 8.73 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles