Jurisprudenta comunitara

Jurisprudenta comunitara

Jurisprudenta comunitara
Un moment de referinţă în istoria jurisprudenţei îl constituie opera lui Trebonian (534 e.n.), numită corpus iuris civilis, compus dintr-un ansamblu selectat de jurisprudenţă romană (Institutiones, Digestum, Codex şi Novellae), dinainte şi din vremea lui Justinian.

Jurisprudenta comunitara
În tările continentale, după revoluţiile din secolele 17 şi 18, deşi au fost adoptate coduri şi legi importante, ceea ce a redus, oarecum, rolul şi funcţiile jurisprudenţei; totuşi deciziile judiciare şi ale instanţelor constituţionale erau considerate izvor de drept.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 301kb
Downloads: 14
Materia: Drept

Judecata

Nemijlocirea presupune ca judecatorii din compunerea completului de judecata sa cunoasca direct probele ori sa readministreze toate probele care au fost stranse pe parcursul desfasurarii urmaririi penale, sa administreze noi probe, cu exceptia cazurilor in care numai este posibila acest lucru.

Alte referate despre: judecata in prima instanta, cerere de chemare in judecata, judecata cetelor de batrani

Judecata in prima instanta

Elementele noi se pot referi la alte acte materiale, alte infractiuni savarsite de inculpat, alte persoane participante la savarsirea infractiunii ce face obiectul cauzei.

Alte referate despre: judecata in prima instanta in procesul penal, desfasurarea judecatii in prima instanta, judecata in prima instanta in procesul civil

Organizarea sistemului judiciar romanesc

Un prim criteriu vizează finalitatea actului. Potrivit acestui criteriu, actul jurisdicţional urmăreşte restabilirea ordinii de drept şi armoniei sociale.
În literatura juridică mai veche s-a considerat că activitatea juridisdicţională se particularizează faţă de cea administrativă prin prezenţa necesară a unei pretenţii referitoare la existenţa unui drept sau unei situaţii juridice subiective.

Alte referate despre: organizarea sistemului judiciar, organizarea sistemului judiciar in romania, referat organizarea sistemului judiciar in franta si germania

Competenta penala a instantelor judecatoresti

Potrivit art.25 C.proc.pen. judecatoria judeca in prima instanta toate infractiunile,
cu exceptia celor date prin lege in competenta altor instante.
Potrivit competentelor functionale,judecatoria judeca numai in prima instanta si,in ce priveste competenta materiala,judecatoria are competenta generala.

Alte referate despre: competenta penala a instantelor judecatoresti, competenta materiala a instantelor judecatoresti, competenta generala a instantelor judecatoresti

Judecatoria - caiet de practica

- Preşedintele completului de judecată sau judecătorul are obligaţia să ia măsuri pentru menţinerea ordinii şi solemnităţii şedinţei de judecată,putînd limita accesul publicului în sala de judecată,în raport de mărimea sălii.
- Cînd o persoană tulbură şedinţa de judecată sau nesocoteşte măsurile luate de judecător, se poate dispune îndepărtarea sa din sala de judecată,iar chemarea ei în sală se face numai după strigarea cauzei în care a fost chemat. Celui îndepărtat din sală,la revenire judecătorul trebuie să-i aducă la cunoştinţă actele esenţiale efectuate în lipsa sa sau să-i citească declaraţiile celor ascultaţi.

Alte referate despre: judecatorie caiet de practica, judecatoria caiet de practica, judecatoria-caiet de practica

Izvoarele dreptului comunitar

„Prioritatea”, „supremaţia” sau „superioritatea” dreptului comunitar implica doua aspecte:a)prin legi (sau alte acte normative, evident) naţionale posterioare nu pot fi modificate sau abrogate dispoziţii normative comunitare, orice astfel de lege fiind nula si inaplicabila;
b)normele comunitare posterioare pot modifica sau face inaplicabile
norme juridice naţionale. Administraţia si judecătorii naţionali vor asigura corelarea necesara si vor lăsa inaplicabile, daca este cazul, normele interne contrare dreptului comunitar, fara a aştepta intervenţia legiuitorului naţional de abrogare a acestora.

Alte referate despre: izvoarele dreptului comunitar, izvoarele dreptului comunitar european, referat izvoarele dreptului comunitar

Izvoarele dreptului comunitar

În conformitate cu dispozitiile Tratatului instituind Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, actele emise se pot adresa nu numai statelor, ci si altor subiecte ale Dreptului comunitar. Directivele emise în baza Tratatelor C.E.E. si C.E.E.A. pot fi adresate numai statelor membre. Directivele cer statelor membre sa ia masurile care se impun pentru a asigura implementarea lor. Aceasta subliniaza caracterul obligatoriu al acestor acte comunitare, aplicâte potrivit circumstantelor din statele membre.

Alte referate despre: izvoarele dreptului comunitar referat, izvoarele dreptului comunitar al mediului, care sunt izvoarele dreptului comunitar

Drept institutional comunitar

1.2. Valorile Uniunii Europene
Scopul Uniunii este de a promova pacea, valorile sale si bunăstarea popoarelor sale. Uniunea oferă cetătenelor si cetătenilor săi un spatiu de libertate, securitate si justitie, fără frontiere interne, precum si o piată unică unde concurenta este liberă si nedistorsionată. Uniunea acŃionează pentru dezvoltarea durabilă a Europei, bazată pe o crestere economică echilibrată, pe o economie socială de piată foarte competitivă, vizând ocuparea deplină a fortei de muncă si progresul social si un înalt nivel de protectie si de îmbunătătire a calitătii mediului.

Alte referate despre: drept institutional comunitar, referat drept institutional comunitar, dreptul institutional comunitar

Aspecte generale privind liberalizarea schimburilor la nivel comunitar

Încă de la crearea Comunităţii Europene, politica în domeniul comercial a fost inclusă în categoria politicilor comune, alături de politica agricolă şi de politica în domeniul transporturilor. Prevăzută de art. 131 (fostul art. 110) şi următoarele ale Tratatului de la Roma, politica comercială comună a Uniunii Europene s-a integrat în perspectiva dezvoltării armonioase a comerţului mondial. Ideea unei politici comune conduce la recunoaşterea unor prerogative speciale Uniunii Europene şi, implicit, Consiliului şi Comisiei.

Alte referate despre: aspecte generale privind liberalizarea schimburilor la nivel comunitar, aspecte privind liberalizarea schimburilor la nivel comunitar, liberalizarea schimburilor la nivel comunitar

Dreptul comunitar

La rândul ei, Uniunea Europeana a fost instituita pe baza unui Tratat, iar rolul institutiilor comunitare a fost precizat atât prin Tratatul de Uniune Europeana si Tratatul Comunitatii Europene, cât si prin Tratatul de la Amsterdam. Asadar, întreg sistemul European a fost edificat prin consimtamântul liber exprimat al statelor membre, care au convenit, prin negocierea si adoptarea mai multor tratate, sa constituie o organizatie cu o larga autonomie si cu institutii proprii, îndrituite sa actioneze în limitele juridice reglementate prin Tratate. Normele emise pe parcursul anilor au alcatuit ansamblul regulilor comunitare, adica dreptul comunitar.

Alte referate despre: drept comunitar, drept comunitar al afacerilor, dreptul comunitar

Jurisprudenta privind secretul corespondentei decizii si hotarari ale instantelor Europene

În doua cauze importante, Klass si altii c/ Germania (1978) si Malone c/ Regatul Unit (1984), petitionarii se plângeau de faptul ca supravegherea secreta exercitata asupra lor în timpul unei anchete penale nu tinuse seama de dreptul lor la viata privata si la corespondenta (definit în acest context ca înglobând toate formele de comunicare private), în sensul articolului 8.

Alte referate despre: legea privind secretul corespondentei, secretul corespondentei, violarea secretului corespondentei

Fuziunile transfrontaliere ale societatilor comerciale pe actiuni

O propunere de uniformizare a dreptului societar european ar fi respinsa intrucat exista traditii diferite, chiar si in cadrul aceluiasi sistem de drept (romano-germanic), dar si intre cele doua bazine juridice (romano-germanic si anglo-saxon).

Alte referate despre: fuziunea societatilor comerciale pe actiune, fuziunea si divizarea societatilor comerciale, societatea comerciala pe actiuni

Evitarea dublei impuneri internationale

- principiul teritorialitaţii impozitelor - care are la bază criteriul sursei sau originea veniturilor. Elementul hotărîtor îl constituie sursa veniturilor şi nu destinatarul acestora;

Alte referate despre: evitarea dublei impuneri internationale, referate evitarea dublei impuneri internationale, evitarea dublei impuneri internationale referat

Politica agricola comuna. Jurisprudenta comunitara

1. Schüter – 9/73 –1973,1135.Puterile conferite de catre art. 40 si 43 (2) din Tratat pentru implementarea politicii agricole comune nu se refera doar la masuri structurale, ci se extind de asemenea la orice interventie economica imediata pe termen scurt, necesara în aceasta sfera a productiei.

Alte referate despre: politica agricola comuna, politica agricola comuna referat, politica agricola comuna ue cu sua

Principii si modele in dezvoltarea comunitara

6. Organizarea si promovarea activitatilor, ce au ca scop activarea persoanelor marginalizate prin implicarea acestora in diferite sectoare sociale.
7. Mutarea accentului de la pasiv la activ prin promovarea unor politici ce incurajeaza actiunea sociala.
Dezvoltarea comunitara presupune :
1. Participarea activa si reorezentativa a tuturor membrilor comunitatii pentru a influenta deciziile ce le afecteaza viata.
2. Angajarea membrilor comunitatii in invatarea si intelegerea problemelor comunitatii si a consecintelor economice, sociale, politice, psihologice.
3. Incorporarea difeitelor interese si culturi ale comunitatii in procesul de dezvoltare comunitara.

Alte referate despre: modele de dezvoltare comunitara, referat la strategii si modele de dezvoltare comunitara, tipuri de resurse si modele de resurse dezvoltare comunitara

Europa comunitara si principalele tratate

Pentru ca o uniune vamala nu poate fi realizata in mod brutal,tratatul a prevazut un ritm lent si anume termenul de ralizare a fost dat pentru 1 ianuarie, 1970. S-a realuizat insa la 1 iulie,1968.Daca obiectivele pentru realizarea uniunii vamale au fost respectate,marfurile nu circulau insa in mod corect in comunitate ca in cadrul unei piete nationale,pentru ca o asemenea circulatie se efectua de fapt in cadrul unor politici economice si monetare nationale divergente.De aici a decurs necesitatea perfectionarii uniunii vamale printr-o armonizare preogresiva a politicii vamale.

Alte referate despre: europa comunitara principalele tratate, drept comunitar al afacerilor - tratatul de la nisa - referat, europa comunitara
Referate afisate : 17
Medie note: 8.46 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles